Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupy TPSA na środku działki budowlanej

Aruchna

Recommended Posts

Witam

Przez środek mojej działki budowlanej przebiegają stare słupy TPSA. W księdze wieczystej nie mam słowa o służebności tego terenu względem TPSA na przebieg lini. Jak (i czy) mogę wymusić na TPSA przesunięcie lini do granicy działki. A może skoro są na moim terenie bez mojej zgody pobawić sie w drwala siekierką :lol:

Prosze o pomoc

Szukalem ale:

1. Linia telefoniczna (1 słyp drewniany) biegnie poprzecznie przez sam sodek mojej działki co całkowicie ogranicza mi zdolność rozsądnej zabudowy

2. Z tego co wiem przy działce od ulicy biegnie linia telefoniczna w ziemi.

3. W KW nie ma słowa o służebności

4. Nie chcę odszkodowania za ten słup (choć moze by było warto :lol: ) - chcę przesunięcia tej linii do granicy działki lub likwidacji jeśli jest już nieuzywana by można było ją zagospodarować

5. Na mapkach geodezyjnych linia jest zaznaczona

i to tyle co robić?

Ja mam słup stojący na mojej działce w taki sposób, że uniemozliwia mi wykonanie wjazdu. W 2003r. napisałam do TP grzeczne pismo z prośba o przesuniecie; mają to gdzieś nawet grzecznie nie odpowiedzieli. Teraz przygotowuję się do batalii z nimi, już nie bardzo grzecznej. Przeczytałam całe forum, tam nie jest tylko o odszkodowaniach, ale też o przesunięciach. Poza tym, może napisać pismo z żądaniem przesunięcia, bo w przeciwnym przypadku skierujesz sprawę do nadzoru budowlanego w sprawie samowoli budowlanej (brak zgody właściciela gruntu) oraz do sądu cywilnego o odszkodowanie za bezumowne korzystanie z działki.

Witam!

Przez moją działkę przechodzą trzy linie telefoniczne TPSA.

Zwróciłem się do TPSA o wyjaśnienie na jakiej podstawie bez mojej zgody te linie telefoniczne zostały wkopane w grunta.

TPSA wskazała, że na podstawie robót podjętych na podstawie zgłoszenia i finansowania społecznego komitetu budowy linii telefonicznych, które zrealizowano w latach 1991-95.

W 2000r. zgłosiłem do Powiatowego Inspektora nadzoru Budowlanego o wszczęcie postępowania o nakaz rozbiórki tych kabli z mojej działki.

W pierwszej decyzji PINB nakazał przesunąć TPSA dwa kable poza teren działki, aby umożliwić korzystanie z działki.

Jednocześnie PINB nakazał mi rozbiórkę części ogrodzenia, jak stwierdził wychodzącego poza granicę mojej działki, w chodzące w pas drogowy.

Zrobił to w trybie najszybszego postępowania, gdyż tego samego dnia wszczął postępowanie bez powiadomienia strony właściciela działki, następnie dokonał wizji lokalnej na działce i tego samego dnia wydał decyzję. Uważam, że był to odwet za moją skargę za bezczynność PINB w postępowaniu przeciwko TPSA - usunięcie kabli z mojej działki.

To postępowanie w sprawie ogrodzenia odbiło się PINB moim zawiadomieniem do prokuratury o wszczeciu postępowania o poświadczenie nieprawdy i za działanie bez uprawnień jako geodeta.

PINB niestety pomylił się w sprawie mojego ogrodzenia, gdyż działając jako geodeta bez pomiaru na gruncie, a jedynie na podstwie mapy zasadniczej stwierdził fakt, który w rzeczywistości nie miał miejsca. Ogrodzenie było przesunięte w stosunku do granic działki lecz w głąb działki i nie wchodziło w pas drogowy, którego linia rozgraniczenia biegnie wzdłuż ogrodzenia.

Sprawa bezprawnego działania PINB doszła do sądu, który jak prokuratura w dwóch instancjach stwierdził, że "organ PINB działał w będzie, za które nie odpowiada".

TPSA nie zaregowało na decyzję PINB o nakazie przesunięcia. Spowodowało to mój ponowny złożony wniosek o wszczęcie postępowania , ale o stwierdzenie nieważności decyzji PINB o nakazie przesunięcia kabli telefonicznych.

WINB stwierdziło nieważność decyzji PINB, w związku z rażącym naruszeniem prawa przy jej wydaniu, gdyż jak wskazałem w sprawie TPSA dokonało samowoli budowlanej wkopując kable telefoniczne bez pozwolenia na budowę.

PINB w kilku ponownych postępowaniach ostatecznie wydał decyzje o nakazie rozbiórki dwóch kabli, a trzeciego do doprowadzenia do zgodności z prawem budowlanym.

TPSA na te decyzje także nie zareagowało.

Mój ponowny wniosek spowodował wydanie postanownień o ukaraniu grzywną TPSA i nakazie rozbiórki kabli telefonicznych.

TPSA zamiast dokonać rozbiórki kabli telefonicznych dokonało zmiany w planach zasadniczych ewidencji zaznaczając, że kabel jeden został wyłączony, a drugi został przesunięty.

PINB został o tych poświadczeniach nieprawdy powiadomiony ale od ponad dwóch lat nic nie robi w tej sprawie twierdzac, że kable zostały rozebrane.

Nie pomogły żadne skargi do WINB, które trzyma stronę PINB.

Fakt poświadczenia nieprawdy w dokumencie - mapie zasadniczej ewidencji gruntów przez geodetę zgłosilem do Wojewódzkiego Inspektora nadzoru Geodezji i kartografii.

Ten także nie wszczął postępowania wskazując, że geodeta miał prawo zmienić przebieg kabli na planie po wykonaniu pomiarów ustalających ich przebieg. Oświadczył, że nie jest uprawniony do czynnosci sprawdzających zgodności danych wniesionych do ewidencji gruntów z stanem faktycznym.

Tak więc w postępowaniach administracyjnych nic mi się nie udało załatwić .

Wobec tego wnisłem pozew sądowy cywilny o bezumowne korzystanie z mojej nieruchomości przez TPSA. Kwota o zasądzenie była dość znaczna, gdyż sprawa poszła do Sądu Okręgowego.

Tam wygrałem sprawę i sąd wydał wyrok orzekający wypłatę odszkodwania za bezumowne korzystanie z gruntów przez TPSA za okres wsteczny i do czasu jego usunięcia.

Obecnie czekam na sprawę apelacyjną, gdyż TPSA taką złożyło.

Konto kwoty odszkodwania od TPSA rośnie. Może uda mi sie za to odszkodwanie kupić nowy samochód dobrej średniej marki.

Wskazałem jak mozna dochodzić do usuniecia słupa TPSA z działki. Tylko trzeba znać bardzo dobrze prawo budowlane, administracyjne, cywilne, mieć dużo czasu, cierpliwości i dużo pieniędzy.

[/b]Jacek_w[/b]

dzięki za wyczerpującą odpowiedź - moze tym by się zainteresował program TVN Uwaga lub Zmowa Milczenia itp :lol:

Ja nie znam się na prawie budowlanym, cywilnym itp. Procesowanie z TEPSĄ (latami) nic mi nie da - słup idzie tam gdzie miał być garaż.

Jeśli nic to nie da to będę musiał tak rozplanować zabudowe aby ominąć tą linie :cry: a niestety idzie idealnie przez środek działki. Na razie puściłem pismo do TPSA z prośbą o przesunięcie lini do granic działki i czekam na odzew :x

Pozdrawiam