ptr2 23.11.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Jesteś w błędzie jesli bank pożyczył Ci na 5 procent a wibor + 2 % = 6 to płacisz 5 -6/2 czyli 2. W GW był dokładnie taki przykład. To na ile Ci pożyczają banki to już sprawa banku. Wyjaśnij mi, bo może się mylę. Stopą referencyjną jest 3-miesięczny WIBOR (średnia z 3 miesięcy) powiększony o 2 pkt % Stałą marżę masz opisaną w Art.2 pkt 9, z którego wynika, że wynosi zawsze 2 pkt. Jak weźnmiesz sobie kredyt normalny to porozmawiasz o marży, tu ustawa ją zamraża. W chwili obecnej stawka suma-sumarum wynosi więc 6,2%. W kredycie referencyjnym spłacam (zakładamy) 50% odsetek, czyli 3,1% od kapitału przez 8 lat. Jeśli wezmę kredyt w CHF (LIBOR3M) dostanę 1.92%+ [0,5-1,0]% marży czyli [2.42 - 2.92%]. Pomijając spread, ryzyko walutowe i stopy, jest nad czym się zastanawiać przy 300 tys. kapitału ? Oczywiście kredyt TRZEBA spłacić po 8 latach, bo 6,2% to abstrakcja. Jakieś błędy w moim rozumowaniu? Liczy się zgodnie z ustawą tak. W okresie stosowania dopłat odsetki spłacane przez kredytobiorcę są równe kwocie odsetek naliczonych przez instytucję ustawowo upoważnioną do udzielania kredytów w oparciu o stopę procentową pomniejszonej o dopłatę należną za okres naliczenia odsetek. < naliczonych przez instytucję w oparciu o stopę procentową > tzn np 4.2 + marża 0.5 za okres naliczenia odsetek> czyli ( 4.2 + 2)/2 = 3.1 ( tego się tyczy wspomniany przez Ciebie artykuł 2 ) Czyli na dziś 4.7% - 3.1% = 1.6 % Jeśli by było tak jak ty liczysz to powinni napisać dzielone na pół a nie "pomniejszone o". Ale w końcu różni ludzie te ustawy wymyślają więc i tu może być babol. Czytałem przynajmniej 2 artukuły w których tak liczą jak ja ( w GW i gdzieś jeszcze ). Jakie sobie banki oprocentowanie wstawią dla tych kredytów to już ich sprawa. Mogą wykorzystać że kredyt jest tani i podnieść marżę. Na oprocentowanie trzeba oczywiście zwracać uwagę ale przy kredytach długoterminowych wyliczanie WIBOR-u na dziś nie daje gwarancji co będzie za 8 lat. Ja chcę brać ten kredyt dlatego bo jeśli np oprecentowanie skozy do 10% to ja płacę 5% i dalej mnie na to stać a przy 10% miałbym już problemy. Z frankiem jest rezyko kursowe + spred . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
respond 12.12.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Witam! Spróbuje odświerzyć temat dopłat do kredytów hipotecznych. Na stronie Banku Gospodarstwa Krajowego wisi informacja, że planują podpisanie pierwszych umów z bankami i SKOKami w listopadzie br. Jako że już zawitał do nas grudzień postanowiłem napisać maila z zapytaniem co i jak do BGK. Po paru dniach otrzymałem następującą odpowiedź: Szanowny Panie, Odpowiadając na Pana zapytanie przekazane pocztą elektroniczną w dniu 4 grudnia br., uprzejmie informuję, iż zgodnie z Ustawą z dnia 8 września 2006 roku o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania (Dz.U. Nr 183, poz.1354), kredyty preferencyjne będą udzielane przez banki komercyjne i SKOK-i, które podpiszą stosowną umowę z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Podpisanie z bankiem kredytującym lub SKOK-iem umowy o udzielenie kredytu na cele mieszkaniowe, przed podpisaniem przez bank kredytujący/SKOK umowy z BGK, nie będzie uprawniać do korzystania z dopłat do odsetek. Możliwość podpisania przez Pana umowy o udzielenie kredytu preferencyjnego, zależeć będzie od banków/SKOK-ów, które podpiszą z BGK stosowną umowę. W tym roku mogą to być dwa banki: PKO BP S.A. i PeKaO S.A. oraz KKSKOK, jednak nie możemy tego w żaden sposób zagwarantować. Aktualnie, Bank Gospodarstwa Krajowego prowadzi negocjacje w sprawie podpisania umów z wymienionymi bankami i KKSKOK. Lista banków/SKOK-ów, które będą udzielać kredytów preferencyjnych będzie zamieszczona na stronie internetowej Banku Gospodarstwa Krajowego http://www.bgk.com.pl/fundusze/rns po zawarciu stosownych umów i będzie aktualizowana w miarę zachodzących zmian. Z poważaniem, Bogdan Zdunek Zastępca Dyrektora DFM W związku z powyższym mam pytanie. Czy nie ma ktoś "wtyków" w PKO SA, BP lub SKOKu, aby zweryfikować na jakim etapie są negocjacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafir6 21.12.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Czy nic się nie dzieje w sprawie kredytu???Z tego co wiem jeszcze wtym roku ma być uruchomiony. Pracownicy np. PKOBP twierdzą że wiedzą tyle ile przeczytają w prasie.Cała POLSKA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 21.12.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Czy nic się nie dzieje w sprawie kredytu??? Z tego co wiem jeszcze wtym roku ma być uruchomiony. Pracownicy np. PKOBP twierdzą że wiedzą tyle ile przeczytają w prasie. Cała POLSKA!!! I tak dobrze że czytają, w banku w którym ja pytałem, musiałem tłumaczyć co to sa za kredyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka_tychy 21.12.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 witam kredyt na budowe domu, plus splata dzialki bedzie brany gdzies tak w marcu, juz zaczynamy glowne dokumenty kompletowac, ale czy bedziemy mogli skorzystac z tej doplaty?, jestesmy w stanie zdecydowac sie nawet na kredyt w zl, narazie w zwiazku z niszza rata bierzemy pod uwage chf 2 osoby, nie malzenstwo, kazdy mieszka ze swoimi rodzicami,jedno z nich ma dziecko z innym partnerem, dziecko jest zameldowane z kredytobiorca, ale nie sa pobierane za niego zadne zasilki czy lepiej zeby osoba majaca dziecko sie sama postarala o doplate czy lepiej zeby sie pobrac????czy wogole mamy szanse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafir6 28.12.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 No nareszcie coś drgnęło, bo już mam dość czekania.Zapraszam na stronę:http://www.bankier.pl/wiadomosc/PKO-BP-pierwszy-zaoferuje-kredyty-z-doplata-1526425.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 28.12.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 w koncu jakieś dobre wiadomości - oby tylko to wszystko nie przeciągnęło się za długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 witamCzy ten kredyt z dopłatą jest korzystniejszy od ulgi odsetkowej? PROSZĘ O PILNĄ ODPOWIEDŹ!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Włąsnie dzwoniłam do pKO bp na mickiewicza i powiedziano mi, że 20 stycznia będzie podpisana umowa z BGK, a na razie nie wiadomo nic konkretnego.Różnica, którą teraz widać, to to, że odsetki można odliczać przez cały czas kredytu, a ten z dopłatą tylko przez 8 lat.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aieksandra 30.12.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 A czy beda jakieś inne ulgi dla tych co nie zdązyli z ulgą odsetkową, a sa w trakcie budowy domu o powierzchni uzytkowej 150 mkw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 31.12.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Włąsnie dzwoniłam do pKO bp na mickiewicza i powiedziano mi, że 20 stycznia będzie podpisana umowa z BGK, a na razie nie wiadomo nic konkretnego. na TVN24 podano przykład: jak ktoś bierze 100k kredytu na 20 lat oprocentowanego w PLN 6% z kawałkiem (dokładnie nie pamiętam) to normalna rata wyniesie jakieś 470 PLN. Dopłata zaś 255 miesięcznie przez 8 lat. Dom nie może mieć więcej niż 140 m2 (nie wiem tylko jakich - czy użytkowej, czy całkowietej, a nawet jak użytkowej to nie wiadomo jak liczonej) i finansowane będzie 50%metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 31.12.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Witam Art. 6. 1. Kredytu preferencyjnego udziela się w walucie polskiej, a umowa kredytu preferencyjnego nie może uzależniać zmiany wysokości raty kapitałowo-odsetkowej, ani pozostającego do spłaty kredytu od zmiany kursów walut. 2. Kwota kredytu preferencyjnego może zostać powiększona wyłącznie o: 1) pobierane przez instytucję ustawowo upoważnioną do udzielania kredytów jednorazowe i płatne z góry opłaty i prowizje związane z jego udzieleniem - do wysokości 2 % kwoty kredytu przed doliczeniem składek, o których mowa w pkt 2; 2) jednorazowe i płatne z góry składki ubezpieczenia kredytu preferencyjnego. 3. W przypadku odroczenia pierwszej spłaty kapitału kredytu preferencyjnego okres odroczenia nie może być dłuższy niż 6 miesięcy, licząc od dnia postawienia do dyspozycji kredytobiorcy ostatniej transzy kredytu preferencyjnego. 4. Spłata kredytu preferencyjnego może następować wyłącznie metodą równych rat kapitałowych (rata malejąca) lub równych rat kapitałowo-odsetkowych (annuitet). 5. Ograniczenia wynikające z ust. 1-4 mają zastosowanie w okresie stosowania dopłat. A ja mam pytanie do zorientowanych, czy po upływie 8 lat, mogę ten kredyt przewalutować i dalej spłacać np. w CHF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 02.01.2007 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 no to klapa Na ulgę odsetkową nie zdążyłem (bo kredyt biorę w styczniu br.), a na dopłatę się nie załapię, bo zwiększyłem dom o pow. 120 m2 do pow. 197 m2 poprzez dodanie piwnic, które wchodzą w pow. użytkową. Niech ktoś powie, że piwnice nie są drogie Czy faktycznie tylko do 140 m2?? Czy moze powyzej tez ale liczone tylko do 140 m2?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.01.2007 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 marcin_budowniczy - niestety nie "liczone tylko do 140"; musi być max. 140. przekształć piwnice w nieużytkowe (nie wiem jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 03.01.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 wg ustawy powierzchnia użyteczna brana jest z projektu a piwnice niestety wliczają sie do powierzchni uzytecznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 03.01.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3825316.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 03.01.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 wg ustawy powierzchnia użyteczna brana jest z projektu a piwnice niestety wliczają sie do powierzchni uzytecznej. dajcie linka do tej ustawy? bo z tego co wiem powierzchnia uzytkowa była dotąd liczona na conajmniej dwa sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 03.01.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 http://banki.wp.pl/kat,63394,page,1,wid,8666859,wiadomosc.html nowy artykuł - pko bp podpisal umowę pierwsze kredyty ruszą od 24.01.07 - super bo ja się łapię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 03.01.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 tak ale ja dalej nie rozumiem jak liczy się powierzchnię uzytkowa w tym przypadkuczyzby za pomoca projektu zamiennego mozna było każdy dom przekształcić w 140 UŻYTKOWEJ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.01.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 witam Czy ten kredyt z dopłatą jest korzystniejszy od ulgi odsetkowej? PROSZĘ O PILNĄ ODPOWIEDŹ! pozdrawiam powtórnie proszę o odpowiedź,. dla mnie to jeszcze ważne, który kredyt jest korzystniejszy - mogę wybrać, łapię sie na obydwa. pozdrawiam justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts