czaja76 27.02.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Chociaż mam pytanie : jak myślicie co się bardziej opłaca spłacać ratę x2, czy różnicę zainwestować tj mieć przez to mniejszy kredyt, czy gotówkę na koncie? Pozdrawiam. W moim przypadku (podobny jak twój tzn. rata przy malejących jest wyższa ok. 300zł od równych opłacałoby się spłacac w równych, a te 300zł zainwestować w fundusze. Ale tak jest na dzisiaj, potem nie wiadomo, czy fundusze nadal bedą zwyżkować. Chociaż pooźniej zawsze można zmienić z powrotem na malejące:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 27.02.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Jednodniową to raczej w cudzysłowie, nie wiem czy nie ma jakichs okresów na uprawomocnienie takiej darowizny itd. Natomiast jeżeli chodzi o koszty to opłaty notarialne i podatek, który jest przy najbliższej rodzinie niewielki (od jakiejś tam kwoty powyżej limitu). Musiałbyś zpytać jakiegos notariusza. Dla przykładu przy darowiźnie działki, jaką dostałem od teściów, kórą u notariusza wycenilismy na ok. 27tyś (a notariusz namawial na mniej) zapaciliśmy w sumie (podatek+opłaty notarialne) ok. 700PLN. Ale to tylko wjedną stronę.Ty musiałbyś ponosić takie opłaty dwukrotnie. Myślę, że jest to i tak opłacalne. pozdrawiam od stycznia jest noew prawo odnosnie spadkow i darowizn i z tego co wiem to najblizeszj rodzinie mozna podarowac chyba do 1 mln zl bez podatku oczywiscie trzeba to zglosic w US do 30 dni od zaistnialego faktu No to już wogóle luz Wtedy zostają tylko opłaty notarialne (chyba, że notariusz przy darowiźnie nie jest konieczny, tego nie wiem.. wtedy byłoby to zupełnie za darmo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 27.02.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 No to już wogóle luz Wtedy zostają tylko opłaty notarialne (chyba, że notariusz przy darowiźnie nie jest konieczny, tego nie wiem.. wtedy byłoby to zupełnie za darmo) poczytajmoze sie sie wiecej dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 27.02.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 No to już wogóle luz Wtedy zostają tylko opłaty notarialne (chyba, że notariusz przy darowiźnie nie jest konieczny, tego nie wiem.. wtedy byłoby to zupełnie za darmo) poczytajmoze sie sie wiecej dowiesz mnie to co prawda nie dotyczy (ja już po tych operacjach), ale dzięki na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 27.02.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 tylko ciekawe czy żaden urząd niedoczepi sie do takich darowizn raz w jedną raz w drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 27.02.2007 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 No cóż i ja dzisiaj podpisałam umowę o kredyt preferencyjny. Potwierdzam, że w banku wprowadzono mnie w błąd i jak ktoś już wcześniej pisał spłata kredytu jest tylko na 1-go każdego miesiąca. Jestem też mile zaskoczona bo zaproponowali nam wypłatę w trzech albo czterech transzach (jak chcemy), hipotekę mamy jedną - kaucyjną. I powiem szczerze teraz dopiero zaczynają się dla mnie schody. Odchodząc od tematu to jestem załamana bo już nie wiem co , za ile i gdzie kupić, w każdym sklepie doradzają co innego, w jednym np. powiedzieli, że na Ytonga trzeba czekać 3 miesiące . Ja nie chcę się już budować Acha i jeszcze na stronie inforu znalazłam kalkulator kredytowy w którym mozna spokojnie wpisac sobie oprocentowanie, tylko dopłat nie liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTA BUKOWCZYK 28.02.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Alkman, napisz coś więcej o tym twoim kredycie, ile wzięłaś, na ile lat, ile pow. uzytkowa, ile pierwsza rata, jak długo go załatwiałaś, i czy wzięłaś w PKOBP. I czy pracownicy banku tez ci go odradzali, jak mnie, bo nie wiedzą jak się do niego zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 28.02.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 prośba do czaja76: prześlij mi ten kalkulatormój e-mail : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.02.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Ja też mam prośbę do tych, co już podpisali. Napiszcie coś więcej. Moze jakieś skany umowy, harmonogramu. Nie olewajcie tych, którzy są przed... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 28.02.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Ja też mam prośbę do tych, co już podpisali. Napiszcie coś więcej. Moze jakieś skany umowy, harmonogramu. Nie olewajcie tych, którzy są przed... Trudno tak ogólnie pisać. Pytajcie a my będziemy odpowiadać (chyba pisze nie tylko w swoim imieniu A co do skanów, to jak zmnajdę czas, żeby podłączyć skaner i zainstalować oprogramowanie (dawno go nie używałem) to postaram się coś poskanować. Co do harmonogramu spłat, to ZGADZA SIĘ z moim kalkulatorem, pomijając oczywiście fakt, że wypłacany jest w transzach, ale takiego szczegółowego z banku również nie dostałem. Po pierwsze: bank nie wie w jakich miesiącach będą wypłacane poszczególne transze ( i ja też raczej nie) po drugie: oprocentowanie jest zmienne i harmonogram ma jedynie charakter orientacyjny, a w takie zadanie spełnia również mój kalkulator:-) pozdrawiam (nie olewam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marełek 01.03.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Po pierwsze: bank nie wie, w jakich miesiącach będą wypłacane poszczególne transze ( i ja też raczej nie) Jeszcze nie podpisałem umowy, ale mnie poinformowano, że transze są uruchamiane po wykorzystaniu poprzedniej kwoty, co potwierdzone ma być odbiorem przez rzeczoznawcę z banku ( 80 zł za wizytę ) na wniosek kredytobiorcy. W moim przypadku to wysokość transzy do max 50% zainwestowanych środków własnych, ale ja mam już dom w stanie surowym i nie wiem jak to wygląda na początku budowy. Pod rygorem wprowadzenia aneksu za ( 150 zł ) bank będzie wymagał, aby kredytobiorca wykorzystał kredyt do określonego w umowie terminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 01.03.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 czyli do jakiego terminu? trzeba zakonczyc budowe i oddac do uzytkowania w jakims okreslonym czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marełek 01.03.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 czyli do jakiego terminu? trzeba zakonczyc budowe i oddac do uzytkowania w jakims okreslonym czasie? Z tego, co wiem to każdy bank udzielając kredytu hipotecznego ma jakiś maksymalny czas trwania budowy, do którego kredytobiorca zobowiązuje się zakończyć inwestycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 01.03.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 a ile on wynosi w przypadku tego kredytu?(moze ktos kto go brał juz wie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 01.03.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Po pierwsze: bank nie wie, w jakich miesiącach będą wypłacane poszczególne transze ( i ja też raczej nie) Jeszcze nie podpisałem umowy, ale mnie poinformowano, że transze są uruchamiane po wykorzystaniu poprzedniej kwoty, co potwierdzone ma być odbiorem przez rzeczoznawcę z banku ( 80 zł za wizytę ) na wniosek kredytobiorcy. W moim przypadku to wysokość transzy do max 50% zainwestowanych środków własnych, ale ja mam już dom w stanie surowym i nie wiem jak to wygląda na początku budowy. Pod rygorem wprowadzenia aneksu za ( 150 zł ) bank będzie wymagał, aby kredytobiorca wykorzystał kredyt do określonego w umowie terminu. Tak, ja też tak mam, ale chodziło mi o to, że bank nie wie jaki to będzie dzień/miesiąc, więc nie może zrobić dokładnego harmonogramu spłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaj 01.03.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 czaja76: czy mogę prsic o przesłanie kalkulatora mój email [email protected] dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaS 01.03.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam ! To ja jeżli mogę równiez prosze ten magiczny kalkulator z góry dziękuje [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 01.03.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam ponownie ! jeszcze mam pytanie, jak wpływa na zdolność kredytową wyliczaną przez PKOBP posiadanie kredytu odnawialnego w ROR (u nich) i np. jakieś karty kredytowej ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 01.03.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam ponownie ! jeszcze mam pytanie, jak wpływa na zdolność kredytową wyliczaną przez PKOBP posiadanie kredytu odnawialnego w ROR (u nich) i np. jakieś karty kredytowej ? Pozdrawiam Wpływa, ale nie bardzo. Ja np. mam kredyt odnawialny (limit debetowy) na koncie w ING w wysokości 2500pLN i gdybym się go pozbył (zamknął) to mógłbym wziąć kredyt większy o jakieś 2tyś złotych. Przynajmniej tak było w moim przypadku, kiiedy to się okazało, ze mam zdolność tylko na ok. 180tyś, a nie tak jak chciałem na 220tyś. Na szczęście się okazało, ze ichniejszy kalkulator nie przewidział, że ktoś może mieć 50% kosztów uzysku i liczył mi mniejsze netto niż mam w rzeczywistości, na szczęście wyjaśnienie od pracodawcy rozwiązało sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaj 01.03.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Gościk: na stronach PKO jest kalkulator wktórym można pobieznie sprawdzić zdolność kredytową podaj dane z limitem i bez niego i sprawdzisz jaki ma to wpływ. to gdzie masz ten limit nie ma specjalnie znaczenia Czaja76: dzięki za kalkulator - dobra robota gratuluję ja już jestem po podpisaniu umowy (szkoda że ten wątek odkryłam dopiero wczoraj) w Poznaniu moja umowa była druga - pozdrawiam jedynke jeśli tu zaglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts