Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo proszę o przesłanie wspominanego kalkulatora na adres:

[email protected]

podobny kalkulator (i kilka innych rzeczy) było w Muratorze 10/2007

P.S. Kalkulator wysłany

No to i ja również mam tą samą prośbę, z góry dzięki za wspomniany kalkulator:)

Bardzo proszę o przesłanie wspominanego kalkulatora na adres:

[email protected]

podobny kalkulator (i kilka innych rzeczy) było w Muratorze 10/2007

P.S. Kalkulator wysłany

No to i ja również mam tą samą prośbę, z góry dzięki za wspomniany kalkulator:)

PROSZĘ LINK DO KALKULATORA PONIŻEJ !!!!!!!!!!!!!!!!

http://www.123upload.pl/index.php?p=491d3bc13203f

Był już podawany kilka postów wcześniej :wink:

My dzisiaj byliśmy w PEKAO S.A. na wstępnym rozeznaniu terenu . Marża 1,4 % czy to dużo czy mało w obecnej sytuacji trudno ocenić . Wszystko niby cacy , faktur nie trzeba , możliwośc wcześniejszej spłaty wpisana w umowę , itd. Martwi mnie tylko harmonogram budowy . Trzeba w nim napisać co i kiedy będzie robione . Na tej podstawie będą wypłacane transze . Tylko jak w polskich warunkach coś takiego zaplanować na 2 lata prawie do przobu . Chyba trzeba mieć jakąś wrózkę w rodzinie .

No i co to są te odsetki od transzy kredytu , ki diabeł :evil: . Jakoś się nie dogadałem z panem co to za potworek ? Mógłby mi to ktoś łopatologicznie wyklarować?

• 2 weeks później...

Byłem wstępnie w PKO BP we Wrocławiu dowiadywać się o kredyt z dopłatą, marża 1,5 prowizja 0,77. Ponieważ we Wrocku trudno było wcześniej o takie dofinansowanie (cena 1 m2) to posiadają bardzo małą wiedzę na ten temat, dlatego może ktoś z Was wie czy można po 8 latach dopłat refinansować taki kredyt ?

Jeśli można wiedzieć czy komuś udało się wynegocjować w PKO BP korzystniejszą marżę? Zamierzam brać wkrótce póki lecą ceny (nie wiadomo jak długo). Z góry dziękuję za informacji o wynegocjowanym warunkach (marża, prowizja, ewentualnie oddział jeśli Wrocław)

Jeśli ktoś posiada wiedzę na temat technicznej formy spłat rat kredytu z dopłatą, czy ratę płaci się już pomniejszoną o dopłatę czy otrzymuje jakiś zwrot z BGK (oczywiście nie posiadają takiej wiedzy w banku - niezłe) to niech podzieli się z resztą forumowiczów.

Niestety ale marży przy tym kredycie nie można negocjować.

Kredyt po 8 latach można refinansować innym kredytem.

Spłaty rat są już pomniejszone o dopłatę.

Odsetki od transzy kredytu - to sa odsetki od pobranych transz a nie od całego kredytu, tak więc jeśli mamy I transzę to płacimy tylko odsetki od jej wartości...

Witam wszystkich.

Mam pytanie do znających się dobrze na temat tego kredytu. W jaki sposób przekazywane są pieniądze z bgk i kiedy? Pytam ponieważ kwota kredytu zmniejsza się ale tylko dzięki moim wpłatom, nie ma śladu aby coś za mnie bank spłacał. Dodam, że kredyt mam od marca ale do października spłacałem tylko odsetki.

pozdrawiam

Witam wszystkich.

Mam pytanie do znających się dobrze na temat tego kredytu. W jaki sposób przekazywane są pieniądze z bgk i kiedy? Pytam ponieważ kwota kredytu zmniejsza się ale tylko dzięki moim wpłatom, nie ma śladu aby coś za mnie bank spłacał. Dodam, że kredyt mam od marca ale do października spłacałem tylko odsetki.

pozdrawiam

Bank dopłaca tylko do odsetek.

Kredyt spłacasz sam.

dokładnie tak jak napisał ptr2

Twój bank liczy sobie spłatę następująco:

Od obliczonych odsetek od Twojego kredytu odejmuje połowę (lub inną wielkość w zależności od metrażu) odsetek odliczonych wg stopy referencyjnej BGK.

Z pewnością miesięcznie lub kwartalnie występuje do BGK o refundację utraconych odsetek

ptr2, uranos dzięki za info.

Mam jeszcze jedno pytanie tylko pośrednio związane z tym kredytem. Kredyt mam budowę domu. Rozliczenie z poszczególnych transz już było, ale budowa jeszcze nie jest odebrana. W umowie jest zapis o KONWERSJI kredytu (ale przy określonych warunkach: uzyskanie pozwolenia na użytkowanie itd) Powiedzcie mi proszę o co w tym zapisie chodzi? Czy to jest ważne i jakie skutki tej Konwersji? Pewnie taki zapis jest nie tylko w w kredycie z dopłatą ale innego nie brałem i za bardzo nie wiem o co chodzi.

konwersja kredytu :o

qrcze ja nie mam takiego zapisu

u mnie Pani w PKO zarzekała się że jest tylko jeden wzór umowy na dopłatę i nie mozna jej zmieniać. Dzięki temu roum skontaktowałem się z innymi i ku mojemu zdziwieniu umowe mozna zmieniać. Po spotkaniu z prawnikiem umowa w niektórych miejscach została zmieniona ale nie ma nic o konwersji kredytu.

Mam tylko zapis że do któregoś tam roku musze dostarczyć pozwolenie na uzytkowanie

Scenariusz przejścia z PLN na EURO jest bardzo prawdopodobny i jeśli to nastąpi w trakcie 8 lat dopłat czy wpłynie to w jakikolwiek sposób na dopłaty - pożyczamy przecież w PLN ? Ktoś ma jakieś informacje na temat tego programu po przyjęciu EURO jako waluty ?

Scenariusz przejścia z PLN na EURO jest bardzo prawdopodobny i jeśli to nastąpi w trakcie 8 lat dopłat czy wpłynie to w jakikolwiek sposób na dopłaty - pożyczamy przecież w PLN ? Ktoś ma jakieś informacje na temat tego programu po przyjęciu EURO jako waluty ?

dołączam się do pytania - jak dobrze pójdzie za 3 lata będziemy już w strefie euro

Załączam poniżej informacje jakie uzyskałem z DFM banku BGK :

"...uprzejmie informuję, iż w związku z pracami władz Rzeczypospolitej Polskiej nad wprowadzeniem naszego kraju do strefy EURO, Bank Gospodarstwa Krajowego nie posiada żadnych informacji o zamierzonych zmianach zasad funkcjonowania programu udzielania kredytów preferencyjnych na warunkach Ustawy z dnia

8 września 2006 roku o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania, do których stosowane są dopłaty do oprocentowania. Informuję także, że Bank Gospodarstwa Krajowego nie posiada informacji o jakichkolwiek projektach Rządu lub ustawodawcy, które określałyby termin zakończenia stosowania dopłat do kredytów preferencyjnych udzielanych przez ustawowo upoważnione instytucje finansowe w ramach programu „Rodzina na swoim”.

Ewentualne zmiany dotyczące terminu zakończenia okresu udzielania kredytów z dopłatami mogą nastąpić wyłącznie w drodze nowelizacji zapisów Ustawy z dnia 8 września 2006 roku, przy czym nabyte prawo do dopłat, wynikające z zawartej umowy kredytu preferencyjnego, przysługuje do czasu jego samoistnego wygaśnięcia, czyli zakończenia okresu 8 lat liczonego od daty spłaty przez kredytobiorcę pierwszej raty odsetkowej lub kapitałowo-odsetkowej, do której została zastosowana dopłata z Funduszu Dopłat.

Przedstawiając powyższe informacje, zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Banku Gospodarstwa Krajowego, a szczególnie części dotyczącej programu „Rodzina na Swoim” http://www.bgk.com.pl , w części dotyczącej Programów Rządowych w rozdziale Program Rodzina na swoim, w której zamieszczamy aktualne informacje o zasadach kredytu preferencyjnego, instytucjach udzielających kredytu oraz interpretacje Ministerstwa Infrastruktury do przepisów ustawy z dnia 8 września 2006 r."

Jak wnioskuje raz nabyte prawo do dopłat nie wygasa przez 8 lat a regulacja po wejściu do strefy EURO zostanie zrealizowana przez nowelizacje ustawy. Czekam na interpretacje.

ptr2, uranos dzięki za info.

Mam jeszcze jedno pytanie tylko pośrednio związane z tym kredytem. Kredyt mam budowę domu. Rozliczenie z poszczególnych transz już było, ale budowa jeszcze nie jest odebrana. W umowie jest zapis o KONWERSJI kredytu (ale przy określonych warunkach: uzyskanie pozwolenia na użytkowanie itd) Powiedzcie mi proszę o co w tym zapisie chodzi? Czy to jest ważne i jakie skutki tej Konwersji? Pewnie taki zapis jest nie tylko w w kredycie z dopłatą ale innego nie brałem i za bardzo nie wiem o co chodzi.

Witajcie

Konwersja jest to zamiana kredytu budowlano-hipotecznego na kredyt hipoteczny. Polega to mniej więcej na tym, że w trakcie budowy bank nie ma jeszcze pełnego zabezpieczenia na nieruchomości (jest w trakcie budowy), natomiast po wybudowaniu i dokonaniu wszelkich odbiorów budynek jest wykazywany w księdze wieczystej i wtedy ustanowiona zostaje hipoteka na nieruchomości jako zabezpieczenie dla banku - od tego momentu mamy kredyt hipoteczny.

Pozdro