beti,kris,mimi 13.03.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Pko bp .Marża 1,5 % MUSIMY TAM ZŁOŻYĆ WNIOSEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 13.03.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 My też chcemy wziąć kredyt z dopłatą, byliśmy w banku decyzję mamy na tak, jest jednak problem który mnie przeraził. Nasz projekt ma 119,4m2 a raczej miał, architekt który adaptował projekt skreślił tą powierzchnię i napisał czerwoniutkim długopisem 143m2. W takim wypadku nie łapiemy się na dopłatę. Ta powierzchnia wynika z tego że dodał on poprostu pow. garażu i kotłowni które jak wyczytałem na stronach BGK nie są wliczane do pow do której są dopłaty, ciekaw jestem co na to powie bank. Czy ktoś z was miał może podobną sytuację i jak ona sie skończyła. Czy przy ustalaniu wielkości dopłaty ktoś z banku w to się zagłębia czy liczy się tylko to co w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 13.03.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Ja w projekcie do powierzchni uzytkowej nie mam wliczone -garaż,garderoby ,pomieszczenie gospodarczego.Idz do architekta niech zrobi z tym porządek i złozy dokumenty do starostwa o zmiane pozwolenia na budowe z naniesionymi porawnymi danymi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 13.03.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Ja w projekcie do powierzchni uzytkowej nie mam wliczone -garaż,garderoby ,pomieszczenie gospodarczego. Idz do architekta niech zrobi z tym porządek i złozy dokumenty do starostwa o zmiane pozwolenia na budowe z naniesionymi porawnymi danymi.. Pati25 dobrze pisze. Bank patrzy na powierzchnię użytkową, jak ją projektant policzył za bardzo nie wnika, patrzy tylko na liczbę. Także niech projektant przeliczy ją jeszcze raz, nie licząc do niej garażu. Nie wiem czy jest sens za dużo pomniejszać powierzchnię użytkową, bo na jej podstawie bank określa maksymalną kwotę kosztorysową, czyli mnoży ilość metrów razy stawka m2 domu i jeśli Twój kosztorys zmieści się w tej kwocie, to kwalifikujesz się do udzielenia kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 13.03.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 A ja znalazłam coś takiego: "Ustawa o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 21 czerwca 2001 r. (tekst jednolity Dz.U. z 2005 r. nr 31, poz. 266 z późn. zm.) do powierzchni użytkowej lokalu zalicza się powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów, loggi, antresoli, szaf, schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkarni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału." sama zaczęłam się zastanawiać czy my mamy dobrze naliczona tą powierzchnię , tym bardziej że robiliśmy małe zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 13.03.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 analizuje ten zapis cytowany wyżej i stwierdzam że to wszystko nie jest takie jednoznaczne, bo co niby oznacza oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania, dla mnie może to być wspominana wcześniej garderoba lub też pom. gosp., dziwne to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 13.03.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Pko bp .Marża 1,5 % A nam dzisiaj powiedzieli że marża 1.8 % . Chyba juz po podwyżce . Razem z wiborkiem 6.13 % . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 13.03.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Tutaj jest artykulik odnośnie garażu i jego (nie)liczeniu do powierzchni użytkowej: http://www.muratordom.pl/prawo-i-pieniadze/kredyty-i-pozyczki/kredyt-z-doplata-na-dom-z-garazem---wyjasnia-ministerstwo-budownictwa,6530_17034.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 13.03.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 my przeliczając powierzchnię użytkową, kierowaliśmy się odpowiedzią jaką udzielił Minister Finansów firmie Archeton, która zwróciła się z pytaniem w celu doprecyzowania tej powierzchni, gdyż ciągle brak jednoznacznej odpowiedzi, jak ją liczyć. Szczegóły w linku poniżej:http://www.archeton.pl/info/art-577 Sądzę, że niektórym może się przydać. Szczególnie, jak brakuje pomysłu jak przeliczyć powierzchnię domu, aby kwalifikował się do kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 14.03.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 To że pow. garażu i kotłowni się nie wlicza to ja wiem, ale co powie bank na to że adaptujący projekt ją wliczył, czy będę musiał jeszcze raz do starostwa o zmianę pozwolenia się udać, czy może wystarczy jakieś oświadczenie projektanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 14.03.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 nie musisz wcale udawać się do Starostwa. Wpisujesz we wniosku właściwą powierzchnie użytkową a gdy Pani się opiera to pokazujesz interpretację z ministerstwa a jak dalej nie skutkuje to wal do kierownika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pidi78 15.03.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 nie musisz wcale udawać się do Starostwa. Wpisujesz we wniosku właściwą powierzchnie użytkową a gdy Pani się opiera to pokazujesz interpretację z ministerstwa a jak dalej nie skutkuje to wal do kierownika . u nas to dokładnie tak wyglądało - z powierzchni użytkowej zapisanej w projekcie w ten sposób wyłączyliśmy klatkę schodową prowadzącą na "strych" - przeszło bez najmniejszych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 15.03.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 A mogę wiedzieć w jakim banku my zdecydowaliśmy się na Pekao sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 16.03.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Wpisujesz we wniosku właściwą powierzchnie użytkową... Racja, pani z banku mnie uspokoiła, uff ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 17.03.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 A dzis dzwoniła pani z pko bp i zapytałam ja o marże to powiedziła ze u nich spadaja i beda spadac [/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 17.03.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 A dzis dzwoniła pani z pko bp i zapytałam ja o marże to powiedziła ze u nich spadaja i beda spadac [/u] to może jeszcze poczekać? bo mój małż jak dzis był w pko pb to warunki dostał takie:kredyt refundowany- marża-1,80 -prowizja 1,20 oprocentowanie-8,34%, kredyt na 160.000, 300rat, raty w pierwszym 8 lat spłacania wynoszą średnio 900, potem średnio 1.200 kredyt hip. własny kąt- marża 2,55 -prowizja 1,2 -oprocentowanie 6,85%, kwota j.w, rat tyle samo, raty równe wychodzą mniej więcej 1.132,70 oczywiście to są dane symulacyjne mam nadzieję że niczego nie pomyliłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 20.03.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Dziś znowu byliśmy w pko bp dopytać się jeszcze o rożne rzeczy, chodzi oczywiście o kredyt refundowany, a więc na dzień dzisiejszy marża, prowizja i oprocentowanie jak pisałam wyżej, suma również, ale tym razem pani robiła nam symulację na 20 lat w ratach równych i malejących, z rat równych wynika że przez pierwsze trzy lata z dopłatami płacimy średnio 999zł, potem przez 5 lat 1050zł. a resztę w ratach 1373zł, co wy o tym myślicie? zwróćcie uwagę na wysokość rat przy kredycie na 25 lat a przy kredycie na 20 lat, niby 100 zł różnicy, a w portfelu jakieś 50 tyś , jestem w szoku że przez lat można tyle przepłacić, okazuje się również że aby wziąć kredyt to trzeba być bogatym człowiekiem-chodzi mi o opłaty związane z uzyskaniem kredytu- w tym konkretnym przypadku wyszłoby jakieś 3500 -to jakieś nieporozumienie chyba:-/ będe wdzięczna za wasze opinie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maluchna26 21.03.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Ja i mój mąż byliśmy wczoraj w Banku Pocztowym. Staramy się o kredyt w wysokości 250.000 zł na 30 lat. I co nam zaoferowali? - 5.90%- prowizja 3%- po 8 latach rata: 1537,33 Na razie jest to najlepsza oferta jaką dotychczas otrzymaliśmy! Może ktoś będzie miał lepszą propozycję i rozeznanie? Proszę o radę. Czy ten kredyt jest, na obecne warunki, w miarę możliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majorski 21.03.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam, Coś ta prowizja wysoka. Jak byłem w Banku Pocztowym to przy kredycie 300 tyś na 25 lat i wkładzie własnym powyżej 20% zaoferowano nam 2,5% prowizji (podobno można stargować maksymalnie do 1,5%). Marża standardowo 1,3 %. Chciałem jeszcze zwrócić uwagę iż Pocztowy jako stopę bazową używa Wiboru 6M, który według tego co sprawdzałem, wychodzi zawsze mniej więcej 0,1% wyżej niż Wibor 3M. Można sobie sprawdzić na stronie bankier.pl, gdzie są prezentowane wykresy dla poszczególnych wskaźników od roku 2000. Od 1 kwietnia wchodzą oferty 3 banków:1) Pekao Bank Hipoteczny - http://www.bphbh.pl/u235/navi/345012) Alior Bank - http://www.aliorbank.pl/pl/o_banku/centrum_informacyjne/aktualnosci/wiadomosc?newsId=59,Alior-Bank-dolaczyl-do-programu-Rodzina-na-swoim3) oraz Getin bank - na stronie nie znalazłem żadnych informacji o nowej ofercie Może wejście nowych banków z ofertą zachęci obecne banki do zmniejszenia marż.Był ktoś ostatnio w Pekao SA? Jak marże się trzymają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 22.03.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witam, Coś ta prowizja wysoka. Jak byłem w Banku Pocztowym to przy kredycie 300 tyś na 25 lat i wkładzie własnym powyżej 20% zaoferowano nam 2,5% prowizji (podobno można stargować maksymalnie do 1,5%). Marża standardowo 1,3 %. Chciałem jeszcze zwrócić uwagę iż Pocztowy jako stopę bazową używa Wiboru 6M, który według tego co sprawdzałem, wychodzi zawsze mniej więcej 0,1% wyżej niż Wibor 3M. Można sobie sprawdzić na stronie bankier.pl, gdzie są prezentowane wykresy dla poszczególnych wskaźników od roku 2000. Od 1 kwietnia wchodzą oferty 3 banków: 1) Pekao Bank Hipoteczny - http://www.bphbh.pl/u235/navi/34501 2) Alior Bank - http://www.aliorbank.pl/pl/o_banku/centrum_informacyjne/aktualnosci/wiadomosc?newsId=59,Alior-Bank-dolaczyl-do-programu-Rodzina-na-swoim 3) oraz Getin bank - na stronie nie znalazłem żadnych informacji o nowej ofercie Może wejście nowych banków z ofertą zachęci obecne banki do zmniejszenia marż. Był ktoś ostatnio w Pekao SA? Jak marże się trzymają? Pekao sa byłam w piatek odebrac dokumenty ..kobita mnie prawie błagała zebym nie odbierała dokumentów ze to świetna oferta marża 2,1 % ze juz teraz maja większa marże itd itd itd No w koncu nowe banki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts