Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HURA !!! DOPŁATA DO KREDYTÓW

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Jesteś w błędzie jesli bank pożyczył Ci na 5 procent a wibor + 2 % = 6

to płacisz 5 -6/2 czyli 2. W GW był dokładnie taki przykład.

To na ile Ci pożyczają banki to już sprawa banku.

Wyjaśnij mi, bo może się mylę. Stopą referencyjną jest 3-miesięczny WIBOR (średnia z 3 miesięcy) powiększony o 2 pkt % Stałą marżę masz opisaną w Art.2 pkt 9, z którego wynika, że wynosi zawsze 2 pkt. Jak weźnmiesz sobie kredyt normalny to porozmawiasz o marży, tu ustawa ją zamraża. W chwili obecnej stawka suma-sumarum wynosi więc 6,2%. W kredycie referencyjnym spłacam (zakładamy) 50% odsetek, czyli 3,1% od kapitału przez 8 lat.

Jeśli wezmę kredyt w CHF (LIBOR3M) dostanę 1.92%+ [0,5-1,0]% marży czyli [2.42 - 2.92%]. Pomijając spread, ryzyko walutowe i stopy, jest nad czym się zastanawiać przy 300 tys. kapitału ? Oczywiście kredyt TRZEBA spłacić po 8 latach, bo 6,2% to abstrakcja.

Jakieś błędy w moim rozumowaniu?

Liczy się zgodnie z ustawą tak.

W okresie stosowania dopłat odsetki spłacane przez kredytobiorcę są równe

kwocie odsetek naliczonych przez instytucję ustawowo upoważnioną do udzielania

kredytów w oparciu o stopę procentową pomniejszonej o dopłatę należną

za okres naliczenia odsetek.

< naliczonych przez instytucję w oparciu o stopę procentową > tzn np 4.2 + marża 0.5

za okres naliczenia odsetek> czyli ( 4.2 + 2)/2 = 3.1 ( tego się tyczy wspomniany przez Ciebie artykuł 2 )

Czyli na dziś 4.7% - 3.1% = 1.6 %

Jeśli by było tak jak ty liczysz to powinni napisać dzielone na pół a nie "pomniejszone o". Ale w końcu różni ludzie te ustawy wymyślają więc i tu może być babol. Czytałem przynajmniej 2 artukuły w których tak liczą jak ja ( w GW i gdzieś jeszcze ).

Jakie sobie banki oprocentowanie wstawią dla tych kredytów to już ich sprawa. Mogą wykorzystać że kredyt jest tani i podnieść marżę.

Na oprocentowanie trzeba oczywiście zwracać uwagę ale przy kredytach długoterminowych wyliczanie WIBOR-u na dziś nie daje gwarancji co będzie za 8 lat.

Ja chcę brać ten kredyt dlatego bo jeśli np oprecentowanie skozy do 10% to ja płacę 5% i dalej mnie na to stać a przy 10% miałbym już problemy.

Z frankiem jest rezyko kursowe + spred .

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Spróbuje odświerzyć temat dopłat do kredytów hipotecznych.

Na stronie Banku Gospodarstwa Krajowego wisi informacja, że planują podpisanie pierwszych umów z bankami i SKOKami w listopadzie br. Jako że już zawitał do nas grudzień :wink: postanowiłem napisać maila z zapytaniem co i jak do BGK.

Po paru dniach otrzymałem następującą odpowiedź:

Szanowny Panie,

Odpowiadając na Pana zapytanie przekazane pocztą elektroniczną w dniu 4 grudnia br., uprzejmie informuję, iż zgodnie z Ustawą z dnia 8 września 2006 roku o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania (Dz.U. Nr 183, poz.1354), kredyty preferencyjne będą udzielane przez banki komercyjne i SKOK-i, które podpiszą stosowną umowę z Bankiem Gospodarstwa Krajowego.

Podpisanie z bankiem kredytującym lub SKOK-iem umowy o udzielenie kredytu na cele mieszkaniowe, przed podpisaniem przez bank kredytujący/SKOK umowy z BGK, nie będzie uprawniać do korzystania z dopłat do odsetek.

Możliwość podpisania przez Pana umowy o udzielenie kredytu preferencyjnego, zależeć będzie od banków/SKOK-ów, które podpiszą z BGK stosowną umowę. W tym roku mogą to być dwa banki: PKO BP S.A. i PeKaO S.A. oraz KKSKOK, jednak nie możemy tego w żaden sposób zagwarantować. Aktualnie, Bank Gospodarstwa Krajowego prowadzi negocjacje w sprawie podpisania umów z wymienionymi bankami i KKSKOK.

Lista banków/SKOK-ów, które będą udzielać kredytów preferencyjnych będzie zamieszczona na stronie internetowej Banku Gospodarstwa Krajowego http://www.bgk.com.pl/fundusze/rns po zawarciu stosownych umów i będzie aktualizowana w miarę zachodzących zmian.

Z poważaniem,

Bogdan Zdunek Zastępca Dyrektora DFM

W związku z powyższym mam pytanie. Czy nie ma ktoś "wtyków" w PKO SA, BP lub SKOKu, aby zweryfikować na jakim etapie są negocjacje?

• 2 weeks później...

witam

kredyt na budowe domu, plus splata dzialki bedzie brany gdzies tak w marcu, juz zaczynamy glowne dokumenty kompletowac, ale czy bedziemy mogli skorzystac z tej doplaty?, jestesmy w stanie zdecydowac sie nawet na kredyt w zl, narazie w zwiazku z niszza rata bierzemy pod uwage chf

2 osoby, nie malzenstwo, kazdy mieszka ze swoimi rodzicami,jedno z nich ma dziecko z innym partnerem, dziecko jest zameldowane z kredytobiorca, ale nie sa pobierane za niego zadne zasilki

czy lepiej zeby osoba majaca dziecko sie sama postarala o doplate czy lepiej zeby sie pobrac????

czy wogole mamy szanse

Włąsnie dzwoniłam do pKO bp na mickiewicza i powiedziano mi, że 20 stycznia będzie podpisana umowa z BGK, a na razie nie wiadomo nic konkretnego.

Różnica, którą teraz widać, to to, że odsetki można odliczać przez cały czas kredytu, a ten z dopłatą tylko przez 8 lat.

pozdrawiam

Włąsnie dzwoniłam do pKO bp na mickiewicza i powiedziano mi, że 20 stycznia będzie podpisana umowa z BGK, a na razie nie wiadomo nic konkretnego.

na TVN24 podano przykład:

jak ktoś bierze 100k kredytu na 20 lat oprocentowanego w PLN 6% z kawałkiem (dokładnie nie pamiętam) to normalna rata wyniesie jakieś 470 PLN.

Dopłata zaś 255 miesięcznie przez 8 lat.

Dom nie może mieć więcej niż 140 m2 (nie wiem tylko jakich - czy użytkowej, czy całkowietej, a nawet jak użytkowej to nie wiadomo jak liczonej) i finansowane będzie 50%metrów.

Witam

Art. 6. 1. Kredytu preferencyjnego udziela się w walucie polskiej, a umowa kredytu preferencyjnego nie może uzależniać zmiany wysokości raty kapitałowo-odsetkowej, ani pozostającego do spłaty kredytu od zmiany kursów walut.

2. Kwota kredytu preferencyjnego może zostać powiększona wyłącznie o:

1) pobierane przez instytucję ustawowo upoważnioną do udzielania kredytów jednorazowe i płatne z góry opłaty i prowizje związane z jego udzieleniem - do wysokości 2 % kwoty kredytu przed doliczeniem składek, o których mowa w pkt 2;

2) jednorazowe i płatne z góry składki ubezpieczenia kredytu preferencyjnego.

3. W przypadku odroczenia pierwszej spłaty kapitału kredytu preferencyjnego okres odroczenia nie może być dłuższy niż 6 miesięcy, licząc od dnia postawienia do dyspozycji kredytobiorcy ostatniej transzy kredytu preferencyjnego.

4. Spłata kredytu preferencyjnego może następować wyłącznie metodą równych rat kapitałowych (rata malejąca) lub równych rat kapitałowo-odsetkowych (annuitet).

5. Ograniczenia wynikające z ust. 1-4 mają zastosowanie w okresie stosowania dopłat.

A ja mam pytanie do zorientowanych, czy po upływie 8 lat, mogę ten kredyt przewalutować i dalej spłacać np. w CHF.

no to klapa :-(

Na ulgę odsetkową nie zdążyłem (bo kredyt biorę w styczniu br.), a na dopłatę się nie załapię, bo zwiększyłem dom o pow. 120 m2 do pow. 197 m2 poprzez dodanie piwnic, które wchodzą w pow. użytkową.

Niech ktoś powie, że piwnice nie są drogie :cry:

Czy faktycznie tylko do 140 m2??

Czy moze powyzej tez ale liczone tylko do 140 m2??

witam

Czy ten kredyt z dopłatą jest korzystniejszy od ulgi odsetkowej?

PROSZĘ O PILNĄ ODPOWIEDŹ!

pozdrawiam

powtórnie proszę o odpowiedź,. dla mnie to jeszcze ważne, który kredyt jest korzystniejszy - mogę wybrać, łapię sie na obydwa.

pozdrawiam

justa