Alkman 02.06.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 kamionkal blisko, blisko Czytam co napisałam i oczywiście powinno być nie 40 a 50%odsetek. Czyli jeszcze raz : dostałam transze 80.000, podzielili ją na dwie części 48000 i 32000 (i tu jest nieszczęsne 40% bo dom ma 117 m)- od jednej części płacę normalnie odsetki, od drugiej 50% (2,52%). Odsetki będę miała dopłacane do kwoty ok. 132000 czyli jesli dobrze myślę dopiero jak uruchomię ostanią transzę. A mi sie wydawało, że do czasu jak będę miała wykorzystane te 132000 to będę cały czas dopłatę do tej kwoty a dopiero to co wykorzystam ponad to będe spłacać w pełnej wysokości. Nie skomentuję tego, ale mam nadzieję, że wiele osób zastanowi się zanim weźmie ten kredyt. Swoją drogą lista na stronie BGK powiększa się, nawet nie chce wiedzieć jakie mają warunki, żeby się nie dobić.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 04.06.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 nie rozumiem.wzięłaś kredyt na 132000? dom masz 117 więc dopłate powinnaś mieć do całości tak?czyli że dopiero jak wykorzystasz ostattnia transzę to będa dopłacać Ci odsetki do wszystkiego czy co....nie za bardzo rozumiem Twoje wyliczenia mozesz jeszcze raz wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 04.06.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 jeśli jest powierzchnia użytkowa 117 to współczynnik wynosi 59,83% Zatem dopłatę będziesz miała do kwoty 59,83%*1320000=78.975,60 ale dopiero w pełnej wysokości jak wypłacą ci ostatnią transze. Niestety nie wszystko powiedzą w banku - czasami zwykle o tym nie wiedzą Głowa do góry:) P.s.nie znacie dobrych tynkarzy z łodzkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 04.06.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Znowu musze Was przeprosić, bo stosuję skrót myślowy. Kredyt jest na 220 000 a te 132.000 to kwota do której będę miała dopłacane odsetki. no i chodziło mi o to, że wydawało mi się, że w pierwszej kolejności wykorzystam te 132000 do których są mniejsze odsetki. Czyli jak mam transzę 80000 to od całości będe płacić 2,52%, dopóki nie przekroczę kwoty 132000. A tu nie dość że czas ucieka z tych osmiu lat, to nie wykorzystuję w pełni dopłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 04.06.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Znowu musze Was przeprosić, bo stosuję skrót myślowy. Kredyt jest na 220 000 a te 132.000 to kwota do której będę miała dopłacane odsetki. no i chodziło mi o to, że wydawało mi się, że w pierwszej kolejności wykorzystam te 132000 do których są mniejsze odsetki. Czyli jak mam transzę 80000 to od całości będe płacić 2,52%, dopóki nie przekroczę kwoty 132000. A tu nie dość że czas ucieka z tych osmiu lat, to nie wykorzystuję w pełni dopłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 06.06.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 no cóż dzisiaj, po 2 miesiącach od rozpoczęcia procedury pozyskiwania kredytu "rodzina na swoim kartonie" jak to usłyszałam od kogoś- ciągle czekam na decyzję bgk co do wypłatywszystkie dokumenty ze swojej strony załatwiłam migiem, opłaciłam (1000 poszedł precz) a oni ciągle mają czas...świetny produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waleriana 09.06.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Podobno od lipca będzie można brac kredyt z dopłatą z PKO SA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.06.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 no cóż dzisiaj, po 2 miesiącach od rozpoczęcia procedury pozyskiwania kredytu "rodzina na swoim kartonie" jak to usłyszałam od kogoś- ciągle czekam na decyzję bgk co do wypłaty wszystkie dokumenty ze swojej strony załatwiłam migiem, opłaciłam (1000 poszedł precz) a oni ciągle mają czas... świetny produkt Ale to BGK leci sobie w kulki? Ciekawe co by było, gdyby ten kredyt barło naprawdę tysiące ludzi. Decyzja w pół roku. Xena, a może zrób jazdę w banku. Wszystko możliwe, że ktoś gdzieś olał temat. Przecież nikt z ludzi tu piszących tyle nie czekał. P.s. Pytałaś w moich komentarzach o dachówkę --> napisałem co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 11.06.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 KOCHANI Widzę, że Wy jesteście obcykani w tym temacie a ja mam parę prostych pytań. Nie mam za bardzo czasu przeczytać wszystkiego wieć może odpowiecie mi na parę prostych pytań. 1. Jak to jest z tą powierzchnią te 140 m2 to powierzchnia użytkowa i jakie pomieszczenia do niej się zaliczą. 2. Które banki mają podpisaną umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 11.06.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 generalnie prowadzi cię projekt który określa powierzchnie użytkową. Zgodnie z interpretacjami na stronie BGK do powierzchni tej nie wlicza się garażu. Niestety u mnie wliczyli ale Pani była i jest wciąż bardzo miła (pozdrowienia dla Pani Małgosi z działu kredytów mieszkaniowych) i zostało to poprawione. Jesli jesteś zainteresowana tym kredytem proponuję sprawdzić umowę. Mówili mi że każdy oddział ma inną wersję ale to kłamstwo jest jedna ramowa umowa która w niewielki sposób się różni. Kolega czaja wiele pomógł mi przy tym kredycie. Poczytaj sobie jego uwagi - były znów do kupy zebrane. kredyt jest dostępny w PKO BP i SKOK-ach a teraz jak pisali szanowni poprzednicy także ma być dostepny w PKO SA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 11.06.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Pragnę zauważyć, że lista banków które udzielają kredytów znacznie się powiększyła - ostatni jaki widziałam to Bank Pocztowy. Cała lista na stronie http://www.bgk.pl w zakładce - rodzina na swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 12.06.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Witam, polecam lekturę http://banki.onet.pl/1551993,wiadomosci.html najciekawsze: "Posłowie z sejmowej Komisji Infrastruktury chcą rozszerzenia dopłat z budżetu państwa do kredytów mieszkaniowych, uwzględniając pełny metraż mieszkania lub domu. Obecnie dopłaty do takich kredytów obejmują 50 m kw. mieszkania i 70 m kw. domu" i to co już było sugerowane wczesniej: "Projekt nowelizacji - autorstwa LPR - przewiduje podwyższenie o 30 proc. wskaźnika ceny metra kwadratowego mieszkania lub domu, umożliwiającego uzyskanie preferencyjnego kredytu" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 12.06.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 "Posłowie z sejmowej Komisji Infrastruktury chcą rozszerzenia dopłat z budżetu państwa do kredytów mieszkaniowych, uwzględniając pełny metraż mieszkania lub domu. Obecnie dopłaty do takich kredytów obejmują 50 m kw. mieszkania i 70 m kw. domu" Ja to sie boje, ze ta kolejna poprawka wydluzy cala sprawe. Bo ta 1wsza (zwiekszenie wskaznika), to juz wlasciwie moglaby byc glosowana, komisja i rzad rekomenduja, to koalicja zaglosuje i z gorki. A co do tej drugiej (objecie calosci metracu) nie ma zgody wsrod komisji, nie bylo konsultacji miedzyresortowych, rzad sie nie wypowiedzial. A klotnia na komisji wygladala tak: http://orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/C3EC90D30F044FEEC12572E900489C66?OpenDocument Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 12.06.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 też się tego obawiam, zwłaszcza że te darmozjady za chwilę wybędą na zasłużone 3-miesięczne wakacje.... We wskazanej przez Ciebie "orce" jedyny głos rozsądku należy do p. Jankowskiego, który wskazuje absurd zastosowania wskaźnika, który z założenia miał służyć (m.in.) do ograniczania wysokości czynszów, czyli miał zadanie ochronne. A nasi posłowie wymyślili, że odda on jeszcze rynkową wartość mieszkań. Nawet zwiększenie o 30% nie pomoże na dłuższą metę. Wybrańcy narodu do tej ustawy podejdą zapewne dopiero we wrześniu, wtedy okaże się, że trzeba znowu podnieść wskaźnik.... i znowu minie pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łosie 15.06.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 mam pytanie do tych ktorzy dostali kredyt z dopłata w PKO BP ( o ile są tacy ) czy w PKO PB wliczają garaz do powierzchni uzytkowej ??? pytałam o to jakies 2 m-ce temu powiedzieli ze tak i dałam sobie spokój,ale teraz słyszę ze inne banki to inaczej interpretują... moj dom ma z garazem 146 m , a bez 123 m ,czyli dla mnie to istotne... pytanie ponownie w banku- bezcelowe oni tam chyba resetują swoje mozgownice raz na rok ...jak raz powiedzieli nie to jest nie ale moze zdobędę jakąs karte przetargową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 15.06.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 powierzchni garażu nie wlicza się do powierzchni użtykowej. na stronie bgk jest na to interpretacja wydrukuj i idź z nią do banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMuras 16.06.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Ja to sie boje, ze ta kolejna poprawka wydluzy cala sprawe. Bo ta 1wsza (zwiekszenie wskaznika), to juz wlasciwie moglaby byc glosowana, komisja i rzad rekomenduja, to koalicja zaglosuje i z gorki. A co do tej drugiej (objecie calosci metracu) nie ma zgody wsrod komisji, nie bylo konsultacji miedzyresortowych, rzad sie nie wypowiedzial. A klotnia na komisji wygladala tak: http://orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/C3EC90D30F044FEEC12572E900489C66?OpenDocument Czyżby jednak czarne przewidywania się nie sprawdziły? Otwieram dzisiaj w necie rzeczpospolitą i oczom nie wierzę: Kredyty z dopłatą staną się bardziej dostępne Więcej osób będzie mogło się starać o kredyt mieszkaniowy, do którego oprocentowania dopłaca państwo. Umożliwi to zmiana przepisów uchwalonych w piątek przez Sejm pełen tekst: http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070616/prawo/prawo_a_16.html Próbowałem znaleźć więcej informacji, ale na stronach sejmowych nic nie ma:( Wie ktoś coś więcej na ten temat? Zrobili tylko tą poprawkę+30% czy też tą o zmianie limitów powierzchni? (to byłoby już zbyt piękne żeby było prawdziwe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGKA 18.06.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Zwiększyli tylko wskaźnik metra uzytkowego teraz będzie sie mnożyć razy 1,3, ale dobre i to. Ustawa została przedłozona przez sejm do senatu: http://www.senat.gov.pl/k6/dok/dr/450/465.pdf Pytałam dziś o warunki w PEKAO ale jeszcze nie mają odgórnych procedur, kredyt planuje zaciagnąć na wiosnę wię do tego czasu pewnie wszystko się wyjaśni i zacznie działać konkurencja miedzy bankami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 21.06.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Bardzo dobra wiadomosc. Aby senat i prezydent nie przedluzali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMuras 22.06.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Bardzo dobra wiadomosc. Aby senat i prezydent nie przedluzali. Wg rozpiski na stronach senatu, senat ma się zająć tą ustawą 15 lipca http://www.senat.gov.pl/k6/pos/036/5.htm . Nie sądzę żeby senat przedłużał - no chyba że postanowią wprowadzić poprawki - to wtedy się przeciągnie... Ale najbardziej się obawiam etapu ostatniego: czy prezydent znajdzie chwilę czasu pomiędzy gonieniem agentów i lesbijek na podpisanie ustawy. Trzymam kciuki, bo w sierpniu planowałem brać kredyt: albo CHF, albo preferencyjny PLN i mam nadzieję że się (p)osły zdążą wyrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts