lbryndal 08.10.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 a w jakim banku braliście kredyty te w CHF?? ja jestem w trakcie załatwiania kredytu w mBanku narazie jest w miarę ok, wniosek złożony i okazało się, że są jeszcze 3 sprawy nie załatwione: 1. żona dowód zmieniła i nie zaktualzowała danych w banku (na wniosku jest inny numer a w danych użytkownika konta inny - bo mamy konto w mbanku) 2. musze poprawić kosztorys bo kredyt bierzemy na 201 000, a wytyczne mbanku są 2000zł/m2 p.u., w naszym przypadku 110m2 więc 220 000, więc pokazujemy bankowi że mamy na koncie 20 000 i traktują to jako środki własne i jest spokój, a kosztorys był zorbiony na 200 000 a nie na 220 000 3. miałem działalność gospodarczą i zawieszona ona jest od 2 lat ponad nawet i ponoć analityk dociekał dlaczego zawieszona a nie rozwiązana, mam nadzieje że sobie odpuści i nie będzie nakazu rozwiązania bo mi isę nie hcce jeździć i załatwiać tego. pod względem prawnym przeszło, w BiK sprawdzono nas i teraz tylko kasę sprawdzą i jak coś to chyba podpisanie umowy i tyle, pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 08.10.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 a w jakim banku braliście kredyty te w CHF?? Deutsche Bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justkow 09.10.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Nie boicie się róznic kursowych, wypłacają kredyt w transzach? Jak dziś nie zadzwoni ta kobitka to chyba i ja biorę jakiś normalny kredyt, bez tych psełdo dopłat!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 09.10.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Nie boicie się róznic kursowych, wypłacają kredyt w transzach? Jak dziś nie zadzwoni ta kobitka to chyba i ja biorę jakiś normalny kredyt, bez tych psełdo dopłat!! Jest ryzyko, jest zabawa Transze u mnie są dwie w ciągu kilku miesięcy i przy ich wypłacie nie spodziewam się dużych zaskoczeń. Wiekszym ryzykiem jest kurs franka w stosunku do PLN w dalszej pespektywie. Niemniej wiekszosc analitykow z branzy finansowej jest zgodna ze w perspektywie 20-30 lat bardziej oplaca sie brac CHF niz PLN. Tym bardziej ze CHF nie stoi w obliczu konwersji do euro tak jak za kilka lat PLN. Poza tym zawsze mozna przewalutowac na zlotowki - teoretycznie bezplatnie choc oczywiscie bedzie koszt w postaci roznic kursowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justkow 10.10.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 No właśnie jest zabawa... Właśnie się dowiedziałam, że moja pani z banku tak skutecznie sknociła nasz wniosek, że analityk go odrzucił, zajebiście. Na szczęście znalazłam znajomego w banku i przeniosłam do niego moje dokumenty... ale nauczona doświadczeniem chce złożyć wniosek w innym banku... wychodzi, że najchętniej w CHF ale czy się uda... ILE JA JESZCZE BĘDĘ CZEKAĆ... A tej kobiecie nie podaruje, jak tylko się dowiem czy kredyt jeszcze da się uratować i podpisze umowę składam skargę na piśmie tym razem... Nawet nie umiała wniosku dobrze napisać... DRAMAT!! Skąd oni biorą takich pracowników. Jeszcze mi nie chciała wydać dokumentów, dopiero jak jej powiedziałam, że w centrali mi powiedzieli, że musi mi wydać wszystkie oryginały i po rozmowie z panią menager - oddała... MAM JUŻ DOSTYĆ BANKÓW I KREDYTÓW!! Gdyby nie to, że już pół domu stoi i że mam kupę długów, to bym już olała tą budowę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 10.10.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 po pól roku posiadania tego kredytu stwierdzam iż:-moja rata kredytowa jest o około 25% wyzsza niz ta rata przy przecietnym oprocentowaniu CHF- obsluga kreydtu jest gorzej niz fatalna, wyciag z raty kredytowej to 4 skladowe, czeski film....Zdecydowałam podziekowac za kredyt z doplatami rodzina na swoimi splacic go kredytem CHF - no coz za blędy sie placi, a intuicja mi mowila brac w CHF.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 10.10.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Xena a policzylas juz wszystkie koszty przeniesienia? Masz juz wpisana hipoteke na PKO BP? Wykreslenie starej i wpisanie nowej to tez koszty. A jeszcze prowizja za splate, pcc, po raz kolejny jakies koszty w zwiazku z tym, ze hipoteka dla nowego banku bedzie za pare miesiecy. Nawet jak z nowy bank zrezygnuje ze swoje prowizji, robi sie tego troche. Przy przeliczaniu ze zlotowek na franki najlepiej wstrzelic sie z moment, w ktorym kurs franka jest wysoki, a potem splacac po nizszym. Ja doswiadczylam tego w poprzednim kredycie (zaciagniety pod koniec 2003, splacony przy sprzedazy mieszkania na poczatku 2007). Jak popatrzysz na wahania kursow np. tu http://www.money.pl/pieniadze/nbparch/srednie/ zobaczysz, ze akurat CHF od poltora miesiaca spada (zreszta skutek podnoszenia przez nich stop procentowych). Warto tez popatrzec, ze z perspektywy kilku lat teraz frank jest naprawde tani. Moze poczekaj jeszcze troche. PS A porownywalas czyste raty (bez ubezpieczenia pomostowego). PPS Przefaksuj oferte nowego banku do dyrektora oddzialu PKO BP z informacja, ze zamierzasz refinansowac kredyt i rozwiazac umowe, chyba ze zmniejsza marze. Moze resztki instynktu rynkowego maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 10.10.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 qlpiak oni na moja prosbe o zmniejszeie oprocentowania bo sa niekonkurencyjni nawet nie raczyli mi w ogole cokolwiek odpowiedziec!wiesz, przeniesienie z prowizja kosztuje razem 2000zł. Tyle wlasnie przepłacam TYLKO W JEDNYM ROKU SPŁACANIA tego kredytu (a jak skonczy sie te 8 lat "doplacania" to dopiero bedzie milo)zaluje po prostu, ze wzielam ten kredyt i zaluje ze w pkobp.Owszem poobserwuje troche franusia (zastanawiam sie tez nad Euro...)tak zeby sie wstrzelic w dogodny czas wartosci waluty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 10.10.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 przeniesienie z prowizja kosztuje razem 2000zł. Ech, ale Ci dobrze z takim malym kredytem... franusia Z pieszczotliwego tonu wnosze, ze juz go lubisz. Ja tez jestem pelna do niego cieplych uczuc - w poprzednim kredyt w CHF roznica kursow i ulga odsetkowa zwrocily mi koszt odsetek i prowizji. Ech, ulga odsetkowa... To se ne vrati. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 10.10.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 e nie jest taki mały niestety, po prostu jest sporo ofert na rynku, w niektorych nie ma prowizji, w innych biora na siebie zalatwianie ksiag itp...(ksiegi to 400zł...wiec tez nie ma tragedii przy tych kosztach, u mnie w ksiegach to trwa maks 2 tygodnie....)tak, ja tez zarobilam (czytaj nie straciłam) na poprzednim kredycie we franiach...za to teraz odbijam w tym kredycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 11.10.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 u mnie w ksiegach to trwa maks 2 tygodnie....) A maz mi mowil, zeby przeprowadzac sie na Dolny Slask, tam musi byc cywilizacja... Poprzednio czekalam pol roku. Mam nadzieje, ze teraz trafie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justkow 11.10.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 No to mam problem... Zadzwoniłam do BPH jako ich klient, że chce kredyt i w godzinę miałam ofertę na mailu, w pół symulacje kredytowe... Pani powiedziała, że wypis z księgi załatwią i żebym wniosek szybko do niej przyniosła to już go przygotuje a na wycenę poczekamy... super szybka i fachowa obsługa (jak na razie) i że maxymalnie to dwa tygodnie potrwa...ale oni nie mają dopłat... różnica to miesięcznie jakies 250 -300 PLN dużo, ale marża to 0,75% a nie 1,45% czyli po 8 latach taniej o prawie połowe... CO ROBIĆ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 11.10.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Justkow, a masz nerwy poczekac za tym dofinansowanym? Z Twoich postow wygladalo, ze juz nie. Jak wykonawcy nie groza ABSami... Sama musisz ocenic, Twoje nerwy sa warte tej sumy doplat. W ciagu 8 lat uzbiera Ci sie ok. 25 tys doplat przy zalozeniu, ze stopy procentowe w zl beda takie jak dzis, a narod sie bogaci, jest presja inflacyjna i przez jakis czas stopy moga byc wyzsze. Wtedy troche wyzsze beda tez doplaty. Po 8 latach mozesz ten kredyt przeciez refinansowac. Jedyne ryzyko to takie, ze wtedy marze bankow beda wyzsze niz teraz. Ale tego nikt nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 11.10.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 wiesz co Justkow przemysl w CHF.Ja naprawde bym drugi raz tego refinansowanego nie brała.Tylko zonk, ze teraz franek jest niskoQlpiak ja mam dzialke poza wrockiem, we wrocku czeka sie pol roku, dlatego jestem w dobrej sytuacji i nie mam na karku ubezpieczenia od opieszalosci ksiąg wieczystych przez pół rokuniemniej cywilizacja tu rzeczywiscie jest choc czasem chcialoby sie zeby nie bylo:) oczywscie zapraszamy do zamieszkania na DeelŚly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit74 15.10.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Witam wszystkich forumowiczów. Właśnie staram się o kredyt z dopłatami i jeśli byłaby taka możliwość to poproszę o kalkulataor czaj do przeliczenia rat na adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justkow 15.10.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Wyobrazcie sobie, ze Pani do której przeniosłam dokumenty załatwiła mi kredyt w 24 godziny... hehe... Więc teraz pilnie zbieram potrzebne dokumenty... Więc jak już go mam to na razie nie będę się rozglądać za kredytem w CHF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justkow 26.10.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Wczoraj podpisaliśmy umowę!! HURRA!! Udało się! Jak ktoś się skusi na ten kredyt z dopłatami to polecam PKO SA oddział na Placu Bankowym w Warszawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Skrzyszow 10.11.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 Witam, a ja wskoczę z takim pytaniem:Żona pracuje, ja prowadzę własna działalność - i wiadomo jak tu jest - trzeba kombinować żeby płacić jak najmniej podatku etc. no i w przypadku kredytu to jest właśnie na minusJak to by można rozwiązać? Oczywiście ze spłatą jakoś sobie poradzimy, o to raczej niema się co martwić, tylko jak wykazać to bankowi?Cholera brać kredyt z rodzicami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 12.11.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Witam, też motam się między kredytem z dopłatami, a frankami. Jeśli to możliwe, to bardzo proszę o wspomniany kalkulator Czaji na adres: [email protected] Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cockney 12.11.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Weźcie pod uwagę to, że frank leży na ziemi teraz, a jak się później odbije, to może być nieciekawie. Wystarczy pomyśleć o tych, którzy wzięli kredyty w Euro, przy kursie 2 PLN, a był moment, gdy kurs był powyżej 4. Z frankiem może być podobnie- zaznaczam może, ale nie musi. Sami mocno zastanawialiśmy się nad kredytem w CHF, w końcu zdecydowaliśmy się na PKO SA z dopłatą w ratach równych - opcja z prowizją banku była tańsza niż ta bez prowizji, różnica kilku tysięcy o ile dobrze pamiętam. Właśnie czytam swoją umowę tam i z powrotem. Mam nadzieję, że będzie to dobra decyzja.Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts