iza mama gabora 26.06.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 A co szanowni forumowicze myślą o tym?http://www.allegro.pl/item661209155_lesne_grzyby_na_twojej_dzialce_plus_gratisy.html Czy warto takie cudo wysiać na swojej dzialce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witsing 30.06.2009 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 A co szanowni forumowicze myślą o tym? http://www.allegro.pl/item661209155_lesne_grzyby_na_twojej_dzialce_plus_gratisy.html Czy warto takie cudo wysiać na swojej dzialce? Moje zdanie jest i tak i nie ze wskazaniem na NIE. Wyjaśniam dlaczego nie: Grzyb to taka zaraza, że jest wrażliwy na wszelkie zmiany i nieprawidłowości ekosystemu - nie wiadomo więc czy na konkretnym stanowisku się przyjmie. Sprzedający pisze o różnych odmianach m.in. prawdziwków. Czy daje gwarancję, że nie znajdują się tam odmiany chronione, przez które ktoś może mieć tylko kłopoty? Pod ochroną są także pewne odmiany maślaka. Właściwie za zdaniem na tak może przemawiać radość eksperymentowania, ale przecież zarodniki można próbować pozyskać z grzybów rosnących w środowisku naturalnym (nie znam się za bardzo na tym przydałoby się zdanie eksperta). Bardziej polecałbym jednak amatorską hodowlę boczniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 26.08.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ja też uwielbiam grzybobranie. Co sezon , nieprzerwanie od 25 lat wyjeżdżam w Bory Tucholskie, które znajdują się jakieś 45-50 km od mojej miejscowości. Mam nadzieję,że w tym roku pogoda dopisze i będzie co zbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareczek7 06.02.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Wreszcie udało mi się znalaześć coś konkretnego, bo grzyby to moja największa pasja . Już nie mogę doczekać się sezonu, a tu na razie zimno śniegu pełno...ehh A jeździmy zwykle w rodzinne strony gorce i beskid wyspowy naprawdę śliczne sztuki można znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 07.02.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 a ja jeżdżę na grzyby w Bory Tucholskie .... tez nie mogę się doczekać nowego sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila2004 13.02.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 A ja znalazłam dobrze schowany pomiędzy kompotami słoiczek grzybków w occie. Co za radość! Zwykle ostanie borowiki zajadamy w wigilię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapanta 24.02.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Uwielbiam spacerować po lesie ale grzybów nie zbieram. Moja mama i ciocia w sezonie grzybowym chodzą codziennie do lasu a potem rozdają grzyby rodzinie i znajomym.Dodatkową motywacją są zgubione kilogramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 10.04.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Dziadek zaraził we mnie miłość do grzybów . Naprawdę lubię chodzić po lesie. Mam tylko z nimi jeden problem nie wszystkie potrafię rozróżnić a największy problem mam między Szatanem a prawdziwkiem ( borowikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 07.10.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Pierwszy raz jadłem opieńki pozrywane a raczej poobcinane w lesie. Sam bym nie ryzykował ,ale mam jednego znawcę co zbiera co roku. Właśnie w październiku jest wysyp. Powiem Wam ,że są przepyszne. Trzeba je najpierw obgotować ok. 20-30 min. w osolonej wodzie i odcedzić. Połowę zasmażyliśmy w jajku a połowę do octu. Ta pierwsza połowa była przepyszna. Z octu jeszcze nie próbowałem bo szkoda mi otwierać litrowy słój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 08.10.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Ja już mam 10 półlitrowych słoiczków zamarynowanych grzybów, przeważnie podgrzybki, kozaki i prawdziwki. Jest też jeden słoiczek suszonych, będą na pierogi. A i kilka razy się też zjadło smażone grzybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 09.10.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Witam grzybiarzy -kucharzyCzy ma ktos przepis na opieńki ,co były na zimę równie świeże?Pozdr.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 11.10.2010 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Mówcie co chcecie ale tka dobrego sezonu grzybowego do tej pory nie miałem. codziennie paręnaście talerzaków a do tego kilkadziesiąt mniejszych prawdziwków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 11.10.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Pierwszy raz jadłem opieńki .... Trzeba je najpierw obgotować ok. 20-30 min. w osolonej wodzie i odcedzić. Połowę zasmażyliśmy w jajku a połowę do octu..... Jak to mówią co kraj to obyczaj. Zasmażanych w jajku nie robię, raczej duszone w śmietanie i nie obgotowuje. Do octu owszem obgotowuję ale 3-5 minut max. Po 30 minutach to one się jeszcze w ogóle kupy trzymają? BTW wczoraj byłem na grzybkach. Z innymi kiepsko, ale opieniek multum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 11.10.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Czy wszyscy robią grzyby tylko w octcie? A takie duszone lub coś podobnego. z cebulką czy bez ? Opieńki sie kończą.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 11.10.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Opieńki są dość ciężko strawne.Należy je obgotować i odlać.Trzymają się "kupy" nawet po 30 minutach gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 11.10.2010 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 ...... Z innymi kiepsko, ale opieniek multum. bo jak już są opieńki to inne już nie rosną .................. podobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 19.10.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 TediiPo obgotowaniu opienków straciły cały smak ,takie tam .Wygladaja jak grzyby ,ale smaku 0Smarzone jednak duuuuuużo lepsze.Pozdr.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.