Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a my mamy tak: kredyt udzielony na 312 miesięcy

- całkowita wyplata kredytu nastąpi do 31.03.2010

-sposób wypłaty w transzach-ale nic nie ma w ilu

-zakończyć budowę do dnia 31.12.2010-czy to oznacza zamieszkać?

-dostarczenie do banku kopii wniosku złożonego w sądzie o zmianę sposobu korzystania z gruntu na zabudowany do 31.03.2011-nie bardzo to rozumiem :roll:

-dostarczenie do pko dokumentu potwierdzającego zgłoszenie zakończenia budowy do właściwego organu budowlanego w terminie 31.03.2011

i to w sumie tyle albo aż tyle z takich ważniejszych rzeczy jeżeli chodzi o terminy

Ja byłam w marcu o włos od wzięcia kredytu ..Teraz bedziemy starac sie o kredyt w wrzesniu .Wtedy chciałam 130 tys kredytu ,teraz robimy tynki zrobi sie hydraulike i wylewki i moze z 70 tys bedziemy pozyczac by zamieszkać :)Obawiam sie ze warnki beda jeszcze gorsze ...w marcu dostalismy marże 2% ..teraz pewnie z 3%....Mało tego to od poczatku lipca bede bezrobotna :-? Ciekawe jak to bedzie miało sie do kredytu ...Gdy tylko mąz narazie pracuje ...Jeszcze rodzina proponuje pozyczkę to moze tylko 40-50 tys pozyczymy z banku :-?zeby tylko zamieszkac...mam metlik w głowie ..swietnie by bylo bez kredytu mieszkac :)

my tez bralismy na 70 tys. na 20 lat wyszla nam rata 377zl na obecny czas, ale patrzac ze to wszystko zwrasta to teraz bysmy sie zastanwowili nad inna opcja,

gratulacje dla tych co kredycik otrzymali :D

beti podpisywaliście umowę w Gdańsku na Marynarki Polskiej? widzę, że też z pomorskiego jesteście... :wink:

mamy niemalże wszystko to samo co Wy w umowie, tyle, że w ostatnim punkcie mamy do 31 stycznia 2011

co do transz - mamy identyczny zapis...

mi babka z banku napisala w mailu że pierwszą transzę trza pobrać w ciągu roku od podpisania umowy

gratulacje dla tych co kredycik otrzymali :D

beti podpisywaliście umowę w Gdańsku na Marynarki Polskiej? widzę, że też z pomorskiego jesteście... :wink:

mamy niemalże wszystko to samo co Wy w umowie, tyle, że w ostatnim punkcie mamy do 31 stycznia 2011

co do transz - mamy identyczny zapis...

mi babka z banku napisala w mailu że pierwszą transzę trza pobrać w ciągu roku od podpisania umowy

umowę podpisaliśmy w Słupsku,

pozwolę się pochwalić- MAMY JUŻ TYNKI :p :p

beti gratuluję tynków :D

mam problem ze zrobieniem PCC

mamy z mężem inne meldunki

czy powinnismy dla każdego z nas złożyć oddzielnie formularz? i wtedy naliczony podatek jest od każdej osoby?

bo rozumiem, że oddzielnie formularz dla hipoteki kaucyjnej i formularz dla hipoteki zwykłej

czy to będzie jedna deklaracja dla obojga...

szukałam tutaj na forum wątków o PCC, co nieco znalazłam ale dalej nie wiem a w US jedna kobieta mówi, że jedna deklaracja inna że dwie...

wrrrrrrrr

miał ktoś taki przypadek z innymi meldunkami?

czy powinnismy dla każdego z nas złożyć oddzielnie formularz? i wtedy naliczony podatek jest od każdej osoby?

bo rozumiem, że oddzielnie formularz dla hipoteki kaucyjnej i formularz dla hipoteki zwykłej

szukałam tutaj na forum wątków o PCC, co nieco znalazłam ale dalej nie wiem a w US jedna kobieta mówi, że jedna deklaracja inna że dwie...

wrrrrrrrr

My z żoną mamy różne meldunki. Składaliśmy tylko jedną deklarację (tylko w moim US-ie), ale oboje musieliśmy się podpisać.

Pozdrawiam,

wrrrrrrrr

Składacie dwie deklaracje PCC-3 (osobno dla każdej z hipotek).

Pojedyńczy zestaw stanowi PCC-3 oraz załącznik PCC3/A (w PCC-3 jest miejsce dla jednej osoby - druga znajdzie się w załączniku).

Pozdrawiam.

Witam,

Przestrzegam przed Bankiem PKO BP

strasznie wolna procedura. Zmienili zasady i teraz to CENTRALA ocenia

W każdym razie na decyzję czekaliśmy 6 tygodni, cały czas zapewniali że będzie ok, że wszystko jest na dobrej drodze a finalnie decyzja przyszła ODMOWNA.

Goryczy dodaje fakt, że z tym bankiem jesteśmy związani od 11 lat i wszystkie kredyty a było ich kilkanaście, braliśmy zawsze w PKO BP.

Generalnie jesteśmy strasznie zawiedzeni.

Podejżewam, że decyzja odmowana spowodowana jest tym, że skożystaliśmy z pewnej promocji dzieki której mielibysmy o wiele lepsze warunki niż obecnie obowiązujące.

W każdym razie moja opinia na temat tego banku: PKO BP=PORAŻKA

Omijać szerokim łukiem bo tylko przeciągną temat o kilka tygodni.

Opcja minimum to złożyć doki również w innym banku./

Ja też ostrzegam przed pko bp czekalismy na decyzje 2 mies i 7 dni ...

wniosek zlorzylismy w kwietniu nikt z oddzialu przez caly maj nie raczyl sie z nami skontaktować to my wydzwanialismy dowiadywalismy sie czy cos jest juz wiadomo a odp uzyskalismy ze nadal wniosek w analizach na poczatku czerwca pani zadzwonila ze wniosek sie przedawnil i trzeba zlorzyc nowy to zlozylismy i pani obiecala ze teraz pojdzie szybciej i znowu to samo wkoncu zadzwonilismy do dyrektora w sumie nam nie pomogl .Wkoncu przyszla decyzja pozytywna ale z marża inna niz w dniu skladania wniosku pracownicy wcale tej sytuacji nie zauwazyli ze jest inna .Postanowilismy z mezem ze nie zostawimy tej sprawy w ten sposob maz udal sie do glownego odzialu w wawie do pko bp i tam cala sprawe przedsatwil zostal skierowany do biura analiz i tam sie nami nalezycie zajeli

i decyzja ostateczna jest taka ze marze mamy taka jak skladalismy wniosek.45000 do przodu

jutro o 8.00 podpisujemy umowe :) wow

Ja też ostrzegam przed pko bp czekalismy na decyzje 2 mies i 7 dni ...

wniosek zlorzylismy w kwietniu nikt z oddzialu przez caly maj nie raczyl sie z nami skontaktować to my wydzwanialismy dowiadywalismy sie czy cos jest juz wiadomo a odp uzyskalismy ze nadal wniosek w analizach na poczatku czerwca pani zadzwonila ze wniosek sie przedawnil i trzeba zlorzyc nowy to zlozylismy i pani obiecala ze teraz pojdzie szybciej i znowu to samo wkoncu zadzwonilismy do dyrektora w sumie nam nie pomogl .Wkoncu przyszla decyzja pozytywna ale z marża inna niz w dniu skladania wniosku pracownicy wcale tej sytuacji nie zauwazyli ze jest inna .Postanowilismy z mezem ze nie zostawimy tej sprawy w ten sposob maz udal sie do glownego odzialu w wawie do pko bp i tam cala sprawe przedsatwil zostal skierowany do biura analiz i tam sie nami nalezycie zajeli

i decyzja ostateczna jest taka ze marze mamy taka jak skladalismy wniosek.45000 do przodu

jutro o 8.00 podpisujemy umowe :) wow

Wydaje mi się ,że to dużo zależy od oddziału.A dokładniej od ludzi tam pracujących.

My mieliśmy decyzję w niecałe dwa tygodnie.

hej

my podpisaliśmy umowę 5 czerwca w PKO BP

braliśmy 300tys na 30 lat

marża banku 2%

stawka referencyjna 4.370%

czyli oprocentowanie kredytu 6.37%

za udzielenie kredytu bank pobrał prowizję 2%

masakra jak dla mnie ale cóż.... PKO BP miał najkorzystniejsza ofertę wśród innych banków gdzie składaliśmy wnioski Nordea, Deutche Bank, Eurobank

nie wiem jak się Wam udało uzyskac takie niskie prowizje...

do tego musielismy założyć ROR w PKO,wziąć kartę kredytową...

mieliśmy też 50tys wkładu własnego i działkę z postawioną skrzynką energetyczną... :wink:

za działkę daliśmy 50tys

rzeczoznawca przed przyznaniem kredytu wycenił ją na 38 tys...

pierwszą transzę wypłacą nam jak wydamy swoje 50tys. i rzeczoznawca oceni czy faktycznie na taką kwotę zostały wykonane prace...

ciekawe czy faktycznie to tak oceni jak nie są wymagane faktury bo budowa idzie systemem gospodarczym....

czy ktoś też tak buduje? i jak z fakturami u Was?

nie ukrywam bez faktur trochę taniej... ale jakoś obiawiam się tych rzeczoznawców i ich wycen...

U nas warunki identyczne, umowa podpisana wczoraj. Inwestycja wyceniona na 480 tyś, kredyt na 290 600 zł.

Czy ktoś brał kredyt z dopłatą na rozbudowę?

Moja sytuacja:

Moja mama ma dom jednorodzinny. Chcielibyśmy z mężem wybudować się na tej działce. Podział działki i budowa domu jest w naszej sytuacji niemożliwa (mała działka, ograniczenia prawa budowlanego). Dlatego postanowilismy rozbudować "stary" dom.

Kredyt z dopłatą można otrzymać na rozbudowę domu, w wyniku której powstanie lokal mieszkalny stanowiący odrębną nieruchomość. Warunki:

1. nie możemy być właścicielami "starej" części - musimy budować się na własności mamy (jest to możliwe - wystarczy prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane np. umowa użyczenia - ale cały czas wszystko co budujemy należy do mamy).

2. jak udokumentować, że powstanie lokal mieszkalny stanowiący odrębną nieruchomość? Czy po skończeniu budowy można starać się o podział geodezyjny domu i gruntu - na część mamy i naszą, czy może to być tylko wyodrębnienie lokalu mieszkalnego - część domu jest mamy, część domu nasza, ale grunt wspólny?

3. podobno, co mnie boli, lokal który powstanie po wybudowaniu nie może mieć więcej niż 75m, a nie jak w przypadku budowy domu do 140m?

Byłabym wdzięczna za podzielenie się doświadczeniami w tym temacie.

Ze strony BGK:

21. W jaki sposób można sfinansować rozbudowę domu jednorodzinnego kredytem preferencyjnym z dopłatami do odsetek?Zgodnie z z zapisami art. 5 ust. 1 punkt 1) podpunkt f), ustawy z dnia 8 września 2006 roku o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania, istnieje możliwość zastosowania dopłat do kredytu preferencyjnego zaciągniętego na nadbudowę, przebudowę lub rozbudowę domu jednorodzinnego, pod warunkiem, że w wyniku takiej inwestycji powstanie lokal mieszkalny stanowiący odrębną nieruchomość.

Decyzja o udzieleniu kredytu preferencyjnego z dopłatami do oprocentowania może zostać podjęta jedynie przez instytucję udzielającą takich kredytów na podstawie przedstawionych przez klientów dokumentów, w tym m.in. pozwolenia na budowę wydanego osobom ubiegającym się o kredyt preferencyjny (nie będącymi właścicielami obiektu, na którym prowadzone będą roboty budowlane). Zgodnie z art. 32 ust. 4 ustawy Prawo budowlane (Dz.U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118):

"Pozwolenie na budowę może być wydane wyłącznie temu, kto:

1. złożył wniosek w tej sprawie w okresie ważności decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli jest ona wydana zgodnie z przepisami o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym;

 złożył wniosek w tej sprawie w okresie ważności pozwolenia, o którym mowa w art. 23 i art. 23a ustawy z dnia 21 marca 1991 r. o obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej i administracji morskiej, jeżeli jest ono wymagane;

2. złożył oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane."

Wzór oświadczenia, o którym mowa w wyżej przytoczonym punkcie 2) art. 32 ust. 4 Prawa budowlanego, stanowi załącznik do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury (Dz. U. Nr 242 z 2004 r. poz. 2421). W przedmiotowym oświadczeniu musi zostać wskazane prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, rodzaj tego prawa (z wyłączeniem własności i współwłasności - z uwagi na wymogi art. 4.1 ustawy z 8 września 2006 r. o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania) powinien zostać ustalony pomiędzy właścicielem budynku a osobami, które będą występować o pozwolenie na nadbudowę piętra budynku. Najlepszym rozwiązaniem byłoby ustalenie rodzaju tego prawa przy współudziale prawnika, tak aby zabezpieczone zostały interesy obu stron.

Porażka z tą ofertą

ja też miałam brac kredyt rodzina na swoim, ale po przeliczeniu tego wszystkiego bardziej opłacało się wziąść zwykły kredyt złotówkowy

prowizja 1 %

marża 0,8

wibor 3 miesięczny - Bank PKO S.A

to co ci państwo dopłaci przez 8 lat, to podwójnie oddasz przez kolejne 22 lata

Najważniejsza rada , minimalizacja marży, ona jest stała przez całe 30 lat twojego kredytowania