Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Witam

Dziwie się trochę jak czytam ile ludzi nadal pcha się we franka.

A dlaczego się dziwisz?

Ja cały czas myślę o franku, bo różnica w ratach (o ile znajdę bank, który mi da marżę 1%) wyniesie ok.200zł a to dużo w stosunku do całości raty.

Co do kursu franka to jeszcze nie znalazłem takiego mądrego, który by mi powiedział czy będzie rósł czy spadał, czyli nie wiadomo, jak się spojrzy na kurs franka w przeciągu ostatnich 10lat to się okaże że tak naprawdę frank jest gdzieś tak pośrodku, był i poniżej 2 zł i był powyżej 3 zł. Tak, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że na przestrzeni 25-30lat średnia kursu wcale nie musi wyjść mi na niekorzyść. Nie jestem specjalistą ale chyba nie ma specjalistów, którzy by potrafili to przewidzieć (chyba że wróżki). W banku straszyli też, że będą rosły stopy procentowe w Szwajcarii ale zapomnieli dodać, że w Polsce też mogą rosnąć. I na koniec, zarówno wzrost kursu franka i stopy procentowej musi być naprawdę znaczący żeby pożarło mi te 200zł więc uważam że warto zaryzykować bo można na tym zyskać. A i ciągle jest zastanawiające dlaczego banki (te duże) tak skutecznie zniechęcają do brania kredytu w CHF bo na pewno nie z troski o mnie czy o Ciebie.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Dziwie się trochę jak czytam ile ludzi nadal pcha się we franka.

A dlaczego się dziwisz?

Ja cały czas myślę o franku, bo różnica w ratach (o ile znajdę bank, który mi da marżę 1%) wyniesie ok.200zł a to dużo w stosunku do całości raty.

Co do kursu franka to jeszcze nie znalazłem takiego mądrego, który by mi powiedział czy będzie rósł czy spadał, czyli nie wiadomo, jak się spojrzy na kurs franka w przeciągu ostatnich 10lat to się okaże że tak naprawdę frank jest gdzieś tak pośrodku, był i poniżej 2 zł i był powyżej 3 zł. Tak, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że na przestrzeni 25-30lat średnia kursu wcale nie musi wyjść mi na niekorzyść. Nie jestem specjalistą ale chyba nie ma specjalistów, którzy by potrafili to przewidzieć (chyba że wróżki). W banku straszyli też, że będą rosły stopy procentowe w Szwajcarii ale zapomnieli dodać, że w Polsce też mogą rosnąć. I na koniec, zarówno wzrost kursu franka i stopy procentowej musi być naprawdę znaczący żeby pożarło mi te 200zł więc uważam że warto zaryzykować bo można na tym zyskać. A i ciągle jest zastanawiające dlaczego banki (te duże) tak skutecznie zniechęcają do brania kredytu w CHF bo na pewno nie z troski o mnie czy o Ciebie.

Mówisz o 200zl różnicy w racie ? Jesli tyle faktycznie by było to moze i warto sie zastanowić ale nie jestem pewien czy to aż tyle wyjdzie :-?

Niedługo będę wiedział. Poczekam na wyjasnienie sprawy tego piep....ego kredytu prefertencyjnego i jak wyjdzie kicha z tym garażem lub po wykonaniu dokładnej symulacji to pozostaje mi standartowy kredyt i wtedy rozważe franka i pln w PKO BP i Millennium bo akurat w tych bankach wychodzi chyba najkorzystniej i u mnie pracownicy banku bardziej kumaci niz w innych.

pozdrawiam

różnica aż 200 zł? jak byłam ostatnio w banku robiłam symulację dla zlotych i franka i nie wychodziła taka różnica - około 50 zł

Róznica w racie zależy od wielkości kredytu. Im większy kredyt tym większa rata. W moim przypadku (kredyt 100,0 tys. 20 lat) różnica wyniesie ok 80zł więc nie warto pchac się we franka.

różnica aż 200 zł? jak byłam ostatnio w banku robiłam symulację dla zlotych i franka i nie wychodziła taka różnica - około 50 zł

Róznica w racie zależy od wielkości kredytu. Im większy kredyt tym większa rata. W moim przypadku (kredyt 100,0 tys. 20 lat) różnica wyniesie ok 80zł więc nie warto pchac się we franka.

to tak jak ja:

100000 - 20 lat w pkobp i różnica dosłownie 50 zł

Witam

- oprocentowanie kredytu po dopłatach wyniesie 2,52% w pierwszych 8 latach a później 5,62%

Oczywiście "zapomniano" Ci powiedzieć że takie oprocentowanie będzie w przypadku budowania domu o pow. 70m :)

Nie zapomniano. Ja to wiem a nie napisałem tego bo przecież to chyba każdy wie kto jest zainteresowany tym kredytem.

Dom mam miec 104metry. Na 70 m dostanę 2,52% a na pozostałe 34metry 5,62 %. Czyli wychodzi w moim przypadku jakbym miał kredyt na jkaieś 3,6% w pierwszych 8 latach. Po 8 latach reszta kapiatału, która zostanie do splacenia będzie oprocentowana 5,62% i tak przez 22 lata założmy. Czyli średnia wyjdzie już nie taka atrakcyjna. Sam nie wiem co o tym myśleć. Trzeba poczekać aż bank będzie w stanie wyliczyć dokładna symulację spłat.

Nie zapomniano. Ja to wiem a nie napisałem tego bo przecież to chyba każdy wie kto jest zainteresowany tym kredytem.

Dom mam miec 104metry. Na 70 m dostanę 2,52% a na pozostałe 34metry 5,62 %. Czyli wychodzi w moim przypadku jakbym miał kredyt na jkaieś 3,6% w pierwszych 8 latach. Po 8 latach reszta kapiatału, która zostanie do splacenia będzie oprocentowana 5,62% i tak przez 22 lata założmy. Czyli średnia wyjdzie już nie taka atrakcyjna. Sam nie wiem co o tym myśleć. Trzeba poczekać aż bank będzie w stanie wyliczyć dokładna symulację spłat.

Czyli licząc bardzo ogolnikowo, srednie oprocentowanie Twojego kredytu wyniesie 5,08. Takie warunki dostaniesz w kazdym banku bez żadnej "łaski".

Wszyscy czekaliśmy na głośno zapowiadaną pomoc państwa a okazuje się że to zwykła kpina. Więcej zarobilibyśmy biorąc kredyt w zeszłym roku i odliczając odsetki co roku.

Czyli licząc bardzo ogolnikowo, srednie oprocentowanie Twojego kredytu wyniesie 5,08. Takie warunki dostaniesz w kazdym banku bez żadnej "łaski".

Wszyscy czekaliśmy na głośno zapowiadaną pomoc państwa a okazuje się że to zwykła kpina. Więcej zarobilibyśmy biorąc kredyt w zeszłym roku i odliczając odsetki co roku.

Dokładnie. W PKO BP zaproponowano mi 5,1% biorąc w PLN. W millennium jest jeszcze ciut lepiej.

Właśnie siedzę nad otwartymi symulatorami kredytowymi w Millennium i Excellem i liczę jak będzie różnica w racie dla kredytu w PLN i CHF oraz ile spłacę więcej biorąc raty stałe zamiast malejacych. To ostatnie właśnie nie daje mi spokoju co lepiej wybrać.

Byłem dzisiaj w PKOBP i aktualnie sprawa garażu wygląda w ten sposób że nie może być garażu w projekcie. Jednak nawet bankowcy mają nadzieję że BGK zmieni ten zapis bo kto w XXI wieku buduje dom bez garażu.

A tak na marginesie to pani w PKOBP zaproponowała mi abym w miejsce garażu w projekt wstawić piwnicę i bedzie OK. Ale jaja, Polak potrafi bo Polaka sami urzędnicy całe zycie uczą kombinować.

Miejmy nadzieję ze BGK w końcu zmieni zdanie albo wszyscy zaczniemy trzymać samochody w piwnicy :p

Witam

Mam pytanie problemowe........ np. przyznany zostanie kredyt z doplatą wg. zatwierdzonego projektu domu o pow. uzytkowej 90 m2 , no a potem w trakcie budowy, zrobie adaptacje poddasza na uzytkowe (zmiana pozwolenia) i bedzie dodatkowo np. 30 m2. Co sie bedzie działo dalej z kredytem, jak myślicie ? :o

Pozdrawiam

coś mi się wydaje, że nasi posłowie nie przewidzieli, że w trakcie budowy można robić zmiany.......... :evil:

trochę się powtarzam, ale nie daje mi to spokoju. Są takie projekty z możliwością pożniejszego zagospodarowania poddasza, albo takie projekty I i II etap. Po np. 4 latach robie drugi etap. W sumie kredytu nie zwiększam, projekt zmieniam z pozwoleniem, dom wiekszy, moze nawet bedzie 150m2 i co wtedy ? :evil: pozdrawiam

z tą zamianą garażu na piwnicę - podoba mi się!!

ale

czy wy słyszeliście że nie można posiadać na dzień dzisiejszy ani w przeszłości żadej nieruchomości - oboje małżonków

ja taką informację uzyskałam w PKO

To jakaś bzdura. Niech ci "fachofcy" w bakach przestaną interpretować ustawy a wezmą się za sporządzenie chociażby kalkulatora dla tego kredytu bo chała na maksa. PKO BP ma coś w ofercie czego sam nie potrafi klientowi przeliczyć :lol:

A co do posiadania mieszkania to ustawa wyraźnie mówi o posiadaniu mieszkania w dniu podpisania umowy kredytowej. Co było wczesniej i będzie pózniej nie ma znaczenia i już.

Witam

Mam pytanie problemowe........ np. przyznany zostanie kredyt z doplatą wg. zatwierdzonego projektu domu o pow. uzytkowej 90 m2 , no a potem w trakcie budowy, zrobie adaptacje poddasza na uzytkowe (zmiana pozwolenia) i bedzie dodatkowo np. 30 m2. Co sie bedzie działo dalej z kredytem, jak myślicie ? :o

Pozdrawiam

coś mi się wydaje, że nasi posłowie nie przewidzieli, że w trakcie budowy można robić zmiany.......... :evil:

trochę się powtarzam, ale nie daje mi to spokoju. Są takie projekty z możliwością pożniejszego zagospodarowania poddasza, albo takie projekty I i II etap. Po np. 4 latach robie drugi etap. W sumie kredytu nie zwiększam, projekt zmieniam z pozwoleniem, dom wiekszy, moze nawet bedzie 150m2 i co wtedy ? :evil: pozdrawiam

mma podobne pytanie.... w projekcie jest ponizej 140, a jest sobie jakies tam poddasze, ktore kiedys moze dac dodatkowe 60....jesli wezme teraz kredyt to co - do konca kredytu nie moge zaadoptowac gory?:>

Witam

Pozdrawiam

mma podobne pytanie.... w projekcie jest ponizej 140, a jest sobie jakies tam poddasze, ktore kiedys moze dac dodatkowe 60....jesli wezme teraz kredyt to co - do konca kredytu nie moge zaadoptowac gory?:>

Witam Xena !

trochę mi sie wydaje, ze to za poważny temat na to Forum..... :D

No i pięknie. Już miałem wybrany projekt domu (165 m) i chciałem go kupić na 99% ale doczytałem się tematu kredytu z dopłatami i ..... znowu szukam projektu od nowa (tylko mniejszego - bo do 140 m). Ale oto następna poprzeczka (nie może być garażu) - przecież to głupota (gdzie będę pił piwo jak pokłócę się z żoną?) - mam nadzieję że w Ministerstwie Budownictwa to zmienią. Chciałem koniecznie kupić projekt po to by zacząć składać te wszystkie podania przed rozpoczęciem budowy i no dalej stoję w miejscu ponieważ nie wiem czy warto szukać projektu domu do 140 m (bo i tak mogę nie dostać dopłaty do odsetek), czy lepiej wybudować ten który mi się podoba i ma 165 m (25 m więcej to nie takie duże koszty w porównaniu z całą budową). No więcej siedzę i .... siedzę i ....nie wiem co dalej.

Słuchajcie, nie jest tak źle....

Proponuje lekturę GW z soboty 27 stycznia

Wybrałem dla was wazniejsze informacje:

Ministerstwo Budownictwa pracuje obecnie nad pojęciem powierzchni uzytkowej :wink:

Dalej czytamy, że wg GW: "do powierzchni uzytkowej mieszkania czy domu nie wlicza się (...) balkonu, tarasu, strychu, garażu i piwnic"

Można wybrać wariant spłaty, raty równe bądź malejące

Mozliwa będzie również wczesniejsza spłata kredytu. Po 8 latach pozostały kredyt będzie mozna zastąpić innym, na np korzystniejszych warunkach

BGK rozmawia też z Pekao SA na temat podpisania umowy o mozliwości udzielania kredytu z dopłatą.

Uważam, że nalezy jeszcze troche poczekać, aż wszystko do końca się wyjasni. Skoro banki sprawdzając np naszą zdolność kredytową opierają się o zwykłe komercyjne zasady, to może okazać, że po wstąpeniu do grona dających kredyty z dopłatmi innych banków, i w warunkach kredytu pojawi się trochę konkurencji, co w konsekwencji będzie dla nas korzyscią.

Ja daję sobie na wstrzymanie. Z kredytem, bo temat będę śledził pilnie!

Witam Xena !

trochę mi sie wydaje, ze to za poważny temat na to Forum..... :D

dlaczego?

przecież wiele projektów domów ma stropy więc de facto jakieś tam poddasza powstają, lepiej chyba wiedzieć teraz niz odbić się od drzwi banku

Ale już widzę, że w poście poniżej marzin napisał , ze strych nie wchodzi w powierzchnie użytkową.

Słuchajcie, nie jest tak źle....

Proponuje lekturę GW z soboty 27 stycznia

Wybrałem dla was wazniejsze informacje:

Ministerstwo Budownictwa pracuje obecnie nad pojęciem powierzchni uzytkowej :wink:

Dalej czytamy, że wg GW: "do powierzchni uzytkowej mieszkania czy domu nie wlicza się (...) balkonu, tarasu, strychu, garażu i piwnic"

Można wybrać wariant spłaty, raty równe bądź malejące

Mozliwa będzie również wczesniejsza spłata kredytu. Po 8 latach pozostały kredyt będzie mozna zastąpić innym, na np korzystniejszych warunkach

BGK rozmawia też z Pekao SA na temat podpisania umowy o mozliwości udzielania kredytu z dopłatą.

Uważam, że nalezy jeszcze troche poczekać, aż wszystko do końca się wyjasni. Skoro banki sprawdzając np naszą zdolność kredytową opierają się o zwykłe komercyjne zasady, to może okazać, że po wstąpeniu do grona dających kredyty z dopłatmi innych banków, i w warunkach kredytu pojawi się trochę konkurencji, co w konsekwencji będzie dla nas korzyscią.

Ja daję sobie na wstrzymanie. Z kredytem, bo temat będę śledził pilnie!

Trzymam Cię za słowo, i abyś miał same dobre wiadomości bo z tym garażem to nieźle namieszali a nie chce mi się zmieniać garażu na piwnicę, ale jesli będzie trzeba to tak zrobię . Narazie czekam cierpliwie co te puste głowy wymyślą