KW100 28.01.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Słuchajcie, nie jest tak źle.... Proponuje lekturę GW z soboty 27 stycznia Wybrałem dla was wazniejsze informacje: Ministerstwo Budownictwa pracuje obecnie nad pojęciem powierzchni uzytkowej Dalej czytamy, że wg GW: "do powierzchni uzytkowej mieszkania czy domu nie wlicza się (...) balkonu, tarasu, strychu, garażu i piwnic" Można wybrać wariant spłaty, raty równe bądź malejące Mozliwa będzie również wczesniejsza spłata kredytu. Po 8 latach pozostały kredyt będzie mozna zastąpić innym, na np korzystniejszych warunkach BGK rozmawia też z Pekao SA na temat podpisania umowy o mozliwości udzielania kredytu z dopłatą. Uważam, że nalezy jeszcze troche poczekać, aż wszystko do końca się wyjasni. Skoro banki sprawdzając np naszą zdolność kredytową opierają się o zwykłe komercyjne zasady, to może okazać, że po wstąpeniu do grona dających kredyty z dopłatmi innych banków, i w warunkach kredytu pojawi się trochę konkurencji, co w konsekwencji będzie dla nas korzyscią. Ja daję sobie na wstrzymanie. Z kredytem, bo temat będę śledził pilnie! Coś jeszcze ciekawego napisali ? Czy te informacje o garażu, wczesniejszej spłacie, wyborze rat stałych lub malejących Wyborcza ma z Ministerstwa czy to interpretacja ustawy przez GW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 28.01.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 taaa, szczegolnie kredyt ze spłatą w równych ratach......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.01.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Coś jeszcze ciekawego napisali ? Czy te informacje o garażu, wczesniejszej spłacie, wyborze rat stałych lub malejących Wyborcza ma z Ministerstwa czy to interpretacja ustawy przez GW ? Jeżeli chodzi o pow użytkową, to wygląda na to, że autor inormacje na ten temat zdobył z Min Bud od niejakiego wiceministra Stycznia, natomiast inne sprawy to prawdopodobnie interpretacja GW, więc różnie moze być. Mam nadzieję, że autor Marek Wielgo zanim to wszystko napisał, dobrze się "wywiedział" Myślę, ze każdy nowy dzień funkcjonowania programu będzie przynosił konkretniejsze informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 28.01.2007 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Witam, jestem tu nowy, ale bardzo zainteresowany kredytem preferencyjnym. Czytając na forum te sensacje o garażu, bardzo się zmartwiłem, gdyz mam już projekt zatwierdzony, pozwolenie na budowę, umowę z wykonawcą na rozpoczęcie prac w połowie marca a tu... kicha. Jednak przeczytałem uważnie Ustawę i tam w art. 2 pkt 6 czytamy czym jest w rozumieniu ustawy dom jednorodzinny, na którego budowę przysługuje w/w kredyt "dom jednorodzinny - budynek mieszkalny jednorodzinny w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 7 lipca 1994 - Prawo budowlane (Dz.U. 2006 nr 156, poz. 1118 i nr 170, poz 1217), w którym znajduje się wyłącznie lokal mieszkalany" Z kolei ustawa Prawo budowlane określa: "2a) budynek mieszkalny jednorodzinny - należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30 % powierzchni całkowitej budynku; Z tych dwóch ustaw, a szcególnie z 'wytłuszonej" klauzuli w tej pierwszej rzeczywiście wynikać by mogło, że dom nie może posiadać garażu, jadnak wszyskie dotyczczasowe interpretacje z jakimi się spotkałem traktowały ten zapis raczej jako niemożność posiadania w domu jednorodzinnym pomieszczena np. na prowadzenie działalności gosp. typu warsztat, sklep itp., przynajmniej tak to interpretowałem czytając artykuł w MURATORZE 1.07 Co do natomiast systemu spłat to Ustawa wyraźnie mówi w art.6 ust 4.: "Spłata kredytu preferencyjnego może następować wyłącznie metodą równych rat kapitałowych (rata malejąca) lub równych rat kapiałowo-odsetkowych (annuitet)" Jeżlei natomist w PKO BP mówią, ze spłata może następować wyłącznie w ratach malejących to jest to widocznie wymysł banku(zresztą zupełnie nielogiczny) lub, co bardziej prawdopodobne niedouczenie pracowników, zresztą na ich stronie też nie ma co do tego jasności, bo w jednym miejscu pisza, że w równych i malejących a w innym, że w malejących. WNIOSKI: raczej niesety bez garażu- i teraz możemy mieć pretensję jedynie do siebie, że wcześniej nie przeczytaliśmy dokładnie w/w Ustawy, chociaż do różnych opracowań, m.in tego z Muratora również - tu też auor wydawał sie nie rozumiec tej ustawy w pełni, pdobnie zresztą we wczorajszej GW. System spłat : malejące lub równe, chyba, ze Bank nałoży swoje ograniczenia. Powierczchnia użytkowa: taka jak w zatwierdzonym projecie, a raczej tak jaką dookreśli Ministerstwo, mam nadzieję lada dzień. Pozdrawiam wszystkich czekających na korzystne rozwiązanie niejasności z nadzieją... czaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.01.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Wszystko w "ręcach" Ministerstwa Budownictwa. Coś tak czuję, że decyzja będzie pozytywna, bo jednak większość buduje domy z garażem w bryle. Większość, ale nie ja, więc o ten element programu jestem spokojny. Mimo to trzymam za Was - garażowców - kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 29.01.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Byłem dzisiaj w PKOBP i aktualnie sprawa garażu wygląda w ten sposób że nie może być garażu w projekcie. Jednak nawet bankowcy mają nadzieję że BGK zmieni ten zapis bo kto w XXI wieku buduje dom bez garażu. Ja buduje A tak na marginesie to pani w PKOBP zaproponowała mi abym w miejsce garażu w projekt wstawić piwnicę i bedzie OK. Ale jaja, Polak potrafi bo Polaka sami urzędnicy całe zycie uczą kombinować. Miejmy nadzieję ze BGK w końcu zmieni zdanie albo wszyscy zaczniemy trzymać samochody w piwnicy Tylko jak zmienić zatwierdzony projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 29.01.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Byłem dzisiaj w PKOBP i aktualnie sprawa garażu wygląda w ten sposób że nie może być garażu w projekcie. Jednak nawet bankowcy mają nadzieję że BGK zmieni ten zapis bo kto w XXI wieku buduje dom bez garażu. Ja buduje A tak na marginesie to pani w PKOBP zaproponowała mi abym w miejsce garażu w projekt wstawić piwnicę i bedzie OK. Ale jaja, Polak potrafi bo Polaka sami urzędnicy całe zycie uczą kombinować. Miejmy nadzieję ze BGK w końcu zmieni zdanie albo wszyscy zaczniemy trzymać samochody w piwnicy Tylko jak zmienić zatwierdzony projekt? Można, ale to potrwa. Trzeba najpierw uzyskać zgodę biura projektowego (myślę, że bez problemu), następnie trzeba jeszcze raz wystąpić o decyzję o warunkach zabudowy (ponieważ teraz będzie budynek mieszkalny bez garażu) - potrwa to pewnie z miesiąc. Potem ten co robił adaptację musi nanieść zmiany w dokumentacji, no i wtedy do starostwa o nowe pozwolenie na budowę i to też potrwa. Pewnie można jakoś bokiem i będzie szybciej ale czy godnie z prawem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 29.01.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Czyli tak, czy inaczej kolejne koszta. Zrobilem sobie "na szybko" symulację zysków z kredytu preferencyjnego.Przy domu o pow. ok. 140m zysk jest ok 1,1%: 5,6%/4+(-3,1%)+5,6/4*3 =3,9% - tyle wyniesie oprocentowanie kredytu dla mnie po otrzymaniu doplat. Porównując to ze "zwykłym" kredytem na poziomie 5,0% zysk jest niewielki.Wliczając prowizje za udzielenie w wys. 2% tak naprawdę zarabiamy od trzeciego roku. Pozostałe 6 lat po 1% to "całe 6% kredytu. Naprawdę "fantastyczna" pomoc Państwa dla inwestorów. Tak na marginesie na uldze odsetkowej mozna było zarobic tyle samo (5,2 * 19%=0,99) przez kolejnych 20 lat, bez żadnej "łaski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptr2 29.01.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Czyli tak, czy inaczej kolejne koszta. Zrobilem sobie "na szybko" symulację zysków z kredytu preferencyjnego. Przy domu o pow. ok. 140m zysk jest ok 1,1%: 5,6%/4+(-3,1%)+5,6/4*3 =3,9% - tyle wyniesie oprocentowanie kredytu dla mnie po otrzymaniu doplat. Porównując to ze "zwykłym" kredytem na poziomie 5,0% zysk jest niewielki. Wliczając prowizje za udzielenie w wys. 2% tak naprawdę zarabiamy od trzeciego roku. Pozostałe 6 lat po 1% to "całe 6% kredytu. Naprawdę "fantastyczna" pomoc Państwa dla inwestorów. Tak na marginesie na uldze odsetkowej mozna było zarobic tyle samo (5,2 * 19%=0,99) przez kolejnych 20 lat, bez żadnej "łaski". Niby racja ale nie masz gwarancji że oprocentowanie zawsze bedzie na tym samym poziomie. Jak skoczy do 10% to juz zysk będzie większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 30.01.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Jak oprocentowanie skoczy do 10% to bedzie znaczyło że nasza gospodarka sie posypała i wierz mi większość społeczeństwa nie będzie w stanie spłacić nawet kredytu z dopłatami bo bedzie miała problem z funduszami na podstawowe potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 30.01.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Dobra, dobra. Takie tam gadanie. Był ktoś w banku? Wiedzą coś więcej. Ja kurcze nie mam kiedy i jak. Po pracy wszystko pozamykane. No i latam za dachówakmi, oknami, CO.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 30.01.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Dobra, dobra. Takie tam gadanie. Był ktoś w banku? Wiedzą coś więcej. Ja kurcze nie mam kiedy i jak. Po pracy wszystko pozamykane. No i latam za dachówakmi, oknami, CO.... Też czekam na jakieś wieści, najlepiej pozytywne. Na mój faks do Ministerstwa jeszcze nie dostałem odpowiedzi. Chyba tam zadzownię. A może ktoś z Was chce numer bespośredni do babki od tego programu i się zapyta i opowie tu na forum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 30.01.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Byłem w PKO ale więcej dowiedziałem się z forum niż w banku. Potwierdzili mi oprocentowanie i marżę. Potwierdzili też, ze nie mają kalkulatora do obliczeń Niektóre odpowiedzi sam musiałem korygowac i tłumaczyć że mają złe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 30.01.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Byłem w PKO ale więcej dowiedziałem się z forum niż w banku. Potwierdzili mi oprocentowanie i marżę. Potwierdzili też, ze nie mają kalkulatora do obliczeń Niektóre odpowiedzi sam musiałem korygowac i tłumaczyć że mają złe informacje No to nieźle Trzeba czekać, czekać, czekać. I ich męczyć, męczyć, męczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 30.01.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Też byłam w banku. Potwierdzam - wiedzą, że... nic nie wiedzą Pani poprosiła mnie, żebym przyjechała w piątek to może będzie wiedzieć już coś konkretnego. Szkoda, że naszych wypowiedzi nie czytają dyrektorzy z banku PKO BP hmmm... ale w sumie po co jak konkurencja żadna. A my jesteśmy tak dobrzy, że sami zadajemy sobie pytania i na nie odpowiadamy Ja osobiście poczekam na konkurencję ze SKOKU, choć czuję że i tam nie będzie lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdańszczanka 30.01.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 A ja juz po wycenie pani na budowie - marudzą cos o tym ze za mało biore kredytu - według nich nie wykoncze do stanu który ich zadowala reszta dokumentów w komplecie i czekam ... na przynanie kredytu ... widze, że chyba tylko u mnie "panie" stanęły na wysokości zadania i nie przespały kursu uszy do góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 30.01.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 A ja juz po wycenie pani na budowie - marudzą cos o tym ze za mało biore kredytu - według nich nie wykoncze do stanu który ich zadowala reszta dokumentów w komplecie i czekam ... na przynanie kredytu ... widze, że chyba tylko u mnie "panie" stanęły na wysokości zadania i nie przespały kursu uszy do góry! No a jakie w końcu, malejące będziesz miała raty czy równe? No i jak z tym garażem, masz dom BEZ czy Z? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 30.01.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Jak już wcześniej pisałem, na stronie PKO BP są sprzeczne informacje, jeżeli chodzi o system spłat - w jednym miejscu jest napisane, że kredyt może być spłacany w ratach równych i malejących a w innym, że tylko w mlejących.Zadałem więc pytanie drogą mailowa, skierowane do PKO BP i właśnie otrzymałem następującą odpowiedź: Szanowny Panie, W odpowiedzi na wiadomość elektroniczną uprzejmie informujemy, że różnica w prezentowanych danych wynika z faktu, iż docelowo omawiany kredyt mieszkaniowy będzie dostępny z możliwością spłaty w ratach równych oraz ratach malejących, natomiast obecnie PKO Bank Polski oferuje możliwość spłacania kredytu w ratach malejących. Wyjaśniamy, że termin, kiedy będzie możliwe skorzystanie z opcji spłacania kredytu w ratach równych nie jest obecnie znany. Jednocześnie dziękujemy za zainteresowanie ofertą PKO Banku Polskiego. W przypadku jakichkolwiek dodatkowych pytań lub wątpliwości prosimy o ponowny kontakt. Z poważaniem, Robert Wiśniewski PKO Bank Polski no więc czekamy... ciekawe tylko jak z tym grażem... pozdrawiamczaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
respond 30.01.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam! Ja też należę do grona próbujących pozbierać te wszystkie informacje w jakąś logiczną całość. Kilka dni temu, jak pisałem powyżej miła pani z banku poinformowała mnie odnośnie problemu garażu w projekcie budowlanym. Dzisiaj otrzymałem telefon z banku, gdzie pani zaprasza mnie na rozmowę i twierdzi, że garaż na 99% nie będzie problemem. Czy ktoś posiada podobną informację z banku? Odnośnie kalkulatora kredytowego pracownica poinformowała mnie, że obecnie nie mają i nie prędko będą go mieć. Wszystkie wyliczenia wykonują "na piechotę". Czy komuś kto już złożył wniosek udało się obniżyć prowizję? Pytam, bo coś nieśmiało 'bąkali" w zeszłym tygodniu podczas mojej wizyty w banku nad zgodą obniżki prowizji. Pozdrawiam wszystkich cierpliwych i życzę wytwałości ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bary30 30.01.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 WitamNo i dupa jak garaż w bryle domu liczy się do powieszchni użytkowej. Dziś zadzwoniła pani z pko i powiedziała że niestety nie załapiemy się na dopłatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts