Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Czy komuś kto już złożył wniosek udało się obniżyć prowizję? Pytam, bo coś nieśmiało 'bąkali" w zeszłym tygodniu podczas mojej wizyty w banku nad zgodą obniżki prowizji.

No. I to jest jakaś wiadomość. Jak do grupki dołączą jeszcze Skoki i Pekao SA, okaże się, że jednak może być korzystniej.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

No i pupa jak garaż w bryle domu liczy się do powieszchni użytkowej. Dziś zadzwoniła pani z pko i powiedziała że niestety nie załapiemy się na dopłatę

Powiedziała bo tak se myśli ,czy dostali odpowiedź Ministerstwa i BGK w tej sprawie ? Jeśli to kolejna interpretacja nadgorliwego bankowca to olać to i czekać na oficjalne info.

Powiedziała bo tak se myśli ,czy dostali odpowiedź Ministerstwa i BGK w tej sprawie ? Jeśli to kolejna interpretacja nadgorliwego bankowca to olać to i czekać na oficjalne info.

Dokładnie!

Zmieniając temat. Pomyślełm, że skoro jest możliwość po 8 latach zamiany kredytu na inny, to warto przez te 8 lat wziąć dość wysoką ratę. Wtedy i dopłata Państwa większa :roll:

Dokładnie!

Zmieniając temat. Pomyślełm, że skoro jest możliwość po 8 latach zamiany kredytu na inny, to warto przez te 8 lat wziąć dość wysoką ratę. Wtedy i dopłata Państwa większa :roll:

Dokładnie ! Jednak trzeba pamiętać, ze te 2,52% które wychodzi po dopłatach jest tylko dla 70m domu, pozostałe jest na 5,62% (na dzień dzisiejszy). Trzeba więc uwzględnić i jedno i drugie planując całkowitą ratę.

W moim przypadku 2,52% na 70m i 5,62% na moje pozostałe 34m daje średnio około 3,6% czyli mniej wiecej tyle ile mogę dostać we frankach np. w millenium.

No ale nic, czekamy cierpliwie.

Jakby co mogę podać nr tel do babki z Ministerstwa, która się tym tematem zajmuje.

Witam

No i pupa jak garaż w bryle domu liczy się do powieszchni użytkowej. Dziś zadzwoniła pani z pko i powiedziała że niestety nie załapiemy się na dopłatę

Myślę, że garaż nie będzie powodem odmowy kredytu pref.

Z artykułu:

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/doplaty;do;kredytow;nie;dla;wszystkich,57,0,219449.html

wynika, że PKO BP niesłusznie odmawia. Małe pocieszenie (również dla mnie :) ).

byłem wczoraj w pkobp i po wstępnej symulacji wyszło, że biorąc kredyt z dopłatami w kwocie 170000 na 30 lat spłace do banku 318389,28 a biorąc we frankach te samą kwotę na ten sam okres to wychodzi 291889,5. aha pani w banku poinformowała mnie że nie ma możliwości przewalutowania kredytu po upływie ośmiu lat.A miały być preferencyjne

byłem wczoraj w pkobp i po wstępnej symulacji wyszło, że biorąc kredyt z dopłatami w kwocie 170000 na 30 lat spłace do banku 318389,28 a biorąc we frankach te samą kwotę na ten sam okres to wychodzi 291889,5. aha pani w banku poinformowała mnie że nie ma możliwości przewalutowania kredytu po upływie ośmiu lat.A miały być preferencyjne

No nie mów, że miała ichni kalkulator kredytowy ? Chyba, że liczyła "na piechotę" ?

Co mówiła o garażu, wcześniejszej spłacie itp ?

UWAGA UWAGA !!!!

Przed chwilą na TVN24 u Romana Młodkowskiego gościł wiceminister budownivtwa Piotr Styczeń. Rozmawiano oczywiście o kredytach z dopłatą i słynnych interpretacjach PKO BP.

W skrócie napiszę co powiedział wiceminister.

Dzisiaj ministerstwo przesłało do BGK odpowiedź na znane nam wszystkim pytania. Jutro BGK ma poinformować PKO BP o stanowisku ministerstwa.

Wiceminister zdradził, że garaż w myśl jakiejś tam ustawy traktowany jest jako powierzchnia przynależna i nie ma żadnego wpływu na udzielenie bądź nie udzielenie kredytu! :D Tak samo z piwnicami itp. Problem jest gdy ktoś buduje np. dom ze sklepem na dole.

Ważne jest aby dom miał do 140m kwadr powierzchni użytkowej i FINAŁ. Pomieszczenia przynależne typu garaż, piwnica, strych mogą mieć powierzchni ile wlezie i nie ma to znaczenia. Może jedynie to wpłynąć na cenę nieruchomości całkowitą, która po podzieleniu na ilość metrów użytkowych moze przekroczyć wskaźnik odtworzeniowy dla danego rejonu/miasta.

Tak samo pozytywnie wyjasnił kwestię zakupu nowego gotowego domu od dewelopera. PKO BP znalazł problem, że można kupić sam dom ale działki nie. Minister wyjaśnił, że nie ma w praktyce takich sytuacji i sprawa jest jasna.

Ogólnie wszelkie wątpliwości mają być wyjaśniane na korzyść klienta.

Mogę jeszcze przytoczyć przykład jaki podał TVN. Kredyt 200 000 pln na 20 lat, rata bez dopłaty 1360 pln, rata z dopłatą 850 pln. Suma odsetek bez dopłaty około 125 000 pln, z dopłatą około 85 000 pln. Całkowita suma 325 000 pln bez dopłaty, 285 000 pln z dopłatami. Piszę około bo nie pamiętam dokładnie. Starałem się dobrze zapamiętać inne sprawy.

Tak więc podsumowujac wygrał rozsądek i logika. Uffff.

Byłam dzisiaj po raz drugi w banku. Nie wiem nic więcej niż ostatnio. Panie bardzo chętnie dały mi wniosek na kredyt, ale były wręcz przerażone jak miały odpowiadać na pytania- bo niestety dobrowolnie warunków kredytu nie chciały (czyt. nie umiały) podać. :evil: . Ja wszystko rozumiem, wiem, że to nowy produkt i wszyscy uczą się, ale żeby choć chciały wykazać dobrą wolę i np. spróbować zrobić symulację tej spłaty na piechotę.

Bank do 31 marca będzie miał promocję i prowizję 0,8 % prawdopodobnie -słowa pracownika, natomiast oprocentowanie 4M WIBOR+1,5 % marży :o co daje 5,72 . Na moje pytanie, czy można negocjować marżę usłyszałam kategoryczne NIE ponieważ warunki są podyktowane przez BGK. . Nie ma mowy, żebyśmy się źle zrozumiały bo pytałam się dwa razy upewniając się czy na pewno do dyrektora banku nie mogę napisać z prośbą o obniżenie prowizji. Zaraz mnie coś trafi. Gdzie można napisać do tego PKO do centrali, ktoś zna namiary?

Wiecie co z tego wynika że te dopłaty są do niczego. Ja byłam w PKO BP na początku stycznia, kiedy jeszcze nie było żadnych dopłat i na tamten dzień otrzymałam od nich następujące warunki (jak narazie w żadnym banku nie dostałam lepszych) :evil: :

marża 0,76, prowizja 0 :)

przy złotówkach,

a przy frankach 1,13% marża i 0 prowizja.

A teraz przy tych preferencyjnych jak wyczytałam z waszych postów, bo jeszcze nie byłam w banku dają 1,5% stałej marży, trochę przesadzją i 2% prowizji!!!!

:evil: :evil:

Więc sami mi powiedźcie co sie opłaca? Chcę wziaść 150 tys. na 30 lat 40% wkładu własnego. Dom 130,7m powierzchni użytkowej.

A ja nadal mam problem.

Muszę wybrać projekt (jak najszybciej aby składać wnioski pod budowę) i nie wiem co robić:

Wybrać mniejszy (do 140 m) aby dostać dopłaty do odsetek czy troszkę większy który bardzo mi się podoba i jest praktyczny (około 160 m).

Czy ktoś wziął już kredyt z dopłatą do odsetek?

Jak w praktyce to wychodzi (opłaca się, czy raczej są to takie kwoty iż nie warto sobie zawracać tym głowy)?

A ja nadal mam problem.

Muszę wybrać projekt (jak najszybciej aby składać wnioski pod budowę) i nie wiem co robić:

Wybrać mniejszy (do 140 m) aby dostać dopłaty do odsetek czy troszkę większy który bardzo mi się podoba i jest praktyczny (około 160 m).

Czy ktoś wziął już kredyt z dopłatą do odsetek?

Jak w praktyce to wychodzi (opłaca się, czy raczej są to takie kwoty iż nie warto sobie zawracać tym głowy)?

Przy domu o pow. 140m różnica w oprocentowaniu wynosi ok 1%. Do tego ( na dzień dzisiejszy) dolicz sobie 2% prowizji za udzielenie kredytu preferencyjnego. Ja budując dom ok 135m prawdopodobnie odpuszcze sobie wogóle ten kredyt i ponegocjuje zwykły.

W Twoim przypadku wogóle bym sie nie zastanawiał - budowałbym to co mi odpowiada, czyli wiekszy dom.

Bylem dzisiaj w PKO BP u mnie w mieście. Powiedziałem, ze już w zeszły czwartek minister budownictwa wypowiedział się co do garażu. Potwierdziły, ze mają tą informację i garaż może być.

Nadal jednak nie mają kalkulatorów do symulacji.

Acha, powiedzialy, ze kredyt ten będzie można wcześniej spłacić całkowicie lub częściowo jak tradycyjny kredyt u nich w banku.

Zostawiłem telefon, mają dzwonic jak coś więcej będą dla mnie miały.

Kurcze, czas leci, do wiosny chcialbym miec kredyt i kasę, jak tak jeszcze długo będzie taka niejasność to chyba weznę zwykły kredyt :-?

Informację tą otrzymałem w dniu dzisiejszym z PKO BP (dla zainteresowanych)

W odpowiedzi na Pana e-mail uprzejmie informujemy, że preferencyjny kredyt mieszkaniowy z dopłatami do oprocentowania przez Bank Gospodarstwa Krajowego - Rządowy program RODZINA NA SWOIM przeznaczony jest dla:

- małżeństw;

- osób samotnie wychowujących co najmniej jedno małoletnie dziecko albo dziecko (bez względu na jego wiek), na które pobierany jest zasiłek pielęgnacyjny lub dziecko uczące się, do ukończenia przez nie 25 roku życia.

W ramach Programu wprowadzonego ustawą z dnia 8 września 2006 r. o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania, budżet Państwa przez 8 lat będzie dofinansowywał oprocentowanie kredytu.

Kredyt z dopłatą do oprocentowania może zostać udzielony na:

- zakup lub budowę mieszkania o powierzchni użytkowej nie przekraczającej 75 m2;

- zakup lub budowę domu jednorodzinnego o powierzchni użytkowej nie większej niż 140 m2;

- wkład budowlany do spółdzielni mieszkaniowej;

- przebudowę lub adaptację budynku prowadzącą do powstania lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość.

Wyjaśniamy, że powierzchnia użytkowa lokalu to powierzchnia wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania.

Za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni: balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, garażów, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału.

Osoba ubiegająca się o kredyt, w dniu zawarcia umowy nie może posiadać prawa własności do domu lub mieszkania. Cena 1 m2 lokalu, na który przyznawany jest kredyt, nie może przekroczyć wskaźnika obowiązującego w danym województwie lub mieście wojewódzkim, publikowanego na stronie internetowej: http://www.bgk.com.pl/fundusze/rns/rns_kredytobiorcy.jsp.

Dopłaty do odsetek przyznawane są na okres 8 lat i stanowią równowartość 50% kwoty odsetek naliczonych według stopy określonej w ustawie. Podstawa naliczania dopłat jest ograniczona do wartości kredytu przypadającego na 50 m2 w przypadku mieszkania oraz 70 m2 dla domu jednorodzinnego.

Spłatę kredytu można rozłożyć na 30 lat. Wysokość kredytu - do 100 % wartości nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie kredytu. Kredyt mieszkaniowy z dopłatami udzielany jest w walucie PLN.

Oprocentowanie kredytu jest zmienne. Z Tabelą oprocentowania może się Pan zapoznać na stronie internetowej Banku pod adresem: http://www.pkobp.pl/index.php/id=opro_01d/id_gr=1/id_tyt=23/left_menu=4.

W celu uzyskania informacji na temat spłaty kredytu oraz symulacji spłaty, prosimy skontaktować się z wybranym oddziałem PKO Banku Polskiego.

Lista niezbędnych dokumentów, składanych w oddziale Banku wraz z wnioskiem o udzielenie kredytu mieszkaniowego, jest dostępna na stronie internetowej Banku pod adresem: http://www.pkobp.pl/index.php/id=km_potrze6/zone=-1/section=indy.

Dodatkowe informacje na temat kredytu mieszkaniowego z dopłatami zamieszczone są na stronie internetowej Banku, pod adresem http://www.pkobp.pl/index.php/id=kredyty_m/grupa=6/id_product=000000000000314/podgrupa=0/zakladka_id=3/zone=-1/section=indy.

A ja nie poddałam się i poszłam po raz kolejny do PKO BP tylko do innego oddziału i wiecie co... :o :o :o jestem zszokowana. Wyszłam bardzo zadowolona!!!!!!!!!!!! :D Wygląda na to, że wiele zależy od pracownika - pan wytłumaczył mi wszystko, zrobił symulację kredytu na tej zasadzie że wydrukował harmonogram spłat nie uwzględniających dopłat i osobno już nagryzmolił mi jak się wylicza kwotę dopłat. Potem zrobił symulację normalnego kredytu w złotówkach (bo ja tylko o takim myślałam) no i wychodzi, że kredyt z dopłatami jest dość interesujący.

No więc oferta wygląda tak:

do 31 marca 0,8% - prowizja za udzielenie kredytu,

oprocentowanie 1,5%+3 m WIBOR (ale średni!) - czyli 5,62%. W rezultacie wychodzi ok 50 zł raty wyższej niż przy normalnym kredycie.

Dalej - zakładając, że dom ma ok. 120m2, a więc liczymy: 70/120=58%

kredyt biorę na 200.000, a dopłatą zostanie objęte 58%*200 000=116 000 zł

116 000 *6,2%=7192 zł

7192/12=599 zł - dopłata =50%*599=ok 300 zł

Ja policzę 300 zł*12 m-cy to wychodzi 3600 rocznie.

Przy uldze odsetkowej wychodziło ok 1200 zł rocznie do odliczenia tak więc można powiedzieć, że jest równie korzystnie. Zakładając do tego że dopłatę uzyskujemy w ciągu 8 lat zamiast 20 to jest się nad czym zastanawiać.

Dzisiaj z pesymistki zrobiłam się optymistką i mam nadzieję, że dobrze wszystko zrozumiałam.