beti,kris,mimi 27.03.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 my dostaliśmy w pko bp marze 1,8% my tez dostaliśmy taką marżę a prowizję 1,2%, przy oprocentowaniu 8,34, czy myślicie że oprocentowanie w kwietniu się zmieni? w kwietniu raty beda juz mniejsze bo wibor wynosi cos kolo 5% jak sie niemyle wiec troche spadnie ale i tak podejrzewam że banki zrobią coś żeby nie stracić, np podniosą marżę a ta jest chyba ważniejsza od oprocentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 27.03.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 qrcze przerażają mnie te wszystkie kruczki prawne i tego czego nie widać gołym okiem przy podpisaniu umowy, człowiek tak naprawdę nie wie co bank może zrobić, to nie fair,powinny być równe szanse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 27.03.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 nie sądze żeby marże podnosili, dziś w gazetach pisano o polbanku który to postanowił zwiększyć marże tym co już mają kredyty i już sie wzieli za ta nie fair zagrywke banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 27.03.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 nie sądze żeby marże podnosili, dziś w gazetach pisano o polbanku który to postanowił zwiększyć marże tym co już mają kredyty i już sie wzieli za ta nie fair zagrywke banku nie sadze żeby polbank za to bekną , przeczytaj to http://wyborcza.pl/1,82244,6426801,Nadzor_chce_karac_banki_za_zmiany_umow_kredytowych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 27.03.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 czy ktoś brał kredyt z dopłata w mazowieckim banku regionalnym? bo z tego co wczoraj czytałam w gazecie prawnej to ma on najlepsza ofertę -marża 1,35% a prowizja 0,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandox 27.03.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam wszystkichWstyd powiedzieć ale dopiero wczoraj znalazłem to forum więc nie zwlekając postanowiłem się zarejestrować i tutaj szukać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.Chodzę za tym kredytem i dzisiaj byłem w PKO BP i oni używają WIBORu S 3M. Ponieważ jest to więcej procent niż WIBOR 3M (który stosują w PKO SA) więc chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył jaka jest różnica przy spłacaniu odsetek liczonych wg tych dwóch rodzajów wiborów? Czy w sumie wychodzi na to samo czy któraś opcja jest korzystniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 27.03.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam wszystkich Wstyd powiedzieć ale dopiero wczoraj znalazłem to forum więc nie zwlekając postanowiłem się zarejestrować i tutaj szukać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Chodzę za tym kredytem i dzisiaj byłem w PKO BP i oni używają WIBORu S 3M. Ponieważ jest to więcej procent niż WIBOR 3M (który stosują w PKO SA) więc chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył jaka jest różnica przy spłacaniu odsetek liczonych wg tych dwóch rodzajów wiborów? Czy w sumie wychodzi na to samo czy któraś opcja jest korzystniejsza? NA 99% w długim okresie czasu (10 lat i więcej) wyjdzie na to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 28.03.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 witam i ponawiam pytanie -czy ktoś brał kredyt z dopłata w mazowieckim banku regionalnym? lub coś słyszał na jego temat, bo z tego co wczoraj czytałam w gazecie prawnej to ma on najlepsza ofertę -marża 1,35% a prowizja 0,8, pozdrawiam w ten wiosenny poranek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 28.03.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 No i klamka zapadła, byliśmy średniozamożni, a teraz żyjemy już na kredycie Umowa podpisana w Pekao SA, rzeczywiście warunki jak w czasie składania wniosku marża 1,45%, w sumie z Wiborem oprocentowanie 6,13% + 1% do czasu wpisu do hipoteki. Szkoda tylko, że przez całą umowę podawane jest właśnie 7,13 jako oprocentowanie obowiązujące w dniu podpisywania umowy, bo niby hipoteki jeszcze nie ma wpisanej, trochę nas to wkurzało, ale na szczęście jest informacja obok, że marża wynosi 1,45%. Umowa długaśna, najbardziej interesujący zapis to informacja,że marża może zostać zmieniona o max 2% jeśli 1) nieruchomość straci na wartości wskutek zmiany stanu technicznego lub prawnego No ale przynajmniej pocieszył nas fakt, że teraz w Pekao jest marża na kredyt z dopłatą 3,5%-masakra Widzę że co oddział to inne warunki . My niestety już załapaliśmy się na podwyżkę marży . Tydzień z pózno finalizowalismy. Nato miast nie bardzo kumam jednej sprawy . Piszesz że wzieliście kredyt z marżą 1.45 % w PeKaO , a troche dalej że w tym samym banku teraz jest 3,5 % ??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 28.03.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Na dzień składania wniosku, czyli na koniec lutego, obowiązywała marża 1,45%. I taką marże mieliśmy na umowie, bo liczy się marża z dnia złożenia wniosku kredytowego. Przy czym gdybyśmy wczoraj dopiero składali wniosek kredytowy to marża byłaby już na poziomie 3,5% i taka mielibyśmy wtedy na umowie po pozytywnej decyzji banku. Tak więc opłacało się cisnąć męża, żeby złożyć wszystkie wnioski jeszcze w w lutym Pierwszy raz się z czymś nie spóźniliśmy A prowizję mamy na poziomie 0,75% - wydaje mi się, że nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 28.03.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Na dzień składania wniosku, czyli na koniec lutego, obowiązywała marża 1,45%. I taką marże mieliśmy na umowie, bo liczy się marża z dnia złożenia wniosku kredytowego. Przy czym gdybyśmy wczoraj dopiero składali wniosek kredytowy to marża byłaby już na poziomie 3,5% i taka mielibyśmy wtedy na umowie po pozytywnej decyzji banku. Tak więc opłacało się cisnąć męża, żeby złożyć wszystkie wnioski jeszcze w w lutym Pierwszy raz się z czymś nie spóźniliśmy A prowizję mamy na poziomie 0,75% - wydaje mi się, że nieźle Szczęściarze gratuluje! my też jak byliśmy w lutym mogliśmy dostać takie warunki, gdybyśmy wiedzieli że tak to się potoczy z tymi marżami to składalibyśmy odrazu wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 28.03.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Na dzień składania wniosku, czyli na koniec lutego, obowiązywała marża 1,45%. I taką marże mieliśmy na umowie, bo liczy się marża z dnia złożenia wniosku kredytowego. Przy czym gdybyśmy wczoraj dopiero składali wniosek kredytowy to marża byłaby już na poziomie 3,5% i taka mielibyśmy wtedy na umowie po pozytywnej decyzji banku. Tak więc opłacało się cisnąć męża, żeby złożyć wszystkie wnioski jeszcze w w lutym Pierwszy raz się z czymś nie spóźniliśmy A prowizję mamy na poziomie 0,75% - wydaje mi się, że nieźle Szczęściarze gratuluje! my też jak byliśmy w lutym mogliśmy dostać takie warunki, gdybyśmy wiedzieli że tak to się potoczy z tymi marżami to składalibyśmy odrazu wniosek. no my też moglibyśmy sobie pluć w brodę ale nie o to chodzi żeby gdybać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 30.03.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 zaczęłam się zastanawiać czy wogólę ten kredyt z dopłatami w pko bp mi się opłaca przy tym oprocentowaniu (8,34%) i dochodzę do wniosku że chyba nie bardzo, bo jak zrobiłam sobie symulację na taki sam okres kredytowania na taką sama kwotę to wyszły mi raty o 100 zł mniejsze i odsetek mniej do spłacenia , ta symulacja robiona jest w nordea bank czy możecie na to rzucić okiem? Zasada spłaty kredytu: raty równe Okres kredytowania: 20 lat Kwota kredytu: 173 400,00 zł (170 000,00 zł + 2% prowizji) Oprocentowanie: 5,9000% (w skali roku) Spread: % Oprocentowanie promocyjne: % przez okres miesięcy Oprocentowanie stawka bazowa WiBOR3m 4.4000% marża 1.5000% 5.9000% Rata kredytu uwzględnia: * spłatę kapitału, * odsetek, * koszt spread, * prowizję (3 400,00 zł) * dodatkowe ubezpieczenie obowiązkowe (0,00 zł/mc) Lp. Pozostało do spłaty Wysokość raty Rata kapitałowa Odsetki Spread Ubezpieczenie obowiązkowe 1. 173 400,00 1 232,31 379,76 852,55 --- 0,00 2. 173 020,24 1 232,31 381,63 850,68 --- 0,00 240. 1 226,28 1 232,31 1 226,28 6,03 --- 0,00 RAZEM: 295 754,09 173 400,00 122 354,09 --- 0,00 i co Wy na to? bo ja zgupiałam to na czerwono to sa odsetki na zielono rata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 30.03.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 powiedzcie mi jeszcze na co zwracać uwagę-czy na marżę czy na oprocentowanie bo jak w jednym banku jest marża niska to oprocentowanie zajebiste, a w drugim na odwrót, co jest ważniejsze przy wyborze kredytu? [b]marża czy oprocentowanie?[/b] bo na coś będziemy się musieli w końcu zdecydować pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 30.03.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 jak by kogoś interesowało to tu jest ta porównywarka http://oferty.pieniadze.gazeta.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 30.03.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 jak juz pisałam dostalismy kredyt na 70 tys, na 20 lat prowizja 1% marża 1,8 w pko bp, myślę że niejst źle, wypłacane w całości więc niemusimy płacić 200zl za wydanie transzy, fakturek zadnyhc niemusimy tylko jak skonczymy idziemy z protokołem odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 30.03.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 powiedzcie mi jeszcze na co zwracać uwagę-czy na marżę czy na oprocentowanie bo jak w jednym banku jest marża niska to oprocentowanie zajebiste, a w drugim na odwrót, co jest ważniejsze przy wyborze kredytu? [b]marża czy oprocentowanie?[/b] bo na coś będziemy się musieli w końcu zdecydować pomóżcie Marża jest składową oprocentowania. Oprocentowanie w kredycie złotowym to zazwyczaj wibor3M (lub wibor6M) + marża banku. W niektórych bankach mogą mieć inne stawki wibor bo on jest dostosowywany co pewien okres (3 lub 6 miesięcy) i na określonych zasadach ale generalnie jest tendencja do obniżania ze względu na cięcia stop przez RPP. W niektórych bankach podają rzeczywiste oprocentowanie w które wliczają prowizje i ubespieczenia a w niektórych dowiadujesz się jaka będzie rata bez tych dodatków z tąd różnice. Trzeba wszystko analizować. Prowizja to to co płacisz na dzieńdobry za udzielenie kredytu i tak przy prowizji 2% przy kredycie na 250.000 płacisz 5tyś odrazu lub dopisują Ci to do kwoty kredytu. Moim zdaniem najważniejsza jest marża to znaczy lepsze jest mieć: marża-1%, prowizja-3% niż marża-3%, prowizja-1% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 30.03.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 powiedzcie mi jeszcze na co zwracać uwagę-czy na marżę czy na oprocentowanie bo jak w jednym banku jest marża niska to oprocentowanie zajebiste, a w drugim na odwrót, co jest ważniejsze przy wyborze kredytu? [b]marża czy oprocentowanie?[/b] bo na coś będziemy się musieli w końcu zdecydować pomóżcie Marża jest składową oprocentowania. Oprocentowanie w kredycie złotowym to zazwyczaj wibor3M (lub wibor6M) + marża banku. W niektórych bankach mogą mieć inne stawki wibor bo on jest dostosowywany co pewien okres (3 lub 6 miesięcy) i na określonych zasadach ale generalnie jest tendencja do obniżania ze względu na cięcia stop przez RPP. W niektórych bankach podają rzeczywiste oprocentowanie w które wliczają prowizje i ubespieczenia a w niektórych dowiadujesz się jaka będzie rata bez tych dodatków z tąd różnice. Trzeba wszystko analizować. Prowizja to to co płacisz na dzieńdobry za udzielenie kredytu i tak przy prowizji 2% przy kredycie na 250.000 płacisz 5tyś odrazu lub dopisują Ci to do kwoty kredytu. Moim zdaniem najważniejsza jest marża to znaczy lepsze jest mieć: marża-1%, prowizja-3% niż marża-3%, prowizja-1% dzięki za odpowiedź, na forumowiczów można zawsze liczyć , ale po dzisiejszej wizycie w kolejnych bankach jestem trochę podłamana, ale to minie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majorski 01.04.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Mam pytanie do osób, które już podpisały umowę lub składały wniosek o kredy z dopłatami na budowę domu. Czy bank wliczał wam do wkładu własnego wartość działki? Dzisiaj dowiedziałem się w Pocztowym i PKO BP, że nie uwzględniają działki, na której będzie budowany dom, do wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mig21 01.04.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Ja brałem w PKO BP i działka była wliczona. Tak jak ktoś słusznie zauważył co oddział to inna interpretacja.Tak na marginesie dla tych co maja w PKO BP i tych co maja zamiar wziąć opublikowano nowe stawki:- Stawka referencyjna WIBOR-S3M w PKO BP od dnia 2009.04.01: 4,37%- Stopa referencyjna BGK obowiązująca w II kwartale 2009 roku wynosi 6,82%.Co oznacza w moim przypadku spadek oprocentowania do 4,37% + 1,5%. Dopłaty liczone po 6,82%.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts