rabanista 16.12.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 dzięki cienki66. Jakoś ciężko było uzyskać info na ten temat nawet w banku. Wychodzi na to, że teraz muszę się pospieszyć z odbiorem.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 17.12.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 To teraz ja mam pytankoJaką powierzchnię się liczy przy kredycie z dopłatą.Bedę realizował projekt:http://www.dominanta.pl/oferta/Koralgol_II_2G.htmlgdzie powierzchnia użytkowa 177,5m2, a powierzchnia użytkowa netto (bez garażu i pom. gosp.) 139,1m2.Którą powierzchnię bierze się pod uwagę przy kredycie z dopłatą. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 17.12.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Garaż w bryle nie jest wliczany do powierzchni użytkowej, ale pomieszczenie gospodarcze niestety tak. Swoją drogą czy jesteś pewien że kredyt z dopłatami opłaca się w Twoim przypadku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 17.12.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Pewny to chyba nie jestem niczego (jak na razie). Robiłem jakieś symulacje i wychodzi że w ciągu tych 8 lat dopłata do odsetek wyniesie ok 35.000,00 zł. Przy 200.000,00 zł kredytu na 25 lat. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 17.12.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Garaż w bryle nie jest wliczany do powierzchni użytkowej, ale pomieszczenie gospodarcze niestety tak A ja byłam pewna że pomieszczeń gospodarczych też nie wliczają w pow. użytkową. No to jestem ugotowana Swoją drogą czy jesteś pewien że kredyt z dopłatami opłaca się w Twoim przypadku?? W jakich przypadkach opłaca się kredyt z dopłatami a w jakich nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 18.12.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Garaż w bryle nie jest wliczany do powierzchni użytkowej, ale pomieszczenie gospodarcze niestety tak. No nie jestem tego taki pewien. Wczoraj zamówiłem projekt i rozmawiałem z architektem, który stwierdził, że pomieszczenia gospodarcze nie wchodzą do powierzchni użytkowej. Co więcej, powiedział, że w moim przypadku - planuję powiększyć troszkę garaż i nad garażem zrobić strych i pralnię - strych również nie wchodzi do powierzchni uzytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabanista 18.12.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Na stronie bgk jest to dość dobrze wyjaśnione co wchodzi w skład dopłat, a co nie. To wszystko jest w zakładce Wyjaśnienia Ministerstwa Infrastruktury. "przez powierzchnię użytkową lokalu należy rozumieć powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału." Trzeba tylko pamiętać aby dokładnie zaznaczać na projekcie wielkość powierzchni użytkowej pomieszczeń i ewentualnie odjąć od powierzchni całego domu. Mnie w pekao o to się czepiali. Walczyłem z nimi o każdy metr kw. żeby było jak najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 18.12.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Na stronie bgk jest to dość dobrze wyjaśnione co wchodzi w skład dopłat, a co nie. To wszystko jest w zakładce Wyjaśnienia Ministerstwa Infrastruktury. "przez powierzchnię użytkową lokalu należy rozumieć powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału." Trzeba tylko pamiętać aby dokładnie zaznaczać na projekcie wielkość powierzchni użytkowej pomieszczeń i ewentualnie odjąć od powierzchni całego domu. Mnie w pekao o to się czepiali. Walczyłem z nimi o każdy metr kw. żeby było jak najmniej. To co piszesz to miodzio dla mnie Po adaptacji projektu (jak zrobię nad garażem styrych i pralnię z suszarnią) to powierzchnia mi się zmniejszy do około 115 m2. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 18.12.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 A i jeszcze takie coś znalazłem (na stronie BGK): 28. Projekt budowlany klasyfikuje powierzchnie domu jednorodzinnego w oparciu o normę PN-70/B-02365, która nie uwzględnia w powierzchni użytkowej takich pomieszczeń jak: garaż, spiżarnia, pomieszczenie gospodarcze, kotłownia, garderoba. Pomieszczenia te nie zostały wymienione w definicjach pomieszczeń przynależnych wskazanych w art. 2 ust. 4 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r., Nr 80, poz. 903), a także definicji powierzchni użytkowej określonej w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie kodeksu cywilnego (tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r., Nr 31 poz. 266). W jaki sposób należy ustalić powierzchnię użytkową na potrzeby ustawy o finansowym wsparciu rodzin? Na potrzeby ustawy o finansowym wsparciu można przyjąć klasyfikację określoną w projekcie budowlanym pod warunkiem, że powierzchnia użytkowa została określona zgodnie z podaną normą. Na podstawie art. 5 ust. 3 ustawy z dnia 12 września 2002 roku ustawy o normalizacji, polskie normy (powszechnie dostępne i oznaczane symbolem PN) stosowane są na zasadach dobrowolności. Oznacza to, że do określania powierzchni użytkowej na potrzeby ustalenia prawa do stosowania dopłat dopuszczone jest stosowanie normy PN-70/B-02365, jak i norm nowszych (PN-ISO9836:1997). Nawiązując do wyjaśnień zamieszczonych w pyt. 14 należy wskazać, że przy obliczaniu powierzchni użytkowej finansowanej kredytem preferencyjnym z dopłatami należy brać pod uwagę dwa aspekty: 1) dobrowolność stosowania Polskich Norm przy obliczaniu powierzchni użytkowej, dopuszczoną przepisami wskazanymi w odpowiedzi na pytanie nr 27, 2) nie zaliczanie powierzchni pomieszczeń przynależnych do powierzchni użytkowej branej za podstawę do ustalenia prawa do skorzystania z odsetek. Nie wygląda to najgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar2be 22.12.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 18 grudnia w Dzienniku ustaw pojawiła się informacja o podpisie prezydenta do nowelizacji ustawy o dopłatach rządowych Ustawa wejdzie w życie 2 stycznia 2009. Więcej informacji tutaj -> http://infor.pl/skany/spis.php?rodzaj=dzu&rok=2008&num=223&poz=1464&str=0001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 05.01.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 A to ci dopiero : http://banki.wp.pl/kat,53234,wid,10715504,raportwiadomosc.html?ticaid=17452 przyszła koza do woza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 05.01.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Hmm... już miałem brać kredyt z dopłatą, a tutaj taki klops. I co teraz? Czy myślicie, że jak będzie 19 banków to można liczyć na konkurencję pomiędzy nimi i niższe marże? Obecnie PKO BP nie bardzo konkuruje z Pekao SA w temacie kredytów z dopłatą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 05.01.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 WitajcieMam pytanie - chcemy brać kredyt razem z żoną. Żona jest współwłaścicielką budynku po swoich rodzicach (współwłaścicieli jest wielu). Wiem, że na dzień zawarcia umowy kredytowej nie może być ona współwłaścicielem. Czy wystarczy by swoje udziały przekazała w darowiźnie komuś z rodziny np. kilka dni przed podpisaniem umowy, a po podpisaniu umowy także notarialnie ta osoba zwróciłaby je żonie? Koszt umowy notarialnej byłby niewielki, podatku od darowizny dla pierwszej grupy podatkowej nie musiałaby płacić - sądzę, że opłaty łączne byłyby za dwie umowy notarialne w wysokości około 4000 zł. Obliczyłem, że dopłat moglibyśmy dostać około 40000 zł. A więc opłacałoby się? Czy ktoś ma już tego rodzaju doświadczenia?Bardzo proszę o wszelkie cenne informacje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 06.01.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Nikt nie ma nic do powiedzenia na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 06.01.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Czytam caly dzien o tych doplatach i nadal jednego nie rozumiem:/jest brany pod uwage wskaznik - cena statystyczna za 1 m2.Z tego co czytam wiele osob nie moze z tego skorzystac bo wskaznik jest za niski ... ale to rozumiem ze wtedy kiedy ktos chce kredyt na 100% nieruchomosci?Co w przypadku jesli chcemy wziasc 150 tys kredytu i mamy rozpoczeta budowe, jestem z Krakowa - jak to liczyc? Dom ma 138 m2 uzytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 06.01.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Nie ma znaczenia czy masz rozpoczętą budowę, czy nie. Bank policzy wartość Twojej nieruchomości po wybudowaniu domu (czyli wartość działki + wartość tego, co już masz wybudowane + wartość kredytu), to podzieli przez 138 m2 i wyjdzie cena za metr. Jeśli będzie wyższa niż wskaźnik, to z dopłat nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 06.01.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 a jaki jest na dzien dzisiejszy wskaznik wiem ze od stycznia ma byc przelicznik 1.4 ale wskaznika aktualnego za cholere znalezc nie moge:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 06.01.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 a jaki jest na dzien dzisiejszy wskaznik wiem ze od stycznia ma byc przelicznik 1.4 ale wskaznika aktualnego za cholere znalezc nie moge:/ Proszę bardzo: http://www.bgk.com.pl/index.php?module=site&controller=site&command=getFile&id=801 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 06.01.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 4979 :/to jestem w czarnej dupie:/trudno w takim raize pozostaje franek dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaslod 07.01.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Nie ma znaczenia czy masz rozpoczętą budowę, czy nie. Bank policzy wartość Twojej nieruchomości po wybudowaniu domu (czyli wartość działki + wartość tego, co już masz wybudowane + wartość kredytu), to podzieli przez 138 m2 i wyjdzie cena za metr. Jeśli będzie wyższa niż wskaźnik, to z dopłat nici to nie rozumiem w koncu tego, w ustawie napisane jest tak:Cena zakupu lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, cena zakupu spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu, wkład budowlany, koszt budowy domu jednorodzinnego, koszt nadbudowy, przebudowy lub rozbudowy budynku mieszkalnego lub koszt adaptacji budynku lub lokalu o innym przeznaczeniu na cele mieszkalne, na który został udzielony kredyt preferencyjny, nie przekracza kwoty stanowiącej iloczyn powierzchni użytkowej lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego i średniego wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych z uwzględnieniem współczynnika 1,4. Więc jak jest w przypadku gdy posiadam wklad własny w postaci działki , a kredyt chce wziaśc tylko na budowę domu, czy wtedy mogę starac się o taki kredyt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts