mysweetbabys 01.04.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 co znaczy dopłaty liczone po 6,82? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mig21 01.04.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Dopłaty liczy BGK wg stawki referencyjnej którą publikuje kwartalnie na II kwartał jest to właśnie 6,82%. W ubiegłym kwartale było to 8,64%, a stawka WIBOR s3m w PKO BP wynosiła 6,54%. Dopiero teraz odczuwalne będzie obniżenie stóp procentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mig21 01.04.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Na potwierdzenie:- PKO- BGK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandox 01.04.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Tylko ciekawe kiedy bank będzie chciał to wykorzystać podnosząc marżę...Jutro idziemy składać wniosek. Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 01.04.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Mam pytanie do osób, które już podpisały umowę lub składały wniosek o kredy z dopłatami na budowę domu. Czy bank wliczał wam do wkładu własnego wartość działki? Dzisiaj dowiedziałem się w Pocztowym i PKO BP, że nie uwzględniają działki, na której będzie budowany dom, do wkładu. Dziś byłem w banku. Działka faktycznie nie jest liczona jako wkład własny - jedynie poniesione inwestycje. Ubezpieczenie niskiego wkładu własnego 0,5%. Marża 1,8+WIBOR = 6,17%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 02.04.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Z tą działką to jest naprawdę dziwaczna sprawa. Jak chcieliśmy złożyć wniosek do Pekao SA to w jednym oddziale tez nam powiedzieli, że działka się nie wlicza do wkładu własnego i babka liczyła nam ubezpieczenie niskiego wkładu w symulacji. Wystarczyło jednak przejechać się do większego miasta i poprosić o rozmowę z doświadczonym konsultantem (tak nam poradził kolega) no i okazało się, że wręcz przeciwnie działka jak najbardziej się wlicza i spełniamy wymogi odnośnie zakładanego wkładu własnego. Tak więc radze zadzwonić do innego pobliskiego oddziału i sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 02.04.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 W PKO BP od razu wyliczyli mi nawet wartość działki, jako wkładu własnego. Nie było żadnych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 02.04.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Mam wreszcie decyzję z Pekao SA. Umowa gotowa - można podpisywać. Marża i prowizja z dnia składania wniosku. Kwas jest tylko taki, że rozbili mi to na 6 transz (a wnioskowałem o dwie)... Będę musiał z nimi jeszcze o tym pogadać... Aha - no i chcą, żebym miał ubezpieczenie na życie. Dziwne, ale wczesniej nikt mi o tym nie wspominał, że to jest obowiązkowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 02.04.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Cześć.My jeździmy od banku do banku ( od wczoraj dopłaty są jeszcze w dom banku- kibel, zas od dziś w Alior- nie znam oferty). Najbardziej zaaferowała Nas oferta BPS- jest b. korzystna i jeszcze Banku Ochrony Środowiska. Z symulacji w BOŚ wynika, że biorąc 180 tysi na 25 lat rata wychodzi 1140 pln- czyli niewiele wiecej niż z dopłatą i dużo mniej niż bez dopłat po 8 latach. Ich marża to 1.6%.... Czekam teraz tylko na odpowiedź z BPS, jak bezie mniej korzystnie- walimy do BOŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbans1 02.04.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Pytanie dla siedzacych w temacie czy kosztorys ktory chce bank rowiez zawiera koszty umeblowania domu czy do jakiego stanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 02.04.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Pytanie dla siedzacych w temacie czy kosztorys ktory chce bank rowiez zawiera koszty umeblowania domu czy do jakiego stanu? bank finansuje tylko budowę, wszystkie elementy trwałe -kafle, podłoga , armatura itp., na mebelki trzeba wziąć drugi kredycik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 02.04.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Mam wreszcie decyzję z Pekao SA. Umowa gotowa - można podpisywać. Marża i prowizja z dnia składania wniosku. Kwas jest tylko taki, że rozbili mi to na 6 transz (a wnioskowałem o dwie)... Będę musiał z nimi jeszcze o tym pogadać... Aha - no i chcą, żebym miał ubezpieczenie na życie. Dziwne, ale wczesniej nikt mi o tym nie wspominał, że to jest obowiązkowe... A nam w tym banku powiedziano ze mamy 2 miechy na wykorzystanie transzy ze lepiej rozbic na więcej transz . A co do ubezpieczenia to mi babka mówiła ze jest obowiązkowe jeśli np. twoja żona zarabia mniej niz 30 %twojej pensji (załóżmy ze zarabiasz więcej )A jesli zarabia wiecej niz te 30 % to ubezpieczenie nie jest potrzebne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 02.04.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 czy ktoś się orientuje w jakim banku działka liczona jest jako wkład własny?z postów wyczytałam że PKO BP, jutro tam podzwonie i wypytam, a czy jeszcze gdzies można liczyć na takie warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 02.04.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Na pewno w PKO BP działka jest liczona jako wkład własny. Dzisiaj byłem w PKO BP i PEKAO SA i w tym drugim doznałem lekkiego rozczarowania - marża 3%, możliwa do uzyskania po negocjacjach 2,6%. W PKO BP 1,8% - i chyba będę musiał się przeprosić z tym bankiem - nie cierpię go ale 200 zł miesięcznie piechotą nie chodzi Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majorski 02.04.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Dzisiaj byliśmy na rozmowie (już drugiej w PKO BP). Według ich opinii działka nie wlicza się do wkładu własnego co ma wynikać niby z ustawy o kredytach z dopłatami rządowymi. Przez to ledwo mamy ledwo 10% wkładu (wkład można udokumentować fakturami wydanymi na materiały, w przypadku gdy jeszcze budowa się nie zaczęła). Dziwne bo z kolei bank Pekao Hipoteczny działkę wlicza do wkładu własnego. Co do marży to przy skorzystaniu z dodatkowych produktów takich jak karta kredytowa, konto w banku, oraz głównie ubezpieczenie od utraty pracy (koszt jednorazowo 4,4 tyś na dwa lata) podobno można wnioskować o marżę 1,5. Co ciekawe dowiedziałem się, że można odliczać od powierzchni użytkowej, oprócz garażu i kotłowni (o czym wiedziałem) także garderobę i hall. Musze jeszcze dokładnie poczytać ustawę i uzupełnienia do niej, wtedy dam znać. ps. Alior Bank ruszył z ofertą kredytu z dopłatami - marża powyżej 3% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandox 03.04.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Dzisiaj byłem w PKO BP i PEKAO SA i w tym drugim doznałem lekkiego rozczarowania - marża 3%, możliwa do uzyskania po negocjacjach 2,6%. W PKO BP 1,8% - i chyba będę musiał się przeprosić z tym bankiem - nie cierpię go ale 200 zł miesięcznie piechotą nie chodzi No właśnie. Oferta PKOBP wygląda na znacznie bardziej korzystną. Dlaczego więc większość wybiera Żubra? Tam chcą jeszcze polisy na życie i innych "płatnych" rzeczy co dodatkowo przemawia na ich niekorzyść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 03.04.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 od kwietnia naliczono nowy WIBOR i dzięki temu na dzień dzisiejszy przy kwocie 70tys mamy mniejsza ratę o ponad 100zł, oby to tak się trzymało. my jestesmy w dobrej sytuacji bo do 80 tyś. to są tak zwane kredyty konsumenckie co jest wielkim plusem:wypłacaane w jednej racie, możemy spłacać więcej bez żadnych opłat tylko musimy składać pisemko ze wpłacamy wiecej kaski, bez dokumentowania stanu budowy tylko na koniec pokazac odbior budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz d. 03.04.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam ponownie. Od marca warunki w PKO SA diametralnie zmieniły się i jak wczesniej były najlepsze (prowizja 0.75% marża 1.45 % -tak ja mam w umowie z 23 lutego br )tak teraz warunki w tym banku są beznadziejne. A forum działa dłużej i to co jedni piszą miesiac temu nie można porównywać do tego co jest obecnie. W obecnych warunkach oferty banków zmieniaja sie z tygodnia na tydzien dlatego radze porownywac oferty z tego samego tygodnia. Zawsze jest ryzyko, ze jak dzis podpiszemy umowe to za tydzien warunki moga byc lepsze lub gorsze. Takie zycie cóż poradzić. Trzeba płacić i płakać.... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 03.04.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 od kwietnia naliczono nowy WIBOR i dzięki temu na dzień dzisiejszy przy kwocie 70tys mamy mniejsza ratę o ponad 100zł, oby to tak się trzymało. my jestesmy w dobrej sytuacji bo do 80 tyś. to są tak zwane kredyty konsumenckie co jest wielkim plusem:wypłacaane w jednej racie, możemy spłacać więcej bez żadnych opłat tylko musimy składać pisemko ze wpłacamy wiecej kaski, bez dokumentowania stanu budowy tylko na koniec pokazac odbior budynku W jakim masz banku ?napisz jakie warunki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 03.04.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 przekopalem sie przez caly temat ale nie znalazllem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie a wiec, załużmy ze bym sie zdecydował na doplaty i bym z nich korzystał z nich przez 8lat a po tym okresie wział kredyt w innym banku i splacil ten z "doplatami" po 1sze jest to mozliwe ??? po 2gie jest to oplacalne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts