bernadetta 23.01.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 dziwne bo ja mam również stan surowy zamknięty i mogę niby korzystać z tego kredytu - nawet podawałam 60% inwestycji po swojej stronie. i pierwsze słyszę o garażu w ustawie tez nic nie piszą -nie można być tylko właścicielem nieruchomości, a skoro dom nie jest oddany do użytku nie można być właścicielem nieruchomości -logiczne, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
respond 23.01.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 @bernadettaA jaką masz powierzchnię użytkową? Bo dopłaty do 50% odsetek odnoszą się do powierzchni max. 70m2. Powyżej jej musisz wziąć iloraz 70m2 oraz twojej pow. użytkowej wziętej z projektu.Aha, i jeszcze na jaki okres czasu liczyłaś kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptr2 23.01.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Dziwi mnie że maja stałe oprecentowanie ( marżę ) niezależnie od wysokości kredytu. Czy ktoś wie czy można brac kredyt bilansujący ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 23.01.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ze strony http://www.bgk.com.pl/fundusze/rns/ Lista instytucji finansowych, z którymi BGK podpisał umowy w sprawie stosowania dopłat do kredytów preferencyjnych: Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A. - umowa podpisana 2 stycznia 2007 roku - wnioski o kredyt preferencyjny będzie można składać w oddziałach PKO BP SA począwszy od 24 stycznia 2007 roku, Krajowa Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo-Kredytowa - umowa podpisana 18 stycznia 2007 roku - wnioski o kredyt preferencyjny będzie można składać począwszy od 19 lutego 2007 roku w następujących placówkach: SKOK przy Elektrowni "Kozienice" S.A. SKOK im. Stanisława Adamskiego w Toruniu SKOK w Kostrzynie nad Odrą SKOK "Jaworzno" w Jaworznie SKOK "Wesoła" w Mysłowicach Powszechna SKOK w Knurowie SKOK "Świdnica" SKOK "Rafineria" w Gdańsku SKOK Ziemi Rybnickiej SKOK "Małopolska" w Stalowej Woli SKOK im. Unii Lubelskiej w Lublinie SKOK "Poznaniak" w Poznaniu SKOK "Śląsk" w Rudzie Śląskiej SKOK "Wisła" w Puławach SKOK "Arka" w Częstochowie SKOK im. Zygmunta Chmielewskiego w Lublinie SKOK "Skarbiec" w Piekarach Śląskich SKOK im. Franciszka Stefczyka w Gdyni SKOK im. Mikołaja Kopernika w Ornontowicach Krakowska SKOK w Krakowie SKOK "Profit" w Zabrzu Lubuska SKOK w Zielonej Górze SKOK "Szopienice" w Katowicach Wielkopolska SKOK w Poznaniu SKOK "Świdnik" w Świdniku SKOK Przy "Dezamet" S.A. w Nowej Dębie SKOK "Piast" w Tychach SKOK "Centrum" w Bytomiu SKOK "Jowisz" w Czeladzi SKOK im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Tarnowie SKOK im. Królowej Jadwigi w Krakowie SKOK "Bogdanka" w Bogdance SKOK "Mysłowice" w Mysłowicach SKOK "Siarkopol" w Tarnobrzegu Zachodniopomorska SKOK w Szczecinie SKOK Przy Parafii "Opatrzności Bożej" w Gdańsku-Zaspie Bieszczadzka SKOK w Sanoku SKOK Kujawiak we Włocławku SKOK Służb Mundurowych SKOK im. Ks. Franciszka Blachnickiego w Zamościu Regionalna SKOK im. Św. Brata Alberta w Szczytnie SKOK "Nike" w Warszawie SKOK w Wołominie Południowo-Zachodnia SKOK we Wrocławiu SKOK im. Floriana Ceynowy w Gdańsku SKOK Izb Lekarskich w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 23.01.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 A ja natomiast byłem dzisiaj w PKOBP i dowiedziałem się że prawdopodobnie: - budowa nie może być rozpoczęta w dniu podpisania umowy o kredyt preferencyjny, czyli możemy posiadać tylko działkę, - projekt oprócz że musi się zmieścić w określonym limicie pow. użytkowej (140m2) to jeszcze nie może zawierać garażu Ja natomiast licząc na mniejsze oprocentowanie już mam stan tzw. zero, oraz domek mój posiada garaż. Więc nieźle się wpakowałem, mało tego że czekam już 6 miesięcy to jeszcze nie skożystam z tego kredytu. Czy ktoś coś wie dokładnie na ten temat i może mnie pocieszyć Polecam lekturę pod linkiem http://www.hetman.com.pl/wiedza/wiedziec57.php - nie wklejam tekstu, bo jest dość obszerny. Zamierzam niedługo rozpocząć budowę i myślę właśnie o kredycie z dopłatami. Naz projekt balansuje na granicy 140m2 pow. użytkowej, dlatego też szukałem informacji, czy garaż w bryle budynku zostanie zaliczony do pow. użytk. - w myśl przytaczanych przez autorkę polecanego przeze mnie artykułu - nie, podobnie jak suszarnie, strychy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 24.01.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 @bernadetta A jaką masz powierzchnię użytkową? Bo dopłaty do 50% odsetek odnoszą się do powierzchni max. 70m2. Powyżej jej musisz wziąć iloraz 70m2 oraz twojej pow. użytkowej wziętej z projektu. Aha, i jeszcze na jaki okres czasu liczyłaś kredyt? powierzchnia 129m2 a kredyt na 18 lat liczyłam według wzoru podanego w banku - może coś policzyłam źle? właśnie bank uaktualnił stronę o kredyty preferencyjne, ale nie piszą tam nic nowego a w dodatku brak kalkulatora do obliczeń http://www.pkobp.pl/index.php/id=kredyty_m/grupa=6/id_product=000000000000314/podgrupa=0/zone=-1/section=indy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 24.01.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 dziwne bo ja mam również stan surowy zamknięty i mogę niby korzystać z tego kredytu - nawet podawałam 60% inwestycji po swojej stronie. Jeżeli masz już 60% inwestycji, to jest to duży wkład własny. Czy z tego powodu warunki kredytu są trochę korzystniejsze? Pytam, bo u mnie jest podobnie. Działka+przyłącza i budynek e stanie surowym otwartym. Mam nadzieję, że ma to jakieś znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 24.01.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Niestety, potwierdzam to co napisała forumowiczka @bernadetta. Dzwoniłem do banku i potwierdzili wysokość odsetek na poziomie 5.62%, prowizja 2% i raty tylko malejące. Nic nie można uskubać - wartości mają narzucone z góry. Trochę tego nie kumam. Kto narzucił takie odsetki i prowizję? BGK? Bo jeżeli tak, to strzelają sobie gola do własnej bramki. Skoro kredyt droższy, to więcej odsetek do pokrycia przez Państwo. Nie panimaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 24.01.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Niestety, potwierdzam to co napisała forumowiczka @bernadetta. Dzwoniłem do banku i potwierdzili wysokość odsetek na poziomie 5.62%, prowizja 2% i raty tylko malejące. Nic nie można uskubać - wartości mają narzucone z góry. Trochę tego nie kumam. Kto narzucił takie odsetki i prowizję? BGK? Bo jeżeli tak, to strzelają sobie gola do własnej bramki. Skoro kredyt droższy, to więcej odsetek do pokrycia przez Państwo. Nie panimaju. ale dopłaty tylko przez 8 lat, a z reszta i tak mało osób spełnia te wszystkie kryteria, oprócz tego ten kredyt jest całkiem nieopłacalny przy okresie spłat powyżej 20 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 24.01.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 ale dopłaty tylko przez 8 lat, a z reszta i tak mało osób spełnia te wszystkie kryteria, oprócz tego ten kredyt jest całkiem nieopłacalny przy okresie spłat powyżej 20 lat Ja kryteria spełniam pod każdym względem. Ale co z tego, skoro warunki tego kredytu są do kitu. Zły jestem, bo czekałem na urochomienie kredytów z dopłatami. Trzeba było brać w CHF i załapać się na ulgę odestkową! I to ma być program rodzina na swoim .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 24.01.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 nazwa programu wyrwana jest chyba z kosmosu, z rzeczywistością nie ma nic wspólnego a tak były nagłośnione zalety w mediach - czekałam na uruchomienie kredytu jak na szpilkach, ale jak zwykle założenia z górnej półki a efekt tyci tyci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 24.01.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Niestety, potwierdzam to co napisała forumowiczka @bernadetta. Dzwoniłem do banku i potwierdzili wysokość odsetek na poziomie 5.62%, prowizja 2% i raty tylko malejące. Nic nie można uskubać - wartości mają narzucone z góry. Trochę tego nie kumam. Kto narzucił takie odsetki i prowizję? BGK? Bo jeżeli tak, to strzelają sobie gola do własnej bramki. Skoro kredyt droższy, to więcej odsetek do pokrycia przez Państwo. Nie panimaju. "Państwo" zwraca Ci określoną w ustawie wartość odsetek. Jesli dobrze pamietam jest to połowa wartości Wibor 3M + 2% - czyli na chwile obecną ok 3,2. Oczywiście dla domu o pow. <140m. Niezależnie od tego czy oprocentowanie Twojego kredytu będzie wynosić 5%, 6% 7% itd. Mówi/pisze się na forum potocznie o zwrocie połowy odsetek a faktycznie może i będzie to być ciut więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 24.01.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 ale dopłaty tylko przez 8 lat, a z reszta i tak mało osób spełnia te wszystkie kryteria, oprócz tego ten kredyt jest całkiem nieopłacalny przy okresie spłat powyżej 20 lat Ja kryteria spełniam pod każdym względem. Ale co z tego, skoro warunki tego kredytu są do kitu. Zły jestem, bo czekałem na urochomienie kredytów z dopłatami. Trzeba było brać w CHF i załapać się na ulgę odestkową! I to ma być program rodzina na swoim .... Pozwole się nie zgodzić. Oprocentowanie (po odjęciu dopłat) w wysokości 2,5% nie jest złe dla PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 24.01.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Pozwole się nie zgodzić. Oprocentowanie (po odjęciu dopłat) w wysokości 2,5% nie jest złe dla PLN. Może w tym wszystkim jest trochę polskiego (lub mojego) czarnowidztwa. Zaczekam jeszcze parę dni, niech babki w bankach ogarną nowy produkt i któregoś dnia ruszę na rozmowę. Potem porównam ofertę ze zwykłym komercyjnym kredytem np CHF. P.s. Teoretycznie PKO BP od dziś może udzielać kredyty s dopłatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 24.01.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Pozwole się nie zgodzić. Oprocentowanie (po odjęciu dopłat) w wysokości 2,5% nie jest złe dla PLN. Może w tym wszystkim jest trochę polskiego (lub mojego) czarnowidztwa. Zaczekam jeszcze parę dni, niech babki w bankach ogarną nowy produkt i któregoś dnia ruszę na rozmowę. Potem porównam ofertę ze zwykłym komercyjnym kredytem np CHF. P.s. Teoretycznie PKO BP od dziś może udzielać kredyty s dopłatami. od dzisiaj jedynie można składać wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 24.01.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Oprocentowanie jest 2,5% tylko jeżeli się buduje dom 70 m2. Im większy dom tym procentowo mniejsza dopłata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hunters 24.01.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam. Byłem dzisiaj w PKO BP. Radzę poczekac jeszcze z miesiąc bo na razie nawet nie mają programu ,który by obliczył faktyczne dopłaty z BGK. Oprocentowanie mają Wibor + 1,5 % ,a w swoim kredycie promocyjnym ,, własny kąt " o 0,5 % mniej. Ładnie!! Wykorzystują ,że dopłata od państwa- to zwiększają oprocentowanie. Poza tym z tym garażem to jakoś paranoja! Przeciez większośc projektów buduje się dzisiaj z garażem! A oni zaliczają to, że to lokal użytkowy i dopłaty nie będzie. Za chwilę powiedzą ,że pomieszczenie gospodarcze też jest lokalem użytkowym i z dopłaty nici A przecież powierzchni garażu nie liczy sie do pow. użytkowej jak ktoś słusznie wyżej zauważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 24.01.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Oprocentowanie jest 2,5% tylko jeżeli się buduje dom 70 m2. Im większy dom tym procentowo mniejsza dopłata. No i tu Marcin się cieszy, bo ma tylko 92 metry kwadratowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 24.01.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam. Byłem dzisiaj w PKO BP. Radzę poczekac jeszcze z miesiąc bo na razie nawet nie mają programu ,który by obliczył faktyczne dopłaty z BGK. Oprocentowanie mają Wibor + 1,5 % ,a w swoim kredycie promocyjnym ,, własny kąt " o 0,5 % mniej. Ładnie!! Wykorzystują ,że dopłata od państwa- to zwiększają oprocentowanie. Poza tym z tym garażem to jakoś paranoja! Przeciez większośc projektów buduje się dzisiaj z garażem! A oni zaliczają to, że to lokal użytkowy i dopłaty nie będzie. Za chwilę powiedzą ,że pomieszczenie gospodarcze też jest lokalem użytkowym i z dopłaty nici A przecież powierzchni garażu nie liczy sie do pow. użytkowej jak ktoś słusznie wyżej zauważył. Z garażem to jest tak, że teraz jest garażem (albo wręcz na potrzeby kredytu jest garażem) a za rok... nic nie stoi na przeszkodzie żeby stał się dwoma pokojami... Pojawia się pole do manipulacji... Podejrzewam, że dlatego banki wliczają garaż jako powierzchnię użytkową. Zresztą zobaczcie co macie na pierwszej stronie projektu: ja oglądałam kiedyś czyjś projekt i na stronie internetowej bylo podane ze pow. uż. 180 m2, ale na stronie tytulowej projektu juz kupionego bylo napisane 200 m2 (razem z garażem). Nawet podatek od nieruchomosci placi się przecież od garażu wbudowanego w dom jak od powierzchni mieszkalnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 24.01.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Oprocentowanie jest 2,5% tylko jeżeli się buduje dom 70 m2. Im większy dom tym procentowo mniejsza dopłata. No i tu Marcin się cieszy, bo ma tylko 92 metry kwadratowe. więc z tego wynika że wszystko źle liczyłam - nie zrozumiałam kobiety w banku 70m2 - płacimy 2,5% a przy moich 129 aż 4% ? tak? jest ktoś dobrze zorientowany w tych obliczeniach zobaczcie jeszcze tutaj http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65588,3737730.html na samym dole sa dopłaty dla domu o powierzchni 140m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts