Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie, jak mi kolega robił projekt, to nikt nie miał pojęcia jak będą wyglądały te dopłaty. W zestawieniu wszystkich powierzchni mam napisane:

Powierzchnia użytkowa Pu=78,56m2

Powierchnia netto Pnetto= 92,26m2

Licząc Pu nie brał pod uwagę np przedsionka i komunikacji; schodów na dole i na poddaszu budynku.

Na wszystkim stoi pieczątka starostwa powiatowego. Z punktu widzenia dopłat, to zajefajnie, bo wskaźnik mi wyjdzie 0,89. Czy przy podpisywaniu umowy bank sprawdza dokładnie zestawienie powierzchni?

Nie sprawdza. Pobiera dane z projektu. Ja niestety nie zwracałam uwagi na powierzchnię bo miałam załapać sie ulge odsetkową ale w ostatniej chwili zrezygnowalismy, no ale projekt został i mam zliczone wszystkie powierzchnie. A Starostwo rozpędziło sie i w pozwoleniu na budowę do powierzchni doliczyło nawet wiatę :o , na szczęście sprostowali.

fiaam

popraw mnie jeśli nie mam racji:

na początku umowy jest definicja podstawy naliczania dopłaty czyli pozostała do spłaty kwota kredytu razy iloraz 70/powierzchnię użytkową

to 70/powierzchnię użytkową to chyba "w" we wzorze na dopłaty.

czyli w efekcie wzór wygląda następująco:

(Pozostała do spłaty kwota kredytu x ( 70/powierzchnię użytkową)) x (70/powierzchnia użytkowa)x....

czyli w efekcie wzór wygląda następująco:

(Pozostała do spłaty kwota kredytu x ( 70/powierzchnię użytkową)) x (70/powierzchnia użytkowa)x....

:-? wygląda to na kolejną "nieścisłość" w tej umowie, której pewnie też nie poprawią, tak jak i pozostałych wykrytych wcześniej przez forumowiczów :( Jedyne pocieszenie w tym, że ich system informatyczny jest mądrzejszy od ich prawników, bo symulacje rat są zgodne z ustawą, a nie tym wzorem z umowy. No ale wizerunek banku cierpi, mogli jednak wybrać tego Marcinkiewicza na prezesa, gorzej i tak nie może być :)

koledze czaja 77 (jeśli pomyliłem nicka przepraszam) poprawili to po telefonicznej konsultacji w centrali. Moja umowa również poleciała do centrali - oprócz błędnego wzoru dochodzi jeszcze błednie policzona powierzchnia użytkowa oraz błędnie podana definicja podstawy dopłat odsetek no i oczywiście ten piekielny współczynnik "w" jutro dzownię mam nadzieje że będzie już odpowiedź i na +. Trzymajcie kciuki :)

halo forumowicze...

czy nikt nie walczył z PKO BP o włąściwą definicję wzoru na dopłatę odestek i poprawne sformuowanie zapisu paragrafu 8 ust. 2??????

jutro dzwonię do centrali może tam coś uda się wskurać

Jak tylko dostanę wypis z ksiąg wieczystych, to też zaczynam walczyć! Tymczasem trzymam za Ciebie kciuki.

Słuchajta ludziska, na stronach BGK są nowe wskaźniki odtworzenia jednego m2 powierzchni. Trochę to podnieśli, ale dalej nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością.

Przykład: Poznań 3555zł, a dla woj. już 2445. No szlag mnie trafia. Buduję 5 km od tablicy Poznań, ale wskaźnik mam już o 1000zł niższy.....

Czy mam taniej niż budujący 5 tysięcy metrów dalej? :roll:

A najlepszy jest wskaźnik dla Wrocka: całe 2890zł