Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

hehehe z tym księdzem dobre :D

Mam jeszcze pytanie odnośnie zdolności kredytowej. Czy bank bierze pod uwagę zdolność do spłacania raty wg. już kredytu z dopłatą, czy wg rat , tak jakby nie było dopłaty ?

I jeszcze co tzn. wg banku rozpoczeta budowa ? Czy ma być dziennik budowy już z jakimś wpisem, bo ja mam zgłoszone rozpoczęcie budowy i dziennik, ale jeszcze wpisu żadnego nie mam.........

Pozdrawiam

Niesety zdolność badaja tak, jakby nie było dopłaty.

A co do rozpoczętej budowy, to Pani w banku mi powiedziała, że gdyby były fundamenty, to budowę uznaliby za rozpoczętą. Ale wydaje mi sie, że wystarczy jakiś wpis w dzienniku, np. wytyczenie budynku, czy zdjęcie humusu. Trochę teraz żałuję, ze np. nie zdjąłem humusu bo kosztowałoby to mniej niż to nieszczęsne ubezpieczenie brakującego wkładu własnego. Ale umowa już podpisana i teraz chyba już za późno.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie do tych którzy podpisali już umowy z dopłatą: Czy myśleliście o zamianie rat z malejacych na równe w momencie kiedy bank będzie miał już takie w ofercie? Jak to się ma w praktyce? Bo jednak równe bardziej się opłacają. Ja czekam na odpowiedż z centrali, żeby mieć argument w banku, poza tym musze sprawdzić jeczsze w SKOKU bo ostatnio jak pytałam to nic nie wiedzieli, przynajmniej u nas. To narazie.

też mnie interesuje przejście na raty równe w PKOBP ale nie dopytałem jeszcze czy bedzie to możliwe, mam za to wieści ze SKOK-u Stefczyka(bo taki jest w Trójmiescie) i nie wyglada to różowo, prowizja 0,5-3%, marża 1-3%(sugerowali mi że mozliwe jest raczej 1,8-2%), raty są równe, ale najważniejsze co mnie zniechęca do SKOK-u to w przeciwieństwie do PKO BP trzeba conajmniej 70% kredytu rozliczyć fakturami

też mnie interesuje przejście na raty równe w PKOBP ale nie dopytałem jeszcze czy bedzie to możliwe, mam za to wieści ze SKOK-u Stefczyka(bo taki jest w Trójmiescie) i nie wyglada to różowo, prowizja 0,5-3%, marża 1-3%(sugerowali mi że mozliwe jest raczej 1,8-2%), raty są równe, ale najważniejsze co mnie zniechęca do SKOK-u to w przeciwieństwie do PKO BP trzeba conajmniej 70% kredytu rozliczyć fakturami

no tak , banki jakby z jednego miotu, ale w Skoku raty równe ? , dziwne.

Wymyślili, że będą konkurencyjne do pkobp :o

Kilkanaście postów wcześniej cytowałem odpowiedź Centrali PKO bP na pytanie o raty równe. Natomiast jezeli chodzi o koszt przejścia, to Pani w BP powiedziałe mi, że przejście z sytemu malejących na równe będize kosztowało 150zł, ale ja do końca paniom z BP nie ufam. W tabeli opłat i prowizji widnieje chyba 0,5% (min. 150pln), więc nie sądze, aby pobierali wyłącznie to minimum..... Ale może jednak.

Marta Bukowczyk napisała:

Mam pytanie do tych którzy podpisali już umowy z dopłatą: Czy myśleliście o zamianie rat z malejacych na równe w momencie kiedy bank będzie miał już takie w ofercie? Jak to się ma w praktyce? Bo jednak równe bardziej się opłacają. Ja czekam na odpowiedż z centrali, żeby mieć argument w banku, poza tym musze sprawdzić jeczsze w SKOKU bo ostatnio jak pytałam to nic nie wiedzieli, przynajmniej u nas. To narazie.

Oświećcie mnie dlaczego raty równe bardziej się opłacają? Przecież kredyt w ratach równych jest droższy.

justa napisała:

Czy ten kredyt z dopłatą jest korzystniejszy od ulgi odsetkowej?

PROSZĘ O PILNĄ ODPOWIEDŹ!

pozdrawiam

powtórnie proszę o odpowiedź,. dla mnie to jeszcze ważne, który kredyt jest korzystniejszy - mogę wybrać, łapię sie na obydwa.

pozdrawiam

justa

justa, czy zaglądasz tu jeszcze? Bardzo mnie interesuje, jaką podjęłaś decyzję, bo mam ten sam problem?

Oświećcie mnie dlaczego raty równe bardziej się opłacają? Przecież kredyt w ratach równych jest droższy.

Wcale nie sa opłacalne. Spłacasz w tym samym okresie dużo wyższe odsetki. Jedyna korzyść, to równomierne obciążenie budżetu i niższe raty na początku. Jeśli stać cię na malejące, zostań przy malejących.

justa napisała:
Czy ten kredyt z dopłatą jest korzystniejszy od ulgi odsetkowej?

PROSZĘ O PILNĄ ODPOWIEDŹ!

pozdrawiam

powtórnie proszę o odpowiedź,. dla mnie to jeszcze ważne, który kredyt jest korzystniejszy - mogę wybrać, łapię sie na obydwa.

pozdrawiam

justa

justa, czy zaglądasz tu jeszcze? Bardzo mnie interesuje, jaką podjęłaś decyzję, bo mam ten sam problem?

Widzę Megi, że dalej nie podjęłaś decyzji. To może ja Ci podeślę ten kalkulator w Excelu, przy pomocy którego porównywałem już wcześniej dla Ciebie oba kredyty i sama sobie posprawdzasz różne warianty, hm?

Dzięki czaja , duzo pomogłeś forumowiczom - dopłatowiczom ! :D

Nie ma sprawy :) Ja też nie jeden raz jeszcze skorzystam z waszej :)

Jestem czynną uczestniczką tego forum od paru dni, czy zasłużyłam na otrzymanie tego magicznego kalkulatora? Myślę o kredycie z dopłatą w PKO BP , choć przyznam, że pytałam o kredyty już w niejednym banku i nie wiem, na co się zdecydować, czekam jeszcze na ofertę z BGŻ, ponieważ marża kredytu "poszła" do negocjacji, zobaczymy, co z tego wyjdzie ... minus ten, że 60% kredytu trzeba udokumentować fakturami.

Będę wdzięczna za przesłanie kalkulatora: [email protected].

Dziękuję :)

Posiadam spółdzielcze własnościowe prawo do mieszkania w blokach chcę budować dom nie chcę pozbywać sie mieszkania - czy jest jakiś sposób na ominięcie tego zapisu że niewolno posiadać własnego mieszkania?

Nie możesz posiadać takiego mieszkania tylko w dniu podpisana umowy kredytowej. Rozwiązaniem więc jest pozbycie sie go na ten jeden dzień. Robisz np. darowiznę na kogoś z rodziny (jeżeli mu ufasz:), a po podpisaniu umowy, on robi darowiznę na ciebie i sprawa załatwiona.

pozdrawiam

Dzięki czaja , duzo pomogłeś forumowiczom - dopłatowiczom ! :D

Nie ma sprawy :) Ja też nie jeden raz jeszcze skorzystam z waszej :)

Jestem czynną uczestniczką tego forum od paru dni, czy zasłużyłam na otrzymanie tego magicznego kalkulatora?

Musisz powiedzieć wierszyk, albo zaśpiewać piosenkę :D

A tak na poważnie, to po południu prześlę.

pozdrawiam

Posiadam spółdzielcze własnościowe prawo do mieszkania w blokach chcę budować dom nie chcę pozbywać sie mieszkania - czy jest jakiś sposób na ominięcie tego zapisu że niewolno posiadać własnego mieszkania?

Nie możesz posiadać takiego mieszkania tylko w dniu podpisana umowy kredytowej. Rozwiązaniem więc jest pozbycie sie go na ten jeden dzień. Robisz np. darowiznę na kogoś z rodziny (jeżeli mu ufasz:), a po podpisaniu umowy, on robi darowiznę na ciebie i sprawa załatwiona.

pozdrawiam

Robiąc taką jednodniową darowiznę - jakie poniosę koszty? Warta jest skórka wyprawki?? Zaciekawiło mnie to :)

pozdrawiam

Robiąc taką jednodniową darowiznę - jakie poniosę koszty? Warta jest skórka wyprawki?? Zaciekawiło mnie to :)

Jednodniową to raczej w cudzysłowie, nie wiem czy nie ma jakichs okresów na uprawomocnienie takiej darowizny itd. Natomiast jeżeli chodzi o koszty to opłaty notarialne i podatek, który jest przy najbliższej rodzinie niewielki (od jakiejś tam kwoty powyżej limitu). Musiałbyś zpytać jakiegos notariusza. Dla przykładu przy darowiźnie działki, jaką dostałem od teściów, kórą u notariusza wycenilismy na ok. 27tyś (a notariusz namawial na mniej) zapaciliśmy w sumie (podatek+opłaty notarialne) ok. 700PLN. Ale to tylko wjedną stronę.Ty musiałbyś ponosić takie opłaty dwukrotnie. Myślę, że jest to i tak opłacalne.

pozdrawiam

Jednodniową to raczej w cudzysłowie, nie wiem czy nie ma jakichs okresów na uprawomocnienie takiej darowizny itd. Natomiast jeżeli chodzi o koszty to opłaty notarialne i podatek, który jest przy najbliższej rodzinie niewielki (od jakiejś tam kwoty powyżej limitu). Musiałbyś zpytać jakiegos notariusza. Dla przykładu przy darowiźnie działki, jaką dostałem od teściów, kórą u notariusza wycenilismy na ok. 27tyś (a notariusz namawial na mniej) zapaciliśmy w sumie (podatek+opłaty notarialne) ok. 700PLN. Ale to tylko wjedną stronę.Ty musiałbyś ponosić takie opłaty dwukrotnie. Myślę, że jest to i tak opłacalne.

pozdrawiam

od stycznia jest noew prawo odnosnie spadkow i darowizn i z tego co wiem to najblizeszj rodzinie mozna podarowac chyba do 1 mln zl bez podatku oczywiscie trzeba to zglosic w US do 30 dni od zaistnialego faktu

Witam, jak już wspominałam wysłałam zapytanie do centrali PKOBP o potwierdzanie wydatków fakturami i dostałam odpowiedż:

Procedura postępowania przy Preferencyjnym kredycie mieszkaniowym z dopłatami do oprocentowania przez BGK w zakresie dokumentowania wydatków jest identyczna jak przy kredycie Własny Kąt hipoteczny.

Oznacza to, że oddział wizytuje budowę i sprawdza postęp robót. Jeżeli oddział stwierdza, że postęp robót jest widoczny – nie wymaga się faktur, jeśli nie ma postępu robót - wymaga się udokumentowania wydanych środków fakturami.

Z upoważnienia

Dyrektora DepartamentuNaczelnik Wydziału

Roman Rachobiński

Najśmieszniejsze jest, to że mąż poszedł z tym pismem do pań z naszego oddziału a one były tak zdziwione i stwierdziły że one mają swoje wytyczne.

Jak już ktoś trafnie stwierdził Prawdziwe Jełopy. Więc chyba z PKOBP zrezygnujemy, bo jeżdzić do innego miasta się nie opłaca. Czym mniejsze miasto tym ciemnota coraz większa.

Zainteresowaliśmy się ofertą SKOKU jest tak(przynajmniej u nas): prowizja 05-2%, oprocentowanie: 5,2 - 7,7% raty równe lub malejące, okres kredyt. 25 lat, bez faktur wizyty na budowie ( pan miał się dokładnie dowiedzieć), zero prowizji za wcześniejszą spłatę, tylko co mnie zdziwiło, to nie ma transz, wszystko wypłacają od razu.

A czemu pisałam, że raty równe korzystniejsze, bo ja to sobie tłumacze tak : raty są niższe , różnice można zainwestować, równomierne obciążenie budżetu domowego, większa dopłata państwa. U mnie różnica między ratą malejącą a równą to 300 zł m-czne , dobrze zainwestować w jakiś fundusz to wydaje mi się że zysk będzie większy. Chociaż mam pytanie : jak myślicie co się bardziej opłaca spłacać ratę x2, czy różnicę zainwestować tj mieć przez to mniejszy kredyt, czy gotówkę na koncie? Pozdrawiam.