Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

jeżeli chciałabyś spłacić więcej musiałabyś w Banku złożyć co najmniej na 3 dni robocze wcześniej taką dyspozycję i wtdey 1-go ściągną ci z tego RORu więcej - tak, jest to możliwe, tak samo, jak skrócenie okresu kredytowania, itp.

Dodałbym tylko, że przy skróceniu okresu kredytowania trzeba podpisać aneks do umowy i zapłacić 150 zł :(, za samą nadpłatę nic nie płacimy ekstra, chyba że spłacony będzie cały kredyt - wtedy 1,5% od kwoty spłaty, nie mniej jednak niż 200 PLN.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanie związane z prowizją za ten kredyt z dopłatami, 21 tm złozyłem wniosek niestety na raty malejące ale z tego co wiem ze strony internetowej pko bp i od pani w oddziale to minimalna prowizja wynosi 1,2% a tu we wszystkich postach piszecie o prowizji 0,8 skąd ta róznica, proszę o odpowiedź

Nie musisz placic tych 150zl, poniewaz nadplacanie comiesiecznej raty nie skraca okresu kredytowania (pod warunkiem oczywiscie, ze nie splacisz calosci kredytu :wink: ).

Dokładnie

Dowiedz sie, czy za wczesniejsza splate nie ma dodatkowcyh oplat, jezeli nie - wystarczy postepowac jak pisze czaja75.

Za wczęsniejszą spłate całości kredytu jest 1,5%. Za nadpłatę nie ma.

jeśli jest to możliwe to proszę mnie sprostować ale ze wszystkich informacji które zebrałem warunki tego kredytu są stałe i nie podlegają negocjacji tj prowizja 1,2 do 3,5 ( zgadzają się na 1,2), marża wibor 3m (w tej chwili 4,2 a nie jak widziałem w poprzednich postach 4,12) + stałe 1,5%, jesli jest inaczej proszę o wyjaśnienie skkąd te róznice bo niedługo podpisuję umowę i może mógłbym jeszcze cos pozmieniać dzieki

jeśli jest to możliwe to proszę mnie sprostować ale ze wszystkich informacji które zebrałem warunki tego kredytu są stałe i nie podlegają negocjacji tj prowizja 1,2 do 3,5 ( zgadzają się na 1,2), marża wibor 3m (w tej chwili 4,2 a nie jak widziałem w poprzednich postach 4,12) + stałe 1,5%, jesli jest inaczej proszę o wyjaśnienie skkąd te róznice bo niedługo podpisuję umowę i może mógłbym jeszcze cos pozmieniać dzieki

Kolego @sebarosz

Mam przed sobą umowę, którą podpisałem 3 dni temu, i tak:

Część III. Oprocentowanie kredytu

par. 7, punkt 1,

"W dniu zawarcia umowy:

1) stawka referencyjna wynosi 4,12%, marża wynosi 1,5 p.p., a oprocentowanie kredytu wynosi 5,62%, w stosunku rocznym"

Część IV. Prowizje i opłaty

par. 11, punkt1.

"Należna PKO BP SA prowizja od udzielonego kredytu, zgodnie z Taryfą, w wysokości 0,8% kwoty kredytu, to jest kwota.......zostanie potrącona przez PKO BP SA z wypłacanej kwoty pierwszej transzy w dniu wypłaty"

Także nie pozostaje Ci nic innego jak jeszcze przycisnąć panie w PKO :wink:

Wczoraj bylam w pkobp wywiedziec sie o ten kredyt.

Otrzymalam propozycje marzy - jak piszesz - 1,5% i prowizji - 0,8% (jest to prawdopodobnie efektem posiadania przez meza w tym banku dwoch kont -> stad obnizka prowizji.

Otrzymalam propozycje marzy - jak piszesz - 1,5% i prowizji - 0,8% (jest to prawdopodobnie efektem posiadania przez meza w tym banku dwoch kont -> stad obnizka prowizji.

Ja do tego banku przyszedłem "z ulicy" i też wynegocjowałem prowizję 0,8% nie mając wcześniej nic do czynienia z PKO BP

no tak rozumiem. ale kazda nadplata tak czy siak prowadzi do wczesniejszej splaty, czyli jesli bede naprzyklad wplacala dwa razy wyzdza rate to przeciez skoncze wczesniej splacac ten kredyt, zastanawiam sie tylko , czy w zwiazku z tym ostatecznie bede miala nizsze odsetki od kredytu
Albo wcześniejszej spłaty, albo zmniejszenia wysokości pozostałych rat. Raczej to drugie, jeśli nie umówisz się inaczej z bankiem. W jednym i drugim przypadku masz niższe odsetki, tyle, że korzystniejsze jest skrócenie okresu spłaty.

no tak rozumiem. ale kazda nadplata tak czy siak prowadzi do wczesniejszej splaty

No wlasnie nie...okres splaty krdytu pozostaje taki, na jaki podpisalas umowe. zmniejsza sie po prostu rata naliczana w trzymiesiecznych cyklach.

Ja do tego banku przyszedłem "z ulicy" i też wynegocjowałem prowizję 0,8% nie mając wcześniej nic do czynienia z PKO BP

Tak, masz racje - pomylilam z kredytem na "normalnych warunkach" Wlasny Kat - to w tym przypadku fakt korzystania z produktow banku zbil marze do 0,78 i prowizje wlasnie do 0,8. Przy wyliczaniu kredytu dofinansowanego to 0,8 prowizji poszlo z automatu :wink:

Jako, że jeden z forumowiczów prosił mnie o napisanie jakież to błędy w umowie wytknąlem paniom z BP, stawiam to na forum, bo może kogoś jeszcze zainteresują:

W umowie mieli napisane:

"W okresie stosowania dopłat odsetki spłacane przez kredytobiorcę sa równe kwocie odsetek naliczonych przez PKO BP SA w oparciu o SOTPĘ REFERENCYJNĄ pomniejszonej o dopłatę należną za okres naliczenia odsetek"

a w &1 przy, jak to w każdej umowie wyjaśnieniu terminologii, stopą referencyjną (jak to zresztą ma miejsce w ustawie) nazwali te 6,2% na dzień dzisiejszy, czyli de facto oznaczało to, że przez pierwsze 8 lat kredyt jest oprocentowany 6,2%. Oni upierali się, ze wcale to tego nie oznacza, ale w koncu przyznali mi rację (po konsultacjach z centarlą) i wyrzucili "w oparciu o stopę referencyjną".

Następne:

W &13 pkt2 Mieli napisane:

"Dopłata za dany okres obrachunkowy wyliczana jest wg. wzoru:

D = K x w x R / i x 0,5

gdzie:

D- dopłata za okres obrachunkowy

K- podstawa naliczania dopłaty

R - roczna stopa referencyjna obowiązująca w dniu naliczenia dopłat,

w- wskaźnik.... (i tu wyjaśnienie z ustawy)

i- liczba okresów osetkowych w roku"

Ja upierałem się, że K to nie jest podstawa naliczenia dopłaty, albo coś nie tak z tym wzorem, wg mnie K to kwota kredytu pozostająca do spłaty, a (K x w) to dopiero pdstawa naliczenia dopłaty, no więc Panie, po konsultacjach zmieniły legende do K.

"K- podstawa naliczenia dopłaty, stanowiąca pozostającą do spłaty kwotę kredytu preferencyjnego bez kwot skapitalizowanych odsetek."

Zważywszy, ze gdzieś wcześniej w umowie jako podstawę naliczenia dopłaty przyjęli to (Kxw) to trochę z tego masło maślane wyszło, ale już chyba lepiej niż było.

Trzecia sprawa:

"W tymże samym &13 mają napisane:

1. Dopłaty do oprocentowania Kredytobiorca otrzyma jeżeli:

1) Dokona spłaty całości należnej miesięcznej raty kapitałowo-odetkowej lub raty odsetek naliczonych w okresie karencji"

Trochę dla mnie ten zapis jest niejasny, panie twierdzą, (zresztą chyba za ustawą), że dopłata jest już do raty odsetkowej od pierwszej transzy, a tu wyraźnie jest napisane, że "jeżeli dokona spłaty CAŁOŚCI należnej miesięcznej raty... itd" chyba, że CAŁOŚĆ to wg. tej umowy rata pomniejszona o dopłatę. I one tak mi to tłumaczyły I tego nie zmieniły i ja się poddałem, szczególnie, że ich kalkulator liczył tak jak mówiły, czyli, że dopłata już do pierwszej raty w okresie karencji.

Były tam jeszcze jakieś drobne rzeczy, których teraz nie pamiętam, (a, między innymi z tą prowizją, którą musiałem zapłacić "na dzień dobry", mimo ze we wniosku zaznczayłem opcję doliczenia jej do kredytu, ale jak już pisałem wcześniej, nie chciało mi się juz walczyć, tym bardziej, ze nastawiłem się juz na zapłatę tej prowizji. Panie zresztą przyznały mi rację, jak im pokazałem zapis w ustawie, ale tłumaczyły, ze teraz musiałyby wszystko robić od nowa, więc im wspaniałomyślnie odpuściłem.)

Więcej błędów nie pamiętam, za wszystkie serdecznie żałowały, prosiły o nie zadawanie pokuty i rozgrezszenie;-)

mam pytanie związane z prowizją za ten kredyt z dopłatami, 21 tm złozyłem wniosek niestety na raty malejące ale z tego co wiem ze strony internetowej pko bp i od pani w oddziale to minimalna prowizja wynosi 1,2% a tu we wszystkich postach piszecie o prowizji 0,8 skąd ta róznica, proszę o odpowiedź

Różnica wynika NA PEWNO z niedoinformowania Pań z BP :)

no tak rozumiem. ale kazda nadplata tak czy siak prowadzi do wczesniejszej splaty, czyli jesli bede naprzyklad wplacala dwa razy wyzdza rate to przeciez skoncze wczesniej splacac ten kredyt, zastanawiam sie tylko , czy w zwiazku z tym ostatecznie bede miala nizsze odsetki od kredytu
Albo wcześniejszej spłaty, albo zmniejszenia wysokości pozostałych rat. Raczej to drugie, jeśli nie umówisz się inaczej z bankiem. W jednym i drugim przypadku masz niższe odsetki, tyle, że korzystniejsze jest skrócenie okresu spłaty.

Nie jestem pewien, ale wtedy trzeba by chyba było za każdym razem aneksować umowę, a to kosztuje. Mnie sie wydaje, że raty zostają takie same, a skraca się okres kredytowania i wtedy do ostatniej raty doliczają ci te 1,5% za wcześniejszą całkowitą spłatę, a to sa już grosze przecież.

Chociaz już sam nie wiem, może rzeczywiście przez to, że kapitał do spłaty pozostaje mniejszy to zmienia sie wysokość raty.

O to nie zapytałem, a nie chcę mi się teraz wertowac umowy, jak będę miał wenę to to zrobię.

Jako, że jeden z forumowiczów prosił mnie o napisanie jakież to błędy w umowie wytknąlem paniom z BP, stawiam to na forum, bo może kogoś jeszcze zainteresują ...

Welkie dzięki w imieniu reszty forumowiczów, na pewno się przyda! Uważaj tylko, żeby Twoje zdjęcie nie pojawiło się w gablotkach oddziałów PKO BP w całym kraju z adnotacją - "Tego klienta nie obsługujemy" :)

Więcej błędów nie pamiętam, za wszystkie serdecznie żałowały, prosiły o nie zadawanie pokuty i rozgrezszenie;-)

A swoją drogą to Ty w końcu dom czy plebanię budujesz??? :D

Z tego co mi Pani mówiła, cytując ich wytyczne: tak. Wtedy nawet działka wlicza się do wkładu własnego. Niestety w moim przypadku działki nie wliczyli, bo nie mam rozpoczętej budowy :cry:

No to kicha. Wartość działki jakieś 100kPLN, wartość inwestycji ok. 60-70kPLN, a jedyny zysk z tego, to to, że uniknę ubezpieczenia minimalnego wkładu.

Biorąc kredyt na 100, góra 130 kPLN już w momencie podpisania umowy bank ma pełne zabezpieczenie.

Welkie dzięki w imieniu reszty forumowiczów, na pewno się przyda! Uważaj tylko, żeby Twoje zdjęcie nie pojawiło się w gablotkach oddziałów PKO BP w całym kraju z adnotacją - "Tego klienta nie obsługujemy" :)

A właśnie zastanawiałem się dlaczego przy wyjściu ochroniarz chwycił mnie za twarz, a drugi błysnął fleszem :o, teraz sobie przypomniałem ten film Barei!!!

A swoją drogą to Ty w końcu dom czy plebanię budujesz??? :D

Plebanię - jestem księdzem samotnie wychowującym dziecko :)

hehehe z tym księdzem dobre :D

Mam jeszcze pytanie odnośnie zdolności kredytowej. Czy bank bierze pod uwagę zdolność do spłacania raty wg. już kredytu z dopłatą, czy wg rat , tak jakby nie było dopłaty ?

I jeszcze co tzn. wg banku rozpoczeta budowa ? Czy ma być dziennik budowy już z jakimś wpisem, bo ja mam zgłoszone rozpoczęcie budowy i dziennik, ale jeszcze wpisu żadnego nie mam.........

Pozdrawiam