Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przekopalem sie przez caly temat ale nie znalazllem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie :(

a wiec, załużmy ze bym sie zdecydował na doplaty i bym z nich korzystał z nich przez 8lat a po tym okresie wział kredyt w innym banku i splacil ten z "doplatami"

po 1sze jest to mozliwe ???

po 2gie jest to oplacalne ??

Ad. 1. Jak najbardziej jest to możliwe, tylko, że w Pekoa SA trzeba będzie zapłacić prowizję za wcześniejszą spłatę.

Ad. 2. Czy opłacalne to będzie zależało od tego jaka będzie sytuacja gospodarcza za 8 lat. Może być tak, że wówczas spokojnie znajdziesz kredyt z marżą 0,5% i wtedy może się opłacać, a może być tak, że za 8 lat marże będą jeszcze wyższe niż teraz i nie będzie się opłacać. W tym momencie raczej nikt nie jest w stanie przewidzieć jak się rozwinie sytuacja.

Ad. 1. Jak najbardziej jest to możliwe, tylko, że w Pekoa SA trzeba będzie zapłacić prowizję za wcześniejszą spłatę.

a jaka ??? duża ??? domyslam sie ze marza jest brana od "aktualnego stanu zadłuzenia" na dzień spłaty ???

Nie jestem pewien, ale w tym momencie prowizja za wcześniejszą spłatę (lub napłatę) kredytu to 2% nadpłacanej sumy, ale to się może zmienić bo wysokość tej prowizji nie jest zapisana w umowie, tylko jest w taryfie opłat i prowizji.

powiedzcie, czy ktoś starając się o kredyt nie na całość inwestycji tylko np. na stan surowy zamkniety musiał wykazać że ma jakieś środki własne za które dokończy budowę a tymi środkami nie była gotówka tylko np. jakaś działka wystawiona na sprzedaż??? ja myślałam że to nie jest możliwe ale dostałam meila od pani z banku PKO BP i tam jest taki fragment :

Środki Klienta przeznaczone docelowo na inwestycję:

wartość posiadanych nieruchomości, jeżeli Klient deklaruje zamiar ich

sprzedaży: w wysokości 75 % ceny oferowanej, o ile Klient zawarł umowę o

sprzedaż nieruchomości z agencją pośrednictwa handlu nieruchomościami; w

wysokości 100 % ceny oferowanej, o ile Klient zawarł umowę przedwstępną

sprzedaży; w wysokości 85 % wartości tej nieruchomości, określonej przez

oddział na podstawie odrębnych przepisów wewnętrznych dotyczących ustalania

wartości oraz kontroli nieruchomości i inwestycji w procesie obsługi kredytów

na finansowanie nieruchomości,

czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?

a mnie Pani w banku poinformowała ze kredytu z dopłatami nie można spłacic innym kredytem, bo w tym przypadku traci sie dopłate od panstwa i trzeba ją zwrocic,

tez tak myslelismy z epo 8 latach wezmiemy inny kredyt , moze wtedy tsytuacja na rynku bankowym byłaby korzystniejsza, ale pani z banku powiedziała ze tak nie moza

Kończę procedurę załatwiania działki od rodziców-więc zanim dostane pozwolenie na budowę minie jeszcze ok 2 miesięcy- widze jednak że warunki kredytów z dopłatą robią się z dnia na dzień coraz gorsze. Czy mogę juz na tym etapie złozyc wniosek o kredyt żeby zapewnić sobie jeszcze jako takie warunki tego kredytu czy muszę czekać na pozwolenie na budowę????

a mnie Pani w banku poinformowała ze kredytu z dopłatami nie można spłacic innym kredytem, bo w tym przypadku traci sie dopłate od panstwa i trzeba ją zwrocic,

tez tak myslelismy z epo 8 latach wezmiemy inny kredyt , moze wtedy tsytuacja na rynku bankowym byłaby korzystniejsza, ale pani z banku powiedziała ze tak nie moza

Ustawa nie zabrania refinansować kredytu z dopłatą po 8 latach. Przez 8 lat możemy więc płacić niższe odsetki, a następnie przenieść kredyt do innego banku udzielanego już na w pełni komercyjnych zasadach i z niższą marżą.

Ustawa nie zabrania refinansować kredytu z dopłatą po 8 latach. Przez 8 lat możemy więc płacić niższe odsetki, a następnie przenieść kredyt do innego banku udzielanego już na w pełni komercyjnych zasadach i z niższą marżą.

potwierdzam to w 10000% procentach bo dzwonilem do BGK http://www.bgk.com.pl/index.php?module=site&catId=84&pl i pozniej "depertamentem kredytów" (fajna nazwa) i pani powiedziała ze MOZNA po 8 latach "przenieść" kredyt do innego banku :)

więc jakiś PLUS na korzyśc tego kredytu :)

Witam,

Mam pytanie odnośnie zaświadczenia o zarobkach, bo takowe pewno się składa do wniosku : Otóż (jak często w prywatnych firmach) mam zarobki większe niż na umowie i nie wiem czy jeśli uda mi się wypisac zaświadczenie z taką kwotą jak faktycznie zarabiam to czy bank sprawdza te kwoty np.w Zusie czy innej instytucji ? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Witam,

Mam pytanie odnośnie zaświadczenia o zarobkach, bo takowe pewno się składa do wniosku : Otóż (jak często w prywatnych firmach) mam zarobki większe niż na umowie i nie wiem czy jeśli uda mi się wypisac zaświadczenie z taką kwotą jak faktycznie zarabiam to czy bank sprawdza te kwoty np.w Zusie czy innej instytucji ? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Zadzwonią tylko do firmy potwierdzić Twoje zarobki.

Witam,

Zadzwonią tylko do firmy potwierdzić Twoje zarobki.

Ponadto banku najczęściej nie interesuje umowa, tylko zarobki - średnia z 3 lub 6 ostatnich miesięcy.