Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

ALKMAN mam pytanie do Ciebie, ja jutro podpisuję umowę a Ty napisałaś, że masz tylko jedną hipotekę - kaucyjną, u mnie w oddziale powiedzieli że muszą być dwie napisz jak załatwiłaś tylko jedną bo to znowu oszczedność chyba 2 setek

Mam jedną hipotekę ale za to egzekucja na kwotę ponad 300 000 i niestety wydaje mi się, że zależy to od oddziału, bo pani w tym pierwszym też mówiła o dwóch, ja w tym względzie niczego nie negocjowałam :(

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pomimo braku wkładu własnego ( z wyjątkiem działki, której nie wlicza się) wezmę pierwszą transzę w wysokości 60 tys.!

Moze chodzi Ci o to, ze nie wlicza sie do wartosci odtworzeniowej metra powierzchnii uzytkowej albo co oddzial to interpretacja. Ja dzis na rozmowie uslyszalam, ze dzialke sie wlicza (oddzial Krakow Wielopole). Ale algorytm jest taki, ze rzeczywiscie nie ma wizyty rzeczoznawcy na dzialce. Biora wartosc podobnego gotowego domu w okolicy z jakiejs tabeli ofertowej (ile bedzie warty Twoj dom po oddaniu do uzytkowania), odejmuja wartosc kredytu i wychodzi im wklad wlasny. Placisz im za to wyliczenie 150 zl. 1wsza transza wynosi 50% wkladu wlasnego. Kolejne 50% tego, co zostalo juz wlozone (lacznie z wkladem). To generlanie zawyza wartosc wkladu wlasnego i wysokosc 1wszej transzy.

Prawdopodobnie w jakiej ichniej tabeli stoi, ze Twoj dom bedzie wart 337 tys.

Raczej co oddział to interpretacja - różnice sa ogromne np. tak jak w poście wyżej. A ja przede wszystkim porównuję do tego co mi oferowano w grudniu przy zwykłym kredycie gdzie powiedziano mi (w PKO BP), że kredyt w wysokości 200 000 moge wziąć najmniej w 6 transzach ( ok 25-30 tys jedna). Niestety jako wkład własny posiadam tylko działkę.

zajrzałem dziś do jednego z warszawskich oddziałów PKO BP i jest tak jak mówiliście - co oddział to inna interpretacja. Gość słysząc że dom ma garaż w bryle budynku i razem ponad 140m uznał że nie ma o czym rozmawiać i nie dostanę dopłaty. Po lekturze wątku mam nieco inne zdanie na ten temat ;) Ale nie to nie - nie będe się prosił, żeby dali mi kredyt, wolę wziąć w innym banku byc może w CHF...

kochani dziś pani w pko wmawiała mi że do kosztu inwestycji należy wliczyć wartość działki. Niestety my już mamy stan surowy otwarty a zgodnie z interpretacjami na stronie BGK nie wlicza się w tym przypadku wartości działki. Pomóżcie bo rano musze być w PKO

Do wartości końcowej wlicza się wartość działki, wynikającą nie tylko z wielkości (ale to nie sprawa BGK tylko PKO BP) Natomiast w przypadku tego kredytu kosztu zakupu działki nie wlicza sie do kosztów inwestycji, ponieważ, tak jak piszesz działka nie stanowi podstawy do dopłaty.

zajrzałem dziś do jednego z warszawskich oddziałów PKO BP i jest tak jak mówiliście - co oddział to inna interpretacja. Gość słysząc że dom ma garaż w bryle budynku i razem ponad 140m uznał że nie ma o czym rozmawiać i nie dostanę dopłaty. Po lekturze wątku mam nieco inne zdanie na ten temat ;) Ale nie to nie - nie będe się prosił, żeby dali mi kredyt, wolę wziąć w innym banku byc może w CHF...

Spokojnie... Przedstaw im swoje argumenty (a raczej interpretację Ministra Budownictwa - ze strony http://www.bgk.pl) albo idź do inneo oddziału... Ten kredyt jest wart zachodu - jak dają to dlaczego nie wziąć? Niechże mamy jakąś korzyść z tych idiotycznych populistycznych ustaw :D A później i tak Pan Aumiller dostanie czerwoną kartkę od Zyty, bo żółtą już chyba dostał od Kaczora :)

kochani dziś pani w pko wmawiała mi że do kosztu inwestycji należy wliczyć wartość działki. Niestety my już mamy stan surowy otwarty a zgodnie z interpretacjami na stronie BGK nie wlicza się w tym przypadku wartości działki. Pomóżcie bo rano musze być w PKO

Do wartości końcowej wlicza się wartość działki, wynikającą nie tylko z wielkości (ale to nie sprawa BGK tylko PKO BP) Natomiast w przypadku tego kredytu kosztu zakupu działki nie wlicza sie do kosztów inwestycji, ponieważ, tak jak piszesz działka nie stanowi podstawy do dopłaty.

Jeśli chodzi o wartość działki to mi wliczyli do poniesionych już inwestycji i transza została zwiększona o tą kwote.

A tak na marginesie, czy już coś wiadomo o wprowadzeniu równych rat??

Muszę napisać, bo jestem zła. Otórz tyle się oczytałam o tym kredycie z dopłatami, kolega czaja wysłał mi kalulator, i nic z tego. W moim oddziale przekonali mnie, że ten kredyt się nie opłaca. Jak już pisałam narobiliśmy rabanu,że nas wprowadzają w błąd odnośnie faktur, dostali reprymendę z centrali.A argumenty odnośnie tego że zrezygnowaliśmy z dopłat były takie że; przy tym kredycie nie można dobrać kwoty pieniędzy jeśli nam zabraknie, my chcemy wziąć 200 000 , mamy fundamenty+ trochę materiału. Jednak pan policzył że nasza pow. użytkowa 101,9 x średni koszt budowy w województwie podkarpackim to wychodzi jakieś 201 000 ( ja znalazłam inny współczynnik, ale nie wiem czy dobry), więc kredytu możemy wziąć tylko jakieś 160 000. A za to nie wybudujemy, więc jakbyśmy chcieli dopożyczyć, to nici. Więc zdecydowaliśmy się na zwykły kredyt w złotówkach "Własny kąt" i dostaliśmy takie warunki ; oproc. 5,15, prowizja 0 i obietnica szybkiej realizacji. Poza tym rata wychodzi nam taka sama, przy ratach równych które wybierzemy, jak przy dopłacie w ratach malejących. Tak więc jestem zła, bo myślałam że państwo pomoże trochę , a tu niestety sprawdza się maksyma " licz tylko na siebie" Pozdrawiam

Muszę napisać, bo jestem zła. Otórz tyle się oczytałam o tym kredycie z dopłatami, kolega czaja wysłał mi kalulator, i nic z tego. ... my chcemy wziąć 200 000 , mamy fundamenty+ trochę materiału. Jednak pan policzył że nasza pow. użytkowa 101,9 x średni koszt budowy w województwie podkarpackim to wychodzi jakieś 201 000 ( ja znalazłam inny współczynnik, ale nie wiem czy dobry), więc kredytu możemy wziąć tylko jakieś 160 000.

niezupełnie - ja miałam wybudowane fundamenty i troszeczkę materiału w zapasie

na kosztorysie napisalam ze moje fundamenty warte są 1000 zł (że niby szwagier Zenek z kolegą Staszkiem wspólnymi siłami ;-) )

i wzięliśmy całą przysługującą kwotę w naszym wypadku 240 tys

czyli możesz wziąść 200 tys wszystko zależy jak napiszesz kosztorys ;-)

no i będziesz musiała ubezpieczyć niski wkład - to efekt uboczny tego kombinowania

ale jazda , dzisiaj byłam w pekaobp i pani miła mnie poinformowała, ze dla wrocka m2 kosztuje 2600zł.....co oznacza, ze NIKT TYCH DOPŁAT w najblizszych okolicach wrocka nie dostanie ...NIKT

Ale ten chory wskaźnik ma się zmienić. Coś takiego słyszałem.

Zresztą w Poznaniu też nie jest lepiej, a z tego co tu wyczytałem, kilka osób ten kredyt już dostało :roll:

Dreczylam dzis swoj oddzial w temacie kosztorys a faktyczne koszty budowy. Nie wiem, czy moj oddzial jest dobrze poinformowany. Kosztorys przedstawiam ja, musi on byc podpisany przez osobe z uprawnieniami budowlanymi (czytaj kogos, komu ja place). Wprost zapytalam, czy jesli zanize wartosc dotychczas poniesionych kosztow, to bank moze podwazyc ten kosztorys. Moj odzial twierdzi tak jak pisze awaj. Pytalam tez, co bedzie, jesli w koszty budowy, ktore faktycznie poniose beda wyzsze niz te z kosztorysu (doloze ze swoich).

Nasz inspektor rozlicza Państwa wg kosztorysu także jeśli w kosztorysie będzie założone że ściany wybudują państwo za 20 tyś.PLN a faktycznie będą wybudowane za 50 tyś.PLN to Pani inspektor rozliczy Państwa tylko z 20 tyś. Nie działa to na Państwa niekorzyść.
Ale nikt mi na 100% nie powie, ze taka jest praktyka w tych kredytach, bo jeszcze nikt nie zbudowal domu w oparciu o ten kredyt. Dlatego zaczelam czytac wzor umowy w poszukiwaniu zapisow, ktore moga to jakos regulowac. I znalazlam tylko takie ogolniki:
§ 5 3) wypłata kolejnej transzy nastąpi po uprzednim udokumentowaniu przez Kredytobiorcę prawidłowego wykorzystania poprzedniej transzy

§ 27 1. PKO BP SA może rozwiązać umowę bez wypowiedzenia w przypadku stwierdzenia, że informacje podane we wniosku o udzielenie kredytu lub dokumenty, na podstawie których podjęto decyzję o udzieleniu kredytu są nieprawdziwe. (czy swiadomie zanizowy kosztorys jest dokumentem, na podstawie ktorego zawarto umowe? - dopisek qlpiak)

§ 30 Kredytobiorca zobowiązuje się do: (...) 2) umożliwienia przeprowadzania przez PKO BP SA – w okresie kredytowania – kontroli związanych z: a) inspekcją budowy w dowolnym czasie, b) dokumentami związanymi z inwestycją, c) badaniem wykorzystania i możliwości spłaty kredytu, (...) 11) zrealizowania inwestycji zgodnie z dokumentacją budowy, kosztorysem, harmonogramem budowy

§ 30 1.W zakresie nie uregulowanym w umowie stosuje się (...) ustawę o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania.

W umowie nie wynienia się kosztorysu jako załącznika do umowy. Wszelnie naruszenia postanowień umowy daja prawo PKO BP do wypowiedzenia umowy.

BTW czy wiecie, ze w umowie ani raz nie pada slowo sredni wskaznik odtworzeniowy?

Biorac pod uwage intencje ustawodawcy, to wykorzystanie tego kredytu na budowe nieruchomosci, ktorej wartosc metra przekracza wskaznik kwalifikuje sie pod probe wyludzenia. Ale z drugiej strony, co ma zrobic kredytowbiorca, ktory nie bedzie mogl zmiescic sie w przyjetym kosztorysie, bo ceny powariuja? Jesli kosztorys opiewa na maksymalna mozliwa kwote (wskaznik x metry uzyt.), to nie mozna go podwyzszyc, bo budowa nie lapie sie na preferencyjny kredyt. Jak dolozy ze swoich ryzykuje, ze wyludza. Oj, bardzo nielastyczny ten kredyt, ale kusi :roll:

a co się będzie działo z kwotą dopłat przy nadpłacaniu kredytu np. co miesiąc płacę większą o kilkaset zł ratę niż jest zapisane w harmonogramie ? Wiecie ? :) Pozdrawiam

Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie, ale dopłata do takiej nadpłaconej raty będzie taka sama jak do zwykłej, ponieważ przy nadpłacie nadpłacamy kapitał, a dopłata jest tylko do odsetek. I kedy np. Rata normalnie wynosi 1000 (500kapitał + 500odsetki) to dostajesz dopłatę do odsetek powiedzmy 200zł i masz ratę 800złi Do tego dodajesz powiedzmy 500kapitału czyli rata wynosi 1300zł. Przy następnej racie oczywiście zmienia się dopłata, ponieważ masz mniejsze odsetki niż by były gdyby poprzednia rata była mniejsza.

Starsznie to jakoś chaotycznie napisałem, ale mam nadzieję, że mnie rozumiesz.

pzdr.

czaja76

a co się będzie działo z kwotą dopłat przy nadpłacaniu kredytu np. co miesiąc płacę większą o kilkaset zł ratę niż jest zapisane w harmonogramie ? Wiecie ? :) Pozdrawiam

Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie, ale dopłata do takiej nadpłaconej raty będzie taka sama jak do zwykłej, ponieważ przy nadpłacie nadpłacamy kapitał, a dopłata jest tylko do odsetek. I kedy np. Rata normalnie wynosi 1000 (500kapitał + 500odsetki) to dostajesz dopłatę do odsetek powiedzmy 200zł i masz ratę 800złi Do tego dodajesz powiedzmy 500kapitału czyli rata wynosi 1300zł. Przy następnej racie oczywiście zmienia się dopłata, ponieważ masz mniejsze odsetki niż by były gdyby poprzednia rata była mniejsza.

pzdr.

czaja76

Chyba rozumiem, nadpłacanie ma sens po 8 latach.......

Pozdrawiam :D

pzdr.

czaja76

Nadpłacanie ma zawsze sens jak kogoś na to stać, bo zmniejsza kapitał, podczas gdy odsetki już i tak zapłacisz w racie. Ale chyba lepszym rozwiązaniem będzie wpłacanie tej kwoty na jakiś fundusz powierniczy, bo przyniesie to więcej zysku.

Gościk napisał:

czaja76 napisał:

Gościk napisał:

pzdr.

czaja76

Ja sadzilam ,ze jesli sie nadplaca, to zmiejasz sie tym sameym ilosc rat i jesli zmineijsza sie kapital to rowniez mniejsze sa odsetki od tego kapitalu, no ale z tego co sie tu dowiaduje pomimo ze kredyt na przyklad poprzez takie wplacanie wiekszych rat splace nie w 30 tylko w 20 lat , to te odstetki i tak sa stale i nie poprawia to mojej sytuacji

Ja sadzilam ,ze jesli sie nadplaca, to zmiejasz sie tym sameym ilosc rat i jesli zmineijsza sie kapital to rowniez mniejsze sa odsetki od tego kapitalu, no ale z tego co sie tu dowiaduje pomimo ze kredyt na przyklad poprzez takie wplacanie wiekszych rat splace nie w 30 tylko w 20 lat , to te odstetki i tak sa stale i nie poprawia to mojej sytuacji
Ależ oczywiście, że poprawia się sytuacja również, co do odsetek z tym, że bardziej odczuwalne jest skrócenie okresu kredytowania. Zakładając, że Twoja rata wynosi 1000 PLN i nadpłacasz 500 PLN to skracasz mniej więcej o miesiąc czas kredytowania i o 2 PLN (500*1/12 stopy procentowej) zmniejszasz sobie odsetki następnej raty. :roll:

Nie jestem przekonany- miałem juz kredyt hipoteczny w PKOBP - nadpłata powoduje zmniejszenie kapitału, nie zaś skrócenie okresu kredytowania, który jest wyraźnie podany w umowie. Tak więc zmniejszając kwotę kapitału, płacisz mniejsze odsetki i otrzymujesz przez to niższe dopłaty. Najlepszy wariant to nadpłacać po 8-mym roku, a wczesniej (jeśli kogoś na to stać) inwestować nadwyżki, jak już to ktoś napisał wcześniej