Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kamaG

ofertę mam z dnia 5.10

warunki: marża 2,4% prowizja 1% każda inspekcja bezpłatna i bez faktur.

takie warunki zaproponowali mi przez Notusa.

podobno od 15.10 mają zmienić się zasady w pekao sa- do tej pory marża była stała a teraz będzie ją obniżyć np biorąc inne pakiety.

ja nie będę dalej interesować się tą ofertą bo dla nas ta marża jest za duża i to na 8 lat trzeba związać się z bankiem.

dla naszego kredytu dopłaty to około 100 zł więc wolę wybrać bank z marżą 1,35 jak BZ WBK i móc w każdej chwili przenieść kredyt

My 7 października podpisaliśmy umowę w GBW - największym minusem są niestety raty malejące ale w sumie przy tak małej marży i tak rata wychodzi mniejsza niż np PKO

kredyt 400 000 -marża 1.45 %

prowizja 1%( nie to co BZWBK gdzie wołali 4% i połowę z tego trzeba by było wpłacic przed wypłatą transzy)

Spotkaliśmy sie z bardzo miłą obsługą w GBW - wszystko nam rzeczowo wytłumaczyli .

rozliczenie budowy to 80 % rachunków - tu trochę boli bo wiele rzeczy można na budowie załatwić taniej bez faktury- ale nie mam żadnych dodatkowych kosztów inspekcji budowy ....

Czas brać się ostro do roboty...

pytałem w kilku hurtowniach i podpowiedziano mi że hurtownia może wystawić fakturę na parę wiekszych tysiaków a potem zrobić sobie korektę tej faktury a ja nie oddam tej pierwszej i pokaże ją w banku - nikt przecież jej dalej nie będzie sprawdzał że została wycofana....- nie wiem czy to takie proste. Mój murarz powiedzial że fakturkę może mi wystawić bo właśnie musi wykazac dochodowość firmy- klamka już zapadła - wiec muszę kombinować...

• 1 month później...
  acca5 napisał:
A tych odsetek niedopłaconych nie będa musieli potem zwracac przez nastepne lata, czy daruje im sie te spłate do końca kredytu?

Hejka! Nie wszystko zloto co sie swieci, znajomy z banku wyjasnił mi o co chodzi z tymi dopłatami, jak zwykle to mydlenie oczy, nic za darmo przeciez nikt nie daje zawsze jest cos za cos, zrezygnowalismy z tej opcji, poniewaz drozej wychodziło niz normalnie, inaczej naliczają spate i biora inne przeliczniki, lepiej podpytajcie w kilku bankach, wszedzie to wyciagniecie kasy od biednego człowieka!

onazis1974 napisał:
  acca5 napisał:
A tych odsetek niedopłaconych nie będa musieli potem zwracac przez nastepne lata, czy daruje im sie te spłate do końca kredytu?

Hejka! Nie wszystko zloto co sie swieci, znajomy z banku wyjasnił mi o co chodzi z tymi dopłatami, jak zwykle to mydlenie oczy, nic za darmo przeciez nikt nie daje zawsze jest cos za cos, zrezygnowalismy z tej opcji, poniewaz drozej wychodziło niz normalnie, inaczej naliczają spate i biora inne przeliczniki, lepiej podpytajcie w kilku bankach, wszedzie to wyciagniecie kasy od biednego człowieka!

Pięknie, zero wytłumaczenia w treści. Ktoś Ci coś tam naopowiadał (znajomy "fachowiec" ? z banku) i już teraz wszystko wiesz, a wszyscy, którzy wzięli taki kredyt to zapewne idioci nieumiejący liczyć.

• 4 weeks później...

czy ktos wie jak bank podchodzi do dzialalnosci gosp. gdy na wpisie do ewidencji masz dwie firmy, w tym jedna z 2007. firma ta nie przynosi juz ani dochodu ani straty. dopisana zostala w maju spolka cywilna na ktorej jest duzy dochod. chcialabym wziasc kredyt na dochody ze spolki. bank pko bp zgadza sie firmy pol roczne. doradca po miesiacu mielenia moimi papierami stwierdzil ze bank bedzie chcial potraktowac to jako ciaglosc.

jak bylam u innego doradcy dwa miesiace temu, mowil zupelnie cos innego i kazal czekac az firma bedzie miala 6 mc.

zabieram papiery od doradcy ide bezposrednio do banku i nie wiem czy nie robie bledu. kto ma racje-ja juz zglupialam.

jedno co wiem na pewno, ze swojego doswiadczenia ale też od znajomych, nie załatwiajcie kredytu przez pośredników, w banku bezpośrednio wszystko załatwia sie szybciej i można uzyskac lepsze warunki niz może to zaproponować doradca,

a nawiasem mówiąc orientujecie sie czy opłaca się wziąć kredyt z dopłatami na 80 tys na 10 lat? czy tez lepiej brać normalny kredyt bez dopłat?

Witam, no i stało się :) 18 grudnia podpisaliśmy umowę z PKO BP.

Kwota kredytu 190.000 pln do oddania w ciągu 30 lat :-? no ale namiętnie gramy z żoną w totka :p

Plusy jakie widzę od razu:

- bank nie chciał i nie chce żadnych faktur. Dla nas to dobrze, dużo robimy sami.

- transze, bank nie narzucił nam z góry tego co mamy robić i kiedy mamy robić. Dostajemy kasiurkę i sami decydujemy co w danym czasie robimy, nam się to podoba :)

Rzeczoznawca - 200 pln

BGZ za to samo chciał 800 pln.... :evil:

i tak to wygląda..... :) nic tylko płacić i budować :wink:

cineck

gratuluje !!!!!!

pozazdrościć.

ja składam papiery we wtorek. leżały u doradcy kredytowego przez miesiąc. co z nimi w tym czasie robił, ciężko powiedzieć, bo do mnie co jakiś czas dzwonił z bzdurami typu można-nie można. wszystko aby mnie odwieść od pomysłu kredytu z dopłatą. na koniec stwierdził że dostałabym gdybym miała na wpisie do ewidencji jedną firmę a nie dwie. że musze poczekać ze złożeniem papierów do stycznia itp. nadmienie że na początku miesiąca pogonił mnie i podpisałam umowę z deweloperem z data do końca grudnia.

poszłam więc do urzędu i zamknęłam tą starą firmę na którą nie miałam dochodu i we wtorek odbieram czysty wpis do ewidencji z firmą 8 miesięczną.

to było sensowniejsze niż czekanie do stycznia. zobaczymy co teraz na to analityk.

trzymajcie kciuki

złożyłam dziś wniosek o kredyt w PKO SA, ale kiepskie warunki mi dali, tak sądzę.

kwota kredytu 370.000

spłata 30lat

oprocentowanie:

w calym okresie kredytu: 7,28%

st.referencyjna dla dopłat:6,20%

wychodzi to w ratach tak:

2lata bez spłaty raty kapitałowej, doiplata BGK rata-1747zl

6lat z doplata BGK rata-2199zl

po 8 latach rata-2521zl

po świętach ide złożyć do PKO BP, bo u nich oprocentowanie wyliczali mi poniżej 7%

co o tym myślicie?

Angel, jeśli mogę Ci coś doradzić to proponuję nie patrzeć, przynajmniej na razie na raty po okresie dofinansowania przez BGK. Należy jeszcze spr aby nie było w umowie zapisów o koszcie wcześniejszej spłaty. A teraz dlaczego...

Dla budujących i kupujących (dom mieszkanie) najważniejszy jest okres najbliższy po wybudowaniu i transakcji kupna. Będziesz miała wtedy duże wydatki. Wszak wybudowanie (lub kupno) to nie wszystko. Musisz się jakoś urządzić, zakupić meble, itd. Dlaczego późniejsze raty są mniej istotne? Dlatego, że generalnie kredyty z dopłatą w dłuższym horyzoncie czasowym są kiepską ofertą. Później to przeliczę i podam przykład. Zatem warto jest wziąć kredyt z minimalnym obciążeniem przez pierwszych 8 lat a później "przesiąść" się na inny kredyt. Dlatego ważne jest abyś w umowie nie miała zapisów o kosztach wcześniejszej spłaty. Obecnie standardem jest 3-5 lat utrzymanie klienta przy zastosowaniu prowizji za wcześniejszą spłatę. Po tym okresie można spłacić kredyt bez kosztowo. Są jednak banki (np Metrobank - widziałem w umowie) , które w całym okresie kredytowania żądają prowizję za wcześniejszą spłatę. No prawie bezkosztowo, bo jeśli przenosimy się do innego banku to będzie trzeba skreślić z hipoteki stary bank ok 150zł i wpisać nowy ok 200 zł, do tego prowizję za uruchomienie i ewentualnie ubezpieczenie(opcjonalnie).

A teraz w jakich bankach możesz uzyskać tańszy kredyt z dopłatą niż w PKO SA:

GBW

Eurobank

BPS

PKO bank hipoteczny

również w PKO bp

Pewnie jest ich jeszcze kilka, ale o tych wiem. Są też droższe :)

W tym dziale otworzyłem nowy wątek, tam w wolnej chwili powieszę kilka wyliczeń...

Miras

bardzo dziekuje za sugestie.

Jest jeszcze jeden mały problem o którym nie wpomniałam.

Moja firma jest zarejestrowana od maja 2009. to zmniejsza mozliwosci manewru.

Wlasnie mam zlozyc wniosek do pko bp, po nowym roku, bo potrzebuja pit. zasugerowano mi, bym rozliczyla sie z podatku i zlozyla pit 2009, zaraz po nowym roku i z tym pitem poszla do banku. Ten zabieg ma podobno pomóc w otrzymaniu kredytu. Wpoprzednich latach prowadziłam działalność indywidualną i miałam pomimo dużych dochodów, wykazywałam duże koszty, co jest zrozumiałe. Od grudnia firma zaczęła przynosić bardzo duże dochody. W maju dopisana została do działalności spółka cywilna i wszystkie dochody przełożone na nią. poprzednią zamknęłam tydzień temu. Wisiała sobie i nie przynosiła ani kosztów ani strat.

Z tego co powiedziano mi w banku, zasady ogólne banku wprawdzie są ustalone, natomiast w pko sa powiedziano że wszystko zależy od dochodów i potraktują mój kredyt indywidualnie.

Co do atrakcyjności ich oferty, to faktycznie bez szału.

Co myślisz o kredycie w euro?