Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem czy mi umknęło bo od jakiegoś czasu zaabsorbowana budową nie śledze wątku na bieżąco, widzieliście że umowa podpisana jest z GBSami i BSami?

Do tych co spłacają odsetki - czy dostajecie informację w jakiej wysokości dopłaca odsetki BGK?

O tym że GBS i BS będą miały umowę dowiedziałem się od Pani z BGK, tylko nijak nigdzie nie można tego potwierdzić. Gdzie o tym przeczytałaś?

co to są gbs i bs?

Cześć Xena, Gospodarcze Banki Spółdzielcze i Banki Spółdzielcze.

Właśnie pisałem maila do GBW (Gospodarczy bank Wielkopolski), i zajrzałem na stronę BGK. Jest info, że inni też dają kredyty!

Klik

Yes, yes, yes! Nawet bank z mojego rodzinnego Drezdenka jest na tej liście :D

P.s. Podpisałaś już umowę z PKO?

Rozmawiałem z babką z GBW

Kredyty zaczną dawać na początku lub w połowie czerwca.

W pierwszym roku oprocentowanie 4,65

W następnych latach 3-miesięczny wibor + 1,5%

Marża 1,5% jest marżą maksymalną. W przypadku prowadzenia w GBW ror-u i posiadaniu wkładu własnego, marża może być w przeciwieństwie do PKO negocjowana nawet do poziomu 0,5%.

O prowizji nic się nie dowiedziałem, tak samo jak o innych szczegółach.

zajrzałem dziś do jednego z warszawskich oddziałów PKO BP i jest tak jak mówiliście - co oddział to inna interpretacja. Gość słysząc że dom ma garaż w bryle budynku i razem ponad 140m uznał że nie ma o czym rozmawiać i nie dostanę dopłaty. Po lekturze wątku mam nieco inne zdanie na ten temat ;) Ale nie to nie - nie będe się prosił, żeby dali mi kredyt, wolę wziąć w innym banku byc może w CHF...

Spokojnie... Przedstaw im swoje argumenty (a raczej interpretację Ministra Budownictwa - ze strony http://www.bgk.pl) albo idź do inneo oddziału... Ten kredyt jest wart zachodu - jak dają to dlaczego nie wziąć? Niechże mamy jakąś korzyść z tych idiotycznych populistycznych ustaw :D A później i tak Pan Aumiller dostanie czerwoną kartkę od Zyty, bo żółtą już chyba dostał od Kaczora :)

Do:czaja76 !!!

Proszę o kalkulator - sprawa jest pilna, gdyz aktualnie architekt rysuje mi projekt, wiec musze skalkulować powierzchnię tak, żeby zyskac na tym jak najwiecej. Chciałbym skalkulować ewentualną dopłatę przy różnych powierzchniach. Dzięki z góry !

mój mail: [email protected] :D

mysle , ze to kwestia akurat TEJ pani w banku i TEGO banku

No to zrób im jazdę!

Chyba, że Ci nie śpieszno...

Ja w przyszłym tygodniu skłądam wniosek. Nie czekam już na inne banki, bo mnie psia mać zima zastanie!

P.s. Widzialaś już umowę. Czytałaś znaczy? Jestem ciekaw czy poprawili wszystkie błędy o których pisała czaja

nie moge odnaleźć tych błędów - chodzi o garaż?

Zebrałem wszystko do kupy:

teraz coś z zupełnie innej beczki:

jak jest liczony współczynnik w we wzorze PKO BP na dopłaty??

Powierzchnia naszego domu to 119,1 m2. W bryle jest garaż o powierzchni 20,5 m2. Zgodnie z interpretacjami na stronie BGK do powierzchni użytkowej nie wlicza się powierzchni garażu. Czyli nasza powierzchnia użytkowa to 119,1-20,5 co daje 98,6 m2.

Ostatecznie wskaźnik w "w" wynosi więc 70/98,6=0,71. W projekcie umowy raz napisali mi 0,54 a wczoraj 0,59. Skąd taka wartość??

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Musieli się pomylić, wartość 0,59 wychodzi po przyjęciu p.u. = 119 m2. W mojej umowie mam wpisany współczynnik 0,54 przy powierzchni domu 146 m2, w tym garaż 18 m2, czyli p.u. = 128 m2

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapytaj, czy PKO ma już poprawione w swojej umowie następujące błędy:

W umowie mieli napisane:

"W okresie stosowania dopłat odsetki spłacane przez kredytobiorcę sa równe kwocie odsetek naliczonych przez PKO BP SA w oparciu o SOTPĘ REFERENCYJNĄ pomniejszonej o dopłatę należną za okres naliczenia odsetek"

a w &1 przy, jak to w każdej umowie wyjaśnieniu terminologii, stopą referencyjną (jak to zresztą ma miejsce w ustawie) nazwali te 6,2% na dzień dzisiejszy, czyli de facto oznaczało to, że przez pierwsze 8 lat kredyt jest oprocentowany 6,2%. Oni upierali się, ze wcale to tego nie oznacza, ale w koncu przyznali mi rację (po konsultacjach z centarlą) i wyrzucili "w oparciu o stopę referencyjną".

Następne:

W &13 pkt2 Mieli napisane:

"Dopłata za dany okres obrachunkowy wyliczana jest wg. wzoru:

D = K x w x R / i x 0,5

gdzie:

D- dopłata za okres obrachunkowy

K- podstawa naliczania dopłaty

R - roczna stopa referencyjna obowiązująca w dniu naliczenia dopłat,

w- wskaźnik.... (i tu wyjaśnienie z ustawy)

i- liczba okresów osetkowych w roku"

Ja upierałem się, że K to nie jest podstawa naliczenia dopłaty, albo coś nie tak z tym wzorem, wg mnie K to kwota kredytu pozostająca do spłaty, a (K x w) to dopiero pdstawa naliczenia dopłaty, no więc Panie, po konsultacjach zmieniły legende do K.

"K- podstawa naliczenia dopłaty, stanowiąca pozostającą do spłaty kwotę kredytu preferencyjnego bez kwot skapitalizowanych odsetek."

Zważywszy, ze gdzieś wcześniej w umowie jako podstawę naliczenia dopłaty przyjęli to (Kxw) to trochę z tego masło maślane wyszło, ale już chyba lepiej niż było.

Trzecia sprawa:

"W tymże samym &13 mają napisane:

1. Dopłaty do oprocentowania Kredytobiorca otrzyma jeżeli:

1) Dokona spłaty całości należnej miesięcznej raty kapitałowo-odetkowej lub raty odsetek naliczonych w okresie karencji"

Trochę dla mnie ten zapis jest niejasny, panie twierdzą, (zresztą chyba za ustawą), że dopłata jest już do raty odsetkowej od pierwszej transzy, a tu wyraźnie jest napisane, że "jeżeli dokona spłaty CAŁOŚCI należnej miesięcznej raty... itd" chyba, że CAŁOŚĆ to wg. tej umowy rata pomniejszona o dopłatę. I one tak mi to tłumaczyły I tego nie zmieniły i ja się poddałem, szczególnie, że ich kalkulator liczył tak jak mówiły, czyli, że dopłata już do pierwszej raty w okresie karencji.

Były tam jeszcze jakieś drobne rzeczy, których teraz nie pamiętam, (a, między innymi z tą prowizją, którą musiałem zapłacić "na dzień dobry", mimo ze we wniosku zaznczayłem opcję doliczenia jej do kredytu, ale jak już pisałem wcześniej, nie chciało mi się juz walczyć, tym bardziej, ze nastawiłem się juz na zapłatę tej prowizji. Panie zresztą przyznały mi rację, jak im pokazałem zapis w ustawie, ale tłumaczyły, ze teraz musiałyby wszystko robić od nowa, więc im wspaniałomyślnie odpuściłem.)

Mam wielką prośbę do kogokolwiek, kto tu zajrzy.

Czy ktoś z Was mógłby mi przesłać na maila wzór kosztorysu potrzebny do przedstawienia w PKO. Kiedyś dostałem to od Grabola, ale teraz jestem tam, gdzie do mojego kompa jest 100 km, ale tu, gdzie mieszka kierbud :wink: Nie chcę zrobić czego na lipę, co mogą odrzucić w banku.

a ja bym się chciała zapytac kogoś kto juz ten kredyt płaci jak to wygląda - ściągają mu ratę bez połowy odsetek?

Też bym chciała wiedziec jak to jest u innych

Ja dostaję zawiadomienia ile mam spłacać odsetek, ale nie mam żadnej informacji ile wynosi dopłata z BGK :evil:

A transzę jakoś głupio dzielą na dwie części, od jednej części normalnie płacę odsetki a od drugiej jest dopłata i tu spłacam 40% odsetek, ale i tak dalej nic nie rozumiem....

hm jak to Alkman?

to od jedenej częsci płacisz pełne odsetki???????????????

ja tez nic nie rozumiem ale pokusze sie o hipoteze ;-)

panstwo placi polowe odsetek dla domu o pow 70 m2

czyli dzielimy rate kapitalu na 2 czesci do pierwszej odsetki placi Panstwo, do drugiej kredytobiorca.

zapewne dom Alkman ma wiecej niz 70 m (tylko tyle dotuje IV RP), wiec stad jeszcze te ok 40% o ktorych pisze...

Jak to napisalem to sam sie zastanawiam czy czegoś nie pokićkałem :)