Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Nie mam (jeszcze). Ale na 99% będę brał z dopłatami w Pekao SA. Wniosek złożyłem w zeszłym tygodniu, a dziś zapłaciłem za wycenę nieruchomości (832 zł - zdzierstwo).

:o

A jaka kwota kredytu ?

Ja jutro ide do banku ..obczaić wszystkie szczegóły

Kwota kredytu: 220 tys. zł.

Oprocentowanie: obecnie 7,11 % (Wibor 3m + marża 1,45% - dla uczciwości należałoby tu jeszcze uwzględnić koszt prowizji i inne koszty, ale nie chce mi się tego liczyć).

Rata: 1480 zł

Dopłata: 435 zł

Rata po uwzględnieniu dopłat: 1045 zł

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mam (jeszcze). Ale na 99% będę brał z dopłatami w Pekao SA. Wniosek złożyłem w zeszłym tygodniu, a dziś zapłaciłem za wycenę nieruchomości (832 zł - zdzierstwo).

:o

A jaka kwota kredytu ?

Ja jutro ide do banku ..obczaić wszystkie szczegóły

Oprocentowanie: obecnie 7,11 % (Wibor 3m + marża 1,45% - dla uczciwości należałoby tu jeszcze uwzględnić koszt prowizji i inne koszty, ale nie chce mi się tego liczyć).

a na ile lat?

a na ile lat?

Na 30 lat - 360 rat :-)

a na ile lat?

Na 30 lat - 360 rat :-)

Vafel to interesujaco wygląda .

Ja potrzebuję kredyt na 120 tys ciekawe ile mniej wiecej rata mi wyjdzie :)I jak sie bedzie z tym bankiem współpracowało :)

Ja potrzebuję kredyt na 120 tys ciekawe ile mniej wiecej rata mi wyjdzie :)I jak sie bedzie z tym bankiem współpracowało :)

120 tys. na 30 lat to przy podanych przeze mnie warunkach rata wychodzi 807 zł. Dopłata będzie zależała od tego jaką masz pow. użytkową, ale będzie nie większa niż 355 zł (to w sytuacji, gdybyś budowała dom 70 m2).

120 tys. na 30 lat to przy podanych przeze mnie warunkach rata wychodzi 807 zł. Dopłata będzie zależała od tego jaką masz pow. użytkową, ale będzie nie większa niż 355 zł (to w sytuacji, gdybyś budowała dom 70 m2).

Ja mam dom o powierzchni uzytkowej 113 m2

Pozdrawiam

Witam,

Być może, to co napisze komus pomoże w podjęciu decyzji. Dwa dni temu podpisalem w PKO SA w Lublinie umowe o kredyt z dopłatami. Kwota kredytu 80.000zł na 10 lat.

Wybralem opcje z prowizją (przy tej kwocie 600zł) i z niższą marżą na poziomie 1.45 %. Potrzebna była inspekcja na budowie w cenie 168zł. Rata kredytu to 880zł z 9 miesięczna karencją w spłacie kapitału. Dopłaty są doliczane do pierwszej raty odsetkowej.

W naszym przypadku prognozowana kwota odsetek które zapłacimy to 21500zł a kwota dopłat to 11000zł. Myśle, że ten kredyt jest dobrym rozwiązaniem szczegolnie dla tych którzy maja spory wkład własny i spłacają kredyt w czasie 8-12lat. przy dłuższym okresie kredytowania rata po 8 latach sporo wzrasta w zależności od wielkości dopłaty.

Dodam, że kredyt biorę na wyknczenie domu w stanie surowym zamkniętym z ogrzewaniem typu legalett o powierzchni uzytkowej 126,9m2 pow. całkowita 169m2. Wspołczynnik dopłat wyszedł 0.55.

Sporo informacji i dość dokładny kalkulator kredytu z dopłatami znalazłem na stronie: http://www.rodzinanaswoim.pl/

Róznica miedzy tym co wyszło z kalkulatora a rata kredytu to około 25zł na minus. Ale w kalkulatorze nie mozna wpisać okresu karencji.

Pozdrawiam

Witam,

Być może, to co napisze komus pomoże w podjęciu decyzji. Dwa dni temu podpisalem w PKO SA w Lublinie umowe o kredyt z dopłatami. Kwota kredytu 80.000zł na 10 lat.

Wybralem opcje z prowizją (przy tej kwocie 600zł) i z niższą marżą na poziomie 1.45 %. Potrzebna była inspekcja na budowie w cenie 168zł. Rata kredytu to 880zł z 9 miesięczna karencją w spłacie kapitału. Dopłaty są doliczane do pierwszej raty odsetkowej.

W naszym przypadku prognozowana kwota odsetek które zapłacimy to 21500zł a kwota dopłat to 11000zł. Myśle, że ten kredyt jest dobrym rozwiązaniem szczegolnie dla tych którzy maja spory wkład własny i spłacają kredyt w czasie 8-12lat. przy dłuższym okresie kredytowania rata po 8 latach sporo wzrasta w zależności od wielkości dopłaty.

Dodam, że kredyt biorę na wyknczenie domu w stanie surowym zamkniętym z ogrzewaniem typu legalett o powierzchni uzytkowej 126,9m2 pow. całkowita 169m2. Wspołczynnik dopłat wyszedł 0.55.

Sporo informacji i dość dokładny kalkulator kredytu z dopłatami znalazłem na stronie: http://www.rodzinanaswoim.pl/

Róznica miedzy tym co wyszło z kalkulatora a rata kredytu to około 25zł na minus. Ale w kalkulatorze nie mozna wpisać okresu karencji.

Pozdrawiam

Wielkie dzieki za tą stronę, pojde do banku w naszy miescie i opierdziele babke ktora nawet wyliczyc niepotrafi kwoty kredytu poprawnie. ehhh jak mozna policzyc prawie 11% oprocentowanie .

witam,

chciałbym pokrótce podzielić sie doświadczeniami w braniu tego produktu finansowego - może komuś się przyda.

po wnikliwej analizie instytucji udzielających kredyty na pomorzu okazało się że pomimo oficjalnie większej liczby instytucji udzielających tylko 3 rzeczywiście wchodziły w grę. pekao, pko i pocztowy. doradcy finansowi kompletnie nieprzygotowani do udzielania informacji.

w pekao powiedziano nam - macie państwo zdolność, ale z bliżej nieokreślonych przyczyn nie jesteście wiarygodni.

w pko dano nam szybko pozytywną decyzję kredytową - 0,77 prowizja i 1,5% marża. ubezpiecznenie pomostowe do czasu wpisu do hipoteki stała kwota miesięczna, ale zaczyna się dopiero od uruchomienia pierwszej transzy kredytu

w pocztowym decyzja też ponoć pozytywna ale od 2 tygodni nie możemy dowiedzieć się o warunki kredytu.

w pko przetrzymaliśmy decyzję kredytową o niemal cały miesiąc (tyle jest ważna) żeby mieć porównanie z pocztowym - okazało się że bank pko miał ciśnienie na udzielenie tego kredytu bo zszedł z marżą do 1,2% :D

w takim układzie zdecydowaliśmy się na ten kredyt- umowa podpisana.

dodatkowym atutem pko jest to że nie musimy opowiadać się jaki będzie harmonogram wykorzystania kredytu - jak nam będzie szła budowa - tak będziemy korzystać z kredytu

jeszcze jedna sprawa - projekt indywidualny - dom 180 m2 powierzchni użytkowej mieszkalnej w pełni podpiwniczony - łącznie prawie 300m2 powierzchni - na potrzeby kredytu poddasze ujęto jako strych nieużytkowy i wyłączono klatkę schodową. w efekcie do dopłaty przyjęto 94 m2 powierzchni użytkowej. wszystko pięknie przeszło

pozdrowienia dla zmagających się z bankami 8) :lol:

czy oprocentowanie a pko i pekao jest takie same czy jest roznica, i czy marza jest doliczana z gory?tzn czy trzeba jednorazowo za nia zaplacic

niemal takie samo - marża pekao w wariancie z prowizją wynosi 1,45, a w pko 1,5

prowizja od udzielenia kredytu - pekao 0,75%, pko 0,77%

prowizja od udzielenia kredytu teoretycznie płatna z góry, ale jest możliwość powiększenia kwoty kredytu o tę wartość (tę wersję wybraliśmy)

pozdr.

A ja wam powiem, że tez starałam się o kredyt z doplatami, w PKO SA dostalam oprocentowanie 8,05 , jak wszystko przeliczyłam to bardziej okazało się opłacalne wziąść zwykły kredyt złotówkowy niz z doplatami,

warunki zwykłego kredytu 6,46 % ( oprocentowanie 5,66, marza banku 0,8 ), po przeliczeniu na 25 lat kredytu wychodzi taniej niz z dopłatami, dodatkowo kredyt z dopłatami mozesz jedynie spłacic wczesniej, nie mozna go przewalutowac, natomiast zwykły tak, poczekam troche, moze za 5 lat bedzie opłacalne przewalutowac na franki albo inna walutę

dodatkowo kredyt z dopłatami mozesz jedynie spłacic wczesniej, nie mozna go przewalutowac, natomiast zwykły tak,

wydaje mi się że masz złe informacje, z tego co ja wiem to po 8 latach, jak sie skończą dopłaty to można go przewalutować, jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi, a po za tym zawsze można wziąć inny kredyt i spłacić wcześniejszy-jest dużo możliwości :wink: