Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my byliśmy się dowiedzieć wczoraj i na 60tys bo tylko tyle nam potrzeba rata wyniesie 384 zl z dopłatą a po 8 latach 450zl na 20 lat , a jak na 30 lat to 302 zl z dopłatą. czy jeszcze jakiś bank udziela tych kredytów oprócz pekao

Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A. - umowa podpisana 2 stycznia 2007 roku - wnioski o kredyt preferencyjny można składać w oddziałach PKO BP SA począwszy od 24 stycznia 2007 roku

Krajowa Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo-Kredytowa - umowa podpisana 18 stycznia 2007 roku - wnioski o kredyt preferencyjny można składać począwszy od 19 lutego 2007 roku

Placówki SKOK udzielające kredytów preferencyjnych

Gospodarczy Bank Wielkopolski S.A. - umowa podpisana 30 kwietnia 2007 roku - wnioski o kredyt preferencyjny można składać począwszy od 1 maja 2007 roku.

Banki Spółdzielcze zrzeszone z Gospodarczym Bankiem Wielkopolskim S.A. udzielające kredytów preferencyjnych

Bank Polskiej Spółdzielczości S.A. - umowa podpisana 15 maja 2007 roku - wnioski o kredyt preferencyjny będzie można składać począwszy od 15 czerwca 2007 roku.

Banki Spółdzielcze zrzeszone z Bankiem Polskiej Spółdzielczości S.A. udzielające kredytów preferencyjnych

Bank Pocztowy S.A. - umowa podpisana 18 maja 2007 roku - wnioski o kredyt preferencyjny będzie można składać w oddziałach Banku Pocztowego począwszy od 1 lipca 2007 roku

Bank Polska Kasa Opieki S.A. - umowa podpisana 6 czerwca 2007 roku - wnioski o kredyt preferencyjny przyjmowane będą od 2 lipca 2007 roku

Mazowiecki Bank Regionalny S.A. - umowa podpisana 5 lipca 2007 roku, wnioski o kredyt preferencyjny przyjmowane są od 1 sierpnia 2007 roku.

Banki Spółdzielcze zrzeszone z Mazowieckim Bankiem Regionalnym S.A. udzielające kredytów preferencyjnych

Witam,

byłem w tym dwa dni temu w PKO SA.

Interesuje mnie kredyt 150tys. Mam działkę (łąka) + 75 tys w gotówce.

Przy okresie 20 lat i racie stałej oprocentowanie nominalne wynosi 4,2%.KOszt raty 992 zł , po 8 latach - 985 zł

Odsetek jakieś 94 tys.

Marża banku 1,45%

Po wizycie w Open Finance inny gość zaproponował mi kredyt na 30 lat - rata stała w wysokości 1050 zł, łączny koszt odsetek 192tys.

Marża 0,8%

Zdecydujemy się raczej na pko.

Na taki kredyt trzeba patrzeć w perspektywie wejścia do strefy Euro - wtedy WIBOR będzie musiał zrównać się z EUROLIBORem czyli spaść, a wtedy rata spadnie.

Witajcie - ponawiam pytanie - może ktoś jednak orientuje się w takich sprawach:

Chcemy brać kredyt razem z żoną. Żona jest współwłaścicielką budynku po swoich rodzicach (współwłaścicieli jest wielu). Wiem, że na dzień zawarcia umowy kredytowej nie może być ona współwłaścicielem. Czy wystarczy by swoje udziały przekazała w darowiźnie komuś z rodziny np. kilka dni przed podpisaniem umowy, a po podpisaniu umowy także notarialnie ta osoba zwróciłaby je żonie? Koszt umowy notarialnej byłby niewielki, podatku od darowizny dla pierwszej grupy podatkowej nie musiałaby płacić - sądzę, że opłaty łączne byłyby za dwie umowy notarialne w wysokości około 4000 zł. Obliczyłem, że dopłat moglibyśmy dostać około 40000 zł. A więc opłacałoby się? Czy ktoś ma już tego rodzaju doświadczenia?

Bardzo proszę o wszelkie cenne informacje.

Z góry serdeczne dzięki za wszelkie informacje

Pozdrawiam

Musisz jeszcze uwzględnić koszty przygotowania notariuszowi dokumentów (odpis z księgi wieczystej - 30 zł) a także wpisu nowego właściciela do ksiąg wieczystych - każda zmiana 200 zł.

Właśnie odwiedziliśmy Pekao SA, żeby zebrać informacje na temat kredytu z dopłatą i od nas też zażądali wyceny. Możesz ją sobie zrobić u kogoś z listy akredytowanych rzeczoznawców, ale bank i tak doliczy Ci do tego 160 zł za kontrolę :evil: Jedyny plus w tym, że robisz jedną wycenę i ksera zanosisz do różnych banków, jeśli składasz więcej niż jeden wniosek kredytowy. Warunki kredytu są nadal takie same, czyli marża 1,45%. Ale od dzisiaj obowiązuje nowa marża na kredyty standardowe - podnieśli ją z 1% (przez 2 pierwsze lata było 0,4%) do ponad 1,7%. Jeszcze do końca miesiąca obowiązuje marża 0,8% ale tylko przez doradców finansowych, tak więc nie wiadomo czy to samo nie spotka kredytów z dopłatą :roll: My staramy się złożyć wnioski do końca tego miesiąca, pytanie tylko ile trwa zrobienie operatu szacunkowego? Może ktoś z Was już robił? Ogólnie sytuacja z kredytami chyba się pogarsza, bo babka w Nordei powiedziała nam, że od poniedziałku będą nowe marże dla franka - ponoć wyższe :( Niewiele opcji zostaje niestety oprócz kredytu z dopłatą.

Witaj

Bierzesz więcej nież 200.000 zł kredytu?

Pozdro

Tak. Wnioskowałem o 220 tys. Przy 200 tys. tego nie ma?

Jak byłem w banku i robiłem rozeznanie to gość powiedział, że przy kredycie do 200 tyś. płaci się coś około 170 zł za tzw. monitoring - powyżej 200 tyś. trzeba robić operat szacunkowy za ok. 900 zł.

Pozdro

Witam,

Chciałem napisać jaką wstępną propozycję dostałem w PKO BP na kredyt z dopłatami. Kredyt w wysokości 300 tyś zł na 25 lat na budowę domu o powierzchni użytkowej 130 m2. Dobra wiadomość, że od powierzchni użytkowej z projektu bank odejmuje garaż, kotłownie, antresole, tarasy. Dzięki temu z 160 m2 zrobiło się właśnie około 130. Wkład własny około 25%.

Marża = 1,8% z możliwością negocjacji. Podobno po odwołaniu się, co wydłuża procedurę o 1 tydzień, można uzyskać marżę 1,5%. Tutaj się najwięcej zmieniło bo jeszcze miesiąc temu marża była stała 1,5% dla wszystkich. Teraz podstawę mają powyżej 2%, z której schodzą w dół zależności od klienta.

Prowizja = 0,6%

Ubezpieczenie pomostowe do czasu wpisu do hipoteki to około 160 zł miesięcznie.

Opłata za oszacowanie nieruchomości 150 zł.

Opłata przed wypłatą każdej transzy 80 zł.

Dane symulacyjne:

Suma rat spłaty: 562 629 zł

Suma odsetek: 262 629 zł

Suma dopłat: 27 995 zł

Rata przez 8 lat około: 1650 zł

Dopłata średnia przez 8 lat około: 320 zł

Rata po 8 latach: 1970 zł

Trochę negatywnie zaskoczyła mnie ta symulacja. Symulacja wykonywana kalkulatorem dopłat (który znajduje się w tym wątku, kilka postów wyżej) była bardziej optymistyczna

Symulacja z kalkulatora:

Suma odsetek: 237 576 zł

Suma dopłat: 52 791 zł

Rata przez 8 lat około: 1420 zł

Dopłata średnia przez 8 lat około: 550 zł

Rata po 8 latach: 1967 zł

Nie wiem jeszcze skąd się biorą tak duże rozbieżności jeżeli chodzi o wysokość dopłaty. Na razie mam tylko podejrzenia, że kalkulator bankowy jako podstawę naliczania odsetek bierze 50 m2 czyli tak jak dla mieszkań, a nie 70 m2 jak dla domów. Druga opcja, że kalkulator dopłat z tego wątku działa nieprawidłowo.

Może ktoś z Was weryfikował już działanie kalkulatora dopłat z praktyką? Czy wyliczenia banku są prawidłowe?

Pozdrawiam.

Bo ostanio wraz z podwyższeniem tych cen m2, które upoważniają do dopłat zmieniono też jeszcze jedną rzecz. Teraz dopłata jest tylko do 70 m2 budowanego domu, a wcześniej była do 100 m2. Efekt jest taki, że budując dom 100 m2 wcześniej dopłacali Ci połowę odsetek, a teraz dopłacą Ci tylko połowę od 70 m2, czyli jakąś jedną trzecią mniej więcej...

Bo ostanio wraz z podwyższeniem tych cen m2, które upoważniają do dopłat zmieniono też jeszcze jedną rzecz. Teraz dopłata jest tylko do 70 m2 budowanego domu, a wcześniej była do 100 m2. Efekt jest taki, że budując dom 100 m2 wcześniej dopłacali Ci połowę odsetek, a teraz dopłacą Ci tylko połowę od 70 m2, czyli jakąś jedną trzecią mniej więcej...

:o :o :o

Info ze strony BGK:

"w przypadku, gdy powierzchnia lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego przekracza odpowiednio 50 m2 i 70 m2, jako podstawę naliczenia dopłat przyjmuje się część zadłużenia pozostającego do spłaty stanowiącego iloczyn równowartości tego zadłużenia i wskaźnika równego ilorazowi 50 m2 (dla lokali)/ 70 m2 (dla domu) i powierzchni użytkowej finansowanego lokalu/domu jednorodzinnego."

Oznacza to mniej więcej tyle, że ja, budując dom 106 m2 dostanę dopłatę tylko do 70 m2, a od pozostałych 36 m2 muszę zapłacić odsetki w całości.

Przyjmijmy, że biorę kredyt 212 000 zł. W przeliczeniu na m2 wychodzi 2000 zł. Na 70 m2 przypada więc 140 000 zł, na pozostałe 36 m2 - 72 000 zł. Bank dopłaci mi połowę odsetek od tych 140 000 zł, a resztę płacę w całości. Czyli mam dopłatę do odestek od 70 tys. zł (połowa ze 140 tys.), co w całości kredytu stanowi 33%.

Nie tak jest? Czym wprowadzam w błąd?

Kiedyś dopłaty były do 100 m2 domu, więc w moim przypadku dopłacali by mi prawie połowę odsetek (dokładnie połowa by była gdybym miał dom 100 m2, a nie 106 m2).