Grabol 19.02.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Czy ktoś może mi jednoznacznie odpowiedzieć, co bardziej się opłaca? Ulga odsetkowa, czy kredyt z dopłatami? Pomóżcie, proszę! W najbliższych dniach muszę podjąć decyzję! Przy uldze odsetkowej dostajesz zwrotu 23 285 zł (do 2027 roku) i płacisz cały czas stałą ratę 804 zł, odsetek zapłacisz do banku 139 550 zł. Przybliżony koszt kredytu = 139k - 23k = 116 kPLN Przy kredycie z dopłatami (raty malejące) dostaniesz dopłatę ok. 20 900 zł (do roku 2014!), będziesz płacić raty od 870 zł do 750 zł przez pierwsze 8 lat, a potem od 930 do 418 zł przez kolejne lata, odsetek zapłacisz do banku 126 800 zł (nie uwzględniając dopłaty). Przybliżony koszt kredytu = 127k - 21k = 106 kPLN Gdyby można było wziąć kredyt z dopłatami o równych ratach, to dostałabyś dopłatę 22 700 zł, płaciła raty od 612 zł do 644 zł przez pierwsze 8 lat, a potem 863 zł miesięcznie przez kolejne lata, odsetek zapłacisz do banku 160 700 zł (nie uwzględniając dopłaty). Przybliżony koszt kredytu = 161k - 23k = 139kPLN. Ten wariant wygląda na gorszy od ulgi odsetkowej, chociaż gdybyś dobrze zainwestowała te 22 700 zł, to kto wie Dwa ostatnie warianty nie uwzględniają, że po 8 latach mogłabyś zdecydować się na bardziej korzystny kredyt w innym banku, czy nawet w PKO, w zależności od oferty. Mogę przesłać pliki w Excelu z obliczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marełek 19.02.2007 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Gdyby można było wziąć kredyt z dopłatami o równych ratach, to dostałabyś dopłatę 22 700 zł, płaciła raty od 612 zł do 644 zł przez pierwsze 8 lat, a potem 863 zł miesięcznie przez kolejne lata, odsetek zapłacisz do banku 160 700 zł (nie uwzględniając dopłaty). Przybliżony koszt kredytu = 161k - 23k = 139kPLN. Ten wariant wygląda na gorszy od ulgi odsetkowej, chociaż gdybyś dobrze zainwestowała te 22 700 zł, to kto wie Nie jestem ekonomistą, ale wydaje mi się, że banki mogłyby wprowadzić jeszcze trzeci wariant spłaty kredytu w ratach równych do końca kredytu. Czyli uwzględniając dopłatę państwa i jednocześnie zwiększyć część kapitałową raty przez pierwsze osiem lat. Wówczas ta wyśmiewana dopłata odniosłaby jakiś sukces, bo spowodowała zwiększenie dostępności kredytów mieszkaniowych przez obniżenie progów zdolności kredytowej a chyba taki cel chcieli osiągnąć twórcy ustawy o dopłatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 19.02.2007 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Nie jestem ekonomistą, ale wydaje mi się, że banki mogłyby wprowadzić jeszcze trzeci wariant spłaty kredytu w ratach równych do końca kredytu. Czyli uwzględniając dopłatę państwa i jednocześnie zwiększyć część kapitałową raty przez pierwsze osiem lat. Wówczas ta wyśmiewana dopłata odniosłaby jakiś sukces, bo spowodowała zwiększenie dostępności kredytów mieszkaniowych przez obniżenie progów zdolności kredytowej a chyba taki cel chcieli osiągnąć twórcy ustawy o dopłatach. Prawda.... Swinto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi_x 20.02.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 KW100 napisał: Pamiętaj tylko, ze przy uldze odsetkowej przy rozliczaniu się z US wypelniasz formularz, w którym podajesz wydatki budowlane itp w tym odokumentowane fakturami, więc jak planujesz duzo zrobić ręcyma Panów Staszków i Mieciów na fuchach bez faktur to trudno będzie Ci udokumentować te wydatki pieniędzmi z kredytu a więc i odliczyć odestki, oczywiście w przypadku kontroli US Szczerze mówiąc nie miałam o tym pojęcia. Wydawało mi się, że wystarczy potwierdzenie z banku o zapłaconych odsetkach , a nie faktury za wykonane prace. No to rzeczywiście może być z tym problem. Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli pomóc mi swoją radą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinq 20.02.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Szczerze mówiąc nie miałam o tym pojęcia. Wydawało mi się, że wystarczy potwierdzenie z banku o zapłaconych odsetkach , a nie faktury za wykonane prace. No to rzeczywiście może być z tym problem. Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli pomóc mi swoją radą. Myślę,że trzeba wziąć pod uwagę również fakt, że US zwróci nam część odsetek dopiero w następnym roku po ich poniesieniu. Borąc pod uwagę, że wydatki na materiały i robociznę ponosimy sami, a później czekamy na zwroty (ewentualne), to nas KOSZTUJE. I wiemy dokładnie ile nas to kosztuje. Każda kwota do zwrócenia jest "na kredyt", za który płacimy odsetki. I mówimy tu o kPLN, wieć odesetki od tego są spore. Należałoby więc od każdego wydatku policzyć wartość pieniądza w czasie na powiedzmy marzec następnego roku wg. stopy kredytu - ulga. Racja? Druga sprawa, to z tego co pamiętam, ulga odsetkowa przysługuje do 70m2 wg. ceny odtworzenia (u mnie ok. 200kPLN). Gdzieś o tym czytałem, ale tego nie jestem pewny, więc proszę o poprawienie, jeśli mówię nieprawdę. Mimo wszystko, biorąc pod uwagę korzyść z braku ryzyka kursowego, ja bym się skłaniał ku dopłacie. Pytanie, tylko co powie konkurencja, bo to co daje PKO BP, to albo kpina, albo dobra strategia na zdobycie klientów w potrzebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinq 20.02.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 FAQ z Gazety Prawnej:http://banki.wp.pl/kat,60996,title,Jak-uzyskac-kredyt-na-mieszkanie-z-panstwowa-doplata,wid,8738994,wiadomosc.html?rfbawp=1171965099.206 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabol 20.02.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Nie jestem ekonomistą, ale wydaje mi się, że banki mogłyby wprowadzić jeszcze trzeci wariant spłaty kredytu w ratach równych do końca kredytu. Czyli uwzględniając dopłatę państwa i jednocześnie zwiększyć część kapitałową raty przez pierwsze osiem lat. Wówczas ta wyśmiewana dopłata odniosłaby jakiś sukces Ale ta dopłata to przecież strzał w dziesiątkę Tłumy walą drzwiami i oknami do PKO, a SKOK-i już przygotowują się na falę klientów. Tu podeprę się opinią ekspertów: "Z szacunków ekspertów z BGK wynika, że wymagania pozwalające na skorzystanie z dopłat do oprocentowania w ramach rodziny na swoim spełnia ok. 20% kredytów mieszkaniowych." Źródło: http://www.skok.pl/?56TdzK6FdhC/az-JBtWpAAkocmrsPF5ZY6xsRIqMqxfVqHn50O6OPADWpf3VlNi3unLvBr8FIUloHkxc1YT1LQ==;PR954745DB21 Nie tracę więcej czasu, idę zająć miejsce w kolejce pod PKO, aha i formularze wydrukuje z Internetu i wezmę ze sobą, bo na pewno się już skończyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 20.02.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Nie jestem ekonomistą, ale wydaje mi się, że banki mogłyby wprowadzić jeszcze trzeci wariant spłaty kredytu w ratach równych do końca kredytu. Czyli uwzględniając dopłatę państwa i jednocześnie zwiększyć część kapitałową raty przez pierwsze osiem lat. Wówczas ta wyśmiewana dopłata odniosłaby jakiś sukces Ale ta dopłata to przecież strzał w dziesiątkę Tłumy walą drzwiami i oknami do PKO, a SKOK-i już przygotowują się na falę klientów. Z tymi tłumami to bym tak nie szalał Nie wiem jak jest w innych maistach, ale w Bielsku-Białej (ok 200tyś mieszkańców oraz bardzo duży ruch kredytowy w Expanderach iinnych OppenFinance'ach ) ja jestem na razie pierwszym i jedynym wnioskującym o ten kredyt w PKO BP:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabol 21.02.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Z tymi tłumami to bym tak nie szalał Nie wiem jak jest w innych maistach, ale w Bielsku-Białej (ok 200tyś mieszkańców oraz bardzo duży ruch kredytowy w Expanderach iinnych OppenFinance'ach ) ja jestem na razie pierwszym i jedynym wnioskującym o ten kredyt w PKO BP:lol: Ja będę chyba pierwszy w Gliwicach, a może i na Śląsku Aż się prosi o założenie jakiegoś elitarnego klubu Widzę, że dzisiaj wymiotło wszystkich z forum - pewnie siedzą w SKOK-ach . Ja już wróciłem i dowiedziałem się, że prowizja ma wynieść od 0.5 do 2%, a marża od 1 do 3%. Teoretycznie może być więc lepiej niż w PKO BP, ale kryteria będące podstawą ustalenia faktycznej stawki prowizji i marży stanowią ... tajemnicę, przynajmniej Pani w SKOKu nie chciała mi ich podać - mam złożyć wniosek, ona wyśle papiery do centrali i za jakiś czas dostanę odpowiedź Wygląda więc na to, że negocjacji nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTA BUKOWCZYK 21.02.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Słuchajcie, czy to możliwe żeby w każdym banku było inaczej, chodzi mi o kredyty z dopłatami i faktury na materiały i robocizne. W moim oddziale PKOBP upierają się że na wszystko trzeba faktury bo oni muszą się rozliczyć z BGK. Więc nie wiem , bo ludzie z forum pisali ,że u nich nie trzeba faktur, są tylko wizyty na budowie. Czy to zależy od regionu Polski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 21.02.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Grabol - daj znać jak już podpiszesz umowę. Bom ciekaw szczegółów. Swoją drogą brakuje jeszcze konkurencji. Napiszę dziś miala do Pekao SA z pytaniem kiedy przystąpią do umowy z BGK. Tam mam konto, i ciągle przy logowaniu wyskakuje okienko, i proszą żeby koniecznie się z nimi skontaktować w sprawie kredytu. Marta Bukowczyk - nigdzie w ustawie nie ma mowy, że kredytodawca musi rozliczać się z BGK na podstawie faktur kredytobiorcy. Bez sensu, f-ry za robociznę?! Powiedz, że murował będzie Twój mąż, a dachówki będziesz kładła sama. Trafiłaś na jełopów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinq 21.02.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Marta Bukowczyk - nigdzie w ustawie nie ma mowy, że kredytodawca musi rozliczać się z BGK na podstawie faktur kredytobiorcy. Bez sensu, f-ry za robociznę?! Powiedz, że murował będzie Twój mąż, a dachówki będziesz kładła sama. Trafiłaś na jełopów! Trochę kiepski przykład , bo jak sama będzie kładła dachówki, to nie bedzie miała wydatków za robociznę...tylko za dachówki. Ale rzeczywiście jełopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 21.02.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Trochę kiepski przykład , bo jak sama będzie kładła dachówki, to nie bedzie miała wydatków za robociznę...tylko za dachówki. Dlaczego kiepski? Przecież 90% inwestorów buduje systemem gospodarczym i nie dysponują fakturami za robociznę. Natomiast za materiały, owszem, tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinq 21.02.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Dlaczego kiepski? Przecież 90% inwestorów buduje systemem gospodarczym i nie dysponują fakturami za robociznę. Natomiast za materiały, owszem, tak. Kiepski, bo przecież bank nie daje pieniędzy na robociznę własną, tylko pana Kazia, który robi to bez faktury... No przecież nie powiesz w banku, że budujesz całość sam, bo wtedy bank chciałby faktury za materiały na wysokość kredytu...No chyba, że powiesz że wybudowałeś sam i zapłaciłeś sobie x PLN, ale nie masz na to faktury Zresztą, odeszliśmy od tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTA BUKOWCZYK 21.02.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Wiecie żarty żartami, ale mamy problem . Dzwoniłam do banku PKOBP ,do sasiedniego miasta i tam pan był zaskoczony że u nas żądają faktur,(mówił że może się coś zmieniło o czym on nie wie ), więc mąż poszedł jeszcze raz dzisiaj do banku i mówi jak i co, więc Pani że ona pójdzie się dowiedzieć jeszcze raz i przyszła z wiadomością że to ustalenia tego oddziału a gdzie indziej może być inaczej. Jak to sprawdzić czy bank może sam sobie ustalić te reguły? Tak naprawdę to banki PKOBP odradzają tego kredytu, twierdzą że jest droższy od komercyjnego. Według moich obliczeń za pomocą kalkulatora kolegi Czaja76 i jego pomocy wychodzi mi spora różnica na plus dla kredytu preferencyjnego.A może wysłać zapytanie do centrali PKOBP czy mój bank może sobie ustalić rozliczanie wg faktur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTA BUKOWCZYK 21.02.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 A jeszcze mam prośbę do kolegi Czaja76, czy mógłbyś mi podać adres meila do centrali PKOBP, na jaki wysyłałeś zapytanie o raty równe. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 21.02.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Cos te banki chyba same nie wiedzą czego mają wymagać, moim zdaniem 60% faktur jest bardziej prawdopodobne, inaczej przepisy zaprzeczają sobie nawzajem.... masz dostac kredyt preferencyjny do budowy domu sposobem gospodarczym ale musisz miec dom wybudowany przez firmę? Bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 21.02.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Tak naprawdę to banki PKOBP odradzają tego kredytu, twierdzą że jest droższy od komercyjnego. Według moich obliczeń za pomocą kalkulatora kolegi Czaja76 i jego pomocy wychodzi mi spora różnica na plus dla kredytu preferencyjnego. Może pracownicy mają mniejszą prowizję od tego z dopłtami lub jej brak, dlatego takie rady dają... Ja wczoraj zrobiłem kalkulację przy pomocy programu Czaja76 i kalkulatora na stronie PKO BP. Ten z dopłatami jest korzystniejszy. Marta, jak masz trochę czasu z kredytem, to poczekaj. No chyba, że robota stoi i nie ma czym płacić. U mnie chałupa nakryta dachem - może do wiosny czekać. Teraz zajmuje się zbieraniem informacji o oknach, CO, drzwiach, posadzkach, itp, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 21.02.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Tak naprawdę to banki PKOBP odradzają tego kredytu, twierdzą że jest droższy od komercyjnego. Według moich obliczeń za pomocą kalkulatora kolegi Czaja76 i jego pomocy wychodzi mi spora różnica na plus dla kredytu preferencyjnego. Może pracownicy mają mniejszą prowizję od tego z dopłtami lub jej brak, dlatego takie rady dają... Ja wczoraj zrobiłem kalkulację przy pomocy programu Czaja76 i kalkulatora na stronie PKO BP. Ten z dopłatami jest korzystniejszy. Ja myślę, że to nie prowizje ale brak planów sprzedażowych. A tak naprawdę to pewnie chodzi o to, że jest to produkt nowy i pracownicy zamiast chęci poznania nowych przepisów wolą iść na łatwiznę i zajmować się tym czym umieją i znają. Jeśli chodzi zaś o różne zasady udzielania kredytu w różnych oddziałach tego samego banku to muszę powiedzieć że sama odczułam różnicę między jednym a drugim oddziałem PKO gdzie jak już wcześniej opisałam przygotowanie pracowników jednego a drugiego banku znacząco się różni - w jednym oddziale nadal nic nie wiedzą i ciągle wprowadzają w błąd, drugi ma już kilka umów podpisanych. W drugim banku też okazało się, że uwzględnią moje dochody chociaż mam umowę na czas określony i bałam się, że mąż sam nie będzie miał zdolności kredytowej na kwotę, która mnie interesowała. Acha i do centrali PKO pisałam z ich strony internetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mig21 21.02.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Prawda.... Swinto Dziś byłem w PKO i tak kobieta kręciła, że co do wyliczeń rat/dopłatnic nie można było zrozumieć . Jeśli to nie problem to proszę o kalkulator P. czaja76. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts