mysweetbabys 03.04.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 my chcemy właśnie skorzystać te 8 lat z dopłat a pozniej wziasc kredyt na splate tego kredytu i miejmy nadzieje ze za 8 lat to sie bedzie oplacac, co do tego w jakim banku bralismy pisalam juz wczesniej w pko bp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 03.04.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 przekopalem sie przez caly temat ale nie znalazllem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie a wiec, załużmy ze bym sie zdecydował na doplaty i bym z nich korzystał z nich przez 8lat a po tym okresie wział kredyt w innym banku i splacil ten z "doplatami" po 1sze jest to mozliwe ??? po 2gie jest to oplacalne ?? Ad. 1. Jak najbardziej jest to możliwe, tylko, że w Pekoa SA trzeba będzie zapłacić prowizję za wcześniejszą spłatę. Ad. 2. Czy opłacalne to będzie zależało od tego jaka będzie sytuacja gospodarcza za 8 lat. Może być tak, że wówczas spokojnie znajdziesz kredyt z marżą 0,5% i wtedy może się opłacać, a może być tak, że za 8 lat marże będą jeszcze wyższe niż teraz i nie będzie się opłacać. W tym momencie raczej nikt nie jest w stanie przewidzieć jak się rozwinie sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 04.04.2009 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 No to lipa...nowe banki maja jeszcze gorsze warunki niz te stare :(Ale lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 04.04.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 w wczorajszej gazecie niepamietam jakiej pisało że najlepsza marze ma bank spoldzielczy tylko niepamietam jaki i bank mazowiecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 04.04.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 w wczorajszej gazecie niepamietam jakiej pisało że najlepsza marze ma bank spoldzielczy tylko niepamietam jaki i bank mazowiecki chodzi Ci o bank polskiej spółdzielczości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 04.04.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 o dokladnie;)c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 04.04.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Ad. 1. Jak najbardziej jest to możliwe, tylko, że w Pekoa SA trzeba będzie zapłacić prowizję za wcześniejszą spłatę. a jaka ??? duża ??? domyslam sie ze marza jest brana od "aktualnego stanu zadłuzenia" na dzień spłaty ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.04.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Ad. 1. Jak najbardziej jest to możliwe, tylko, że w Pekoa SA trzeba będzie zapłacić prowizję za wcześniejszą spłatę. a jaka ??? duża ??? domyslam sie ze marza jest brana od "aktualnego stanu zadłuzenia" na dzień spłaty ??? Nie jestem pewien, ale w tym momencie prowizja za wcześniejszą spłatę (lub napłatę) kredytu to 2% nadpłacanej sumy, ale to się może zmienić bo wysokość tej prowizji nie jest zapisana w umowie, tylko jest w taryfie opłat i prowizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 05.04.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 powiedzcie, czy ktoś starając się o kredyt nie na całość inwestycji tylko np. na stan surowy zamkniety musiał wykazać że ma jakieś środki własne za które dokończy budowę a tymi środkami nie była gotówka tylko np. jakaś działka wystawiona na sprzedaż??? ja myślałam że to nie jest możliwe ale dostałam meila od pani z banku PKO BP i tam jest taki fragment : Środki Klienta przeznaczone docelowo na inwestycję: wartość posiadanych nieruchomości, jeżeli Klient deklaruje zamiar ich sprzedaży: w wysokości 75 % ceny oferowanej, o ile Klient zawarł umowę o sprzedaż nieruchomości z agencją pośrednictwa handlu nieruchomościami; w wysokości 100 % ceny oferowanej, o ile Klient zawarł umowę przedwstępną sprzedaży; w wysokości 85 % wartości tej nieruchomości, określonej przez oddział na podstawie odrębnych przepisów wewnętrznych dotyczących ustalania wartości oraz kontroli nieruchomości i inwestycji w procesie obsługi kredytów na finansowanie nieruchomości, czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 05.04.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 mam znajoma ktor brala kredyt i posiada mieszkanie ktore wlasnie wystawila na sprzedaz i w umowie ma zapisane ze pieniadze ze sprzedazy mieszkania musi przeznaczyc na budowe domu, obecnie wykorzystuje pieniadze z kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 05.04.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 aaa,czyli jednak to jest możliwe, mysweetbabys a w jakim banku znajoma brała kredyt? ciekawe czy to dotyczy też działek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 05.04.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 chyba w pko bp, z tym ze to niebyl z dopłata tylko zwykły, ale sądze ze jest skoro przy zwykłym to było brane to i z dopłatą też można taki zapis zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaslod 06.04.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 a mnie Pani w banku poinformowała ze kredytu z dopłatami nie można spłacic innym kredytem, bo w tym przypadku traci sie dopłate od panstwa i trzeba ją zwrocic, tez tak myslelismy z epo 8 latach wezmiemy inny kredyt , moze wtedy tsytuacja na rynku bankowym byłaby korzystniejsza, ale pani z banku powiedziała ze tak nie moza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 06.04.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Kończę procedurę załatwiania działki od rodziców-więc zanim dostane pozwolenie na budowę minie jeszcze ok 2 miesięcy- widze jednak że warunki kredytów z dopłatą robią się z dnia na dzień coraz gorsze. Czy mogę juz na tym etapie złozyc wniosek o kredyt żeby zapewnić sobie jeszcze jako takie warunki tego kredytu czy muszę czekać na pozwolenie na budowę???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 06.04.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 a mnie Pani w banku poinformowała ze kredytu z dopłatami nie można spłacic innym kredytem, bo w tym przypadku traci sie dopłate od panstwa i trzeba ją zwrocic, tez tak myslelismy z epo 8 latach wezmiemy inny kredyt , moze wtedy tsytuacja na rynku bankowym byłaby korzystniejsza, ale pani z banku powiedziała ze tak nie moza Ustawa nie zabrania refinansować kredytu z dopłatą po 8 latach. Przez 8 lat możemy więc płacić niższe odsetki, a następnie przenieść kredyt do innego banku udzielanego już na w pełni komercyjnych zasadach i z niższą marżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 06.04.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 a mnie Pani w banku poinformowała ze kredytu z dopłatami nie można spłacic innym kredytem, bo w tym przypadku traci sie dopłate od panstwa i trzeba ją zwrocic, tez tak myslelismy z epo 8 latach wezmiemy inny kredyt , moze wtedy tsytuacja na rynku bankowym byłaby korzystniejsza, ale pani z banku powiedziała ze tak nie moza Ustawa nie zabrania refinansować kredytu z dopłatą po 8 latach. Przez 8 lat możemy więc płacić niższe odsetki, a następnie przenieść kredyt do innego banku udzielanego już na w pełni komercyjnych zasadach i z niższą marżą. potwierdzam to w 10000% procentach bo dzwonilem do BGK http://www.bgk.com.pl/index.php?module=site&catId=84&pl i pozniej "depertamentem kredytów" (fajna nazwa) i pani powiedziała ze MOZNA po 8 latach "przenieść" kredyt do innego banku więc jakiś PLUS na korzyśc tego kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_piotr 07.04.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam,Mam pytanie odnośnie zaświadczenia o zarobkach, bo takowe pewno się składa do wniosku : Otóż (jak często w prywatnych firmach) mam zarobki większe niż na umowie i nie wiem czy jeśli uda mi się wypisac zaświadczenie z taką kwotą jak faktycznie zarabiam to czy bank sprawdza te kwoty np.w Zusie czy innej instytucji ? Będę wdzięczna za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 07.04.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam, Mam pytanie odnośnie zaświadczenia o zarobkach, bo takowe pewno się składa do wniosku : Otóż (jak często w prywatnych firmach) mam zarobki większe niż na umowie i nie wiem czy jeśli uda mi się wypisac zaświadczenie z taką kwotą jak faktycznie zarabiam to czy bank sprawdza te kwoty np.w Zusie czy innej instytucji ? Będę wdzięczna za odpowiedź. Zadzwonią tylko do firmy potwierdzić Twoje zarobki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 07.04.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam, Mam pytanie odnośnie zaświadczenia o zarobkach, bo takowe pewno się składa do wniosku : Otóż (jak często w prywatnych firmach) mam zarobki większe niż na umowie i nie wiem czy jeśli uda mi się wypisac zaświadczenie z taką kwotą jak faktycznie zarabiam to czy bank sprawdza te kwoty np.w Zusie czy innej instytucji ? Będę wdzięczna za odpowiedź. Zadzwonią tylko do firmy potwierdzić Twoje zarobki. Ponadto banku najczęściej nie interesuje umowa, tylko zarobki - średnia z 3 lub 6 ostatnich miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_piotr 07.04.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mort dzięki za odpowiedź. Czyli ok, bo z potwierdzeniem załatwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts