copec 30.03.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Moi Drodzy, mam pytanie...jakie pomieszczenia na pewno banki nie wliczają do powierchni uzytkowej na cele RnS? Mam w projekcie wyliczone 139m2 pow.uż. rozumianej jako mieszkalnej czyli bez pralni, kotłowni, składu na opał, garażu i pom. gospodarczego (które de facto jest pokojem:))) Zastanawia mnie czy na pewno mi banki nie wliczą pom.gosp. do pow.uż. zgodnie z poniższym tekstem wytłuszczonym: "powierzchnia wszystkich pomieszczen znajdujacych sie w lokalu w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 7 ustawy z dnia 21 czerwca 2001r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 266 z pózn zm.), a w szczególnosci pokoi, kuchni, spi5arni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczen słu5acych mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez wzgledu na ich przeznaczenie i sposób u5ywania; za powierzchnie u5ytkowa lokalu nie uwa5a sie powierzchni balkonów,tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w scianach, pralni, suszarni, wózkowni,strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału" Jakie macie doświadczenia w tym temacie? _________________ W millenium wszystko standardowo chcieli wliczyć kotłownię do pow użytkowej ale udało się wywalczyć i nie wliczyli (dopłata większa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
copec 30.03.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 talgo1 dostałam kredyt z dopłatami w milenium talgo1 a ile czekaliście na kaske od podpisania umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelnight 04.04.2010 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 kredyt z dopłatami w mileniumKwota kredytu / pożyczki : 373700.00Okres spłaty kredytu / pożyczki : 360Rodzaj rat: Raty stałeProwizja za udzielenie kredytu / pożyczki: 1.00%Marża Banku: 2.9000%LTV 90.56Ze względu na opóźnienia w spłatach dotychczasowych zobowiązań podwyższono marżę Banku o 0,2pp (karta kredytowa - zaległość max 37 zł trwająca 31-90 dni)milenium ma widełki marży uzależnione od wysokości wkładu własnego. jak widać u mnie był on niewielki.nie obniżają marży dodatki jak karta, ubezpieczenia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelnight 04.04.2010 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 (edytowane) jeszcze nie podpisałam umowy.zbieram dokumenty i po świętach się wybieram do banku. doś ważna rzeczy. wycena domu w milenium to 800zł, mieszkania 480zł, płatne po otrzymaniu pozytywnej decyzji banku. Dość mało fajna cena za wycene. Edytowane 4 Kwietnia 2010 przez angelnight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 05.04.2010 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 kredyt z dopłatami w milenium Kwota kredytu / pożyczki : 373700.00 Okres spłaty kredytu / pożyczki : 360 Rodzaj rat: Raty stałe Prowizja za udzielenie kredytu / pożyczki: 1.00% Marża Banku: 2.9000% LTV 90.56 Ze względu na opóźnienia w spłatach dotychczasowych zobowiązań podwyższono marżę Banku o 0,2pp (karta kredytowa - zaległość max 37 zł trwająca 31-90 dni) milenium ma widełki marży uzależnione od wysokości wkładu własnego. jak widać u mnie był on niewielki. nie obniżają marży dodatki jak karta, ubezpieczenia itp. Mam decyzje w MIllenium: 170tyś prowizja 0,5% marża 2% wycena 800zł LTV <34 (nie pamiętam dokładnie) Twoja marża 2,9% jest bardzo wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelnight 05.04.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 wysoka ze wzgledu na LTV.widzialam tabele z progami i z LTV 90-100 jesteś w widełkach 2,7 -do sporo ponad 3.dostalam wiec najnizsze z mozliwych w tym przedziale, czyli 2,7 plus za BIK 0,2.szału nie ma jasne że tak. spodziewałam się max 2,5 straciłam już jednak nadzieje na kredyt w innym banku. nie mogę sprawy już przedłużać, bo staram się o kredyt od pół roku iprzedłużam tylko cały czas umowę z deweloperem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 05.04.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Ja bym wolał osobiście jeszcze przedłużyć i poszukać. Pamiętaj że to może być kosztowna decyzja.Jak szukaliśmy kredytu i dostałem decyzje w PKO BPna marże 2,76 czy jakoś tak to powiedziałem przedstawicielowi od razu że nie ma opcji abyśmy się zgodzili.Dziś z oferty na 2% jesteśmy bardzo zadowoleni choć był czas że BPS (60% faktury)dawał 1,5% no ale w Millenium nie trzeba ani jednej faktury więc coś za coś.Któryś bank na pewno ma lepszą ofertę nawet przy LTV>90 Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonoma 24.05.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 mam do Was pytanie. robię rozeznanie w kredytach. Zastanawiam się nad Rodziną na swoim. Problem mam następujący: powierzchnia uzytkowa domu który będę budował to 142 m2 ze spiżarnią (5m2).... Spiżarnia jest obok pomieszczenia gospodarczego które w tą powierzchnię użytkową się chyba nie wlicza? Czy jeżeli nie zrobię na razie ściany między spiżarnią a pom. gospodarczym to jaka będzie pow. użytkowa? Dodam, że jest to projekt tk31 jeśli ktoś chciałbym zobaczyć. Co zrobić, żeby dla tego projektu Rodzina na swoim obowiązywała? Na jakiej zasadzie Banki obliczają powierzchnię użytkową? bardzo proszę o pomoc. Mi również podoba się ten dom i mam pewne przemyślenia co do dopasowania go do RnS. Trzeba przespacerować się z tym projektem to kumatego architekta z pytaniem, czy nie można zmienić na etapie adaptacji przeznaczenia pomieszczenia oznaczonego jako spiżarnia (około 6 m.kw.) na np. skład opału, który nie wchodzi do powierzchni użytkowej i jeszcze raz przeliczyć tą powierzchnię w projekcie. Gdyby taki zabieg się udał to rachunek jest prosty 142 m.kw - 6 m.kw = 136 m.kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grregg 25.07.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Czy ktoś jeszcze bierze kredyt RnS? Bo widzę, że wątek umarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 03.09.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 jakaś stówka by się przydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeszki 03.10.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Witam Dostałam następujące warunki z Millenium kredyt RnS na 30 lat kwota 250 tys (wkład własny troszkę ponad 20%) oprocentowanie: 1,71 marża + wibor3M wycena rzeczoznawcy 800 jeżeli udzielą kredytu ubezpieczenie nieruchomości ok. 300 na rok można samemu ubezpieczyć i cedować na bank ubezp. na życie 50 za dwóch kredytobiorców rata 1440, z dopłatami ok 1050,- prowizja 0% dokumenty dostarczone, wniosek złożony 30 września zobaczymy co z tego wyniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeszki 28.10.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Podpisaliśmy umowę ) Na decyzję (po dostarczeniu wszystkich dokumentów) czekaliśmy raptem 2 dni ) Ale ponieważ zawsze są jakieś warunki do spełnienia, a papierzyska wszystkie wysyłane kurierem do centrali - wszystko się rozwlekło ;( Ale jest ok - i jak widać nie minął miesiąc Najdalej za tydzień powinna wpłynąć pierwsza transza Pozdrawiam i życzę cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeszki 06.11.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Transz wpłynęła terminowo, zaczynamy budowę na poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek309 25.11.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Mamy kredyt już jakiś czas i spłacamy go, co do organizacji PKO jesteśmy niemile zaskoczeni. Płacimy wg wytycznych banku, które dostajemy i co jakiś czas są jakieś niedopłaty. Dziś tez dostaliśmy monit za który należy zapłacić 41,67x2 plus odsetki, po telefonie do banku nawet Pani nie wiedziała gdzie ta nie dopłata powstała i szukają. czekamy na telefon z banku. Cały czas zastanawiam się czy nie wziąć innego kredytu na spłatę tego i mieć święty spokój!! Czy może ktoś przeliczał czy jest tańszy kredyt od tego z dopłatą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz S 25.11.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Mamy kredyt już jakiś czas i spłacamy go, co do organizacji PKO jesteśmy niemile zaskoczeni. Płacimy wg wytycznych banku, które dostajemy i co jakiś czas są jakieś niedopłaty. Dziś tez dostaliśmy monit za który należy zapłacić 41,67x2 plus odsetki, po telefonie do banku nawet Pani nie wiedziała gdzie ta nie dopłata powstała i szukają. czekamy na telefon z banku. Cały czas zastanawiam się czy nie wziąć innego kredytu na spłatę tego i mieć święty spokój!! Czy może ktoś przeliczał czy jest tańszy kredyt od tego z dopłatą?? Oczywiście że są tańsze kredyty od tych z dopłatą... trzeba pamiętać że nawet ta dopłata jest na chwilę a potem trzeba się zastanawiać na refinansowaniem... Przyznam się że jestem wrogiem PKO i bardzo nie lubię przedstawiać klientom ich ofert. Raz wcale nie są atrakcyjne i jestem w stanie znaleźć 3 banki lepsze od tego jednego, a dwa obsługa Klienta jest tragiczna. Co do lepszej oferty to mogę pomóc jak poznam szczegóły na prv. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek309 29.12.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Oczywiście że są tańsze kredyty od tych z dopłatą... trzeba pamiętać że nawet ta dopłata jest na chwilę a potem trzeba się zastanawiać na refinansowaniem... Przyznam się że jestem wrogiem PKO i bardzo nie lubię przedstawiać klientom ich ofert. Raz wcale nie są atrakcyjne i jestem w stanie znaleźć 3 banki lepsze od tego jednego, a dwa obsługa Klienta jest tragiczna. Co do lepszej oferty to mogę pomóc jak poznam szczegóły na prv. pozdrawiam To ja poproszę o przedstawienie ofert tych trzech banków bez naszych danych ciekawa jestem co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 01.01.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 To ja poproszę o przedstawienie ofert tych trzech banków bez naszych danych ciekawa jestem co z tego wyniknie. "Co do lepszej oferty to mogę pomóc jak poznam szczegóły na prv." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjka 23.03.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Mam pytanie. Czy kredyt z dopłatami opłaca się przy budowie domu 140mk. Jaka jest realna różnica w kwocie raty pomiedzy RnS a zwykłym kredytem. Czy któs ma takie kalkulacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 24.03.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 u nas dom 131 użytkowej, kredyt 120 tys dopłata to nie całe 100 zł. kalkulacje z grudnia 2009. nie skorzystaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 01.04.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 dom 125,5 m2 użytkowej, kredyt 400.000 - dopłaty przez 8 lat na poziomie =/- 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts