Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Zastanawiam się, czy skorzystać z tego kredytu. Po 8 latach jego oprocentowanie będzie ogromne. Obawiam się, że może być mniej korzystny niż zwykły kredyt. W przypadku przypływu gotówki inne kredyty można wcześniej spłacić. Ten bedzie bardzo drogi i bez możliwości wcześniejszej spłaty.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a mogę ja tez o taki kalkulatorek "wszech wiedzący" ładnie poprosić ???????

mail jest w profilu ale i tak podam : [email protected]

Jeżeli to o mnie było, to muszę się nad sobą zastanowić, a przynajmniej nad tym co piszę :-?

Qulpiak juz kalkulatorki posłała. A odnośnie żywotności topica, to Ci którzy kredyt dostali zaglądają tutaj mniej często :wink: Nie chcą się denerwować dowiadując się, że inni w innych bankach dostali lepsze warunki.

Jeżeli ktoś potrzebował będzie informacji o kredycie w PKO SA, to w miarę możliwości chętnie pomogę. Gdybym tu nie odpowiadał, to można wysłać maila na adres ze stopki.

Prowizja przygotowawcza 0,75 % w kredycie z dopłatą w Banku Pekao S.A., czy w normalnym kredycie hipotecznym?

Pani z PEKAO zaproponowala nam tylko jeden wariant jeśi chodzi o prowizję w kredycie preferencyjnym - 0,75% i marża stała 1,45%

Jeśli chodzi o zwykłe kredyty w PLN to prowizja wynosi 0% lub 1,5%. Wiadomo im niższa prowizja tym większa marża banku :evil:

Sprobuj policzyc, ile bedzaesz miala metrow jak odejmiesz kotlownie, garderobe, lazienke, hol, korytarz i ewen. klatke schodowa. Jesli jestes przed pozwoleniam na budowe, mozesz namowic architekta w ramach adaptacji, zeby tak ci policzyl powierzchnie uzytkowa - w Polsce sa trzy normy wg ktorych moze to zrobic. Tylko wtedy zmniejsza sie wartosc domu, ktorej nie mozesz przekroczyc.

No właśnie - wiem że to już było, ale są rozbieżności więc znowu to poruszam. Wg wcześniejszych wypowiedzi garaż, kotłownia, piwnica itd. wliczane byly do pow. użytkowej do wyliczenia kredytu. Trafilem ostatnio na starą w sumie odpowiedz z ministerstwa na podobne pytania projektantów Archetonu. W niej jest napisane że takie pomieszczenia traktuje sie jako przynalezne i nie wlicza do pow. użytkowej bedacej podstawa wyliczenia kredytu.

Pytania brzmiały:

Poniżej przedstawiamy treść pytań:

1. Czy dom jednorodzinny spełniający kryterium powierzchni użytkowej do 140m2 może zawierać takie pomieszczenia jak: GARAŻ, PODPIWNICZENIE, STRYCH, KOTŁOWNIA, POM.GOSPODARCZE, a powierzchnie tych pomieszczeń, nazwane powierzchnią przynależną, można nazwać dodatkowymi, tj. nie powiększającymi powierzchni 140m2.

2. Czy dom o podanych niżej parametrach spełnia warunki ustawy:

Dom wolnostojący, parterowy z poddaszem użytkowym (wysokość ścianki kolankowej na poddaszu 0,7m2), z garażem i podpiwniczeniem częściowym.

Powierzchnia użytkowa: 122,2 m2

Powierzchnia netto (w obrysie posadzek wszystkich pomieszczeń w domu) 198,9m2, w tym GARAZ: 17,6m2, częściowe podpiwniczenie 29,8m2; stryszek 8,3m2.

3. Czy powierzchnia schodów wewnętrznych (komunikacja piwnica - parter - poddasze) wlicza się do 140m2 pow. użytkowej? Jeśli tak, to jaką powierzchnię należy zaliczyć do użytkowej powierzchni domu, jeśli klatka schodowa domu parterowego z podpiwniczeniem i poddaszem użytkowym ma wymiary w obrysie ścian 5m x 3m.

Odpowiedź jest tu http://www.archeton.pl/IMG/pdf/artykul_1.gif

Mig21 dzieki za link, tam sa jeszcze kolejne strony.

Ja mysle, ze problem polega na tym, ze to (potencjalni) klienci lepiej znaja wyjasnienia ministerstwa niz pracownicy bankow :evil: Inna sprawa, ze wladza wykonawcza nie ma wladzy interpretacji ustaw, a urzednicy ministerialni daja tylko wykladnie swoich intencji przy konstruowaniu projektu ustawy.

Tak czy siak, warto, jak Marzin miec jasno na bialym tak policzona powierzchnie, zeby bylo nam dobrze. Czasami przeciez ktos moze chciec zaliczyc te kotlownie do powierzchni uzytkowej, zeby zmiescic sie z kosztorysem we wskaznikach. A czasami komus pasuje ciac, zeby zblizyc sie do 70 metrow i miec tanszy kredyt. Architekt adaptujacy projekt juz wie, jak to liczyc.

Właśnie jestem po rozmowie z Paną z banku PKO SA. Dowiedziałam się, że powieżchnia użytkowa budynku brana przez nich pod uwagę to wartość wpisana w projekcie. My mamy w projekcie 139,89 powieżchni użytkowej - nie uwzględnia ona garażu i kotłowni - całkowita wielkość domu to około 200 metrów. Więc wydaje mi się, że jeżeli komuś udałoby się przekonac architekta by odliczył też klatkę schodową, garderoby i powieżchnię użytkową wpisał bez tych pomieszczeń to by nikt nie wnikał głębiej.

Mi zaproponowano marże 1,45% i prowizję 0,75% lub marżę 1,75 i 0 prowizji. Ktoś się orjętuje co się bardziej opłaca?

Justkow,policz nieocenionym kalkulatorem czai koszt odsetek.

Trzeba jeszcze wziac po uwage,ze po 8 latach,jesli bedziesz chciala przeniesc kredyt moze sie okazac, ze marze bankow poszly bardzo w gore i nikt nie oferuje mniejszych niz 1,45. Tego nikt nie wie,wiec lepiej miec mniejsza marze na wypadek,gdyby nie udalo sie przeniesc.

• 2 weeks później...