Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Witam. Wstępne obliczenia wygladają tak:

kredyt 180 000 na 30 lat, (karencja w spłacie kapitału 24m-ce),raty malejace

Łączna suma odsetek przy ofercie standardowej(PEKAO SA)- 150 tys,w kredycie z dopłatą (PEKAO SA)165 tys.

dopłata w ciagu 8 lat ok30 tys, czyli nie uwzgledniając wcześniejszej spłaty oszczedność 15 tys.

Kredyt będziemy brać pewnie dopiero na wiosnę wiec może będzie wiecej banków udzielających i wieksza konkurencja może zejdą z tej wysokiej marży.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie się dowiedziałem, że mamy zdolność. Sprawdzili ją w dwie godziny. Zobaczymy czy jak spotkam się z gościem z banku łeb w łeb, czy cos jeszcze utarguję.

Właśnie rozpoczęłem kampanię ubiegania się o kredyt... i muszę stwierdzić, że jestem oficjalnym "fanem" pań z banku PEKAO SA :)

Pierwsza pani o dziwo wiedziała o co chodzi, ale niestety w żaden sposób nie potrafiła nam przybliżyć żadnych szczegółów kredytu, poza warunkami oprocentowania i prowizji. pierwszych 10 minut zostało spożytkowane na próbę udowodnienia, że ten kredyt się kompletnie nie opłaca (ale pani nie wiedziała, jak to policzyć). Kolejne 10 tłumaczyłem Pani, że wiem jak się liczy, chcę poznać tylko szczególy. Betonowy bunkier!!! Kompetencja z czasów późny Gomułka - wczesny Balcerowicz...(nie dałem rady, pani mnie przerosła), ehhh

Wizyta drugi raz, w innym oddziale rozpoczeła się od udowadniania, że tego kredytu nie ma w ofercie banku, że jest tylko w PKO BP... Na szczęscie 5 minut przekonywania i Pani telefon do kolegi.... i nagle się kredyt pojawił w ofercie, heheh, ale się ubawiłem. Teraz czekam na telefon od "kolegi", zobaczymy. Liczę, że tą marżę się starguje....

Liczę, że tą marżę się starguje....

Też na to liczę, ale wg wszystkich zanków na niebie i ziemi, będzie ciężko.

Jeżeli chodzi o obłsugę w PKO SA. Chodziła tam moja żona. Na dzień dobry wiedzieli o co biega, nic nie odradzali. Jakoś dwa dni po pierwszym spotkaniu w banku mieli na ten teamt szkolenie. Po nim zostały rozwiane wszystkie nasze wątpliwości. Papiery złozone, zdolność jak wyżej pisałem jest. Zostało tylko dostarczyć kosztorys i heja!

Też na to liczę, ale wg wszystkich zanków na niebie i ziemi, będzie ciężko.

Trochę tego nie rozumiem, marża powinna być proporcjonalna do ryzyka. Te kredyty są ewidentnie mniej ryzykowne, przynajmniej przez 8 lat, ale nikt chyba nie zakłada, że będzie miał ten kredyt dłużej.

Papiery złozone, zdolność jak wyżej pisałem jest. Zostało tylko dostarczyć kosztorys i heja!

Próbowaliście rozmawiać o negocjacji warunków?

moje negocjacje z pkobp na temat marazy wygladaly tak

napisałam do nich (podbito date wplywu) ze prosze o zejscie z marzy do polowy z powodów niskiej konkurencyjnosci tego kredytu

NAWET NIE RACZYLI ODPISAC

wlasciwie po terminie ustawowym (prosilam o odpowiedz w ciagu dwoch tygodni) powinnam chyba pojsc podziekowac za przychylenie sie do mojej prosby skoro nawet nie raczyli odpowiedziec

Próbowaliście rozmawiać o negocjacji warunków?

Tak, dzisiaj. Nie da rady i tyle. Albo biorę to co dają, albo spadam.

Z tej listy banków, tylko GBW był skłonny do negocjacji. Ale w luźniej, nieoficjalnej telefonicznej rozmowie. Na wszelki wypadek magda pojedzie w poniedziałek tam pogadac. Tak, żeby mieć pewność, że dobrze robimy biorąc kredyt w PKO SA.

Zwiększyli tylko wskaźnik metra uzytkowego teraz będzie sie mnożyć razy 1,3, ale dobre i to.

Ustawa została przedłozona przez sejm do senatu:

Senat uchwalił 11.07 bez żadnych poprawek. http://www.senat.gov.pl/k6/pos/036/036porz.htm

Orientuje się ktoś jak wygląda dalsza procedura? Czy kaczor ma jakiś konkretny termin na podpisanie tego? Czekam tylko kiedy to wejdzie w życie i uderzam do banków...

W "GW" z 23 lipca jest fajny artykuł na temat kredytów z dopłatą,naprawdę polecam wszystkim zainteresowanym przeczytanie tego tekstu.

Taki mały cytacik:::

Zdaniem BartoszaMichałka z portalu eHipoteka.com gra jest warta świeczki.-"Dzięki dopłacie oprocentowanie kredytu jest niższe niż w przypadku popularnycz kredytów we frankach szwajcarskich,i to bez ryzyka walutowego!-mówi-Wprawdzie po ośmiu latach raty wrócą do rynkowego poziomu i ,niestety, trzeba się będzie zmierzyć z ich wyższym wymiarem,ale uzyskane oszczędności sa nie do przecenienia."

i jeszcze jedno,analityk z firmy brokerskiej wskazuje jako bardziej korzystny w tym kredycie bank Pekao SA niż BP.

PKO BP proponuje ten kredyt w w cenie 6,27 proc.,a w SA można go dostać za 5,72 proc.

Co o tym myślicie?

Wprawdzie po ośmiu latach raty wrócą do rynkowego poziomu i ,niestety, trzeba się będzie zmierzyć z ich wyższym wymiarem

Zeby one wracaly do rynkowego poziomu, to nie byloby dylematu. Ale marze i w PKO BP i Pekao SA dla tego kredytu sa wyzsze niz dla rynkowych kredytow. Czy po 8 latach na rynku marze beda wyzsze czy nizsze, a zatem czy operacja przeniesienia kredytu bedzie oplacalna? :roll: Ja jestem optymistka zyciowa i ufam, ze za 8 lat marze rynkowe beda podone do obecnych, ale kto to wie. :)