Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Nie ma znaczenia czy masz rozpoczętą budowę, czy nie. Bank policzy wartość Twojej nieruchomości po wybudowaniu domu (czyli wartość działki + wartość tego, co już masz wybudowane + wartość kredytu), to podzieli przez 138 m2 i wyjdzie cena za metr. Jeśli będzie wyższa niż wskaźnik, to z dopłat nici.

:o :o

ja mam stan surowy i myslałam o kredycie na 130 tys ...

Czyli oni wszystko pododają :o

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma znaczenia czy masz rozpoczętą budowę, czy nie. Bank policzy wartość Twojej nieruchomości po wybudowaniu domu (czyli wartość działki + wartość tego, co już masz wybudowane + wartość kredytu), to podzieli przez 138 m2 i wyjdzie cena za metr. Jeśli będzie wyższa niż wskaźnik, to z dopłat nici.

Chyba nie masz racji :o

Palnuję rozpocząć budowę w czerwcu i w związku z powyższym byłem w banku (PEKAO) zasiegnąć języka.

Otrzymałem mniej więcej takie informacje:

- działka nie jest brana pod uwagę (jako wkład własny i jako wartość inwestycji)

- kredyt przyznawany jest na podstawie kosztorysu wykonanego przez uprawnioną osobę,

- w przypadku gdy kredyt jest większy niż 200 tyś. wykonywany jest operat szacunkowy - koszt ok. 1000 zł,

- przy niższej kwocie nie ma operatu, budowę monitoruje z ramienia banku jakiś inzynier - koszt ok. 200 zł,

- powierzchnia jest brana z projektu i nic więcej banku nie interesuje.

Robiłem wstępna symulację na 150 tyś - przy powierzchni 120 metrów i oprocentowaniu na dzień dzisiejszy 8,05% dopłata prez 8 lat wyniesie 30 tyś (kredyt na 30 lat).

I to by było na tyle :wink:

Pozdro

Tylko że teraz nie opłaca ci się wziąśc kredytu w Nordei we frankach, nawet gdybys wypłacał go w jednej transzy dlatego ze kurs jest bardzo wysoko, a gdybys wypłacał go w kilku transzach to jeszcze większy klops. po pierwsze umowe kredytowa przeliczają ci po kursie z dnia podpisania umowy, natomiast wypłacają po kursie z dnia wypłaty. Jeżeli frank spadnie to okaże się ze zamiast 150 tys (w przeliczeniu na franku) otrzymasz 130 tys bo kurs bedzie niższy niz w dniu podpisania umowy. radze zastanowic sie teraz nad kredytem w Nordea

A i jeszcze takie coś znalazłem (na stronie BGK):

28. Projekt budowlany klasyfikuje powierzchnie domu jednorodzinnego w oparciu o normę PN-70/B-02365, która nie uwzględnia w powierzchni użytkowej takich pomieszczeń jak: garaż, spiżarnia, pomieszczenie gospodarcze, kotłownia, garderoba. Pomieszczenia te nie zostały wymienione w definicjach pomieszczeń przynależnych wskazanych w art. 2 ust. 4 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r., Nr 80, poz. 903), a także definicji powierzchni użytkowej określonej w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie kodeksu cywilnego (tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r., Nr 31 poz. 266). W jaki sposób należy ustalić powierzchnię użytkową na potrzeby ustawy o finansowym wsparciu rodzin?

Na potrzeby ustawy o finansowym wsparciu można przyjąć klasyfikację określoną w projekcie budowlanym pod warunkiem, że powierzchnia użytkowa została określona zgodnie z podaną normą. Na podstawie art. 5 ust. 3 ustawy z dnia 12 września 2002 roku ustawy o normalizacji, polskie normy (powszechnie dostępne i oznaczane symbolem PN) stosowane są na zasadach dobrowolności. Oznacza to, że do określania powierzchni użytkowej na potrzeby ustalenia prawa do stosowania dopłat dopuszczone jest stosowanie normy PN-70/B-02365, jak i norm nowszych (PN-ISO9836:1997). Nawiązując do wyjaśnień zamieszczonych w pyt. 14 należy wskazać, że przy obliczaniu powierzchni użytkowej finansowanej kredytem preferencyjnym z dopłatami należy brać pod uwagę dwa aspekty:

1) dobrowolność stosowania Polskich Norm przy obliczaniu powierzchni użytkowej, dopuszczoną przepisami wskazanymi w odpowiedzi na pytanie nr 27,

2) nie zaliczanie powierzchni pomieszczeń przynależnych do powierzchni użytkowej branej za podstawę do ustalenia prawa do skorzystania z odsetek.

Nie wygląda to najgorzej :D

Przedstawie, jak sytuacja wygląda u mnie.

wg projektu

Powierzchnia uzytkowa 175,5m^2

w tym - budynku mieszkalnego 147,5 m^2

- garażu 28 m^2 (dostawiony do budynky, dach połaczony i wpólna ściana)

Z tym, że te 147,5m^2 zawiera również poddasze (45,6m^2). Projekt jest opisany jako: poddasze z możliwościa zagospodarowania (czyli bez poddasza mam 101,9m^2)

Co teraz mogę zrobić.

1. Jesli odejmę:

- pom.gospodarcze-pralnia 3m^2 -według normy mogę

- piszą też coś o ciągach komunikacyjnych. Czy mozna do nich zaliczyć hall (4,5)

Wychodzi wtedy idealnie 140 m^2

2. Odjąc po prostu poddasze (tylko czy w banku , jak im powiem, że to strych i nie będe zabudowywał to uwierzą? Okna dachowe sa wbudowane + lukarna)

Wychodzi 101,9 m^2.

Niestety w projekcie nie mam zapisanej garderoby tylko sypialnia

Która opcja "przejdzie"?

Ciężko powiedzieć :roll:

Mi w banku gość powiedział, że on patrzy ile w projekcie jest napisanej powierzchni użytkowej i więcej go nie interesuje.

Jeżeli ci architekt napisze, że powierzchnia użytkowa (nieważne według jakiej normy policzy) 101,9 metra to tak będziesz miał przyjęte.

Nie wiem jak jest w innych bankach (oddziałach) bo w mojej mieścinie jest tylko PEKAO SA i PKO BP, ale do tego drugie to już nigdy nie wejdę :evil:

Pozdro

Ciężko powiedzieć :roll:

Mi w banku gość powiedział, że on patrzy ile w projekcie jest napisanej powierzchni użytkowej i więcej go nie interesuje.

Jeżeli ci architekt napisze, że powierzchnia użytkowa (nieważne według jakiej normy policzy) 101,9 metra to tak będziesz miał przyjęte.

Nie wiem jak jest w innych bankach (oddziałach) bo w mojej mieścinie jest tylko PEKAO SA i PKO BP, ale do tego drugie to już nigdy nie wejdę :evil:

Pozdro

Już ma SSO. Potrzebuje na wykończeniówkę.

No to drążę temat dalej.

Coby było, gdybym wpisał we wniosku poddasze jako strych. Bank by ty łyknął. Mam wtedy 102 m^2, czyli wychodzi lepszy współczynnik dopłat przez Państwo.

Następnie ocieplam sobie ten strych (okna dachowe juz są i lukarna też) no bo muszę, ale go nie zabudowuję.

Zabudowe robie poźniej- tylko nie wiem czy po tych 8 latach czy po odbiorze prze PiNB?

Jęsli to nie przejdzie, to czy hall mogę zaliczyc do ciągów komunikacyjnych i odliczyc powierzchnie (jak w przypadku garazu i pralni)?

Dziekuję za odp.

• 2 weeks później...

Witajcie - ponawiam pytanie - może ktoś jednak orientuje się w takich sprawach:

Chcemy brać kredyt razem z żoną. Żona jest współwłaścicielką budynku po swoich rodzicach (współwłaścicieli jest wielu). Wiem, że na dzień zawarcia umowy kredytowej nie może być ona współwłaścicielem. Czy wystarczy by swoje udziały przekazała w darowiźnie komuś z rodziny np. kilka dni przed podpisaniem umowy, a po podpisaniu umowy także notarialnie ta osoba zwróciłaby je żonie? Koszt umowy notarialnej byłby niewielki, podatku od darowizny dla pierwszej grupy podatkowej nie musiałaby płacić - sądzę, że opłaty łączne byłyby za dwie umowy notarialne w wysokości około 4000 zł. Obliczyłem, że dopłat moglibyśmy dostać około 40000 zł. A więc opłacałoby się? Czy ktoś ma już tego rodzaju doświadczenia?

Bardzo proszę o wszelkie cenne informacje.

Z góry serdeczne dzięki za wszelkie informacje

Pozdrawiam

Witajcie - ponawiam pytanie - może ktoś jednak orientuje się w takich sprawach:

Chcemy brać kredyt razem z żoną. Żona jest współwłaścicielką budynku po swoich rodzicach (współwłaścicieli jest wielu). Wiem, że na dzień zawarcia umowy kredytowej nie może być ona współwłaścicielem. Czy wystarczy by swoje udziały przekazała w darowiźnie komuś z rodziny np. kilka dni przed podpisaniem umowy, a po podpisaniu umowy także notarialnie ta osoba zwróciłaby je żonie? Koszt umowy notarialnej byłby niewielki, podatku od darowizny dla pierwszej grupy podatkowej nie musiałaby płacić - sądzę, że opłaty łączne byłyby za dwie umowy notarialne w wysokości około 4000 zł. Obliczyłem, że dopłat moglibyśmy dostać około 40000 zł. A więc opłacałoby się? Czy ktoś ma już tego rodzaju doświadczenia?

Bardzo proszę o wszelkie cenne informacje.

Z góry serdeczne dzięki za wszelkie informacje

Pozdrawiam

Marcin, wg tego co piszesz to się opłaca :) Ale, właściwie nie wiem co Ci napisać dalej, dobrze wszystko przekalkulowłeś ?

• 2 weeks później...