beti,kris,mimi 22.03.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Ja i mój mąż byliśmy wczoraj w Banku Pocztowym. Staramy się o kredyt w wysokości 250.000 zł na 30 lat. I co nam zaoferowali? - 5.90% - prowizja 3% - po 8 latach rata: 1537,33 Na razie jest to najlepsza oferta jaką dotychczas otrzymaliśmy! Może ktoś będzie miał lepszą propozycję i rozeznanie? Proszę o radę. Czy ten kredyt jest, na obecne warunki, w miarę możliwy? MI też się wydaje że ta prowizja trochę wysoka, a jaka marża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 22.03.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 beti,kris,mimi a co z Wami?Udało sie coś wam załatwić ?Jakiś kredyt?Co planujecie ?Wiecie juz ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 23.03.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 beti,kris,mimi a co z Wami?Udało sie coś wam załatwić ?Jakiś kredyt?Co planujecie ?Wiecie juz ? Pozdrawiam My w sumie tak jak pisałam wyżej -dostaliśmy ofertę z pko bp, ale spróbujemy jeszcze w tych nowych bankach, o których pisał majorski, po za tym doradca z expandera miał złożyć nam wnioski do pekao są i ING-zobaczymy co dla nas będą mieli, wiecie cały czas mało czasu , po za tym zastanawiamy się czy nie zwiększyć kwoty kredytu-boimy sie że może nie starczy a dobrać juz nie będzie można, więc jakby warunki tez się zmienią-chodzi oczywiście o raty i liczbę lat , normalnie jeden wielki mętlik w głowie beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 23.03.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 my czekamy teraz na wiadomosc czy przyznano nam kredyt czy nie, nieberzemy ogromnje sumy bo tylko 70tys a jakie problemy robią dom jest w stanie surowym zaknietym z instalacjami i wylewka a widza wielki problem, radziłabym doliczyć z parę groszy na czarną godzinę w razie "w" zeby mozna bylo spłacać kredyt choc nikomu tego niezycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 23.03.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 my czekamy teraz na wiadomosc czy przyznano nam kredyt czy nie, nieberzemy ogromnje sumy bo tylko 70tys a jakie problemy robią dom jest w stanie surowym zaknietym z instalacjami i wylewka a widza wielki problem, radziłabym doliczyć z parę groszy na czarną godzinę w razie "w" zeby mozna bylo spłacać kredyt choc nikomu tego niezycze sorki że zapytam ale czy te 70 tys to jest na całą resztę? myślicie że wam starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madam26 23.03.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam. Czytam forum i sadze ze dobrze trafilem. Staramy sie z zona o kredyt mieszkaniowy. Chodzi dokladnie o 120 tys zlotych na 20 LAT. Czy mozecie polecic jakis konkretny bank. Bylismy w PKO BP i zaproponowano nam na dzien dzisiejszy kredyt z doplatami z oprocentowaniem 8,35%. Soplaty wyniosa 37600 zlotych. 127000 odsetek w ciagu 20 lat pomniejszone o doplate czyli wyjdzie jakies 90 tysi odsetek. Kobieta mowila aby przyjsc po 1 kwietnia beda wtedy nizsze oprocentowania. Wibor sie zmieni czy jakos tak. Na co konkretnie zwrocic uwage przy wyborze kredytu brac pod uwage raty stale czy malejace. http://www.123upload.pl/index.php?p=491d3bc13203f - nie moge z tego linku pobrac kalkulatora. zarejestrowalem sie i dalej nic. na tej stronie http://www.rodzinanaswoim.pl/ jest kalkulator ale ma na stale wpisana wartos oprocentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 23.03.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Cześć. Dzisiaj wylądowałem w Banku Pocztowym i...oprocentowanie 5,65% w co wliczona jest marża-1,3%, prowizja do konca marca 1%, potem 2,5%, nie ma opłat za uruchamianie kolejnych transz, a samą prowizję można wliczyć w koszt kredytu, ale...rzecz w tym, aby te plusy nie przesłoniły Nam minusów tj. sporo papierków np. zeznanie podatkowe za ub rok, wycena nieruchomości przez rzeczoznawcę, no i chyba najważniejsze, otóż na 70% kaski trza przedłożyć fakturki, co nie jest czynnikiem sprzyjającym... Dobra. Teraz szczegóły- chcemy ukraść 160 tysi na 20 lat ( prawie dożywocie), no i pocztowi policzyli Nam na ten moment ratę z dopłatą w wysokości 760 PLN, mniej wiecej, zaś potem, po 8 latach około 1150- całkiem w dechę... Dopłaty w sumie 33 tysie, koszt kredytu 102 tysie. Co Wy na to???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 23.03.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 mam takie głupie pytanie-od czego zależy oprocentowanie kredytu i dlaczego w każdym banku jest ono inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 23.03.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 mam takie głupie pytanie-od czego zależy oprocentowanie kredytu i dlaczego w każdym banku jest ono inne? Na oprocentowanie kredytu składają się dwie rzeczy: 1. Wibor (w przypadku kredytu w złotówkach) i Libor (przy kredycie we CHF) ewentualnie jakieś tam inne odpowiednie *ibory przy innych walutach. Te *ibory to wskaźniki ceny pieniądza (jest to oprocentowanie, po którym banki wzajemnie pożyczają sobie pieniądze). Ponieważ Ty jako inwestor budowlany jesteś bardziej ryzykownym pożyczkobiorcą, to bank pożyczając Tobie pieniądze do *iboru doliczy jeszcze swoją marżę... 2. Marża banku - ją bank sam sobie ustala, ale jest ona wpisywana do umowy więc jest stała przez cały okres spłaty kredytu. Stąd np. w Pekao SA ja mam nadzieję załapać się na kredyt 1,45% + Wibor 3m (3m oznacza, że jest to średni Wibor z trzech miesięcy). Zresztą, poczytaj sobie np. tutaj: http://www.hipotekaplus.pl/ABC_kredytu_hipotecznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 24.03.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Vafel a jak długo czekasz na decyzję Pekao SA? My złożyliśmy wniosek pod koniec lutego i jeszcze nie ma decyzji a mówili że okres oczekiwania to dwa tygodnie Mój wykonawca czeka już na robotę i trochę się niecierpliwi Boi się że nie dostaniemy tego kredytu a on zostanie na lodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 24.03.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Vafel a jak długo czekasz na decyzję Pekao SA? My złożyliśmy wniosek pod koniec lutego i jeszcze nie ma decyzji a mówili że okres oczekiwania to dwa tygodnie Mój wykonawca czeka już na robotę i trochę się niecierpliwi Boi się że nie dostaniemy tego kredytu a on zostanie na lodzie Najlepiej to się samemu dowiadywać... np. zadzwonić albo przejść się do oddziału. My pierwszą decyzję mieliśmy po tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 24.03.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Vafel a jak długo czekasz na decyzję Pekao SA? My złożyliśmy wniosek pod koniec lutego i jeszcze nie ma decyzji a mówili że okres oczekiwania to dwa tygodnie Mój wykonawca czeka już na robotę i trochę się niecierpliwi Boi się że nie dostaniemy tego kredytu a on zostanie na lodzie Najlepiej to się samemu dowiadywać... np. zadzwonić albo przejść się do oddziału. My pierwszą decyzję mieliśmy po tygodniu. U nas było na drugi dzien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 24.03.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Vafel a jak długo czekasz na decyzję Pekao SA? My złożyliśmy wniosek pod koniec lutego i jeszcze nie ma decyzji a mówili że okres oczekiwania to dwa tygodnie Mój wykonawca czeka już na robotę i trochę się niecierpliwi Boi się że nie dostaniemy tego kredytu a on zostanie na lodzie Wniosek złożyliśmy pod koniec lutego. Po kilku dniach była wstępna decyzja, ale na ostateczną czekamy do dziś (w międzyczasie była zrobiona wycena nieruchomości przez specjalistę, no i coś tam się im nie zgadzało w przygotowanym przeze mnie kosztorysie, więc poprawiałem). Wczoraj powiedzieli, że do środy będzie ostateczna decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 24.03.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 pati25, a Wy w końcu w jakim banku kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 24.03.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Stąd np. w Pekao SA ja mam nadzieję załapać się na kredyt 1,45% + Wibor 3m (3m oznacza, że jest to średni Wibor z trzech miesięcy). Ciekawe czy załapiesz się na tą marżę bo w tej chwili to ona powędrowała na 3%. Dowiadywałeś się czy marża obowiązuje taka jak w dniu składania wniosku czy na dzień podpisania kredytu? powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 24.03.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Stąd np. w Pekao SA ja mam nadzieję załapać się na kredyt 1,45% + Wibor 3m (3m oznacza, że jest to średni Wibor z trzech miesięcy). Ciekawe czy załapiesz się na tą marżę bo w tej chwili to ona powędrowała na 3%. Dowiadywałeś się czy marża obowiązuje taka jak w dniu składania wniosku czy na dzień podpisania kredytu? powodzenia życzę Powiedzieli mi, że dla mnie będzie taka jak z dnia składania wniosku, ale to było tylko tak na gębę. Jutro powinienem się dowiedzieć czy to była prawda, czy g*** prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 24.03.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 To daj znać na czym stanęło, bo też chciałem z tym bankiem się związać, ale te podwyżki zcieły mnie z nóg. Rozglądam się jeszcze w innych bankach, no i zobaczymy co będzie po pierwszym kwietnia z tymi 3 nowymi bankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 24.03.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 To daj znać na czym stanęło, bo też chciałem z tym bankiem się związać, ale te podwyżki zcieły mnie z nóg. Rozglądam się jeszcze w innych bankach, no i zobaczymy co będzie po pierwszym kwietnia z tymi 3 nowymi bankami.[/quo Sprawdź warunki w PKO bp, całkiem przyzwoicie jest także w Banku pocztowym- pisalismy wyżej. Dzis byłem w Alior Bank- bardzo miło i uprzejmie, ale szczegółów jeszcze nie ma . Jedno wiem, ze chcą polowy wydatków udokumentowanych fakturami- prowizja ok. 3% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 24.03.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Złożyłem wniosek przez internet w pocztowym, zobaczymy czy sie odezwą i co zaproponują, bardziej licze na te nowe banki. W pekao babka mi powiedziała że możemy zejść z marżą do 2,7 bo jestem stałym wieloletnim klientem z dużą liczbą produktów! W pocztowym prowizja 3% to w moim przypadku 7,5tys!!! Trzeba wszystko dobrze przekalkulować, a czasu trochę jeszcze mam może się opanują. A swoją drogą to marża i prowizja przy kredycie z dopłatą powinny być przez państwo trochę uregulowane bo zamiast korzyści dla rodziny z dopłaty bardziej korzystają banki.Przykładkredyt 250000 na 30 latpekao z dopłatą przez 8 lat ok 1370pln po 8 latach 1690plnING bez dopłaty rata 1550plnco korzystniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 24.03.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Złożyłem wniosek przez internet w pocztowym, zobaczymy czy sie odezwą i co zaproponują, bardziej licze na te nowe banki. W pekao babka mi powiedziała że możemy zejść z marżą do 2,7 bo jestem stałym wieloletnim klientem z dużą liczbą produktów! W pocztowym prowizja 3% to w moim przypadku 7,5tys!!! Trzeba wszystko dobrze przekalkulować, a czasu trochę jeszcze mam może się opanują. A swoją drogą to marża i prowizja przy kredycie z dopłatą powinny być przez państwo trochę uregulowane bo zamiast korzyści dla rodziny z dopłaty bardziej korzystają banki. Przykład kredyt 250000 na 30 lat pekao z dopłatą przez 8 lat ok 1370pln po 8 latach 1690pln ING bez dopłaty rata 1550pln co korzystniejsze? PO TYCH RATACH WYDAJE SIĘ ŻE NIE OPŁACA BRAĆ SIĘ KREDYTU OD PAŃSTWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts