Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

poniewaz u mnie się to ciągnie jak flaki z olejem, roboty poustawiane a kasy brak to zaczęłam się zastanawiać nad kredytem w chf.

Coś nie widać niestety na horyzoncie jakichś konkurencyjnych ofert innych banków, a oprocentowanie PKOBP myślę, że jest zdecydowanie zawyżone. Czekanie na konkurencję zaczyna się robić coraz bardziej denerwujące, a za kilka miesięcy gotówka będzie potrzebna jak nic.

W ostatnim numerze Muratora (chyba) pojawił się artykuł na temat kredytów z bilansowaniem i przyznam, że oferta jest całkiem ciekawa. Szczególnie, jak ktoś posiada spore nadwyżki finansowe w ciągu miesiąca... Chyba zaczynam się zastanawiać...

Po parutygodniowym doktoryzowaniu się z przecudownego programu "rodzina na swoim" stwierdzam ze na 90% pójde do "normalnego" banku i wezmę "normalny" kredyt. Beton w PKO mnie przerósł. Oni chyba traktują uczestnictwo w progamie jako przynętę na Klienta żeby wdusić mu standardowy kredyt. Byłem w dwóch oddziałach (przy pracy i przy domu) i w obu przywitano mnie tym samym tekstem "ten kredyt wcale nie jest taki korzystny, a na dodatek pewnie się pan nie kwalifikuje".

A propos jak to jest - czy limit 140m2 pow.uz. odnosi się do rzeczywistej powierzchni uzytkowej jak to jest zapisane w interpretacji na stronie BGK, czy do liczby wklepanej w pozwoleniu na budowę? Pani z PKO stwierdziła, że ją interesuje tylko to drugie. A na pozwoleniu mam 170m2, tyle ze po odjeciu strychu, garazu, kotlowni etc schodze ponizej 140m2.

Ktos tu wczesniej pisal ze w maju mialy do gry wejsc BS-y. Wie ktos cos wiecej?

Ktos tu wczesniej pisal ze w maju mialy do gry wejsc BS-y. Wie ktos cos wiecej?

Ja pisałem.

Zaraz po długim łikendzie będę drążył temat dalej. Właśnie dostałem wypis z ksiąg wieczystych, a w maju kredyt muszę mieć i basta.

Informacja o BS-ach była z BGK, pytanie tylko, czy szeregowi pracownicy banków spółdzielczych będą miały jakiekolwiek pojęcie o tych dopłatach.

Z tą opłacalnością. Jeżeli dom jest na granicy dopłat, czyli ok 140 mkw, no to jasne, że jest to mniej korzystne, niż w przypadku mojego 92-metrowego.

Z tą opłacalnością. Jeżeli dom jest na granicy dopłat, czyli ok 140 mkw, no to jasne, że jest to mniej korzystne, niż w przypadku mojego 92-metrowego.

Jasne, że tak. Tyle, że tą formułkę usłyszałem zanim wyjąłem zza pazuchy projekt :lol: Niemniej wyliczyłem sobie, że przy obecnych stopach procentowych, oprocentowanie z dopłatą wyniosłoby 4,1%, czyli całkiem nieźle jak na PLN. Ale nie to nie. Chyba uderze w CHF.

ludzie.

złożyłam wniosek we wrocku 6 kwietnia 2007

dzisiaj jest 7 maja 2007

projekt umowy miała mi pani wysłac zaraz po 6 kwietnia 2007 nie mam do dzisiaj umowy, pani mówi , ze nie miała czasu bo ma duzo pracy

cudem znalazła czas w tym tygodniu (tfutfu nie zapeszam, bo moze znowu go nie bedzie miala)

od podpisania umowy minie jeszcze minimum 10 dni roboczych do wyplaty kredytu

to są po prostu szczyty

ludzie.

złożyłam wniosek we wrocku 6 kwietnia 2007

dzisiaj jest 7 maja 2007

Niezłe jaja! Ja wniosek o wypis z ksiąg złożyłem pod koniec marca, a papier dostałem pod koniec kwietnia. Normalnie czytam Xena co u się dzieje u Ciebie i teraz boję się iść do banku. Instalatora umówiłem na drugi tydzień czerwca, a może nie być kaski... :roll:

to się w głowie nie mieści

nasz kredyt miał byc załatwiony w dwa tygodnie a poszło w 1,5 m-ca

jedyne co mogę Wam napisać to nie denerwujcie się. (chociaż to się łatwo pisze)

Dobrze że ten etap mam juz za sobą.

Swoją drogą zastanawiające jest to że każdy z nas mieszka w innym rejonie Polski a mamy lub mieliśmy te same problemy. Może to celowa gra w PKO na zniechęcnie . Przecież w innych bankach to idzie jak po maśle.

gdyby nie liczyc czasu na poprawę niektórych zapisów w umowie (ponad 1 m-c) to cała akcja szła w miarę sprawnie. Ostatecznie kasa jesli dobrze pamiętam była chyba w 4 dni po podpisaniu finalnej wersji naszej umowy.

Ale przynajmniej Pani z PKO rozpoznaje mnie od razu na ulicy :lol:

Dziś na serwisach informacyjnych pojawił się artykuł (np. na WP) o tym, iż Rada Ministrów poparła rozwiązania zawarte w projekcie nowelizacji ustawy o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania. Dotyczy to zwiększenia o 30% górnego limitu. Ciekawe kiedy wejdzie w życie, bo plotki to już od jakiegoś czasu było słychać:) Wie ktoś coś więcej?

Ciekawe kiedy wejdzie w życie, bo plotki to już od jakiegoś czasu było słychać:)

Gosiu i Adamie, to raczej nie plotki a doniesienia z frontu plac legislacyjnych;) Odsylalam kiedys do biuletynu http://orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/wgskrnr5/INF-139 Jak juz jest po uzgodnieniach miedzyresortowych, to z gorki.

Wie ktoś coś więcej?

[email protected] ktory firmuje poprawke? Moje pytania olewa, moze inny forumowicz bedzie mial wiecej szczescia.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Mam prośbę do osób, które już złożyły dokumenty w banku celem przyzanania kredytu preferencyjnego.

Mam problem z kosztorysem, a dokładniej z wkładem własnym. Czy ktoś może mi poradzić, jak wykazać 10% wkładu własnego, którego faktycznie nie mam ? ...

Bank wymaga ubezpieczenia wkładu własnego, czego chciałabym uniknąć, w jaki sposób wykazuje się ten wkład własny, skoro nie może to być np. działka.

Potrzebuję 220 tyś zł kredytu, dom budowany systemem gospodarczym na Podbeskidziu.

Czy kosztorys powinien być na kwotę o 10% większą od kwoty kredytu i należy wskazać część prac już wykazanych, czy materiałów? ... a jeśli ich nie mam. Dodam, że dość dobrze zarabiamy, więc nie liczę na sfinansowanie tym kredytem całości inwestycji, na pewno sporo dodamy z bieżących dochodów.

Witam.

Dlaczego działka nie może być uznana za wkład własny? Przecież jeśli nie daj Boże w trakcie realizacji powinie Ci się noga i bank zlicytuje nieruchomość, to pod młotek pójdzie rozpoczęta budowa razem z działką!! Poza tym wkładem własnym musisz chyba dysponować w momencie podpisywania umowy, np lokata lub odpowiednia kwota na ROR-ze. Pożycz na "5 minut" odpowiednią kwotę, podpisz umowę i oddaj pożyczkę. A w trakcie realizacji wymagany wkład dołożysz z bieżących zarobków.

Niestety tak jest, że w przypadku kredytu preferencyjnego w PKO z dopłatami działka nie może być wkładem własnym, wręcz nie jest brana pod uwagę, nawet w kosztorysie. Dlatego pytam o wkład własny, bo nawet nie mam pojęcia w jaki sposób należy go udokumentować. Przecież kosztorys uwzględnia nie tylko materiały, a również usługi, co w przypadku jeśli murarzem jest np. mąż, który sam ten dom wymuruje ???

Czy ktoś z Was wykazywał inny wkład własny przy tym kredycie niż środki zgromadzone na rachunku bankowym, czy lokaty?

Nie wiem, czy jest to w ogóle możliwe, ale może ktoś potrafi mi pomóc :)

Pozdrawiam