Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

dziwne bo ja mam również stan surowy zamknięty i mogę niby korzystać z tego kredytu - nawet podawałam 60% inwestycji po swojej stronie.

i pierwsze słyszę o garażu :o

w ustawie tez nic nie piszą -nie można być tylko właścicielem nieruchomości, a skoro dom nie jest oddany do użytku nie można być właścicielem nieruchomości -logiczne, prawda?

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ze strony http://www.bgk.com.pl/fundusze/rns/

Lista instytucji finansowych, z którymi BGK podpisał umowy w sprawie stosowania dopłat do kredytów preferencyjnych:

Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A. - umowa podpisana 2 stycznia 2007 roku - wnioski o kredyt preferencyjny będzie można składać w oddziałach PKO BP SA począwszy od 24 stycznia 2007 roku,

Krajowa Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo-Kredytowa - umowa podpisana 18 stycznia 2007 roku - wnioski o kredyt preferencyjny będzie można składać począwszy od 19 lutego 2007 roku w następujących placówkach:

SKOK przy Elektrowni "Kozienice" S.A.

SKOK im. Stanisława Adamskiego w Toruniu

SKOK w Kostrzynie nad Odrą

SKOK "Jaworzno" w Jaworznie

SKOK "Wesoła" w Mysłowicach

Powszechna SKOK w Knurowie

SKOK "Świdnica"

SKOK "Rafineria" w Gdańsku

SKOK Ziemi Rybnickiej

SKOK "Małopolska" w Stalowej Woli

SKOK im. Unii Lubelskiej w Lublinie

SKOK "Poznaniak" w Poznaniu

SKOK "Śląsk" w Rudzie Śląskiej

SKOK "Wisła" w Puławach

SKOK "Arka" w Częstochowie

SKOK im. Zygmunta Chmielewskiego w Lublinie

SKOK "Skarbiec" w Piekarach Śląskich

SKOK im. Franciszka Stefczyka w Gdyni

SKOK im. Mikołaja Kopernika w Ornontowicach

Krakowska SKOK w Krakowie

SKOK "Profit" w Zabrzu

Lubuska SKOK w Zielonej Górze

SKOK "Szopienice" w Katowicach

Wielkopolska SKOK w Poznaniu

SKOK "Świdnik" w Świdniku

SKOK Przy "Dezamet" S.A. w Nowej Dębie

SKOK "Piast" w Tychach

SKOK "Centrum" w Bytomiu

SKOK "Jowisz" w Czeladzi

SKOK im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Tarnowie

SKOK im. Królowej Jadwigi w Krakowie

SKOK "Bogdanka" w Bogdance

SKOK "Mysłowice" w Mysłowicach

SKOK "Siarkopol" w Tarnobrzegu

Zachodniopomorska SKOK w Szczecinie

SKOK Przy Parafii "Opatrzności Bożej" w Gdańsku-Zaspie

Bieszczadzka SKOK w Sanoku

SKOK Kujawiak we Włocławku

SKOK Służb Mundurowych

SKOK im. Ks. Franciszka Blachnickiego w Zamościu

Regionalna SKOK im. Św. Brata Alberta w Szczytnie

SKOK "Nike" w Warszawie

SKOK w Wołominie

Południowo-Zachodnia SKOK we Wrocławiu

SKOK im. Floriana Ceynowy w Gdańsku

SKOK Izb Lekarskich w Warszawie

A ja natomiast byłem dzisiaj w PKOBP i dowiedziałem się że prawdopodobnie:

- budowa nie może być rozpoczęta w dniu podpisania umowy o kredyt preferencyjny, czyli możemy posiadać tylko działkę,

- projekt oprócz że musi się zmieścić w określonym limicie pow. użytkowej (140m2) to jeszcze nie może zawierać garażu :oops:

Ja natomiast licząc na mniejsze oprocentowanie już mam stan tzw. zero, oraz domek mój posiada garaż. Więc nieźle się wpakowałem, mało tego że czekam już 6 miesięcy to jeszcze nie skożystam z tego kredytu.

Czy ktoś coś wie dokładnie na ten temat i może mnie pocieszyć :wink:

Polecam lekturę pod linkiem http://www.hetman.com.pl/wiedza/wiedziec57.php - nie wklejam tekstu, bo jest dość obszerny. Zamierzam niedługo rozpocząć budowę i myślę właśnie o kredycie z dopłatami. Naz projekt balansuje na granicy 140m2 pow. użytkowej, dlatego też szukałem informacji, czy garaż w bryle budynku zostanie zaliczony do pow. użytk. - w myśl przytaczanych przez autorkę polecanego przeze mnie artykułu - nie, podobnie jak suszarnie, strychy itp.

@bernadetta

A jaką masz powierzchnię użytkową? Bo dopłaty do 50% odsetek odnoszą się do powierzchni max. 70m2. Powyżej jej musisz wziąć iloraz 70m2 oraz twojej pow. użytkowej wziętej z projektu.

Aha, i jeszcze na jaki okres czasu liczyłaś kredyt?

powierzchnia 129m2 a kredyt na 18 lat

liczyłam według wzoru podanego w banku - może coś policzyłam źle?

właśnie bank uaktualnił stronę o kredyty preferencyjne, ale nie piszą tam nic nowego a w dodatku brak kalkulatora do obliczeń

http://www.pkobp.pl/index.php/id=kredyty_m/grupa=6/id_product=000000000000314/podgrupa=0/zone=-1/section=indy

dziwne bo ja mam również stan surowy zamknięty i mogę niby korzystać z tego kredytu - nawet podawałam 60% inwestycji po swojej stronie.

Jeżeli masz już 60% inwestycji, to jest to duży wkład własny. Czy z tego powodu warunki kredytu są trochę korzystniejsze?

Pytam, bo u mnie jest podobnie. Działka+przyłącza i budynek e stanie surowym otwartym. Mam nadzieję, że ma to jakieś znaczenie...

Niestety, potwierdzam to co napisała forumowiczka @bernadetta. Dzwoniłem do banku i potwierdzili wysokość odsetek na poziomie 5.62%, prowizja 2% i raty tylko malejące. Nic nie można uskubać - wartości mają narzucone z góry.

Trochę tego nie kumam. Kto narzucił takie odsetki i prowizję? BGK? Bo jeżeli tak, to strzelają sobie gola do własnej bramki. Skoro kredyt droższy, to więcej odsetek do pokrycia przez Państwo. Nie panimaju. :roll:

Niestety, potwierdzam to co napisała forumowiczka @bernadetta. Dzwoniłem do banku i potwierdzili wysokość odsetek na poziomie 5.62%, prowizja 2% i raty tylko malejące. Nic nie można uskubać - wartości mają narzucone z góry.

Trochę tego nie kumam. Kto narzucił takie odsetki i prowizję? BGK? Bo jeżeli tak, to strzelają sobie gola do własnej bramki. Skoro kredyt droższy, to więcej odsetek do pokrycia przez Państwo. Nie panimaju. :roll:

ale dopłaty tylko przez 8 lat, a z reszta i tak mało osób spełnia te wszystkie kryteria, oprócz tego ten kredyt jest całkiem nieopłacalny przy okresie spłat powyżej 20 lat :x

ale dopłaty tylko przez 8 lat, a z reszta i tak mało osób spełnia te wszystkie kryteria, oprócz tego ten kredyt jest całkiem nieopłacalny przy okresie spłat powyżej 20 lat :x

Ja kryteria spełniam pod każdym względem. Ale co z tego, skoro warunki tego kredytu są do kitu. Zły jestem, bo czekałem na urochomienie kredytów z dopłatami. Trzeba było brać w CHF i załapać się na ulgę odestkową! :evil:

I to ma być program rodzina na swoim .... :roll:

"Państwo" zwraca Ci określoną w ustawie wartość odsetek. Jesli dobrze pamietam jest to połowa wartości Wibor 3M + 2% - czyli na chwile obecną ok 3,2. Oczywiście dla domu o pow. <140m. Niezależnie od tego czy oprocentowanie Twojego kredytu będzie wynosić 5%, 6% 7% itd.

Mówi/pisze się na forum potocznie o zwrocie połowy odsetek a faktycznie może i będzie to być ciut więcej.

Ja kryteria spełniam pod każdym względem. Ale co z tego, skoro warunki tego kredytu są do kitu. Zły jestem, bo czekałem na urochomienie kredytów z dopłatami. Trzeba było brać w CHF i załapać się na ulgę odestkową! :evil:

I to ma być program rodzina na swoim .... :roll:

Pozwole się nie zgodzić. Oprocentowanie (po odjęciu dopłat) w wysokości 2,5% nie jest złe dla PLN.

Pozwole się nie zgodzić. Oprocentowanie (po odjęciu dopłat) w wysokości 2,5% nie jest złe dla PLN.

Może w tym wszystkim jest trochę polskiego (lub mojego) czarnowidztwa. Zaczekam jeszcze parę dni, niech babki w bankach ogarną nowy produkt i któregoś dnia ruszę na rozmowę. Potem porównam ofertę ze zwykłym komercyjnym kredytem np CHF.

P.s. Teoretycznie PKO BP od dziś może udzielać kredyty s dopłatami.

Może w tym wszystkim jest trochę polskiego (lub mojego) czarnowidztwa. Zaczekam jeszcze parę dni, niech babki w bankach ogarną nowy produkt i któregoś dnia ruszę na rozmowę. Potem porównam ofertę ze zwykłym komercyjnym kredytem np CHF.

P.s. Teoretycznie PKO BP od dziś może udzielać kredyty s dopłatami.

od dzisiaj jedynie można składać wnioski

Witam. Byłem dzisiaj w PKO BP.

Radzę poczekac jeszcze z miesiąc bo na razie nawet nie mają programu ,który by obliczył faktyczne dopłaty z BGK. Oprocentowanie mają Wibor + 1,5 % ,a w swoim kredycie promocyjnym ,, własny kąt " o 0,5 % mniej. Ładnie!! Wykorzystują ,że dopłata od państwa- to zwiększają oprocentowanie. Poza tym z tym garażem to jakoś paranoja! Przeciez większośc projektów buduje się dzisiaj z garażem! :evil: A oni zaliczają to, że to lokal użytkowy i dopłaty nie będzie. Za chwilę powiedzą ,że pomieszczenie gospodarcze też jest lokalem użytkowym i z dopłaty nici :evil: A przecież powierzchni garażu nie liczy sie do pow. użytkowej jak ktoś słusznie wyżej zauważył.

Witam. Byłem dzisiaj w PKO BP.

Radzę poczekac jeszcze z miesiąc bo na razie nawet nie mają programu ,który by obliczył faktyczne dopłaty z BGK. Oprocentowanie mają Wibor + 1,5 % ,a w swoim kredycie promocyjnym ,, własny kąt " o 0,5 % mniej. Ładnie!! Wykorzystują ,że dopłata od państwa- to zwiększają oprocentowanie. Poza tym z tym garażem to jakoś paranoja! Przeciez większośc projektów buduje się dzisiaj z garażem! :evil: A oni zaliczają to, że to lokal użytkowy i dopłaty nie będzie. Za chwilę powiedzą ,że pomieszczenie gospodarcze też jest lokalem użytkowym i z dopłaty nici :evil: A przecież powierzchni garażu nie liczy sie do pow. użytkowej jak ktoś słusznie wyżej zauważył.

Z garażem to jest tak, że teraz jest garażem (albo wręcz na potrzeby kredytu jest garażem) a za rok... nic nie stoi na przeszkodzie żeby stał się dwoma pokojami... Pojawia się pole do manipulacji... Podejrzewam, że dlatego banki wliczają garaż jako powierzchnię użytkową. Zresztą zobaczcie co macie na pierwszej stronie projektu: ja oglądałam kiedyś czyjś projekt i na stronie internetowej bylo podane ze pow. uż. 180 m2, ale na stronie tytulowej projektu juz kupionego bylo napisane 200 m2 (razem z garażem). Nawet podatek od nieruchomosci placi się przecież od garażu wbudowanego w dom jak od powierzchni mieszkalnej...

Oprocentowanie jest 2,5% tylko jeżeli się buduje dom 70 m2. Im większy dom tym procentowo mniejsza dopłata.

No i tu Marcin się cieszy, bo ma tylko 92 metry kwadratowe.

więc z tego wynika że wszystko źle liczyłam - nie zrozumiałam kobiety w banku

70m2 - płacimy 2,5%

a przy moich 129 aż 4% :evil: ? tak? jest ktoś dobrze zorientowany w tych obliczeniach

zobaczcie jeszcze tutaj

http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65588,3737730.html

na samym dole sa dopłaty dla domu o powierzchni 140m2