beti,kris,mimi 09.03.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Projektu nie widac to codzienny c117? Wcale nie taki malutki ten domek .. Projektu nie widać, bo w linku jest na końcu przecinek - jak go usuniesz link zadziała. ok, dzięki, poprawiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 10.03.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Co tam słychać w związku z kredycikami? Co u ciebie pati-dostałaś odpowiedź z pocztowego? a może jest już jakaś nowa super oferta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 10.03.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Co tam słychać w związku z kredycikami? Co u ciebie pati-dostałaś odpowiedź z pocztowego? a może jest już jakaś nowa super oferta My już co prawda mamy taki kredyt, ale chętnie poczytam i jak będę mogła to coś podpowiem : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 10.03.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 ooo, to możne jakieś szczegóły- w jakim banku, jakie warunki, jak są wypłacane transze, od kiedy ten kredyt itp.-jeżeli oczywiście możecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 10.03.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 ooo, to możne jakieś szczegóły- w jakim banku, jakie warunki, jak są wypłacane transze, od kiedy ten kredyt itp.-jeżeli oczywiście możecie My akurat braliśmy kredyt w zeszłym roku we wrześniu w PKO BP. Kolejnym bankiem, który braliśmy pod uwagę było PeKaO SA, jednak odmówili nam, gdyż mieliśmy już kredyt na działkę, na której chcieliśmy się budować w innym banku (PKO BP). Inne banki, jak np. SKOK, nie dawały kredytu na 30 lat, tylko na 15. Minusem, można tak powiedzieć, kredytu w PKO BP było to, że raty były tylko malejące, nie można było wziąć w stałych. Co do transz, to w umowie jest zapis, że: 1-sza transza nie może być większa niż 20% kredytu, natomiast każda kolejna nie większa niż 50 % aktualnej wartości nieruchomości. My na razie jesteśmy po 2 transzach. Jak wystąpiliśmy o kredyt, to mieliśmy dom w stanie surowym otwartym - bez więźby. Dom plus działka zostały potraktowane jako wkład własny. I w sumie mogliśmy już za drugą transzą wypłacić wszystko, ale stwierdziliśmy, że lepiej rozbić na 2 części - po co płacić odsetki, od kasy, która leży na koncie. Co do banku, to na razie sobie chwalę współpracę, ale jak wiadomo dużo zależy od ludzi, nam się akurat dobrze trafiło: kontakt z przedstawicielem banku bardzo sympatyczny, z rzeczoznawcą też - telefonicznie szło dużo załatwić. Także nie mogę powiedzieć nic złego na nich ani na bank. Jeśli macie jakieś pytania, to piszcie, bo nie wiem co jeszcze Was interesuje. Ogólnie taka uwaga ode mnie: przy sporządzaniu kosztorysu, lepiej większe kwoty przenieść na prace wykonywane w początkowych etapach, gdyż bank sprawdza stopień zaawansowania prac na poszczególnych etapach i albo uważa je za zakończone albo nie (w niektórych bankach podobno albo 100% albo 0%), także lepiej mieć ciut środków na początku luźnych, gdyż nie wszystko można przewidzieć, a jak coś wypadnie, to można temu zaradzić, a nie utknąć z budową i nie dostać kolejnych transzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 10.03.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 czesc.W prawdzie odpuściliśmy z kredytem ale jakis czas temu złozyłam wniosek do banku pocztowego .Babka zadzwoniła i ..marża 1,30%,prowizja 2 % ,rozliczenie z 50 %faktur..wycena nieruchomości koło 1000zł ..Potrzebne dokumenty Dokumenty potwierdzające proponowaną formę zabezpieczenia w kredycie hipotecznym Odpis Księgi Wieczystej (ważny 3 miesiące),1. Wypis z rejestru gruntów, wyrys z mapy ewidencyjnej,2. Projekt budowlany,3. Kosztorys wraz z harmonogramem robót4. Decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego i udzieleniu pozwolenia na budowę,5. Plan zagospodarowania przestrzennego,6. Uzgodnienia z dostawcami mediów dotyczące przyłączy wodno-kanalizacyjnych, gazowych, elektrycznych i innych,7. Wycena nieruchomości,8. Polisa ubezpieczeniowa nieruchomości,9. Zaświadczenie z Urzędu Miasta lub gminy o nie zaleganiu w podatkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 10.03.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 no właśnie a jak to jest z rozliczeniem faktur W PeKaO SA? czy ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 10.03.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 no właśnie a jak to jest z rozliczeniem faktur W PeKaO SA? czy ktoś wie? Mi powiedziano, że nie potrzeba faktur. Jest wizyta na budowie i na tej podstawie wypłacają następną transzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 10.03.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 W PKO BP - kredyt hipoteczny MIX - również nie wymagają faktur. 20% kredytu można przeznaczyć na dowolny cel nie związany z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 10.03.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 W PKO BP - kredyt hipoteczny MIX - również nie wymagają faktur. 20% kredytu można przeznaczyć na dowolny cel nie związany z budową. no właśnie i to jest dobre, bo w pekao sa jest tylko i wyłącznie na dom, myślę jeszcze o tym kosztorysie i o tym co pisali Magda i Michał i chyba będę musiała coś pokombinować , jak dobrze że takie forum istnieje przypomniało mi się jeszcze że facet -doradca mówił że im szybciej wypłacane są transze tym lepiej-ale nie wiem dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 10.03.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 dopiero od wypłaty całego kredytu spłacasz kapitał a tak to tylko niestety odsetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 10.03.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 no właśnie a jak to jest z rozliczeniem faktur W PeKaO SA? czy ktoś wie? Nie potrzeba żadnych faktur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 10.03.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 W PKO BP - kredyt hipoteczny MIX - również nie wymagają faktur. 20% kredytu można przeznaczyć na dowolny cel nie związany z budową. no właśnie i to jest dobre, bo w pekao sa jest tylko i wyłącznie na dom, myślę jeszcze o tym kosztorysie i o tym co pisali Magda i Michał i chyba będę musiała coś pokombinować , jak dobrze że takie forum istnieje przypomniało mi się jeszcze że facet -doradca mówił że im szybciej wypłacane są transze tym lepiej-ale nie wiem dlaczego A co to za róznica .W jak chcesz by Ci kasy zostało z kredytu to np.w kosztorysie wyceniasz okna za 20 tys a wstawiasz za 13 tys ...nikt nie sprawdza za ile kupiłeś te okna .ważne aby były! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz d. 11.03.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Mam kredyt z PKO SA i oni nie wymagają faktur. W kosztorysie można troche naciagnąć planowane wydatki. Nikt nie sprawdza np: jakie okna i za ile zostały wstawione. Ważne jest żeby postęp prac zgadzał się z kosztorysem. A jeśli coś zostało zakupione( materialy) a nie zrobione lub zamontowane to dobrze jest to pokazać w trakcie inspekcji z banku ew. przedstawic faktury za zakup materiałów potwierdzajace, że wydało się pieniadze i na co. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 12.03.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Byłem dziś w Banku Pocztowym i pytałem o kredyt z dopłatą. Oprocentowanie: marża=1,3% + WIBOR 6M Prowizja: wyjściowo 2,5% - do negocjacji; podobno można zejść do 1,5% Dodatkowo ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki: 0,42% - płatne jednorazowo. Inwestycja rozliczana jest na zasadzie: 60% faktury, 40% oświadczenie. Są też wizyty pracownika banku na budowie - bezpłatne. Wadą jest to, że trzeba zrobić wycenę u rzeczoznawcy jeszcze przed złożeniem wniosku. Aha - i Pani straszyła mnie, że od kwietnia marża idzie do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 12.03.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Byłem dziś w Banku Pocztowym i pytałem o kredyt z dopłatą. Oprocentowanie: marża=1,3% + WIBOR 6M Prowizja: wyjściowo 2,5% - do negocjacji; podobno można zejść do 1,5% Dodatkowo ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki: 0,42% - płatne jednorazowo. Inwestycja rozliczana jest na zasadzie: 60% faktury, 40% oświadczenie. Są też wizyty pracownika banku na budowie - bezpłatne. Wadą jest to, że trzeba zrobić wycenę u rzeczoznawcy jeszcze przed złożeniem wniosku. Aha - i Pani straszyła mnie, że od kwietnia marża idzie do góry to chyba dobre warunki? nie fajne jest tylko rozliczanie tych faktur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 12.03.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 My znowu w PEKAO S.A. , jutro do PKO BP. Za kredyt trzeba już się na poważnie wziąśc bo podobno może zabraknąć w tym roku A na poważnie to : Na tę chwilę oprocentowanie (WIBOR 3M + marża)= 6,71% - to chyba dobrze Stopa referencyjna dla dopłat = 8,64 % ale ma spadać - to podobno bardzo zle koszty dodatkowe związane z kredytem , czyli wycena , prowizja, ubezpieczenie => prawie 3 tysiaki... Podobno faktur nie wymagają , zobaczymy jutro co PKO BP zaproponuje a potem już na serio załatwiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafir6 12.03.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Wibor w tych kredytach jest s-3M, czyli zmiana stawki % zmieniana jest co 3 miesiące, na dzisiaj oprocentowanie jest 4,43 + oprocentowanie banku. Czyli ok 5,93% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 13.03.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Wibor w tych kredytach jest s-3M, czyli zmiana stawki % zmieniana jest co 3 miesiące, na dzisiaj oprocentowanie jest 4,43 + oprocentowanie banku. Czyli ok 5,93% Nie wiem jak jest w innych bankach, ale w PKO BP oprocentowanie jest ustalane kwartalnie - na dany kwartał brane są dane z poprzedniego kwartału, czyli oprocentowanie np. na kwieceń - czerwiec ustalane jest na podstawie wiboru z marca. Pierwszy okres rozliczeniowy może być krótszy niz 3 miesiące, tak aby kolejne raty wychodziły już z uwzględnieniem okresów kwartalnych: I-III, IV-VI, VII-IX, X-XII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 13.03.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Pko bp .Marża 1,5 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts