Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Wyjaśniamy, że termin, kiedy będzie możliwe skorzystanie z opcji spłacania kredytu w ratach równych nie jest obecnie znany.

Czyli dosłownie powinno być tak: Póki nie ma konkurencji, będziemy Was drodzy klienci doić ile wlezie!

Nie jest tak do końca, ponieważ kredyt w ratach równych to większe dojenie. Więcej odsetek, czyli dla banku większy zysk, dlatego właśnie zupełnie nie rozumiem polityki PKO BP. I albo:

1. Specjalnie maja na razie tylko w ratach malejących, aby było mniej chetnych, ponieważ to dla ich pracowników zbyt skomlikowane, ta cała procedura, wyliczenia, przesyłanie danych do BGK itd.

2. Albo nasz kochany Kaczorland macza w tym palce, aby jak najmniej dopłacić - raty malejące=mniej odsetek i de facto mniejsza dopłata (jak ogólnie wiadomo niejaki Pan Marcinkiewicz ostatnimi czasy się przez ów bank przewijał).

Bardziej bym się jednak skłaniał ku pkt.2, - wszystko wygląda tak pięknie, dopłaty do mieszkań i małych domów, tylk aby uzyskac kredyt na taki dom trzeba mieć zdolność kredytową na spłatę owego kredytu w ratach malejących, a takiej przecietny obywatel zazwyczaj nie posiada, więc sprawa rozwiązuje się sama - z budżetu Państwa za dużo nie ubywa....

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ukrywam, że mam żal do szanownych władz IV RP za to, że szczególy kredytu preferenyjnego wyjasniły się dopiero teraz a nie jeszcze pod koniec 2006 roku kiedy klient miał wybór co zrobić, czy brać kredyt ze starą ulgą odsetkową czy nowy kredyt preferencyjny.

.

Nie bronię broń Boże sPISkowców (ogólnie to bym ich... :evil: ale to nie to forum) ale Ustawa o Finansowym Wspieraniu Rodzin w Nabywaniu Własnego Mieszkania była chyba ogólnie dostępna jeszcze przed końcem roku i z niej wszystko wynikało - tak jak jest. No moze za wyjątkiem chorej polityki PKO BP (kredyt tylko w malejących).

[quote name="czaja76

Nie bronię broń Boże sPISkowców (ogólnie to bym ich... :evil: ale to nie to forum) ale Ustawa o Finansowym Wspieraniu Rodzin w Nabywaniu Własnego Mieszkania była chyba ogólnie dostępna jeszcze przed końcem roku i z niej wszystko wynikało - tak jak jest. No moze za wyjątkiem chorej polityki PKO BP (kredyt tylko w malejących).[/quote]

Ustawa owszem była dostępna, jednak co z tego jak nikt nie wiedział ile będzie wynosić ta stopa referencyjna (teraz 6,2%), no i nikt nie wiedział jak to będzie dokładnie liczone. Wiem, bo pisałem do banku oraz do dwóch portali finansowych i każdy odpowiadał, że trzeba czekać do nowego roku i oferty pierwszego z banków i DUPA.

Sam widzisz, ustawa mówi o ratach stałych i malejących a PKO BP ma to gdzieś na razie. Kto wiedział, ze tak postąpią?

Dlatego kij albo w zasadzie ch.... im w d..... :lol:

Wczoraj byliśmy w banku dowiedzieć się co i jak w sprawie tego kredytu z dopłatami. Pani z PKO BP sama nam go odradziła i poleciła zwykły hipoteczny. Dla nie to jakieś nieporozumienie te kredyty z dopłatami - jak one niby mają pomóc ludziom w kupnie mieszkania czy budowie domu skoro są znacznie droższe od zwykłych kredytów hipotecznych i ogólnie mniej korzystne. Wiadomo, że jaki rząd taka ustawa... Najbardziej mnie zdziwiło, że nie ma opcji wyboru rat, są tylko malejące - przecież to są ogromne kwoty nawet z dopłatą to jak oni sobie wyobrażają: budować się, płacić wielkie raty i jeszcze utrzymać rodzinę...Nieporozumieniem jak dla mnie jest ten kredyt. A też czekaliśmy na jego wprowadzenie jak wielu innych ludzi skuszonych reklamami...

Ja tak właśnie zrobiłam, podpisałam umowę pod koniec roku 2006 i teraz mogę dokonać wyboru, co wbrew pozorom nie jest takie proste. Czytając jednak opinie forumowiczów co raz bardziej skłaniam się ku pozostaniu przy kredycie z ulga odsetkową. Tam przynajmniej są jasno określone warunki i chyba jednak ostatecznie jest korzystniejszy. Mam nadzieję, że sie nie mylę.

Ulga odsetkowa polega na tym, że odlicza się 19% odsetek zapłaconych w ciągu roku. Odliczeń tych mozna dokonywać do 2027 r.

Ustawa owszem była dostępna, jednak co z tego jak nikt nie wiedział ile będzie wynosić ta stopa referencyjna (teraz 6,2%), no i nikt nie wiedział jak to będzie dokładnie liczone. Wiem, bo pisałem do banku oraz do dwóch portali finansowych i każdy odpowiadał, że trzeba czekać do nowego roku i oferty pierwszego z banków i pupa.

Sam widzisz, ustawa mówi o ratach stałych i malejących a PKO BP ma to gdzieś na razie. Kto wiedział, ze tak postąpią?

Dlatego kij albo w zasadzie ch.... im w d..... :lol:

No tak, tylko, ze to teoretycznie nie wina rządu (raty malejące) tylko banku PKO BP... Chociaż niewykluczone, że jak pisałem kilka postów wcześniej ktoś z góry maczał w tym palce :evil: Jak np. zapytałem w PKO bP, dlaczego nie mogę skredytować również prowizji (choć ustawa przewiduje taką możliwość), to pani powiedziała, że to wytyczne BGK. A jak ja powiedziałem o ustawie i że to raczej wytyczne PKO BP a nie BGK, to ona się tylko uśmiechnęła...

A stopa referencyjna miała wynościc 3 miesięczny wibor+2% i tyle wynosi (to jest zmienne, tak samo jak przy normalnym kredycie)

Ja byłam dwa dni temu w PKO BP. Jak najbardziej można brać ten kredyt z dopłatami w ratach równych!!!!!!!!!!!!!! Ale wiecie co to nie jest za bardzo opłacalne. Przy tym kredycie daja prowizję 0,8%, i stałą marża wynosi 1,40%. Facet powiedział, że nie można przy tym juz nic negocjować.

A przy zwykłym kredycie hipotecznym dostałam u nich następujące warunki. Prowizja 0, stałą marża 0,76%.

Byłam dziś znowu w PKOBP bo mieli mieć kalkulator. Zrobiono mi symulację w ratach malejących i równych ( choć nie mają w ofercie), porównałam ją z tym co policzył mi kalkulator wysłany przez kolegę Czaja 76 i są duże różnice. Według banku 200 000 na 30 lat pow 101.9 rata m-czna 895 zł w ratach równych. Natomias wg. kalkulatora kolegi który otrzymałam też dla rat równych wychodzi rata m-czna :795 zł.

Dostałam również symulację dla kredytu normalnego u nich w ratach malejących i porównując go do kredytu z dopłatami w ratach też malejących to wychodzi różnica 200 zł. Jednak pani upierała się że przy dopłatch wymagają faktur natomiast przy normanlym, nie. I najmniejsza niedopłata, lub spóznienie w opłacaniu rat powoduje utrate dopłat. Przy normalnym kredycie można nie wpłacić jednej raty w ciągu roku a zostanie ona rozbita na inne raty, takie udogodnienie.

Natomiast porównując kredyt z dopłatami do kredytu we CHF to rata malejąca wychodzi podobna tj 1200 . I co tu robić?

Jednak pani upierała się że przy dopłatch wymagają faktur natomiast przy normanlym, nie. I najmniejsza niedopłata, lub spóznienie w opłacaniu rat powoduje utrate dopłat.

Robią wszystko, żeby tego kredytu nie brać. Myślę, że wykorzystują sytuację, że trafia do nich wiele osób zainteresowanych kredytem z dopłatami i tych namawiaja na ich zwykły komercyjny kredyt. Lepszej reklamy, żeby ludzie do nich ciągneli mieć nie mogli.

Co robić? Jak nie jest Ci bardzo pilno, to jeszcze trochę poczekać. Ja zrobie to nawet kosztem opóźnienia przeprowadzki.

Byłam dziś znowu w PKOBP bo mieli mieć kalkulator. Zrobiono mi symulację w ratach malejących i równych ( choć nie mają w ofercie), porównałam ją z tym co policzył mi kalkulator wysłany przez kolegę Czaja 76 i są duże różnice. Według banku 200 000 na 30 lat pow 101.9 rata m-czna 895 zł w ratach równych. Natomias wg. kalkulatora kolegi który otrzymałam też dla rat równych wychodzi rata m-czna :795 zł.

A powiedz mi, czy aby napewno Pani w banku robiła ci symulację dla domu jednorodzinnego? A może dla mieszkania, bo jeżlei dla mieszkania to by się zgadzało, tam dopłata jest tylko do 50m2 i pierwsza rata w twoim przypadku wynosi 897,17 (mogła się po postu babka pomylić i nie ten kalkulator wybrać) Poza tym raty równe przy dopłatach nie są de-facto równe tylko rosnące, wiec może podała ci ostatnią - 96. W moim przypadku symulacja w banku wyszła tak samo jak w moim kalkulatorze. Chyba, że pani policzyła ci wg. innej stopy referancyjnej, wg. innego oprocentowania lub dloczyła jakieś opłaty (typu prowizja itp. do kredytu) bo w innym przypadku to chyba niemożliwe.

Poza tym to bzdura z tymi fakturami, mnie wyraźnie poinformowano, że wstarczy wizyta rzeczoznawcy na budowie. Mnie sie wydaje, że one -te panie z pkobp robią wszytsko, aby zniechęcić ludzi do tych kredytów.

pozdrawiam

czaja76

Do Marty Bukowczyk:

A moze Pani z banku doliczyła ci do raty te 0,0542% kredytu do czasu ustanowienia hipoteki, wtedy mniej/wiecej tak by wychodziło jak piszesz. Nie daje mi to spokoju, gdyż jestem niemalże pewny, że kalkulator liczy dobrze. Zresztą zrób sobie wyliczenia dla pierwszej raty na piechotę, a się przekonasz. A jeżeli nie umiesz, to ja zrobię na forum.

pozdrawiam

(nie wierzący w babki z BiPi) czaja76

Nie wiem jak ona to liczyła , ale mam przed sobą te symulację wiele z nich nie wynika . Jeśli mógłbyś przeliczyć byłabym wdzięczna czy jest dobrze. Ja mam tak

Kwota kredytu : 200 000 PLN

Oprocentownie: 5,62%

Liczba lat spłaty : 30

Pierwsza rata na 03/2007

Zadłużenie :200 000, Odsetki m-cze( bez dopłaty) : 954,63 Rata kapitałowa m-czna: 0,01 Całkowita m-czna spłata (bez dopłaty): 1231,79 Dopłata: 258,33 Całkowita m-czna spłata (uwzgl. dopłatę): 890,42

Mnie na twoim kalkutatorze wychodzi 795,76 Przyznasz jest różnica?.

Poza tym musiałam Pani tłumaczyć ( co zresztą dowiedziałam się z tego forum) , że z mojej powierzchni użytkowej powinna odliczyć kotłownie i spiżarnie i wtedy dopłata będzie większa. Ona upierała się że to nie ma znaczenia gdyż dopłata tylko do 70 M2. Jednak policzyła tak jak ja jej podałam czyli odliczyłam te pomieszczenia i wyszło 98,1. Pani wtedy przyznała mi rację ,że zmieniła się kwota dopłaty. A czy w twoim projekcie bank odliczał te powierzchnie?

Może faktycznie było liczone dla mieszkania a nie dla domu , bo mówiła że przyznali pierwszy wniosek z dopłata ale dla mieszkania.

Z góry dzięki, Pozdrawiam.

Nie wiem jak ona to liczyła , ale mam przed sobą te symulację wiele z nich nie wynika . Jeśli mógłbyś przeliczyć byłabym wdzięczna czy jest dobrze. Ja mam tak

Kwota kredytu : 200 000 PLN

Oprocentownie: 5,62%

Liczba lat spłaty : 30

Pierwsza rata na 03/2007

Zadłużenie :200 000, Odsetki m-cze( bez dopłaty) : 954,63 .

Nie mam teraz niestety czasu aby ci to wyliczyć na piechote, ale na pierwszy rzut oka cos jest nie tak z tym wyliczeniem PANI BiPi. Każdy kalkulator, nie tylko zrobiony przeze mnie,ale np. ten http://www.money.pl/banki/kalkulatory/kredytowy/ informuje, że przy kredycie 200tyś na 30lat i oprocentownaiu 5,62%, pierwsza rata odstekowa wynosi 936.67 a nie 954,63 a następne są juz mniejsze. Dlatego cóś z tym ichnieszym kalkulatorem jest nie tak, albo doliczają do raty jakieś magiczne kwoty (nie wiem: ubezpieczenie brakujacego wkładu, prowizję, podwyżsają oprocebtowanie do czau ustanowienia hipoteki itp.). Jeżeli jutro znajdę trochę czasu, to postram sie dojść do tego skąd te ichniejsze kwoty, a jak nie to wylicze "na piechote" wg. ustawy i oprocentownaia pkobp twoją pierwszą ratę równą (kapitałowo-odsetkową)

pozdrawiam

(wciąż wątpiący) czaja76

Nie wiem. którą wypowiedź mam zacytować więc napiszę ogólnie. Nie mam kalkulatora kolegi Czaja 76, ale jeśli chodzi o Jego kalkulator a kalkulator bankowy to na pewno będą rozbieżności w pierwszej racie.

Dlaczego? Pierwsza rata może być znacznie wyższa lub niższa. W kalkulatorach sporządzonych np w excelu spłata obejmuje równe okresy spłaty natomiast w banku jest zasada taka i tu podam na przykładzie ( mam nadzieję, że zrozumiecie co autor chciał powiedzieć :D ) np.

ostatnia transza wypłacona jest 01.02.2007, a ratę kredytobiorca płaci na 20 każdego miesiąca. Odsetki do zapłaty obejmują w tym momencie ok 20 dni, albo druga sytuacja - transza wypłacona 01.02.2007, a rata na 10 każdego m-ca - odsetki obejmują ok 40 dni. Tak mniej więcej to wygląda.

MARTA BUKOWCZYK mi przy kredycie 200 000 na 30 lat rata malejąca bez dopłaty wynosi 1507,1474,1502, 1469 itd. Nie doczytałam się ile wynosi powierzchnia Twojego domu, ale przyjmując, że 98 m to dopłata wyniesie ok 360 zł miesięcznie.

Poza tym kobieta z PKO mogła doliczyć ubezpieczenie kredytu do czasu ustanowienia hipoteki co w moim przypadku wynosi np. ok 108 zł

Ja dzisiaj złozyłam wniosek na kredyt. Rozliczanie budowy jest na pewno według inspekcji a nie według faktur!

I zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. U mnie w projekcie powierzchnia użytkowa według projektanta obejmuje wszystko nawet te części, które wg BGK niby się nie wlicza (jakieś szafy wnękowe itd.) Pani w banku twardo twierdzi, że do wniosku przyjmują powierzchnię z projektu i niczego nie będzie odliczać. Czy ktoś wie coś na ten temat?