Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Witam wszystkich

jestem tutaj nowa, a trafiłam dzięki panim z z pkobp. Prosze, powiedźcie mi, czy ktos z was dostał kredyt preferencyjny z dopłatami, gdy był wcześniej ( 2 lata przed podpisaniem umowy) właścicielem domu, i pond 2 lata temu darowal go swojej siostrze. Pani z pkobp stwierdziła, iz kredyt mi sie w tej sytuacji nie należy, poniewaz wcześnie bylam właścicielka domu - wg mnie to nadinterpretacja ustawy

i jeszcze bardzo prosze o przesłanie słynnego kalkulatora

[email protected]

dziękuję

Jeśli w dniu zawarcia umowy nie posiadasz prawa własności do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym (prawo własności lub współwłasności, prawo spółdzielcze własnościowe lub spółdzielcze lokatorskie) lub nie jesteś najemcą lokalu mieszkalnego to możesz dostać ten kredyt. Ni ejest istotne że kiedyś miałaślokal ważne jaki teraz masz tytuł prawny.

Proponujęnapisac do ministerstwa finansów (mail) w tym temacie.

Ja napisałem w kwestii służebności i po tygodniu otrzymałem odpowiedź

• 3 weeks później...

Ja pytałem w PKO BP o kredyt z dopłatami. To jest kompletnie nieopłacalne:

- zwykły kredyt u nich w CHF - rata 1300 zł

- zwykły kredyt u nich w PLN (takie same zalożenia jak przy CHF) - rata 1700 zł

- kredyt z dopłatami (takie same założenia jak w powyższych dwóch) - rata 1800 zł

No przepraszam, ale gdzie te dopłaty? Aż strach pomyśleć co będzie po tych 8 latach jak dopłaty się skonczą.

Ja pytałem w PKO BP o kredyt z dopłatami. To jest kompletnie nieopłacalne:

- zwykły kredyt u nich w CHF - rata 1300 zł

- zwykły kredyt u nich w PLN (takie same zalożenia jak przy CHF) - rata 1700 zł

- kredyt z dopłatami (takie same założenia jak w powyższych dwóch) - rata 1800 zł

No przepraszam, ale gdzie te dopłaty? Aż strach pomyśleć co będzie po tych 8 latach jak dopłaty się skonczą.

Poważnie??? No aż strach pomyśleć. A ja sie własnie do tego kredytu przymierzałam choć jeszcze się nie dowiadywałam i jestem zniechęcona. Tyle się mówi o tych dopłatach ale jeszcze nie spotkałam osoby która by miała taki kredyt. Coś jest tutaj nie w porządku :(

Poważnie??? No aż strach pomyśleć. A ja sie własnie do tego kredytu przymierzałam choć jeszcze się nie dowiadywałam i jestem zniechęcona. Tyle się mówi o tych dopłatach ale jeszcze nie spotkałam osoby która by miała taki kredyt. Coś jest tutaj nie w porządku :(

No ja już rozumiem dlaczego nikt nie ma tego kredytu z dopłatą. Bo to sie po prostu nie opłaca. Przy kredycie z dopłatą jest wyższa marża banku, wyższa prowizja - to zjada całą dopłatę i w efekcie wychodzi drożej niż bez dopłaty (bo wtedy obniżą Ci marżę i prowizję). Szczerze mówiąc to nie wiem dlaczego banki tak robią. Przecież to bez sensu...

W każdym razie ja się wyleczyłem z kredytu z dopłatami. Wezmę chyba zwykły we frankach...

Witam!

Przymierzamy się z mężem do jakiegoś kredyciku. Ale z tego co tu czytam to trzeba mieć dobry zapas tabletek uspokajających i dobrego terapeute :D

Ale tak poważnie to mam prośbę jak większość o przesłanie kalkulatora.

Pozdrawiam

Witam wszystkich :)

My również zastanawiamy się nad wzięciem kredytu z dopłatami , ale po lekturze tego forum jestem zdołowany . Zastanawia mnie jedno tylko skąd się biorą informacje że "konsumpcja" tego typu kredytu stale wzrasta?!

Jeśli nie sprawi to kłopotu poprosiłbym o legendarny kalkulator na adresik [email protected] (proszę sie nie smiać ta nazwa ma być taka :lol: :lol: )

p.s. gdzieś mi się obiło że nasze lenie pospolite (rządzący) główkują nad zwiększeniem atrakcyjności tegoż kredytu (nie wiem czy mam się cieszyć czy bać ) .

pozdrawiam

Witam.

Skąd tyle pesymizmu w ostatnich Waszych postach. Jestem na etapie poszukiwania kredytu i po ostatniej wizycie w PKO BP muszę stwierdzić, że jeżeli ktoś rozważa kredyt w PLN to chyba nie ma lepszej oferty (oczywiście trzeba spełniać warunki 8)).

Przykład z symulacji:

kredyt 200.000 PLN spłata w 25 latach w opcji rat malejących (PKO BP oferuje ten kredyt tylko w tym wariancie). Kredyt z dopłata 1 rata 1592 PLN , kredyt bez dopłaty 1959 PLN.

Dopłata do pierwszej raty wynosi 414 więc całościowa pierwsza rata jest większa ale nieznacznie od normalego kredytu (2006 PLN)

Przez osiem lat mamy dopłaty i rata maleje do 1300 PLN. Po ośmiu latach 97 rata wynosi 1577 PLN i praktycznie zrównuje się z ratą normalnego kredytu w tym okresie (1578 PLN). Tak więc zyskujemy dokładnie 34.000 PLN z tytułu dopłaty. Po 8 latach pozostaje nam 136.000 zadłużenia które możemy spłacić częściowo, bądź w całości albo też kontynuować spłatę - każda następna rata maleje o jakieś 5 PLN :D . Oczywiście zakładamy brak zmienności WIBOR, ale na to i tak nie mamy wpływu przy każdym kredycie.

Czeka mnie jeszcze wizyta w PEKAO SA celem porównania oferty (mają do wyboru spłatę w ratach stałych i malejących + dwa poziomy oprocentowania w zależności od wyboru prowizja bądź bez z większą marżą).

Myślę, że ten produkt będzie się coraz lepiej sprzedawał z uwagi na coraz droższe kredyty w CHF (banki podnoszą marże). Różnica w racie PLN - CHF jest coraz mniejsza a biorąc pod uwagę obecne czasy i raczej zyskujący na wartości CHF pewniejszy wydaje się kredyt w PLN (1 rata w CHF dla tych samych warunków wyniosła 1680 PLN).

Może macie jeszcze jakieś informacje - warto się wymienić i być dobrze poinformowanym, bo decyzja o wyborze kredytu jest mimo wszystko bardzo trudna :oops:

Pozdrawiam.

Witam!

Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. Czy ten kredyt mozna dostać na robudowę czy nadbudowę domu?? Wydaje mi się że tak gdzieś czytałam. Jeśli tak, to co z własnoscią domu? Bo przecież nie można mieć żadnej nieruchomości.

Bardzo proszę o ten słynny kalkulator [email protected]

Właśnie znalazłam coś takiego

Uwaga! Dopłatą są też premiowane: nadbudowa, przebudowa lub rozbudowa budynku mieszkalnego albo adaptacja budynku o innym przeznaczeniu, o ile dzięki tej inwestycji powstanie lokal stanowiący odrębną nieruchomość.

Jeśli dom jak w naszym przypadku jest babci, to nie ma sensu go przepisywać przed zaciagnięciem kredytu, tylko lepiej za jakiś czas?? Chcemy nadbudować i wykończyć poddasze.

Owszem kredyt można dostać na budowe czy nadbudowę, pytanie tylko jak bank ma zabezpieczyć kredyt? Na dom babci?

Nie wiem czy dobrze myślę, ale skoro ma powstać odrębna nieruchomość, to będzie trzeba podzielić dom. I nie jest to takie proste. Tutaj Oskar pisał troche na ten temat:

http://forum.muratordom.pl/czy-mozna-podzielic-dom-w-stanie-surowym,t141302.htm