Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ooo, to możne jakieś szczegóły- w jakim banku, jakie warunki, jak są wypłacane transze, od kiedy ten kredyt itp.-jeżeli oczywiście możecie :lol:

My akurat braliśmy kredyt w zeszłym roku we wrześniu w PKO BP.

Kolejnym bankiem, który braliśmy pod uwagę było PeKaO SA, jednak odmówili nam, gdyż mieliśmy już kredyt na działkę, na której chcieliśmy się budować w innym banku (PKO BP).

Inne banki, jak np. SKOK, nie dawały kredytu na 30 lat, tylko na 15.

Minusem, można tak powiedzieć, kredytu w PKO BP było to, że raty były tylko malejące, nie można było wziąć w stałych.

Co do transz, to w umowie jest zapis, że:

1-sza transza nie może być większa niż 20% kredytu,

natomiast każda kolejna nie większa niż 50 % aktualnej wartości nieruchomości.

My na razie jesteśmy po 2 transzach.

Jak wystąpiliśmy o kredyt, to mieliśmy dom w stanie surowym otwartym - bez więźby. Dom plus działka zostały potraktowane jako wkład własny. I w sumie mogliśmy już za drugą transzą wypłacić wszystko, ale stwierdziliśmy, że lepiej rozbić na 2 części - po co płacić odsetki, od kasy, która leży na koncie.

Co do banku, to na razie sobie chwalę współpracę, ale jak wiadomo dużo zależy od ludzi, nam się akurat dobrze trafiło: kontakt z przedstawicielem banku bardzo sympatyczny, z rzeczoznawcą też - telefonicznie szło dużo załatwić. Także nie mogę powiedzieć nic złego na nich ani na bank.

Jeśli macie jakieś pytania, to piszcie, bo nie wiem co jeszcze Was interesuje.

Ogólnie taka uwaga ode mnie: przy sporządzaniu kosztorysu, lepiej większe kwoty przenieść na prace wykonywane w początkowych etapach, gdyż bank sprawdza stopień zaawansowania prac na poszczególnych etapach i albo uważa je za zakończone albo nie (w niektórych bankach podobno albo 100% albo 0%), także lepiej mieć ciut środków na początku luźnych, gdyż nie wszystko można przewidzieć, a jak coś wypadnie, to można temu zaradzić, a nie utknąć z budową i nie dostać kolejnych transzy.

czesc.

W prawdzie odpuściliśmy z kredytem ale jakis czas temu złozyłam wniosek do banku pocztowego .

Babka zadzwoniła i ..marża 1,30%,prowizja 2 % ,rozliczenie z 50 %faktur..wycena nieruchomości koło 1000zł ..

Potrzebne dokumenty

Dokumenty potwierdzające proponowaną formę zabezpieczenia w kredycie hipotecznym

Odpis Księgi Wieczystej (ważny 3 miesiące),

1. Wypis z rejestru gruntów, wyrys z mapy ewidencyjnej,

2. Projekt budowlany,

3. Kosztorys wraz z harmonogramem robót

4. Decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego i udzieleniu pozwolenia na budowę,

5. Plan zagospodarowania przestrzennego,

6. Uzgodnienia z dostawcami mediów dotyczące przyłączy wodno-kanalizacyjnych, gazowych, elektrycznych i innych,

7. Wycena nieruchomości,

8. Polisa ubezpieczeniowa nieruchomości,

9. Zaświadczenie z Urzędu Miasta lub gminy o nie zaleganiu w podatkach.

W PKO BP - kredyt hipoteczny MIX - również nie wymagają faktur. 20% kredytu można przeznaczyć na dowolny cel nie związany z budową.

no właśnie i to jest dobre, bo w pekao sa jest tylko i wyłącznie na dom,

myślę jeszcze o tym kosztorysie i o tym co pisali Magda i Michał i chyba będę musiała coś pokombinować :lol: , jak dobrze że takie forum istnieje :p

przypomniało mi się jeszcze że facet -doradca mówił że im szybciej wypłacane są transze tym lepiej-ale nie wiem dlaczego :oops: :lol:

W PKO BP - kredyt hipoteczny MIX - również nie wymagają faktur. 20% kredytu można przeznaczyć na dowolny cel nie związany z budową.

no właśnie i to jest dobre, bo w pekao sa jest tylko i wyłącznie na dom,

myślę jeszcze o tym kosztorysie i o tym co pisali Magda i Michał i chyba będę musiała coś pokombinować :lol: , jak dobrze że takie forum istnieje :p

przypomniało mi się jeszcze że facet -doradca mówił że im szybciej wypłacane są transze tym lepiej-ale nie wiem dlaczego :oops: :lol:

A co to za róznica .W jak chcesz by Ci kasy zostało z kredytu to np.w kosztorysie wyceniasz okna za 20 tys a wstawiasz za 13 tys ...nikt nie sprawdza za ile kupiłeś te okna .ważne aby były!

Mam kredyt z PKO SA i oni nie wymagają faktur. W kosztorysie można troche naciagnąć planowane wydatki. Nikt nie sprawdza np: jakie okna i za ile zostały wstawione. Ważne jest żeby postęp prac zgadzał się z kosztorysem. A jeśli coś zostało zakupione( materialy) a nie zrobione lub zamontowane to dobrze jest to pokazać w trakcie inspekcji z banku ew. przedstawic faktury za zakup materiałów potwierdzajace, że wydało się pieniadze i na co.

Pozdrawiam

Byłem dziś w Banku Pocztowym i pytałem o kredyt z dopłatą.

Oprocentowanie: marża=1,3% + WIBOR 6M

Prowizja: wyjściowo 2,5% - do negocjacji; podobno można zejść do 1,5%

Dodatkowo ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki: 0,42% - płatne jednorazowo.

Inwestycja rozliczana jest na zasadzie: 60% faktury, 40% oświadczenie. Są też wizyty pracownika banku na budowie - bezpłatne.

Wadą jest to, że trzeba zrobić wycenę u rzeczoznawcy jeszcze przed złożeniem wniosku. Aha - i Pani straszyła mnie, że od kwietnia marża idzie do góry :-)

Byłem dziś w Banku Pocztowym i pytałem o kredyt z dopłatą.

Oprocentowanie: marża=1,3% + WIBOR 6M

Prowizja: wyjściowo 2,5% - do negocjacji; podobno można zejść do 1,5%

Dodatkowo ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki: 0,42% - płatne jednorazowo.

Inwestycja rozliczana jest na zasadzie: 60% faktury, 40% oświadczenie. Są też wizyty pracownika banku na budowie - bezpłatne.

Wadą jest to, że trzeba zrobić wycenę u rzeczoznawcy jeszcze przed złożeniem wniosku. Aha - i Pani straszyła mnie, że od kwietnia marża idzie do góry :-)

to chyba dobre warunki? :roll: nie fajne jest tylko rozliczanie tych faktur

My znowu w PEKAO S.A. , jutro do PKO BP. Za kredyt trzeba już się na poważnie wziąśc bo podobno może zabraknąć w tym roku :wink:

A na poważnie to :

Na tę chwilę oprocentowanie (WIBOR 3M + marża)= 6,71% - to chyba dobrze

Stopa referencyjna dla dopłat = 8,64 % ale ma spadać - to podobno bardzo zle

koszty dodatkowe związane z kredytem , czyli wycena , prowizja, ubezpieczenie => prawie 3 tysiaki...

Podobno faktur nie wymagają , zobaczymy jutro co PKO BP zaproponuje a potem już na serio załatwiamy. :(

Wibor w tych kredytach jest s-3M, czyli zmiana stawki % zmieniana jest co 3 miesiące, na dzisiaj oprocentowanie jest 4,43 + oprocentowanie banku. Czyli ok 5,93%

Nie wiem jak jest w innych bankach, ale w PKO BP oprocentowanie jest ustalane kwartalnie - na dany kwartał brane są dane z poprzedniego kwartału, czyli oprocentowanie np. na kwieceń - czerwiec ustalane jest na podstawie wiboru z marca.

Pierwszy okres rozliczeniowy może być krótszy niz 3 miesiące, tak aby kolejne raty wychodziły już z uwzględnieniem okresów kwartalnych: I-III, IV-VI, VII-IX, X-XII.