Marzin 08.02.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 @KW100 Pochwały za chęć przepisywania takiej ilości tekstu! uznaje za możliwe kredytowanie kredytem preferencyjnym budowę domu na każdym etapie realizacji tego procesu Wogóle nie brałem pod uwagę tego, że mogę nie dostać kredytu na dom w budowie. A okazuje się, że powinienem...Teraz przynajmniej jestem spokojnieszy. P.s A ktoś z Was pytał czy PKO lub SKOKI będę miały w najbliższym czasie jakieś kalkulatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 08.02.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 @KW100 Pochwały za chęć przepisywania takiej ilości tekstu! uznaje za możliwe kredytowanie kredytem preferencyjnym budowę domu na każdym etapie realizacji tego procesu Wogóle nie brałem pod uwagę tego, że mogę nie dostać kredytu na dom w budowie. A okazuje się, że powinienem...Teraz przynajmniej jestem spokojnieszy. P.s A ktoś z Was pytał czy PKO lub SKOKI będę miały w najbliższym czasie jakieś kalkulatory? No ja pytałem w oddziale w moim miescie i cisza. Babki kalkulatorów nie mają i nie wiedzą kiedy będzie. Kaszana ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 08.02.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Nie wiem jak jest zrobiony ten kalkulator, który tu jesden forumowicz zrobił, czy liczy tak jak mówi ten fragment artykułu? Kalkulator uwzględnia wszytskie wymagane parametry i liczy tak jak nakazuje ustawa, czyli, że raty równe przez pierwsze 8 lat de facto sa rosnące ponieważ zmniesza się sukcesywnie dopłata. pozdrawiam czaja76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 08.02.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 A ja nie poddałam się i poszłam po raz kolejny do PKO BP tylko do innego oddziału i wiecie co... jestem zszokowana. Wyszłam bardzo zadowolona!!!!!!!!!!!! Wygląda na to, że wiele zależy od pracownika - pan wytłumaczył mi wszystko, zrobił symulację kredytu na tej zasadzie że wydrukował harmonogram spłat nie uwzględniających dopłat i osobno już nagryzmolił mi jak się wylicza kwotę dopłat. Potem zrobił symulację normalnego kredytu w złotówkach (bo ja tylko o takim myślałam) no i wychodzi, że kredyt z dopłatami jest dość interesujący. No więc oferta wygląda tak: do 31 marca 0,8% - prowizja za udzielenie kredytu, oprocentowanie 1,5%+3 m WIBOR (ale średni!) - czyli 5,62%. W rezultacie wychodzi ok 50 zł raty wyższej niż przy normalnym kredycie. Dalej - zakładając, że dom ma ok. 120m2, a więc liczymy: 70/120=58% kredyt biorę na 200.000, a dopłatą zostanie objęte 58%*200 000=116 000 zł 116 000 *6,2%=7192 zł 7192/12=599 zł - dopłata =50%*599=ok 300 zł Ja policzę 300 zł*12 m-cy to wychodzi 3600 rocznie. Przy uldze odsetkowej wychodziło ok 1200 zł rocznie do odliczenia tak więc można powiedzieć, że jest równie korzystnie. Zakładając do tego że dopłatę uzyskujemy w ciągu 8 lat zamiast 20 to jest się nad czym zastanawiać. Dzisiaj z pesymistki zrobiłam się optymistką i mam nadzieję, że dobrze wszystko zrozumiałam. MAM PYTANIE CZYM JEST TA SUMA 7192?CZY JEST TO RATA KREDYTU JAKA SPLACA SIE W 1 ROKU?CZY ZLE COS KAPUJE ? To są odsetki roczne według stopy referencyjnej , a państwo dopłaca do połowy odsetek dlatego dalej dzielone jest na 12 m-cy i mnożone 50% czyli połowa odsetek. Przyjmując, że w następnym miesiącu spłacę 400 zł kapitału to liczenie zaczyna się od nowa czyli 199 600*58 %=115. 768 itd. Słuchajcie mi się wydaje, że do wyliczenia raty kredytu nie potrzeba specjalnego kalkulatora, tylko wystarczy na ich stronie w symulatorze wprowadzić odpowiednią stopę procentową, zaznaczyć raty malejące no a odsetki na piechotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 08.02.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Nie wiem jak jest zrobiony ten kalkulator, który tu jesden forumowicz zrobił, czy liczy tak jak mówi ten fragment artykułu? Kalkulator uwzględnia wszytskie wymagane parametry i liczy tak jak nakazuje ustawa, czyli, że raty równe przez pierwsze 8 lat de facto sa rosnące ponieważ zmniesza się sukcesywnie dopłata. pozdrawiam czaja76 dostałem ten kalkulator od Ciebie. Super. Teraz można sobie posymulować różne opcje i rozjaśnić jak to naprawdę wygląda. Nie wiem ile Cie to pracy i czasu kosztowało ale w głowie się nie mieści, że taki bank jak PKO BP nie ma kogoś kto zrobił by taki symulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 08.02.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Nie wiem jak jest zrobiony ten kalkulator, który tu jesden forumowicz zrobił, czy liczy tak jak mówi ten fragment artykułu? Kalkulator uwzględnia wszytskie wymagane parametry i liczy tak jak nakazuje ustawa, czyli, że raty równe przez pierwsze 8 lat de facto sa rosnące ponieważ zmniesza się sukcesywnie dopłata. pozdrawiam czaja76 dostałem ten kalkulator od Ciebie. Super. Teraz można sobie posymulować różne opcje i rozjaśnić jak to naprawdę wygląda. Nie wiem ile Cie to pracy i czasu kosztowało ale w głowie się nie mieści, że taki bank jak PKO BP nie ma kogoś kto zrobił by taki symulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 08.02.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 ="Marzin A może zrobić taki myk. Chcę wziąć kredyt na 100kPLN. Powiedzmy że mam dobrą zdolność, więc kwotę rokładam tak, aby rata kredytu po dopłacie wynosiła powiedzmy 1kPLN. Niech to będzie (czysto teoretycznie) np 10 lat. Po 8 latach, żeby mnie rata nie zabiła zmieniam kredyt.... W ten sposób Państwo dokłada połowę odsetek i dopłata ta jest dużo większa niż przy kredycie rozłożonym na 20 lat. Wedlug symulatora kolegi Czaja, suma dopłat wcale nie jest większa skracając okres kredytowania i zwiększając ratę miesięczną. I tak wychodzi, ze dla kredytu na 30 lat na 150000 dopłaty są największe a rata najmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 08.02.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 [Nie wiem ile Cie to pracy i czasu kosztowało ale w głowie się nie mieści, że taki bank jak PKO BP nie ma kogoś kto zrobił by taki symulator Sorry za poprzedni post bez treści. Miało być: Stworzyłem ten kalkulator korzystając z innego, który ściągnąłem z netu (w ratach równych), a w malejących sam zrobiłem korzystając z opcji POMOC w Excelu. Zajęło mi to ok. 1,5godz. Nie jestem ani bankowcem, ani kims kto na co dzień pracuje z Excelem i też uważam, że to skandal że nie maja tego kalkulatora. Chyba, że im nie zależy, póki co są , monopolistą na rynku kredytów z dopłatą. Wysłałem zresztą do nich ten symulator z informacją, że mogą sobie korzystać do woli, oby szybko. Ciekawe czy odpiszą? pozdrawiam czaja76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 08.02.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 ="Marzin A może zrobić taki myk. Chcę wziąć kredyt na 100kPLN. Powiedzmy że mam dobrą zdolność, więc kwotę rokładam tak, aby rata kredytu po dopłacie wynosiła powiedzmy 1kPLN. Niech to będzie (czysto teoretycznie) np 10 lat. Po 8 latach, żeby mnie rata nie zabiła zmieniam kredyt.... W ten sposób Państwo dokłada połowę odsetek i dopłata ta jest dużo większa niż przy kredycie rozłożonym na 20 lat. Wedlug symulatora kolegi Czaja, suma dopłat wcale nie jest większa skracając okres kredytowania i zwiększając ratę miesięczną. I tak wychodzi, ze dla kredytu na 30 lat na 150000 dopłaty są największe a rata najmniejsza. Tak, bo im krótszy okres kredytowania tym mniej odsetek i w efekcie mniejsza dopłata. A rata oczywiście wyższa, bo spłacamy więcej kapitału za każdym razem. Dlatego to nie wilkość dopłaty jest ważna ale wielkość odsetek, które my zapłacimy. Im krótszy okres kredytowania tym będzie ich mniej i kredyt tańszy - ale niestety rata wyższa:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 08.02.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Kolejna sprawa po zabawie symulatorem kredytu od kolegi Czaja: suma rat (kapitał+odsetki) kredytu preferencyjnego jest większa niż suma rat standartowego kredutu we frankach (na podstawie Millennium) a porównywalna z kredytem w złotowkach (też Millenium). Przykład taki wziąłem: Kredyt tylko 80 000 pln. Dom 104 m2. Okres kredytowania 30 lat. 1. Kredyt preferencyjny suma rat 153063,39 pln (oczywiście wszystkich: 8 lat z dopłatami i 22 bez) 2. kredyt we frankach (dane z kalkulatora ze strony Millennium) suma rat 54702 CHF = około 135 000 pln dla rat stałych i 51586 CHF czyli około 126500 pln dla rat malejących 3. kredyt w pln (dane z kalkulatora millennium) suma rat 159512 pln dla rat stałych i 143 497 pln dla rat malejących Widzę, że jestem coraz dalej od podjęcia decyzji o zaciągnięciu kredytu preferencyjnego Teraz cholera żałuję, że nie wziąłem kredytu standartowego w grudniu 2006 a jeszcze bym się załapał na ulgę odsetkową A ja czekałem bo łudziłem się, że ten z dopłatami będzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 08.02.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Widzę, że jestem coraz dalej od podjęcia decyzji o zaciągnięciu kredytu preferencyjnego Teraz cholera żałuję, że nie wziąłem kredytu standartowego w grudniu 2006 a jeszcze bym się załapał na ulgę odsetkową A ja czekałem bo łudziłem się, że ten z dopłatami będzie lepszy Ale KW100, nie załamuj się policz tylko 8lat przy kredycie ptreferencyjnym, potem zobacz ile zostało kapitału do spłacenia po tych osmiu latach i zrób symulację tej kwoty na stronie millenium na 22lata, zakładając, że dostaniesz na kredyt refinansowy mniejsze oprocentowanie w każdym niemalże banku, wydaje mi sie, że w efekcie będzie taniej. Ja ne zakładam broń boże, że cały kredyt spłacę w PKO BP, ale że po ośmiu latach srrrruuuu do innego banku na np. CHF i oprocentowanie 2,5. pozdrawiam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 09.02.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Widzę, że jestem coraz dalej od podjęcia decyzji o zaciągnięciu kredytu preferencyjnego Teraz cholera żałuję, że nie wziąłem kredytu standartowego w grudniu 2006 a jeszcze bym się załapał na ulgę odsetkową A ja czekałem bo łudziłem się, że ten z dopłatami będzie lepszy Ale KW100, nie załamuj się policz tylko 8lat przy kredycie ptreferencyjnym, potem zobacz ile zostało kapitału do spłacenia po tych osmiu latach i zrób symulację tej kwoty na stronie millenium na 22lata, zakładając, że dostaniesz na kredyt refinansowy mniejsze oprocentowanie w każdym niemalże banku, wydaje mi sie, że w efekcie będzie taniej. Ja ne zakładam broń boże, że cały kredyt spłacę w PKO BP, ale że po ośmiu latach srrrruuuu do innego banku na np. CHF i oprocentowanie 2,5. pozdrawiam pozdrawiam Czy oby napewno kredyt refinansowy dostanę taniej ? Jak to wygląda w praktyce? Idę po ośmiu latach do banku Y i mówię jak wygląda sprawa, zaciągam u nich kredyt na pozostałą mi do spłacenia kwotę w banku X. Bank Y przelewa bankowi X tą kwotę a ja automatycznie mam wtedy kredyt na tą kwotę z oprocentowaniem banku Y. Czy tak ? Jak na chwilę obecną wyglądają oprocentowania takich kredytów refinansowych ? Są tańsze od standartowego kredytu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
respond 09.02.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ja 2 dni temu złożyłem papiery na kredyt preferencyjny (210 000 na 30 lat, domek 117 m2). Zastanawiałem się długo czy w ogóle się w to ładować, czy wybrać inny bank. Przekonała mnie pani z działu kredytowego PKO BP, tj.:1. Jeżeli można się załapać na dopłaty, to dlaczego tego nie zrobić (choćby korzyści były paro- lub paronasto- tysięczne)2. Nikt nie wie co będzie za 8 lat, ale jak to określiła "na pewno za 8 lat coś z tym kredytem zrobimy". Im też zależy na tym żeby klient został u nich do końca okresu kredytowania i zdają sobie sprawę, że jak nie obniżą oprocentowania po 8 latach dopłat, to praktycznie zostaną u nich nieliczni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdańszczanka 09.02.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Powiem wam szczerze, że negocjowania na temat garażu w bryle domuoprocentowania itd juz mnie poprostu śmiesząbiore kredyt aby skończyć budowę i mieszkać mam mały domek "szkieletowy" chcę nieduzy kredycik, mam garaż w bryle domu i nie słyszałam w PKO BP zadnych zbędnych pytań i problemówraty oczywiście malejące no i w poniedziałek podpisuje juz umowę - więc buduje dalej - i wam tez tego życzę !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 09.02.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Powiem wam szczerze, że negocjowania na temat garażu w bryle domu oprocentowania itd juz mnie poprostu śmieszą biore kredyt aby skończyć budowę i mieszkać mam mały domek "szkieletowy" chcę nieduzy kredycik, mam garaż w bryle domu i nie słyszałam w PKO BP zadnych zbędnych pytań i problemów raty oczywiście malejące no i w poniedziałek podpisuje juz umowę - więc buduje dalej - i wam tez tego życzę !!! No to super. Raty swoje znasz ? Przedstawił Ci ktoś harmonogram spłat ? Pytam bo u mnie w PKO babki nie mają jak policzyć rat i zasymulowac klientowi harnonogramu spłat więc umów nie podpisują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hunters 09.02.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ja 2 dni temu złożyłem papiery na kredyt preferencyjny (210 000 na 30 lat, domek 117 m2). Zastanawiałem się długo czy w ogóle się w to ładować, czy wybrać inny bank. Przekonała mnie pani z działu kredytowego PKO BP, tj.: 1. Jeżeli można się załapać na dopłaty, to dlaczego tego nie zrobić (choćby korzyści były paro- lub paronasto- tysięczne) 2. Nikt nie wie co będzie za 8 lat, ale jak to określiła "na pewno za 8 lat coś z tym kredytem zrobimy". Im też zależy na tym żeby klient został u nich do końca okresu kredytowania i zdają sobie sprawę, że jak nie obniżą oprocentowania po 8 latach dopłat, to praktycznie zostaną u nich nieliczni. A masz juz konkretne wyliczenia rat i dopłat z BGK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
respond 09.02.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 mam mały domek "szkieletowy" chcę nieduzy kredycik, mam garaż w bryle domu i nie słyszałam w PKO BP zadnych zbędnych pytań i problemów raty oczywiście malejące no i w poniedziałek podpisuje juz umowę - więc buduje dalej - i wam tez tego życzę !!! Podpisujesz umowę na kredyt z dopłatami? Ja składając wniosek w środę zostałem nieoficjalnie poinformowany, że narazie nawet nie mogą rejestrować tych umów, ponieważ nie mają jeszcze systemu informatycznego. Pani poinformowała mnie, że raczej w lutym nie zdążymy podpisać umowy, chyba żeby ... A masz juz konkretne wyliczenia rat i dopłat z BGK?. Znam raty i harmonogram spłat, ale dzięki koledze @czaja76 i jego magicznemu kalkulatorowi kredytowemu. Oficjalnie, muszę to dostać z banku przed podpisaniem umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 09.02.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 mam mały domek "szkieletowy" chcę nieduzy kredycik, mam garaż w bryle domu i nie słyszałam w PKO BP zadnych zbędnych pytań i problemów raty oczywiście malejące no i w poniedziałek podpisuje juz umowę - więc buduje dalej - i wam tez tego życzę !!! No to poprosimy o więcej informacji - dokładnych. Może jakieś skany z umowy, harmonogramu. Cokolwiek byś miała, a co nam oświeci umysły! http://img250.imageshack.us/img250/2772/notworthydb2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 10.02.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Wszystkich zainteresowanych moim kalkulatorem przepraszam, ale dopiero jutro (czwartek) w godzinach wieczornych mogę go podesłać. pozdrawiam czaja76 bardzo proszę o przesłanie kalkulatora [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 10.02.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 mam mały domek "szkieletowy" chcę nieduzy kredycik, mam garaż w bryle domu i nie słyszałam w PKO BP zadnych zbędnych pytań i problemów raty oczywiście malejące no i w poniedziałek podpisuje juz umowę - więc buduje dalej - i wam tez tego życzę !!! No to poprosimy o więcej informacji - dokładnych. Może jakieś skany z umowy, harmonogramu. Cokolwiek byś miała, a co nam oświeci umysły! http://img250.imageshack.us/img250/2772/notworthydb2.gif dzwoniła do mnie wczoraj baba z PKO BP ze mają kalkulator i zaprasza, tak wiec w poniedzialek ide i bede znał już mam nadzieje wszystkie szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts