Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jezeli chodzi o opłacalność. Jak masz chatę prawie 140mkw i chcesz brać 300 tyś na 30 lat, to nie ma o czym gadać. Pewnie że się nie opłaca. Ale jeżeli masz tak jak ja 78 pow użytkowej i bierzesz 80 patyków na 8 lat, to nic lepszego nie ma na rynku.

A dlaczego nie ma o czym gadać? Ja mam 132m; chcę brać 400tys kredytu i jestem praktycznie zdecydowany na ten kredyt preferencyjny

Czekam tylko kiedy zacznie obowiązywać ten mnożnik limitów kosztowych *1.3 co go (p)osły uchwaliły bo inaczej się nie zmieszczę w kwocie.

Ale wychodzi mi że nawet przy takiej powierzchni bardziej opłaca się brać kredyt preferencyjny niż jakikolwiek złotówkowy na rynku. A CHF to się trochę boję, poza tym wcale ta dużo taniej nie wychodzi...

No oczywiście po 8 latach to się robi masakra; ale wtedy to zakładam że spłacę ten kredyt innym kredytem, już na rynkowych zasadach...

A dlaczego nie ma o czym gadać? Ja mam 132m; chcę brać 400tys kredytu i jestem praktycznie zdecydowany na ten kredyt preferencyjny

Czekam tylko kiedy zacznie obowiązywać ten mnożnik limitów kosztowych *1.3 co go (p)osły uchwaliły bo inaczej się nie zmieszczę w kwocie.

Ale wychodzi mi że nawet przy takiej powierzchni bardziej opłaca się brać kredyt preferencyjny niż jakikolwiek złotówkowy na rynku. A CHF to się trochę boję, poza tym wcale ta dużo taniej nie wychodzi...

No oczywiście po 8 latach to się robi masakra; ale wtedy to zakładam że spłacę ten kredyt innym kredytem, już na rynkowych zasadach...

W takim razie wycofuję swoje słowa. Opłaca się, tylko troszkę mniej. Oczywiscie myslę tu o domu zbliżonym do pow. granicznej, czyli te 140m.

Dzieki za rady. Może jednak nie nalezy sie odłować niekompetencją pracowników PKO. My robiliśmy projekt indywidualny dokładnie pod kredyt z dopłatami, tylko że nasza pani architekt nawet kotłownnię chciała nam zaliczyć do powierzchni uzytkowej. hehe. Więc mamy nasze 139,98 metrów powierzchni użytkowej, a w tym łazienki dwie, hole dwa, klatke schodową.

A co do małego domku to dla nas 140 metrów to mały domek :lol: nasi sąsiedzi budują tez mały domek ma około 400 metrów :lol: hehe. Mam dwie córki i jeszcze szybko nie opuszczą domu, dla każdej osobny pokój, sypialnia dla rodziców :lol: jakis gabinet do pracy salon i kuchnia i juz jest 140 metrów.

Ale sama już nie wiem co mam myśleć o tym kredycie, bo tu w WARSZAWIE nikt nic nie wie!! Z tego kalkulatora co mi wysłaliście (dzieki) to mi wychodzi dużo niższa rata niż ta którą mi pani i pan w bankach wyliczyli. Musze poszukac kogoś kto sie na tym zna. Bo jeżeli można go spłacic innym kredytem po 8 latach to jest to dobry kredyt...

W takim razie wycofuję swoje słowa. Opłaca się, tylko troszkę mniej. Oczywiscie myslę tu o domu zbliżonym do pow. granicznej, czyli te 140m.

No ja mam dokładnie taką sytuację. Dom ma 130m2, chce kredyt na jakieś 350tys. I jak bym nie liczył to się opłaca. Przynajmniej względem złotówki. Bo teraz brać CHF to samobójstwo - moje zdanie. Tylko ta marża... byłoby troszkę lepiej.

Jeżeli ktoś nie bierzę pod uwagę kredytu w CHF, i łapie sie na zapisy w ustawie, to pewnie że jest korzystniej. Choć tylko przez 8 lat, ale jest.

Swoja drogą nie rozumiem dlaczego Państwo nie walczy z tymi bandyckimi marżami? Moim zadaniem powinny być na takim poziomie jak przy norlmanym kredycie w PLN. Jedno jest pewne, na kredytach z dopłatami najwięcej korzystają nie rodziny, tylko banki.

Witam szanownych forumowiczów.

Policzyłem sobie raty wg kalkulatora kolegi Czai. Nie powiem raty by mnie satysfakcjonowaly jeżeli chodzi o najbliższe 8 lat :))

Zadzowniłem do najbliższego oddziału PKO SA a tam pani dla dla nastepujących parametrów ( 165000 na 30 lat, p.u. 90) podaje ratę o 200 zł większą od tej wyliczonej z kalkulatora. Wiem że nie moge sie sugerować wynikami podanymi przez kalkulator ale 200 na pierwsze raty przez 8 lat to dużo. Raty o które pytałem i liczyłem to raty stałe.

Mam w związku z tym pytanko

Czy warto spytać o wielkość raty w innych placówkach PKO SA? może w innym będzie jakaś przyjazźniejsza dusza :))

Wiem że nie moge sie sugerować wynikami podanymi przez kalkulator ale 200 na pierwsze raty przez 8 lat to dużo.

W PEKAO SA maja tylko kalkulator, który liczy cala rate, bez odliczenia doplaty. Tak przynajmniej mi powiedzial gosc. Mysle, ze 200 zl to bylaby mniej-wiecej kwota tej doplaty. Wszystko jest OK :)

W PEKAO SA maja tylko kalkulator, który liczy cala rate, bez odliczenia doplaty. Tak przynajmniej mi powiedzial gosc. Mysle, ze 200 zl to bylaby mniej-wiecej kwota tej doplaty. Wszystko jest OK :)

Oby tak było, bo jestem taki jełop, że umowę przewałkowałem dokładnie i podpisałem, ale na haromonogram już nie spojrzałem.... :roll:

Info: W tydzień od podpisania umowy przelano nam pierwszą transzę.

• 2 weeks później...
szkoda , że temat zamarł. Nikt już nie stara ( nie dostał) kredytu z dopłatami ?

Czekamy...sprawdzamy.Tak na marginesie - czy w PKO SA można spłacać w ratach równych? A jak ze spłatą wcześniejszą (oczywiście po 8 latach...) czy tez z przewalutowaniem. Proszę tych, którzy to sprawdzali o pomoc. :o

Tak na marginesie - czy w PKO SA można spłacać w ratach równych?

Tak, tym sie rozni od PKO BP.

A jak ze spłatą wcześniejszą (oczywiście po 8 latach...) czy tez z przewalutowaniem. Proszę tych, którzy to sprawdzali o pomoc. :o

Na stronie 14 Marzin wkleil umowe (zdaje sie nieostateczna) z Pekao SA.

Ja staram się o kredyt "preferencyjny" dla młodych małżeństw:)) Mam juz pozytywną opinię z PEKAO SA. Pani z banku miala małe problemy z wyliczeniem faktycznej raty kredytu oraz z wysokością stopy referencyjnej w BGK. Poza tym miła obsługa i dość fachowa wiedza.

Z mężem skorzystamy z pomocy Państwa.

Oprocentowanie kredytu 6,23% :o

Oprocentowanie w trakcie 8 lat okolo 4,70%