cienki66 28.05.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Witam Bardzo proszę o informację czy ktoś spotkal sie z następującą sytuacją przy kredycie Rodzina na swoim Zawarłem 14.05.2009 r. z bankiem PKO BP umowę o kredyt hipoteczny na kwotę 452034,15 zł.We wniosku na kwotę 450 tyś.zaznaczyłem,aby prowizja została doliczona do kredytu.Bank naliczył prowizje w wysokości 0,45%,więc kwota kredytu wzrosła o kwotę 2034,15 zl.Wczoraj t.j.27.05 bank wypłacił mi pierwszą transzę w wysokości 20 % zgodnie z przesłanym mi rozliczeniem: Kwota kredytu - 452 034,15 zł prowizja - 2 034,15 zł /0,45%/ 20% - 90 406,83 zl 90 406,83 - 2 034,15 = 88 372,68 zł,czyli pobierając jednorazowo całą kwotę prowizji.Już to wyliczenie mnie zdziwiło,ale tak naprawdę chodziło o kwotę ok. 9 zł. Natomiast na moje zapytanie czy przez 30 lat oprocentowana będzie kwota 450 000 zł., czy 452 034,15 zł.bank odpowiedział,że oprocentowanie będzie liczone od kwoty udzielonego kredytu tj. 452 034,15 PLN. Czy bank ma prawo naliczać odsetki przez cały okres kredytu od kwoty,która przecież została jednorazowo zapłacona?Według mnie inaczej sprawa by się miała gdyby kwota prowizji została rozłożona proporcjonalnie z pozostała kwota 450 tyś. zł.Wtedy byłoby to zrozumiałe. Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Witajcie Wprawdzie ja nie mam takiej sytuacji - prowizję płacę gotówką - 200 zł - ale powiem, że bank ma racje. Nie płaciłeś prowizji gotówką tylko ją skredytowałeś (doliczyłeś do kredytu), bank prowizję potrąca przy wypłacie pierwszej transzy - ma prawo liczyć odsetki, bo przecież udzielił Ci kredytu na potrzeby prowizji. Fakt - prowizję zapłaciłeś jednorazowo - ale z pieniędzy banku, a za to trzeba płacić odsetki Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm78 29.05.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 witam, proszę o pomoc w następującej kwestii Posiadamy wraz z małżonką spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (które może być zamienione na własnościowe) i teraz pytanie, jak tym mieszkaniem sfinansować bodowę domu no i jednocześnie skorzystać z kredytu z dopłatami? (czy fakt posiadania mieszkania przed uzyskaniem kredytu dyskwalifikuje nas, czy wystarczyłoby to mieszkanie przekazać np. w formie darowizny rodzicom? druga sprawa, jeśliby to zadziałało, czy możliwe jest po wzięciu kredytu, wykonanie darowizny mieszkania z rodziców na nas i sprzedaż mieszkania wraz z przekazaniem kwoty za mieszkanie w nadpłatę kredytu? będę bardzo wdzięczny za opiniepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziuńka 29.05.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Procedura przyznania kredytu z dopłatami nie różni się zasadniczo od tej, jaka obowiązuje w przypadku ubiegania się o „standardowy” kredyt hipoteczny. Należy jednak zaznaczyć, iż nie jest to kredyt dla wszystkich. Mogą go otrzymać: * małżonkowie (jako współkredytobiorcy), * osoby samotnie wychowujące dziecko – małoletnie lub uczące się, które nie ukończyło 25 lat, * osoby samotnie wychowujące dziecko - na które pobierany jest zasiłek pielęgnacyjny (bez względu na jego wiek). Nowe zapisy w ustawie, mają umożliwić przystąpienie do kredytu (w celu poprawy zdolności kredytowej) także rodzicom osób ubiegającym się o kredyt preferencyjny. Do tej pory nie było takiej możliwości. Drugim warunkiem udziału w programie Rodzina na swoim jest to, iż w chwili ubiegania się o kredyt nie można mieć własnego mieszkania (również spółdzielczego własnościowego) ani domu. Wykluczona jest również współwłasność. Można być natomiast najemcą mieszkania lub mieć spółdzielcze lokatorskie prawo do niego – trzeba się jednak zobowiązać do rezygnacji z w/w lokalu w ciągu sześciu miesięcy od dnia uzyskania własności nabytego mieszkania lub domu. W przypadku budowy, termin biegnie od czasu uzyskania prawa zamieszkania w wybudowanym domu jednorodzinnym (na który został udzielony kredyt preferencyjny) - termin jest regulowany przez przepisy prawne i zgodnie z „Prawem Budowlanym”, w domu można zamieszkać po upływie 21 dni od zgłoszenia końca budowy w nadzorze budowlanym. Należy zatem w tych terminach wypowiedzieć członkostwo w spółdzielni lub rozwiązać umowę najmu i opuścić zajmowany dotychczas lokal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 29.05.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Witam Umowa o kredycik podpisana Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziuńka 29.05.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 cienki i na tych warunkach co pisałeś???? A kiedy wyplata pieniędzy??? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 30.05.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Tak, prowizja 0,1%, marża 1,8% - oprocentowanie na dzień dzisiejszy 6,17% - oprocentowanie rzeczywiste z uwzględnieniem dopłat Rodzina na swoim 4,833%.Koszt załatwienia kredytu wyniósł 969 zł (200 zł prowizja, 150 zł inspekcja na budowie, 400 zł wpis hipoteki do księgi wieczystej, 200 zł podatek PCC od hipoteki zwykłej, 19 zł podatek PCC od hipoteki kaucyjnej).Pieniążki będę wypłacał dopiero na wiosnę przyszłego roku, teraz buduję za gotówkę, ale wolałem załatwić kredyt teraz, ze względu na niepewną sytuację na rynku bankowym. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 01.06.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 A ja mam takie pytanie, mam projekt indywidualny i wpisany metraż 143,8m2 (jakby się poprawinie policzyło skosy to było by mniej) i przez te 3,8m2 nie mogę liczyć na kredyt z dopłatami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 01.06.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 A ja mam takie pytanie, mam projekt indywidualny i wpisany metraż 143,8m2 (jakby się poprawinie policzyło skosy to było by mniej) i przez te 3,8m2 nie mogę liczyć na kredyt z dopłatami??? założenia są takie, że powierzchnia użytkowa kredytowanego lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego nie może przekraczać odpowiednio 75 m2 i 140 m2, więc sam sobie odpowiedziałeś na pytanie , nawet jeżeli byłoby to 140 m2 to nie wiem czy opłaca ci się brać ten kredyt, bo wg mojego rozumowania to im mniejszy dom tym więcej dopłat, chyba że się mylę to niech ktoś mnie poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 01.06.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 beti,kris,mimi macie rację im mniejsza powierzchnia tym większa dopłata.Dopłata jest liczona wg pewnego wzoru gdzie współczynnikiem jest stosunek 70 mkw do powierzchni danego projektu. Gdyby dom miał powierzchnię 70 mkw to współczynnik wyniósłby 1 i dopłata była by największa.U mnie przy powierzchni 115,6 mkw współczynnik wynosi 0,61 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 02.06.2009 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Dzięki za odpowiedź, ale ja nie dobierałam powierzchni domu do kredytu tylko do komfortu życia w nim wiem że im mniej tym dla kredytu lepiej ale dla rodzinki... no trudno domek już stoi i pewnie poczeka na wykończenie go dłużej niż zakładaliśmy bo banki powariowały z marżami. Jak dalej się będą utrzymywały na takich poziomach to mnie u siebie nie zobaczą, a przeprowadzka.... (marzenie o Wigilii 2009 minęło roku temu)... Będzie co ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 02.06.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Dzięki za odpowiedź, ale ja nie dobierałam powierzchni domu do kredytu tylko do komfortu życia w nim wiem że im mniej tym dla kredytu lepiej ale dla rodzinki... no trudno domek już stoi i pewnie poczeka na wykończenie go dłużej niż zakładaliśmy bo banki powariowały z marżami. Jak dalej się będą utrzymywały na takich poziomach to mnie u siebie nie zobaczą, a przeprowadzka.... (marzenie o Wigilii 2009 minęło roku temu)... Będzie co ma być Wszystko jest względne - mój projekt pierwotnie miał 139,4 mkw - po przeróbkach (zwiekszenie garażu i poddasza o 1,7 m) powierzchnia użytkowa spadła do 115,6 mkw - architekt w porozumieniu ze mną tam gdzie był pokój nad garażem rozpisał jako pralnię, suszarnie i dwa stryszki (a pewnie będą tam dwa małe pokoiki), ale u Ciebie to już za późno na zmianę projektu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 02.06.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Ja kończe rysować projekt i oto moja porada aby miec mniejsza powierzchnię użytkową: -pomieszczenia nad garażem w projekcie nazwałem suszarnią - całe poddasze (choć mam dla własnych celów szczegółowo rozrysowane nazwałem jako strych do adaptacji i w takiej formie oddam do pozwolenia na budowę więc powierzchnię użytkową domu mam ok 105 m2 a resztę sie dorobi:) Liczyłem to wiele razy i serio - im mniejsza pow uż. tym wieksza dopłata - gdyż jest udzielana proporcjonalnie do pow i tak - mając dom o pow uż. 140 m2 - państwo dopłaca do połowy kredytu od domu 75m2 a wiec w tym przypadku płaciłoby tylko 1/4 odsetek - w przypadku mojego domu(105m2) dopłata państwowa będzie wynosić ok 1/3 odsetek - gdybym miał dom o pow uż 75m2 i mniej dostałbym dopłatę dokładnie do połowy odsetek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 02.06.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witajcie Byłam dziś w banku Pocztowym - bo ponoć najlepsze warunki Rodziny na swoim mają a tu mnie powaliło wibor 6m + marża 3,5%!!!!!!!!!!! prowizja 2,5% Ludzie to takie teraz są marże???? To było pierwsze pytanie A i jeszcze na decyzję kredytową się czeka 1,5-2 miesiące Drugie: No cóż marża marżą , ale kredyt trzeba wziąć. Czy dobrze sobie myślę, że należałoby wziąć kredyt w banku w którym marża niekoniecznie będzie najniższa, ale gdzie najniższa będzie prowizja i 0 opłat za wcześniejszą spłatę i w momencie gdyby na rynku kredytowym znów pojawiło się Eldorado dla kredytobiorcy, czyli np marże na poziomie1% to wówczas zaciągnąć kredyt w innym banku na refinansowanie tego pierwszego mniej opłacalnego kredytu??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 02.06.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witajcie Byłam dziś w banku Pocztowym - bo ponoć najlepsze warunki Rodziny na swoim mają a tu mnie powaliło wibor 6m + marża 3,5%!!!!!!!!!!! prowizja 2,5% Ludzie to takie teraz są marże???? To było pierwsze pytanie A i jeszcze na decyzję kredytową się czeka 1,5-2 miesiące Drugie: No cóż marża marżą , ale kredyt trzeba wziąć. Czy dobrze sobie myślę, że należałoby wziąć kredyt w banku w którym marża niekoniecznie będzie najniższa, ale gdzie najniższa będzie prowizja i 0 opłat za wcześniejszą spłatę i w momencie gdyby na rynku kredytowym znów pojawiło się Eldorado dla kredytobiorcy, czyli np marże na poziomie1% to wówczas zaciągnąć kredyt w innym banku na refinansowanie tego pierwszego mniej opłacalnego kredytu??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 03.06.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Zobacz w PKO BP ja miałem marżę 1,8% i prowizję 0,1% (ale musiałem założyć u nich ror) - wniosek składany ok. 23 kwietnia (dlatego warunki jak z kwietnia) - umowa podpisana 29 maja. Marża jest wg. mnie ważniejsza niż prowizja którą płacisz jednorazowo. W PKO BP po dwóch latach można dokonywać częściowej spłaty kredytu bez dodatkowych opłat. Ogólnie nie cierpię PKO BP ale w tej chwili mają chyba najtańszą ofertę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziuńka 03.06.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 witajcie juz mnie to zaczyna irytowac ..... Dzwonie dziś do banku , oczywiscie analit byla na dlugim urlopie ten co mial wydac opiniie i oczywiscie teraz wedle naszych zarobkow nie moze wydac opinii bo są juz za stare i musimy wziasc nowe , i osobiscie stawic sie w banku ... normalnie czrna ropacz. Nie nawidze tego banku !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 03.06.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Nie cierpię tego banku również Ale niestety jest najtańszy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 03.06.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witajcie Byłam dziś w banku Pocztowym - bo ponoć najlepsze warunki Rodziny na swoim mają a tu mnie powaliło wibor 6m + marża 3,5%!!!!!!!!!!! prowizja 2,5% Ludzie to takie teraz są marże???? To było pierwsze pytanie A i jeszcze na decyzję kredytową się czeka 1,5-2 miesiące Drugie: No cóż marża marżą , ale kredyt trzeba wziąć. Czy dobrze sobie myślę, że należałoby wziąć kredyt w banku w którym marża niekoniecznie będzie najniższa, ale gdzie najniższa będzie prowizja i 0 opłat za wcześniejszą spłatę i w momencie gdyby na rynku kredytowym znów pojawiło się Eldorado dla kredytobiorcy, czyli np marże na poziomie1% to wówczas zaciągnąć kredyt w innym banku na refinansowanie tego pierwszego mniej opłacalnego kredytu??????????????? jeżeli chodzi o marże i jeżeli ja dobrze myślę to raczej brać tam gdzie marża jest najniższa, bo marżę masz taką samą przez cały okres kredytowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rad1de 03.06.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ja jutro idę podpisać umowe w pko bp zobaczymy warunki marża miała być 1,8 + ubezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 04.06.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 ja jutro idę podpisać umowe w pko bp zobaczymy warunki marża miała być 1,8 + ubezpieczenie No i jak poszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts