Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Witam!

Ja wczoraj podpisałem umowę na kredyt z dopłatami. Jak ktoś ma pytania odnośnie treści umowy - służę pomocą.

Odnośnie faktur - nie ma ani słowa w umowie. Jest natomiast zapis: "wypłata kolejnej transzy nastąpi po uprzednim udokumentowaniu przez Kredytobiorcę prawidłowego wykorzystania poprzedniej transzy"

Jak to wygląda w praktyce: przyjeżdża inspektor, pstryka fotkę i w banku oceniają czy wpompowałeś kasę w budowę, czy może zrobiłeś za tą kasę niezłą imprezkę :wink:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Ja wczoraj podpisałem umowę na kredyt z dopłatami. Jak ktoś ma pytania odnośnie treści umowy - służę pomocą.

Odnośnie faktur - nie ma ani słowa w umowie. Jest natomiast zapis: "wypłata kolejnej transzy nastąpi po uprzednim udokumentowaniu przez Kredytobiorcę prawidłowego wykorzystania poprzedniej transzy"

Jak to wygląda w praktyce: przyjeżdża inspektor, pstryka fotkę i w banku oceniają czy wpompowałeś kasę w budowę, czy może zrobiłeś za tą kasę niezłą imprezkę :wink:

A czy miałeś wcześniej może mój kalkulator, i czy harmonogram spłat mniej więcej się zgadza z tym co ów kalkulator symulował? Oczywiście ja nie brałem pd uwagę, że kredyt wypłacany jest w transzach, ale czy powiedzmy pierwsza rata kapitałowo-odsetkowa jest taka sama?

Witam!

A na jakich warunkach dostałeś? Jaka marża, prowizja, ile za wcześniejszą spłatę (myślę, że to ważny parametr tego kredytu)?

Możesz przesłać swój harmonogram, chętnie przyglądne się jak to wygląda?

Witam!

A na jakich warunkach dostałeś? Jaka marża, prowizja, ile za wcześniejszą spłatę (myślę, że to ważny parametr tego kredytu)?

Możesz przesłać swój harmonogram, chętnie przyglądne się jak to wygląda?

nie chcę się wypowidać za kolegę "respond" ale z tego co wiem (a drążyłem temat mocno) to warunki tego kredytu są ustalone na określonym poziomie i nienegocjowalne, tak mówi PKO BP.

Czyli konkretnie, 0,8% prowizji, 4,12%wibor S3M+1,5% marża=5,62%,

połowa stopy referencyjnej 3,1%; oszacowanie nieruchomosci lub wkladu wlasnego 150pln, wpis hipoteki 400pln, skarbowka 0,1% kredytu + 19pln,

ubezpieczenie nieruchomosci (około 0,1% kredytu rocznie), dodatkowe zabezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki 0,0542% kredytu miesięcznie,

80pln kazda kontrola inwestycji na budowie przed wyplata kolejnej transzy.

Ogólnie poza tym oprocentowaniem, doplatami i prowizją, jest jak dla zwyklego kredytu

...Czyli konkretnie, 0,8% prowizji, 4,12%wibor S3M+1,5% marża=5,62%,

połowa stopy referencyjnej 3,1%; oszacowanie nieruchomosci lub wkladu wlasnego 150pln, wpis hipoteki 400pln, skarbowka 0,1% kredytu + 19pln,

ubezpieczenie nieruchomosci (około 0,1% kredytu rocznie), dodatkowe zabezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki 0,0542% kredytu miesięcznie,

Ogólnie poza tym oprocentowaniem, doplatami i prowizją, jest jak dla zwyklego kredytu

Jeśli tak jest, to ja czekam na konkurencję.

...Czyli konkretnie, 0,8% prowizji, 4,12%wibor S3M+1,5% marża=5,62%,

Jeśli tak jest, to ja czekam na konkurencję.

Już jest konkurencja. SKOKI !!! Od 19 lutego.

Czy ktoś z forumowiczów był w jakimś Skoku i wie jakie oni konkrety proponują przy tym kredycie ?

... Już jest konkurencja. SKOKI !!! Od 19 lutego.

Czy ktoś z forumowiczów był w jakimś Skoku i wie jakie oni konkrety proponują przy tym kredycie ?

Wiem, ale jakoś jestem uprzedzony do SKOKów. Jakoś nie licze na specjalne warunki. Nastawiam się raczej na Pekao SA, króre przygotowuje sie do udzielania tych kredyów.

Zastanawiałem się, czy nie "pozaczepiać" większe banki z pytaniem, kiedy można oczekiwać oferty.

... Już jest konkurencja. SKOKI !!! Od 19 lutego.

Wiem, ale jakoś jestem uprzedzony do SKOKów. Jakoś nie licze na specjalne warunki. Nastawiam się raczej na Pekao SA, króre przygotowuje sie do udzielania tych kredyów.

Zastanawiałem się, czy nie "pozaczepiać" większe banki z pytaniem, kiedy można oczekiwać oferty.

Pytałem w Millennium i nic nie wiedzą na razie. Na Pekao S.A. jestem obrażony bo ostatnio z nimi wojowałem, jak się okazało, ze zamknięte przeze mnie u nich konto w 2003 roku tak naprawdę nie zostało zamknięte i pobierano cały czas opłaty za prowadzenie konta aż do jesieni 2006. Sprawa wyszła przez przypadek bo ktos wpłacił na to konto omyłkowo kasę i przysłano mi info, ze trzeba to przelać spowrotem i takie tam. Po pierwszej reklamacji olali mnie jak szczeniaka, przy drugiej reklamacji zagroziłem powiadomieniem odpowiednich instytucji bankowych oraz, ze mogą liczyc na moją bezpłatną reklamę ich super usług. Ozajmiłem ,ze nie zbliże się do żadnej ich placówki nigdy. Po jakimś czasie przysłano pismo z przeprosinami oraz, ze anulowali zadłuzenie i zamknęli konto. Wszystko niby ok, ale po takich ekscesach nie chcę mieć z tym bankiem nic wspólnego nawet gdyby mieli najlepszy kredyt na rynku.

Kolega @KW100 napisał wszystko o warunkach kredytu i kosztach, ja jedynie dodam parę informacji:

1. prowizję można włączyć w koszt kredytu (niektórzy mówili, że trzeba płacić gotówą w momencie podpisania kredytu)

2. darowana działka (ja mam notarialny akt darowizny od teściów z wyszczególnioną kwotą) nie jest traktowany jako wkład własny. chyba, że ktoś chce kupić działkę, to wtedy tak. moim zdaniem i zdaniem pani z pko jest to bez sensu

3. w przypadku zwykłego kredytu hipotecznego w pko bp można nie płacić jednej raty rocznie. w kredycie z dopłatami odroczenie nie jest możliwe

4. kalkulator kolegi @czaja76 pokrywał się z wyliczeniami przedstawionymi mi przez panią z pko (mniej więcej, bo nie uwzględniałem w obliczeniach wypłaty w transzach oraz karencji w spłacie części kapitałowej)

5. minimalny wkład własny to 10%, w przciwnym wypadku żądają ubezpieczenia brakującego wkładu

Kolega @KW100 napisał wszystko o warunkach kredytu i kosztach, ja jedynie dodam parę informacji:

1. prowizję można włączyć w koszt kredytu (niektórzy mówili, że trzeba płacić gotówą w momencie podpisania kredytu)

2. darowana działka (ja mam notarialny akt darowizny od teściów z wyszczególnioną kwotą) nie jest traktowany jako wkład własny. chyba, że ktoś chce kupić działkę, to wtedy tak. moim zdaniem i zdaniem pani z pko jest to bez sensu

3. w przypadku zwykłego kredytu hipotecznego w pko bp można nie płacić jednej raty rocznie. w kredycie z dopłatami odroczenie nie jest możliwe

4. kalkulator kolegi @czaja76 pokrywał się z wyliczeniami przedstawionymi mi przez panią z pko (mniej więcej, bo nie uwzględniałem w obliczeniach wypłaty w transzach oraz karencji w spłacie części kapitałowej)

5. minimalny wkład własny to 10%, w przciwnym wypadku żądają ubezpieczenia brakującego wkładu

Zgadzam sie z przedmówcą, poza tym, że u mnie niesłusznie, nie chcieli wliczyć prowizji do kredytu, (musiałem zapłacić gotówką). Ale nie chciało mi sie czekac na sporządzenie nowych umów itd. Zresztą jeżeli chodzi o umowę to wytknąłem im kilka merytorycznych, nie zgodnych z ustawą błędów, które po długich konsultacjach i telefonach do centrali... poprawili!!!! w banku siedziałem z małżonką w sumie ... 4 godziny... I umowę w końcu podpisaliśmy! Pani na koniec dziękowała mi, że byłem wyrozumiały i że dużo się ode mnie o tym kredycie dowiedziała... a to wszytsko dzięki forum :oops:, które jej zresztą poleciłem :D

mam bardzo wazne dla mnie pytanie do Was, moze bedziecie w stanie na nie odpowiedziec. Czy istnieje taka mozliwosc ,zeby splacici kredyt mieszkaniowy wczenisj???? na przyklad zamiast 600 zl wplacac 1000 miesiecznie???? i czy wtedy odsteki sie zmiejsza, bardzo prosze o odpowiedz.. jak to wlasciwie jest

Powiedzcie (Ci którzy podpisali już umowę), czy mój dom w stanie surowym zamkniętym, może być wkładem własnym, który wpłynie na zmniejszenie kosztów kredytu?

Z tego co mi Pani mówiła, cytując ich wytyczne: tak. Wtedy nawet działka wlicza się do wkładu własnego. Niestety w moim przypadku działki nie wliczyli, bo nie mam rozpoczętej budowy :cry:

mam bardzo wazne dla mnie pytanie do Was, moze bedziecie w stanie na nie odpowiedziec. Czy istnieje taka mozliwosc ,zeby splacici kredyt mieszkaniowy wczenisj???? na przyklad zamiast 600 zl wplacac 1000 miesiecznie???? i czy wtedy odsteki sie zmiejsza, bardzo prosze o odpowiedz.. jak to wlasciwie jest

To jest tak: Musisz założyć ROR w PKO BP (na który nie muszą wpływać twoje pensje tylko przelewy umożliwiające spłatę raty) i z tego ROR-u bank każdego 1-go dnia miesiąca pobiera ratę, jaka akurat jest naliczona. Więc jeżeli chciałabyś spłacić więcej musiałabyś w Banku złożyć co najmniej na 3 dni robocze wcześniej taką dyspozycję i wtdey 1-go ściągną ci z tego RORu więcej - tak, jest to możliwe, tak samo, jak skrócenie okresu kredytowania, itp.

Powiedzcie (Ci którzy podpisali już umowę), czy mój dom w stanie surowym zamkniętym, może być wkładem własnym, który wpłynie na zmniejszenie kosztów kredytu?

Ja miałem taką sytuację:

Posiadaliśmy z żoną działkę budowlaną oficjalnie wartą 30 000 zł (akt notarialny darowizny). Przedstawiliśmy bankowi kosztorys budowy domu na ok. 290 000 zł (na druku PKO BP).

W pierwszerj wersji wartość działki miała wliczać się do wkładu własnego, a żeby uniknąć ubezpieczenia minimalnego wkładu (10%) zdecydowaliśmy się ze środków własnych zrobić pkty 1,2 i 3 kosztorysu (roboty ziemnie, fundamenty i izolacje) co będzie kosztowało w sumie ok. 26 000 zł. Sumując wartość działki i włożony kapitał wychodziło ok 56 000 zł, czyli powyżej 10% wartości inwestycji. Max. wysokość transzy jaką wypłaca bank to 50% obecnej wartości inwestycji, czyli po "stanie zero" powinniśmy dostać ok. 28 000zł.

Niestety, bank w przypadku tego kredytu nie mógł zaliczyć wartości działki do wkładu własnego (czemu, to do dziś nie wiem), kosztorys zatwierdził, ale wartość inwestycji wycenił na kwotę ok. 270 000 zł. Tym sposobem po "zrealizowaniu stanu zero" mogę liczyć na 1 transzę (270/290)*26 000 zł *0,5, tj. ok. 12 000zł. Jest to trochę mało i mam min. 3 wizyty inspektora z banku na budowie więcej (każda po 80 zł). Pozostaje albo bardziej zaawansować budowę za swoją kasę, albo dogadać się z wykonawcą, żeby był bardziej cierpliwy :wink: i wezwać inspektora po zrealizowaniu większej części prac budowlanych (np. po wymurowaniu ścian konstr.)

@Marzin

Stopień zaawansowania budowy powyżej 10% nie ma wpływu na koszt kredytu.

@justyna2606

W momencie podpisania umowy kredytowej musisz otworzyć u nich ROR na którym masz obowiązek zapewnić środki do spłaty kredytu. Utrudnienie polega na tym, że chcąc robić nadpłaty najpóźniej trzy dni przed ściągnięciem raty z konta, osobiście musisz pofatygować się do banku i wystawić dyspozycję dla banku pobrania większej kwoty z ROR-u. Bank w cyklach 3-miesięcznych na nowo przelicza ci kredyt biorąc pod uwagę średni wibor 3M oraz twoje nadpłaty.