Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KW - chyba warto poczekać, bo w przypadku Twojej powierzchni kredyt z dopłatami będzie całkiem całkiem korzystny.

Ezekiel - to, co napisali Ci w mailu, jest na stronach www banku. Leniwce jedni, nawet nie chce się im wysilić.

Alkman - spróbuję wg Twoich wskazówek zrobić małą symaulację dla mojego domku.

Dom ma 92m2, więc liczymy 70/92=76%

Kredyt (policzę dla 100kPLN, choć planuję troszkę więcej) 100.000*76%=76.000

76 tyś*6,2% = 4712zł :1/2= 2356 dopłaty rocznie.

Przez osiem lat nazbiera się 18848 zł.

Teraz tylko spokojnie poczekam, aż Pekao SA też będzie miało ten kredyt w ofercie. Mam nadzieję, ża jako ich wieloletni klient dam radę coś tam jeszcze wynegocjować :roll:

Zrobiłem właśnie w Excelu symulator spłaty kredytu z dopłatą w ratach malejących, uwzględniający wszystkie wymagane parametry, trochę na piechotę go zrobiłem, ale działa, jeżlei ktoś jest zainteresowany to moge podesłać na priva. Jutro postaram sie zrobić taki sam symulator przy ratach równych.

pozdrawiam

czaja

Zrobiłem właśnie w Excelu symulator spłaty kredytu z dopłatą w ratach malejących, uwzględniający wszystkie wymagane parametry, trochę na piechotę go zrobiłem, ale działa, jeżlei ktoś jest zainteresowany to moge podesłać na priva. Jutro postaram sie zrobić taki sam symulator przy ratach równych.

pozdrawiam

czaja

Jeżeli możesz to wyślij na priva. :D

Pozdrawiam

Mam już symulator spłat kredytu w ratch równych i malejących, zainteresowanych zapraszam na priva dczajkowski(małpa)poczta.onet.pl

Wie ktoś może jak to jest z tym systemem spłat w pko BP, czy raty mogą być tylko malejące, a jeżlei tak to czy w momencie, kiedy wprowadza równe (np. pod wpływem konkurencji i zgodnie z tym co do mnie napisali -kilknaście postów wyżej) będzie mozna zmienić system spłat z malejących na równe?

pozdrawiam

czaja76

Czy ktoś już się dowiedział co z kredytem z dopłatami w przypadku rozpoczętej budowy domu? Sam dostałem dwie sprzeczne odpowiedzi w różnych oddziałach PKO BP gdzie w raz powołując się na

Osoba ubiegająca się o kredyt preferencyjny składa pisemne oświadczenie, że nie przysługuje jej tytuł prawny do lokalu, na który ma być udzielony kredyt preferencyjny.
od razu zostałem wykluczony z grona beneficjantów natomiast w innym oddziale pani spokojnie mi wyjaśniła że budowa to jeszcze nie lokal, a fakt posiadania zaawansowanej budowy podnosi moją zdolność kredytową.

Po za tym również bardzo proszę o ten symulator, a może jakiś link, by za bardzo Cię nie męczyć czaja76 na priva

Swoją drogą wczoraj dostałem odpowiedź w banku PKO BP, że zapis o równych ratach (annuitet) jest jakimś błędem i dostępne będą wyłącznie kredyty z ratą malejącą?

Swoją drogą wczoraj dostałem odpowiedź w banku PKO BP, że zapis o równych ratach (annuitet) jest jakimś błędem i dostępne będą wyłącznie kredyty z ratą malejącą?

Napewno nie jest błędem, bo zapis jest w samej ustawie. Conajwyżej bank może wg. własnych praktyk nie udzielać w równych ratach, a wygląda, że narazie tak będzie. Narazie, bo konkurencja powinna coś zdziałać.

KW - chyba warto poczekać, bo w przypadku Twojej powierzchni kredyt z dopłatami będzie całkiem całkiem korzystny.

Ezekiel - to, co napisali Ci w mailu, jest na stronach www banku. Leniwce jedni, nawet nie chce się im wysilić.

Alkman - spróbuję wg Twoich wskazówek zrobić małą symaulację dla mojego domku.

Dom ma 92m2, więc liczymy 70/92=76%

Kredyt (policzę dla 100kPLN, choć planuję troszkę więcej) 100.000*76%=76.000

76 tyś*6,2% = 4712zł :1/2= 2356 dopłaty rocznie.

Przez osiem lat nazbiera się 18848 zł.

Teraz tylko spokojnie poczekam, aż Pekao SA też będzie miało ten kredyt w ofercie. Mam nadzieję, ża jako ich wieloletni klient dam radę coś tam jeszcze wynegocjować :roll:

Ni jestem pewny czy to tak jest, ze taka sama jest doplata przy każdej racie w ciagu tych 8 lat dopłat. Wygrzebałem tą Gazetę Prawną o ktorej pisałeś i tam w dodatku Prawo i Życie jest tylko o tym kredycie. Jest tam coś takiego napisane (dla kredytu 100 tys na 20 lat):

"Bank najpierw obliczy tzw. stopę referencyjną. W naszym przypadku to 6,2%, czyli 3-miesięczny Wibor plus ustalona w ustawie marża - 2 pkt. procentowe. Następnie od pozostającego do spłaty zadłużenia, a więc na początku będzie to 100 tys pln, zostaną obliczone odsetki wg połowy stopy referencyjnej, a więc 3,1 %. Przy pierwszej racie dopłata wyniesie zatem 258,33pln. W efekcie rata po dopłacie to 418,31pln.

......

Przy kolejnej racie odsetki do dopłaty będą liczone od kwoty zadłuzenia pomniejszonej o to, co spłaciliśmy w pierwszym miesiącu. W omawianym przypadku w drugim miesiącu dopłata wyniesie niespełna 258 pln, a rata 418,91 pln. W ten sposób raty będą stopniowo rosnąć w trakcie trwania okresu dopłat. W ostatnim miesiącu ósmego roku, przy załozeniu, ze nie zmienią sięstopy procentowe, rata wyniesie około 490 pln."

Nie wiem jak jest zrobiony ten kalkulator, który tu jesden forumowicz zrobił, czy liczy tak jak mówi ten fragment artykułu?

Poza tym w zacytowanym obliczeniu mowa jest o kwocie 100 tys objętej w całości dopłatami. Rzeczywistość nasza jest jednak inna. W zasadzie każdy buduje dom większy niż 70 m2 więc tak obliczona dopłata dotyczyćbędzie tylko części wziętego przez nas kredytu. Jaka to część to zalezy. Dla domu 80m2 będzie to aż 87,5% udziału kredytu preferencyjnego w kredycie całkowitym, a dla domu 140m2 będzie to tylko 50%. W takim przypadku trzeba wziąć pod uwagę, ze to pozostałe 50% będzie oprocentowane na 5,62%, co nie wygląda ciekawie w prownaniu z tym, ze standartowy kredyt można w mieć już na około 5,1% w PLN (tak mi zaproponowano w PKO BP) a we frankach nawet na 3,5-3,7% (np. Millennium).

Ja dlatego się waham cały czas pomimo, ze sprawa z garażem pomyślnie się wyjaśniła. Decyzje podejmę dopiero jak będzie możliwość przeprowadzenia symulacji obliczen rat dla konkretnego przypadku, dla mnie to kwota kredytu 150 tys pln, dom 104m2, czyli 67% z kredytu preferencyjnego a 33% z kredytu na 5,62%. Oczywiscie trzeba też pamiętać, że po 8 latach płacimy kredyt na 5,62%, chyba, ze bierzemy inny na spłatę tego.

Pożyjemy, zobaczymy. Czekam jeszcze miesią/półtora na wyjasnienia i możliwość obliczenia moich rat. Jak nie to biorę zwykły kredyt.

Kilka osób podaje swoje wyliczenia dotyczące głównie dopłaty (czyli ile ona wyniesie) - w porządku, ale to przecież nie wszystko ponieważ należałby sprawdzić czy biorąc kredyt bez dopłaty (w PL czy np. Frankach) nie wyjdzie nam, że będziemy musieli spłacić mniej (a może tak być z powodu mniejszych prowizji i oprocentowania - dotyczy zwłaszcza osób budujących domu zbliżone do 140m).

Kredyt z dopłatą to 8 lat dopłaty (a będziemy spłacać 20-30 lat -przeważnie). Osoby które chcą teraz brać kredyt powinny w różnych bankach sprawdzić co będzie korzystniejsze.

Kolega pisał do BGK kiedy można spodziewać się umowy z PKO SA - prawdopodobnie będzie to na początku drugiego kwartału. Kurczę a ja nie mam czasu. :evil: Czekam jeszcze na SKOK, zobaczę jaką przygotowali ofertę i oczywiście czy pracownicy kumają o czym klienci do nich mówią :D

Wie ktoś może jak to jest z tym systemem spłat w pko BP, czy raty mogą być tylko malejące, a jeżlei tak to czy w momencie, kiedy wprowadza równe (np. pod wpływem konkurencji i zgodnie z tym co do mnie napisali -kilknaście postów wyżej) będzie mozna zmienić system spłat z malejących na równe?

Pan w banku powiedział, że w przyszłości planują wprowadzenie rat stałych ale na dzień dzisiejszy są tylko raty malejące.

Czy ktoś już się dowiedział co z kredytem z dopłatami w przypadku rozpoczętej budowy domu? Sam dostałem dwie sprzeczne odpowiedzi w różnych oddziałach PKO BP gdzie w raz powołując się na
Osoba ubiegająca się o kredyt preferencyjny składa pisemne oświadczenie, że nie przysługuje jej tytuł prawny do lokalu, na który ma być udzielony kredyt preferencyjny.
od razu zostałem wykluczony z grona beneficjantów natomiast w innym oddziale pani spokojnie mi wyjaśniła że budowa to jeszcze nie lokal, a fakt posiadania zaawansowanej budowy podnosi moją zdolność kredytową.

W innym oddziale pani miała rację :D . Z tym , że do udziału własnego nie wliczają działki, tylko same prace przy budowie domu - czyli to co jest w kosztorysie.

Ni jestem pewny czy to tak jest, ze taka sama jest doplata przy każdej racie w ciagu tych 8 lat dopłat. Wygrzebałem tą Gazetę Prawną o ktorej pisałeś i tam w dodatku Prawo i Życie jest tylko o tym kredycie. Jest tam coś takiego napisane (dla kredytu 100 tys na 20 lat):

"Bank najpierw obliczy tzw. stopę referencyjną. W naszym przypadku to 6,2%, czyli 3-miesięczny Wibor plus ustalona w ustawie marża - 2 pkt. procentowe. Następnie od pozostającego do spłaty zadłużenia, a więc na początku będzie to 100 tys pln, zostaną obliczone odsetki wg połowy stopy referencyjnej, a więc 3,1 %. Przy pierwszej racie dopłata wyniesie zatem 258,33pln. W efekcie rata po dopłacie to 418,31pln.

......

Przy kolejnej racie odsetki do dopłaty będą liczone od kwoty zadłuzenia pomniejszonej o to, co spłaciliśmy w pierwszym miesiącu. W omawianym przypadku w drugim miesiącu dopłata wyniesie niespełna 258 pln, a rata 418,91 pln. W ten sposób raty będą stopniowo rosnąć w trakcie trwania okresu dopłat. W ostatnim miesiącu ósmego roku, przy załozeniu, ze nie zmienią sięstopy procentowe, rata wyniesie około 490 pln."

(...)nie wygląda ciekawie w prownaniu z tym, ze standartowy kredyt można w mieć już na około 5,1% w PLN (tak mi zaproponowano w PKO BP) a we frankach nawet na 3,5-3,7% (np. Millennium).

Ja dlatego się waham cały czas pomimo, ze sprawa z garażem pomyślnie się wyjaśniła. Decyzje podejmę dopiero jak będzie możliwość przeprowadzenia symulacji obliczen rat dla konkretnego przypadku, dla mnie to kwota kredytu 150 tys pln, dom 104m2, czyli 67% z kredytu preferencyjnego a 33% z kredytu na 5,62%. Oczywiscie trzeba też pamiętać, że po 8 latach płacimy kredyt na 5,62%, chyba, ze bierzemy inny na spłatę tego.

Pożyjemy, zobaczymy. Czekam jeszcze miesią/półtora na wyjasnienia i możliwość obliczenia moich rat. Jak nie to biorę zwykły kredyt.

Oczywiście, że masz rację. Chciałam pokazać przede wszystkim mechanizm wyliczenia dopłat, ale te różnice w początkowych latach będą niewielkie (jak w przykładzie pierwsza dopłata 258,33, kolejna 258,00 itd) Jak już wspomniałam biorąc ofertę z normalnego kredytu (w złotówkach) należy pamiętać, że rata przy tym kredycie jest ok 50 zł niższa więc tak naprawdę powinnam jeszcze od kwoty 3600,00 odjąć 600 zł (50*12) co w sumie daje 3000 "czystej dopłaty". Prowizję obniżyli z 1,2 do 0,8 czyli u mnie jest już różnica 800 zł - przy innym kredycie wysokość była porównywalna.

A po 8 latach spokojnie można wybrać inny bank i inną ofertę.

Uffff... mam nadzieję, że mam rację :D :D :D

Acha zapomniałam dodać jeszcze jeden oczywisty wniosek, a mianowicie , że osoby, które mają duży wkład własny rzeczywiście mogą wynegocjować znacznie lepsze warunki w bankach,a ponieważ ja posiadam 0 wkładu własnego to dla mnie oprocentowanie pozostaje bez zmian czy mam 0 czy 50%.

Czyli korzystnie jest dla budujących małe domki bez wkładu własnego.

@ Alkman

Kolega pisał do BGK kiedy można spodziewać się umowy z PKO SA - prawdopodobnie będzie to na początku drugiego kwartału.

To niedobrze! Czekać do kwietnia :evil:

A może zrobić taki myk. Chcę wziąć kredyt na 100kPLN. Powiedzmy że mam dobrą zdolność, więc kwotę rokładam tak, aby rata kredytu po dopłacie wynosiła powiedzmy 1kPLN. Niech to będzie (czysto teoretycznie) np 10 lat. Po 8 latach, żeby mnie rata nie zabiła zmieniam kredyt.... W ten sposób Państwo dokłada połowę odsetek i dopłata ta jest dużo większa niż przy kredycie rozłożonym na 20 lat.

@ Alkman

Kolega pisał do BGK kiedy można spodziewać się umowy z PKO SA - prawdopodobnie będzie to na początku drugiego kwartału.

To niedobrze! Czekać do kwietnia :evil:

A może zrobić taki myk. Chcę wziąć kredyt na 100kPLN. Powiedzmy że mam dobrą zdolność, więc kwotę rokładam tak, aby rata kredytu po dopłacie wynosiła powiedzmy 1kPLN. Niech to będzie (czysto teoretycznie) np 10 lat. Po 8 latach, żeby mnie rata nie zabiła zmieniam kredyt.... W ten sposób Państwo dokłada połowę odsetek i dopłata ta jest dużo większa niż przy kredycie rozłożonym na 20 lat.

Też nad tym myślalem. Można w ten sposób wyciągnąć od Państwa jak najwięcej. Po ośmiu latach bierzesz kredyt w innym banku na spłatę tego i kij im w oko.

Tyle, że na razie to za trudne pytanie dla banku PKO BP. Trzeba poczekac, az sie poduczą i kalkulatory ktoś im zrobi.

więc trzeba podsumować że nad tym kredytem mogą się zastanawiać osoby budujące mniejsze domy, których powierzchnia użytkowa jest zbliżona do 70m2, niestety wraz z każdym dodatkowym metrem korzyści maleją :x

Nasz kochany rząd "burżujstwa" nie popiera, stąd ta śmieszna dopłata tylko do 70 metrów. My zdecydowaliśmy się na budowę małego domku (92 mkw) bo przed nami był taki dylemat: albo mieszkanie w Poznaniu w bloku, albo za podobne pieniądze niewielka chatka. Nie mieliśmy pojęcia o tym, że będą jakieś dopłaty. I samo tak jakoś wyszło....

więc trzeba podsumować że nad tym kredytem mogą się zastanawiać osoby budujące mniejsze domy, których powierzchnia użytkowa jest zbliżona do 70m2, niestety wraz z każdym dodatkowym metrem korzyści maleją :x

Nasz kochany rząd "burżujstwa" nie popiera, stąd ta śmieszna dopłata tylko do 70 metrów. My zdecydowaliśmy się na budowę małego domku (92 mkw) bo przed nami był taki dylemat: albo mieszkanie w Poznaniu w bloku, albo za podobne pieniądze niewielka chatka. Nie mieliśmy pojęcia o tym, że będą jakieś dopłaty. I samo tak jakoś wyszło....

Dostałem odpowiedź faskem na pytania, które przesłałem do Ministerstwa Budownictwa. Jest tego 4 strony :o

W skrócie napiszę:

" W odpowiedzi na Pana pismo .......

.....

w sprawie wątpliwości dotyczących zaciągania kredytu preferencyjnego na budowę domu jednorodzinnego, w ktorym miesći sie także garaż,

uprzejmie informuję, iż w opinii Ministerstwa Budownictwa przepisy ustawy o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania nie wykluczają takiej możliwości"

Później jest kupa uzasadnien, powołań na ustawy itp.

Kolejna sprawa:

"Odpowiadając na pytanie czy kredyt preferencyjny będzie mógł być spłacany częściowo lub w całości w trakcie okresu kredytowania, chciałbym uprzejmie wyjaśnić, ze ustawa nie wyklucza takiej możliwości.

...

Można zatem przyjąć, że spłata przed terminem części a nawet całości jest możliwa na podstawie iinych regulacji, oczywiście jeżeli takową przewiduje umowa kredytowa zawarta z bankiem udzialającym kredytu preferencyjnego."

I ostatnia sprawa:

"Odnosząc się na koniec do wątpliwosci czy kredyt preferencyjny można zaciągnąć tylko na budowę domu od zera czy posiadająć już wkład własny na tzw. dokończenie budowy, przekazuję następujące wyjaśnienia. Zgodnie z art..... ustawy o finans. wparciu rodzin.... dopłaty mogą byćstosowane, jezeli kredyt został udzielony na budowę domu jednorodzinnego. Ustawodawca nie okreslił, co należ rozumiec pod tym pojęciem czy też jakie ewentualne prace moglaby budowa domu swoim zakresem obejmować. Odwołując się natomiast do przepisów ustawy Prawo Budowlane należy stwierdzić, że niewątpliwie budowa domu jest procesem inwestycyjnym Na proces ten skłąda się m.in. podjęcie prac przygotowawczych na terenie budowy, prowadzenie robót budowlanych, aż do zakończenia budowy. Ciężar zapewnienia środków finansowych na realizację budowy spoczywa na inwestorze, którym w przypadku budowy domu jest jednorodzinnego jest sam właściciel działki gruntu, na ktorej realizowana będzie inwestycja. W przypadku, gdy środki własne okażą się niewystarczające, konieczne może się stać zaciągnięcie kredytu na dalszą realizację budowy. Naprzeciw takim potrzebom m.in. wychodzi program kredytu preferencyjnego realizowanego na podstawie ustawy o finansowym wsparciu rodzin wnabywaniu własnego mieszkania. Biorąc pod uwagę powyższe wyjaśnienia należy przyjąć, ze skoro ustawodawca nie reguluje w sposób szczególny określenia budowa domu jednorodzinnego, uznaje za możliwe kredytowanie kredytem preferencyjnym budowę domu na każdym etapie realizacji tego procesu."

Podpisano :

Dyrektor Departamentu Strategii i Rozwoju Mieszkalnictwa

ufff, nie miałem skanera pod ręką 8)

A ja nie poddałam się i poszłam po raz kolejny do PKO BP tylko do innego oddziału i wiecie co... :o :o :o jestem zszokowana. Wyszłam bardzo zadowolona!!!!!!!!!!!! :D Wygląda na to, że wiele zależy od pracownika - pan wytłumaczył mi wszystko, zrobił symulację kredytu na tej zasadzie że wydrukował harmonogram spłat nie uwzględniających dopłat i osobno już nagryzmolił mi jak się wylicza kwotę dopłat. Potem zrobił symulację normalnego kredytu w złotówkach (bo ja tylko o takim myślałam) no i wychodzi, że kredyt z dopłatami jest dość interesujący.

No więc oferta wygląda tak:

do 31 marca 0,8% - prowizja za udzielenie kredytu,

oprocentowanie 1,5%+3 m WIBOR (ale średni!) - czyli 5,62%. W rezultacie wychodzi ok 50 zł raty wyższej niż przy normalnym kredycie.

Dalej - zakładając, że dom ma ok. 120m2, a więc liczymy: 70/120=58%

kredyt biorę na 200.000, a dopłatą zostanie objęte 58%*200 000=116 000 zł

116 000 *6,2%=7192 zł

7192/12=599 zł - dopłata =50%*599=ok 300 zł

Ja policzę 300 zł*12 m-cy to wychodzi 3600 rocznie.

Przy uldze odsetkowej wychodziło ok 1200 zł rocznie do odliczenia tak więc można powiedzieć, że jest równie korzystnie. Zakładając do tego że dopłatę uzyskujemy w ciągu 8 lat zamiast 20 to jest się nad czym zastanawiać.

Dzisiaj z pesymistki zrobiłam się optymistką i mam nadzieję, że dobrze wszystko zrozumiałam.

MAM PYTANIE CZYM JEST TA SUMA 7192?CZY JEST TO RATA KREDYTU JAKA SPLACA SIE W 1 ROKU?CZY ZLE COS KAPUJE :oops: ?