Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Oprocentowanie jest 2,5% tylko jeżeli się buduje dom 70 m2. Im większy dom tym procentowo mniejsza dopłata.

No i tu Marcin się cieszy, bo ma tylko 92 metry kwadratowe.

więc z tego wynika że wszystko źle liczyłam - nie zrozumiałam kobiety w banku

70m2 - płacimy 2,5%

a przy moich 129 aż 4% :evil: ? tak? jest ktoś dobrze zorientowany w tych obliczeniach

Tak, dobrze obliczyłaś, przy 130 m2 i aktualnych stopach procentowych tak to mniej więcej wynosi.

Dostajemy dopłatę w wysokości: D=70/PU*50%*stopa referencyjna.

Czyli w Twoim przypadku: D=70/129*50%*6,2=1,68%. Czyli oprocentowanie które Ty płacisz wynosi: 5,62-1,68=3,94%

Dla domu Marzina (92m2) wynosi to opowiednio: D=70/92*50%*6,2=2,36%, czyli jego oprocentowanie: 5,62-2,36=3,26%.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z garażem to jest tak, że teraz jest garażem (albo wręcz na potrzeby kredytu jest garażem) a za rok... nic nie stoi na przeszkodzie żeby stał się dwoma pokojami... Pojawia się pole do manipulacji... Podejrzewam, że dlatego banki wliczają garaż jako powierzchnię użytkową. Zresztą zobaczcie co macie na pierwszej stronie projektu: ja oglądałam kiedyś czyjś projekt i na stronie internetowej bylo podane ze pow. uż. 180 m2, ale na stronie tytulowej projektu juz kupionego bylo napisane 200 m2 (razem z garażem). Nawet podatek od nieruchomosci placi się przecież od garażu wbudowanego w dom jak od powierzchni mieszkalnej...

Ale jaja!! Dzwoniłem przed chwilą do banku i pani powiedziała mi, że mają nową interpretację Ministerstwa Budownictwa dot. pojęcia "budynku mieszkalnego". Wg. nich budynek, który ma wbudowany garaż nie jest budynkiem mieszkalnym. W związku z tym takich domków (z wbudowanym garażem) nie obejmuje dopłata do kredytów. Miła pani mówiła również, że czekją na ew. "zmięknięcie" Ministerstwa Budownictwa odnośnie interpretacji tego pojęcia. W takim układzie praktycznie każdy kto buduje domek 1 rodzinny i chce skorzystać z dopłaty (a raczej z ochłapów) może się tylko oblizać. O kalkulatorze symulującxym raty kredytu banki na razie tylko marzą. Ogólnie zacytuję słowa chyba z SEKSMISJI: "... ja tu widzę niezły burd..."

Oprocentowanie jest 2,5% tylko jeżeli się buduje dom 70 m2. Im większy dom tym procentowo mniejsza dopłata.

70m2 - płacimy 2,5%

a przy moich 129 aż 4% :evil: ? tak? jest ktoś dobrze zorientowany w tych obliczeniach

Tak, dobrze obliczyłaś, przy 130 m2 i aktualnych stopach procentowych tak to mniej więcej wynosi.

Czyli w Twoim przypadku: D=70/129*50%*6,2=1,68%. Czyli oprocentowanie które Ty płacisz wynosi: 5,62-1,68=3,94%

Dla domu Marzina (92m2) wynosi to opowiednio: D=70/92*50%*6,2=2,36%, czyli jego oprocentowanie: 5,62-2,36=3,26%.

Pozdrawiam

Pozwole sie nie zgodzić. Otrzymujesz połowę dopłaty do pow. max. 140m czyli do 70m. Nie połowę dopłaty do 70m.

70m2 - płacimy 2,5%

Pozdrawiam

Pozwole sie nie zgodzić. Otrzymujesz połowę dopłaty do pow. max. 140m czyli do 70m. Nie połowę dopłaty do 70m.

To ja się nie zgodzę bo:

w przypadku, gdy powierzchnia lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego przekracza odpowiednio 50m2 i 70m2, jako podstawę naliczenia dopłat przyjmuje się część zadłużenia pozostającego do spłaty stanowiącego iloczyn równowartości tego zadłużenia i wskaźnika równego ilorazowi 50m2 (dla lokali)/ 70m2 (dla domu) i powierzchni użytkowej finansowanego lokalu/domu jednorodzinnego. (Art. 8 ustawy)

Czyli przy powierzchni 140m2 podstawą naliczenia będzie połowa kwoty kredytu i od tej podstawy dostaniesz zwrot połowy odsetek.

Czyli przy powierzchni 140m2 podstawą naliczenia będzie połowa kwoty kredytu i od tej podstawy dostaniesz zwrot połowy odsetek.

A precyzyjniej nie połowy odsetek a połowy odsetek obliczonych przy zastosowaniu stopy referencyjnej, która jest nieco wyższa niż oprocentowanie kredytu (czyli WIBOR 3M+2pp).

Jeżeli oprocentowanie kredytu wynosi 5,62%, to marża banku do Wiboru 6-miesięcznego wynosi 1,32%. Sporo. Licząc prowizję od udzielenia na poziomie 2%. Robi się z tego "kilka złotych".

Normalne warunki rynkowe to 1% marży i brak prowizji za udzielenie kredytu.

Pomijam fakt, iż bank narzuca klientowi raty malejące, co ma przełożenie na zdolność kredytową, gdyż do wyliczenia tej zdolności przyjmuje się pierwszą, najwyższą ratę kredytu.

Pożyjemy, zobaczymy. Wygląda na to iz PKO dyktuje warunki z pozycji "monopolisty".

Dzisiaj złożyłem zapytanie o powierzchnię użytkową budowanego domu (co jest do niej wliczane i jak liczona jest powierzchnia pomieszczeń na poddaszu). Czekam cierpliwie na ich odpowiedź.

nazwa programu wyrwana jest chyba z kosmosu, z rzeczywistością nie ma nic wspólnego :evil: :evil: :evil: a tak były nagłośnione zalety w mediach - czekałam na uruchomienie kredytu jak na szpilkach, ale jak zwykle założenia z górnej półki a efekt tyci tyci :cry:

ja także czekałam i się doczekałam - dokumenty złożone czekam na kredyt !!!

nazwa programu wyrwana jest chyba z kosmosu, z rzeczywistością nie ma nic wspólnego :evil: :evil: :evil: a tak były nagłośnione zalety w mediach - czekałam na uruchomienie kredytu jak na szpilkach, ale jak zwykle założenia z górnej półki a efekt tyci tyci :cry:

ja także czekałam i się doczekałam - dokumenty złożone czekam na kredyt !!!

to jest pani najbardziej zorientowana jak naprawdę wygląda sytuacja z dopłatami, proszę napisać szczegółowo

To ja się nie zgodzę bo:

w przypadku, gdy powierzchnia lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego przekracza odpowiednio 50m2 i 70m2, jako podstawę naliczenia dopłat przyjmuje się część zadłużenia pozostającego do spłaty stanowiącego iloczyn równowartości tego zadłużenia i wskaźnika równego ilorazowi 50m2 (dla lokali)/ 70m2 (dla domu) i powierzchni użytkowej finansowanego lokalu/domu jednorodzinnego. (Art. 8 ustawy)

Niestety (oczywiście dlatego ze dostaniemy mniej kasy, a nie dlatego że się pomyliłem :) )masz rację. Dopiero teraz przeczytałem ustawę, wcześniej bazowałem na artykułach gazet.

Zgodnie z Ustawa z 08.09.2006r:

Art 8.

pkt1.:Podstawę naliczenia dopłaty stanowi (...) 70m - dla domu jednorodzinnego.

pkt. 3.: Dopłata stanowi równowartośc 50% kwoty odsetek naliczonych od podstawy naliczenia dopłaty(...)

I jeszcze za http://www.money.pl

Rzecz najważniejsza: ile na dopłatach do odsetek można zyskać? Cóż, faktyczny skutek finansowy skorzystania z dopłat jest taki, że kredytobiorca zaciąga kredyt oprocentowany o połowę niżej (bo państwo spłaca połowę odsetek) niż na zasadach komercyjnych, jeśli kupi mieszkanie o powierzchni do 50 mkw. lub dom do 70 mkw. Jeśli mieszkania i domy będą większe, udział państwa w spłacie odsetek proporcjonalnie będzie coraz mniejszy, aż do 25 proc. odsetek w wypadku domu o powierzchni 140 mkw.

70m2 - płacimy 2,5%

zobaczcie jeszcze tutaj

http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65588,3737730.html

na samym dole sa dopłaty dla domu o powierzchni 140m2

Jezeli nasze czytanie ustawy jest zgodne z prawdą, to "trochę" nas przekręcili. Zwłaszcza tych, którzy czekali na kredyt z dopłatą. Ulga odsetkowa zmniejszała oprocentowanie o 19% przez cały okres kredytowania i z np. 5,2 wychodziło 4,2% bez zadnej "łaski" z dopłatą.

Mam pytanie do kogoś kto już złożył wniosek o kredyt "Rodzina na swoim":

1. czy w projekcie może być garaż,

2. jeśli tak to czy powierzchnia garażu i kotłowni wlicza się do pow. użytkowej,

3. czy można starać się o taki kredyt jeśli ma się już rozpoczętą budowę (stan 0)

Z góry dziękuję za informacje

Mam pytanie do kogoś kto już złożył wniosek o kredyt "Rodzina na swoim":

1. czy w projekcie może być garaż,

2. jeśli tak to czy powierzchnia garażu i kotłowni wlicza się do pow. użytkowej,

3. czy można starać się o taki kredyt jeśli ma się już rozpoczętą budowę (stan 0)

Z góry dziękuję za informacje

1 Niestety w projekcie tj. w obrysie domu nie może być garażu ,bo wtedy bank uznaje ,że to jest lokal użytkowy (nie wiem jak jest z pom. gosp.)- przynajmniej tak na razie tłumaczą w PKO BP.

2 To już chyba nie ma znaczenia- patrz pkt 1

3 Oczywiście

Witam

Mam pytanie problemowe........ np. przyznany zostanie kredyt z doplatą wg. zatwierdzonego projektu domu o pow. uzytkowej 90 m2 , no a potem w trakcie budowy, zrobie adaptacje poddasza na uzytkowe (zmiana pozwolenia) i bedzie dodatkowo np. 30 m2. Co sie bedzie działo dalej z kredytem, jak myślicie ? :o

Pozdrawiam

Witam

Mam pytanie problemowe........ np. przyznany zostanie kredyt z doplatą wg. zatwierdzonego projektu domu o pow. uzytkowej 90 m2 , no a potem w trakcie budowy, zrobie adaptacje poddasza na uzytkowe (zmiana pozwolenia) i bedzie dodatkowo np. 30 m2. Co sie bedzie działo dalej z kredytem, jak myślicie ?

Pozdrawiam

Wydaje mi się,że nic się nie stanie ponieważ mamy razem 120 m2, więc ustawowych 140 m2 nie przekroczy a dopłata jest i tak tylko do 70m2

pozdrawiam

Witam

Mam pytanie problemowe........ np. przyznany zostanie kredyt z doplatą wg. zatwierdzonego projektu domu o pow. uzytkowej 90 m2 , no a potem w trakcie budowy, zrobie adaptacje poddasza na uzytkowe (zmiana pozwolenia) i bedzie dodatkowo np. 30 m2. Co sie bedzie działo dalej z kredytem, jak myślicie ? :o

Pozdrawiam

Witam Hunters ! Wiele różnych rzeczy miało być odwrotnie i w ogóle nie tak miało być (jak to niektórzy mówią). Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :D

Witam

Pozdrawiam

coś mi się wydaje, że nasi posłowie nie przewidzieli, że w trakcie budowy można robić zmiany.......... :evil:

Witam

Na wstepie napiszę, że to mój debiut na tym forum, ale zaczynam budowę więc pewnie zagoszczę tu na dłużej.

Na kredyt preferencyjny czekam kilka juz miesięcy. Wczoraj pognałem oczywiście do PKO BP i dowiedziałem się że:

- na razie nie mają kalkulatorów aby zrobic symulacje kredytu

- oprocentowanie kredytu po dopłatach wyniesie 2,52% w pierwszych 8 latach a później 5,62%

- nie znają odpowiedzi na pytanie czy można miec już zaczęta budowę czy nie

- nie wiedzą czy będzie można szybciej spłacić częściowo lub całkowicie kredyt

- no i najlepsze, jak już tu przytaczano, projekt domu nie może być z garażem :o PARANOJA !!! Nie chodzi im o to, że garaż może spowodować wzrost powierzchni użytkowej ponad ustawowe 140m, ale o to, że ten garaż wogóle jest. W moim przypadku dom ma 104m użytkowej plus garaz jakieś 20 czyli i tak ponizej 140m. Ale nic z tego. Bzdura na resorach. Tak zinterpratowali ustawę prawnicy PKO BP.

Poinformowano mnie, że PKO BP zwrocił się z pytaniem do BGK o wyjasnienie kwestii garażu oraz kilku innych niejasności. Dzwoniłem dzisiaj do BGK i Pani potwierdziła, że wpływają masowo pytania takie z różnych placówek PKO BP w Polsce. Powiedziała mi, że BGK poprosił o wyjasnienie Departament Strategii Rozwoju Budownictwa Ministerstwa Budownictwa czyli autora ustawy i podała mi numer do odpowiedniej osoby z ministerstwa. Dzwoniłem tam i Pani odpowiedział, że aktualnie analizują problem garażu, powierzchni użytkowej itp i prześlą informację do BGK. Zaproponowała mi abym wysłał osobiście faksem do nich zapytanie o kwestię garażu to mi odpowiedzą jak coś uradzą i tak też zrobiłem. Na razie czekam na odpowiedź. Jak ktoś z Was coś wie więcej to proszę pisać bo z tym garażem to niezły numer nam chcą wyciąć.

Tak przy okazji, w PKO BP zaproponowano mi tradycyjny kredyt Własny Kąt na warunkach 5,1% w PLN. Nie jest źle! We franakch wychodzi nie wiele lepiej a nie muszę się stresować kursem franka. Wydaje mi się, że nie warto teraz brac kredytu we frankach. Frank stoi naprawdę nisko i jak coś tąpnie to będą jaja. Dziwie się trochę jak czytam ile ludzi nadal pcha się we franka.

Czekam na każde nowe info o kredycie preferencyjnym

Pozdrawiam

KW