Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzisiaj dzwonilam do pko bp (do 2 oddzialów) i dla kredytu rodzina an swoim marza wzrosla z 1,8 do 3%!!!!!!!od wczoraj lub dzisiaj .....szok.....

Faktycznie... Marża wzrosła od wczoraj i obecnie z ubezpieczeniem od utraty pracy można zejść do 2,7%. MASAKRA!! Chyba potrzebuję jakiejś terapii...

Ja byłam w marcu o włos od wzięcia kredytu ..Teraz bedziemy starac sie o kredyt w wrzesniu .Wtedy chciałam 130 tys kredytu ,teraz robimy tynki zrobi sie hydraulike i wylewki i moze z 70 tys bedziemy pozyczac by zamieszkać :)Obawiam sie ze warnki beda jeszcze gorsze ...w marcu dostalismy marże 2% ..teraz pewnie z 3%....Mało tego to od poczatku lipca bede bezrobotna :-? Ciekawe jak to bedzie miało sie do kredytu ...Gdy tylko mąz narazie pracuje ...Jeszcze rodzina proponuje pozyczkę to moze tylko 40-50 tys pozyczymy z banku :-?zeby tylko zamieszkac...mam metlik w głowie ..swietnie by bylo bez kredytu mieszkac :)

Pytanie dla siedzacych w temacie czy kosztorys ktory chce bank rowiez zawiera koszty umeblowania domu czy do jakiego stanu?

bank finansuje tylko budowę, wszystkie elementy trwałe -kafle, podłoga , armatura itp., na mebelki trzeba wziąć drugi kredycik :wink:

Hey :D a jeśli zostną mi pewne srodki z kredytu, dom już stoi a ja sobie do niego kupie meble , RTV itp :wink: to co dalej ??? zamkną mnie :o ??? zabiorą to wszystko ??? jaka jest wtedy procedura , w końcu oddam im pieniądze :wink:

Pytanie dla siedzacych w temacie czy kosztorys ktory chce bank rowiez zawiera koszty umeblowania domu czy do jakiego stanu?

bank finansuje tylko budowę, wszystkie elementy trwałe -kafle, podłoga , armatura itp., na mebelki trzeba wziąć drugi kredycik :wink:

Hey :D a jeśli zostną mi pewne srodki z kredytu, dom już stoi a ja sobie do niego kupie meble , RTV itp :wink: to co dalej ??? zamkną mnie :o ??? zabiorą to wszystko ??? jaka jest wtedy procedura , w końcu oddam im pieniądze :wink:

to już Twoja sprawa jak sobie zagospodarujesz te pieniądze, chodzi tylko o to że w kosztorysie nie może być żadnej pozycji związanej z wyposażeniem, ja też mam taką cicha nadzieję że mi starczy na jakieś skromne mebelki :wink:

hej

my podpisaliśmy umowę 5 czerwca w PKO BP

braliśmy 300tys na 30 lat

marża banku 2%

stawka referencyjna 4.370%

czyli oprocentowanie kredytu 6.37%

za udzielenie kredytu bank pobrał prowizję 2%

masakra jak dla mnie ale cóż.... PKO BP miał najkorzystniejsza ofertę wśród innych banków gdzie składaliśmy wnioski Nordea, Deutche Bank, Eurobank

nie wiem jak się Wam udało uzyskac takie niskie prowizje...

do tego musielismy założyć ROR w PKO,wziąć kartę kredytową...

mieliśmy też 50tys wkładu własnego i działkę z postawioną skrzynką energetyczną... :wink:

za działkę daliśmy 50tys

rzeczoznawca przed przyznaniem kredytu wycenił ją na 38 tys...

pierwszą transzę wypłacą nam jak wydamy swoje 50tys. i rzeczoznawca oceni czy faktycznie na taką kwotę zostały wykonane prace...

ciekawe czy faktycznie to tak oceni jak nie są wymagane faktury bo budowa idzie systemem gospodarczym....

czy ktoś też tak buduje? i jak z fakturami u Was?

nie ukrywam bez faktur trochę taniej... ale jakoś obiawiam się tych rzeczoznawców i ich wycen...

FIONKA, u nas jak na razie współpraca z bankiem układa się poprawni-też braliśmy w bko bp, mieliśmy tylko małe opóźnienie w wypłacie II transzy, ale nie z naszej winy, nie było u nas na budowie żadnego rzeczoznawcy, tylko pani z banku oceniła przyrost zaawansowania prac i sobie pojechała( była możne z 5 min. za taką przyjemność każdorazowo 150 zł :evil: ) żadnych faktur na razie nie wołali(zresztą mówili że nie są wymagane), my też to co się da robimy sami, a i niekiedy sami fachowcy też faktur nie wystawiają, co mogę poradzić to tylko to żebyście zostawili sobie troszkę oszczędności-nigdy nie wiadomo co się wydarzy :roll: :wink: , pozdrawiam

dzięki za info beti,kris,mimi

z tymi oszczędnościami zobaczymy jak wyjdzie

ciekawa jestem też czy zdązymy do końca przyszłego roku wybuowac dom - mam nadzieję, że tak, bo to był jeden z warunków banku :roll: zakończyć inwestycję z dniem 31 grudnia 2010...

swoją drogą w każdym banku ci innego, inne warunki...

ale ratalnie PKO bylo najlepsze

pierwek masz rację - chodzi o dokumentację...

mam nadzieję jednak, że zdążymy...musimy...

odpowiendnio wcześniej będziemy załatwiać co się da...

chyba się da? :wink:

dopiero co podpisaliśmy umowę a ja się już martwię odbiorem

rany a co będzie przez te najbliższe półtorej roku.... 8)

Poczytaj dokładnie, też mam w umowie że do 31.12.2010 inwestycja ma być zakończona, a potem następny punkt, że do 31.12.2011 mam papier z sądu dostarczyć, że działka jest już zabudowana - to daje rok więcej

Co ciekawe, mam wykreślony punkt, że muszę dostarczyć papier z nadzoru budowlanego o zakończeniu/użytkowaniu budynku :o

Pozdro

cienki - sprawdziłam - wszelką dokumentację mam dostarczyć do dnia 31-01-2010 - więc mam miesiąc czasu jakby od zakończenia inwestycji...

póki co zaczynamy budowę, mam nadzieję, ze się wyrobimy... najwyżej bedziemy pisać wniosek o przesunięcie terminu na dostarczenie dokumentów dotyczących odbioru domu...

a z transzami się dopytałam i pierwsza musi być pobrana w ciągu 12 mcy od podpisania umowy.