Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My też chcemy wziąć kredyt z dopłatą, byliśmy w banku decyzję mamy na tak, jest jednak problem który mnie przeraził. Nasz projekt ma 119,4m2 a raczej miał, architekt który adaptował projekt skreślił tą powierzchnię i napisał czerwoniutkim długopisem 143m2. W takim wypadku nie łapiemy się na dopłatę. Ta powierzchnia wynika z tego że dodał on poprostu pow. garażu i kotłowni które jak wyczytałem na stronach BGK nie są wliczane do pow do której są dopłaty, ciekaw jestem co na to powie bank. Czy ktoś z was miał może podobną sytuację i jak ona sie skończyła. Czy przy ustalaniu wielkości dopłaty ktoś z banku w to się zagłębia czy liczy się tylko to co w projekcie?

Ja w projekcie do powierzchni uzytkowej nie mam wliczone -garaż,garderoby ,pomieszczenie gospodarczego.

Idz do architekta niech zrobi z tym porządek i złozy dokumenty do starostwa o zmiane pozwolenia na budowe z naniesionymi porawnymi danymi..

Pati25 dobrze pisze. Bank patrzy na powierzchnię użytkową, jak ją projektant policzył za bardzo nie wnika, patrzy tylko na liczbę. Także niech projektant przeliczy ją jeszcze raz, nie licząc do niej garażu.

Nie wiem czy jest sens za dużo pomniejszać powierzchnię użytkową, bo na jej podstawie bank określa maksymalną kwotę kosztorysową, czyli mnoży ilość metrów razy stawka m2 domu i jeśli Twój kosztorys zmieści się w tej kwocie, to kwalifikujesz się do udzielenia kredytu.

A ja znalazłam coś takiego:

"Ustawa o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 21 czerwca 2001 r. (tekst jednolity Dz.U. z 2005 r. nr 31, poz. 266 z późn. zm.) do powierzchni użytkowej lokalu zalicza się powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów, loggi, antresoli, szaf, schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkarni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału."

sama zaczęłam się zastanawiać czy my mamy dobrze naliczona tą powierzchnię , tym bardziej że robiliśmy małe zmiany :o

analizuje ten zapis cytowany wyżej i stwierdzam że to wszystko nie jest takie jednoznaczne, bo co niby oznacza oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania, dla mnie może to być wspominana wcześniej garderoba lub też pom. gosp., dziwne to wszystko :o

my przeliczając powierzchnię użytkową, kierowaliśmy się odpowiedzią jaką udzielił Minister Finansów firmie Archeton, która zwróciła się z pytaniem w celu doprecyzowania tej powierzchni, gdyż ciągle brak jednoznacznej odpowiedzi, jak ją liczyć.

Szczegóły w linku poniżej:

http://www.archeton.pl/info/art-577

Sądzę, że niektórym może się przydać.

Szczególnie, jak brakuje pomysłu jak przeliczyć powierzchnię domu, aby kwalifikował się do kredytu.

nie musisz wcale udawać się do Starostwa.

Wpisujesz we wniosku właściwą powierzchnie użytkową a gdy Pani się opiera to pokazujesz interpretację z ministerstwa a jak dalej nie skutkuje to wal do kierownika .

u nas to dokładnie tak wyglądało - z powierzchni użytkowej zapisanej w projekcie w ten sposób wyłączyliśmy klatkę schodową prowadzącą na "strych" - przeszło bez najmniejszych problemów

A dzis dzwoniła pani z pko bp i zapytałam ja o marże to powiedziła ze u nich spadaja :o i beda spadac :o [/u]

to może jeszcze poczekać? :roll: bo mój małż jak dzis był w pko pb to warunki dostał takie:kredyt refundowany- marża-1,80

-prowizja 1,20

oprocentowanie-8,34%, kredyt na 160.000, 300rat,

raty w pierwszym 8 lat spłacania wynoszą

średnio 900, potem średnio 1.200

kredyt hip. własny kąt- marża 2,55

-prowizja 1,2

-oprocentowanie 6,85%, kwota j.w, rat tyle samo, raty równe

wychodzą mniej więcej 1.132,70

oczywiście to są dane symulacyjne

mam nadzieję że niczego nie pomyliłam :wink:

Dziś znowu byliśmy w pko bp dopytać się jeszcze o rożne rzeczy, chodzi oczywiście o kredyt refundowany, a więc na dzień dzisiejszy marża, prowizja i oprocentowanie jak pisałam wyżej, suma również, ale tym razem pani robiła nam symulację na 20 lat w ratach równych i malejących, z rat równych wynika że przez pierwsze trzy lata z dopłatami płacimy średnio 999zł, potem przez 5 lat 1050zł. a resztę w ratach 1373zł,

co wy o tym myślicie?

zwróćcie uwagę na wysokość rat przy kredycie na 25 lat a przy kredycie na 20 lat, niby 100 zł różnicy, a w portfelu jakieś 50 tyś :o , jestem w szoku że przez lat można tyle przepłacić,

okazuje się również że aby wziąć kredyt to trzeba być bogatym człowiekiem-chodzi mi o opłaty związane z uzyskaniem kredytu- w tym konkretnym przypadku wyszłoby jakieś 3500 -to jakieś nieporozumienie chyba:-/

będe wdzięczna za wasze opinie,

Ja i mój mąż byliśmy wczoraj w Banku Pocztowym. Staramy się o kredyt w wysokości 250.000 zł na 30 lat. I co nam zaoferowali?

- 5.90%

- prowizja 3%

- po 8 latach rata: 1537,33

Na razie jest to najlepsza oferta jaką dotychczas otrzymaliśmy!

Może ktoś będzie miał lepszą propozycję i rozeznanie? Proszę o radę. Czy ten kredyt jest, na obecne warunki, w miarę możliwy?

Witam,

Coś ta prowizja wysoka. Jak byłem w Banku Pocztowym to przy kredycie 300 tyś na 25 lat i wkładzie własnym powyżej 20% zaoferowano nam 2,5% prowizji (podobno można stargować maksymalnie do 1,5%). Marża standardowo 1,3 %. Chciałem jeszcze zwrócić uwagę iż Pocztowy jako stopę bazową używa Wiboru 6M, który według tego co sprawdzałem, wychodzi zawsze mniej więcej 0,1% wyżej niż Wibor 3M. Można sobie sprawdzić na stronie bankier.pl, gdzie są prezentowane wykresy dla poszczególnych wskaźników od roku 2000.

Od 1 kwietnia wchodzą oferty 3 banków:

1) Pekao Bank Hipoteczny - http://www.bphbh.pl/u235/navi/34501

2) Alior Bank - http://www.aliorbank.pl/pl/o_banku/centrum_informacyjne/aktualnosci/wiadomosc?newsId=59,Alior-Bank-dolaczyl-do-programu-Rodzina-na-swoim

3) oraz Getin bank - na stronie nie znalazłem żadnych informacji o nowej ofercie

Może wejście nowych banków z ofertą zachęci obecne banki do zmniejszenia marż.

Był ktoś ostatnio w Pekao SA? Jak marże się trzymają?

Witam,

Coś ta prowizja wysoka. Jak byłem w Banku Pocztowym to przy kredycie 300 tyś na 25 lat i wkładzie własnym powyżej 20% zaoferowano nam 2,5% prowizji (podobno można stargować maksymalnie do 1,5%). Marża standardowo 1,3 %. Chciałem jeszcze zwrócić uwagę iż Pocztowy jako stopę bazową używa Wiboru 6M, który według tego co sprawdzałem, wychodzi zawsze mniej więcej 0,1% wyżej niż Wibor 3M. Można sobie sprawdzić na stronie bankier.pl, gdzie są prezentowane wykresy dla poszczególnych wskaźników od roku 2000.

Od 1 kwietnia wchodzą oferty 3 banków:

1) Pekao Bank Hipoteczny - http://www.bphbh.pl/u235/navi/34501

2) Alior Bank - http://www.aliorbank.pl/pl/o_banku/centrum_informacyjne/aktualnosci/wiadomosc?newsId=59,Alior-Bank-dolaczyl-do-programu-Rodzina-na-swoim

3) oraz Getin bank - na stronie nie znalazłem żadnych informacji o nowej ofercie

Może wejście nowych banków z ofertą zachęci obecne banki do zmniejszenia marż.

Był ktoś ostatnio w Pekao SA? Jak marże się trzymają?

Pekao sa byłam w piatek odebrac dokumenty ..kobita mnie prawie błagała zebym nie odbierała dokumentów ze to świetna oferta marża 2,1 % ze juz teraz maja większa marże itd itd itd

No w koncu nowe banki :)