Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyby, las ... kto na forum lubi zbierać grzyby?


Robert i Aga

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 196
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co szanowni forumowicze myślą o tym?

http://www.allegro.pl/item661209155_lesne_grzyby_na_twojej_dzialce_plus_gratisy.html

 

Czy warto takie cudo wysiać na swojej dzialce?

 

Moje zdanie jest i tak i nie ze wskazaniem na NIE. Wyjaśniam dlaczego nie:

 

Grzyb to taka zaraza, że jest wrażliwy na wszelkie zmiany i nieprawidłowości ekosystemu - nie wiadomo więc czy na konkretnym stanowisku się przyjmie.

Sprzedający pisze o różnych odmianach m.in. prawdziwków. Czy daje gwarancję, że nie znajdują się tam odmiany chronione, przez które ktoś może mieć tylko kłopoty? Pod ochroną są także pewne odmiany maślaka.

 

Właściwie za zdaniem na tak może przemawiać radość eksperymentowania, ale przecież zarodniki można próbować pozyskać z grzybów rosnących w środowisku naturalnym (nie znam się za bardzo na tym przydałoby się zdanie eksperta).

 

Bardziej polecałbym jednak amatorską hodowlę boczniaka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 5 months później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...

Pierwszy raz jadłem opieńki pozrywane a raczej poobcinane w lesie.

Sam bym nie ryzykował ,ale mam jednego znawcę co zbiera co roku.

Właśnie w październiku jest wysyp.

Powiem Wam ,że są przepyszne.

Trzeba je najpierw obgotować ok. 20-30 min. w osolonej wodzie i odcedzić.

Połowę zasmażyliśmy w jajku a połowę do octu.

Ta pierwsza połowa była przepyszna.

Z octu jeszcze nie próbowałem bo szkoda mi otwierać litrowy słój :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz jadłem opieńki ....

Trzeba je najpierw obgotować ok. 20-30 min. w osolonej wodzie i odcedzić.

Połowę zasmażyliśmy w jajku a połowę do octu.....

Jak to mówią co kraj to obyczaj. Zasmażanych w jajku nie robię, raczej duszone w śmietanie i nie obgotowuje. Do octu owszem obgotowuję ale 3-5 minut max. Po 30 minutach to one się jeszcze w ogóle kupy trzymają?

BTW wczoraj byłem na grzybkach. Z innymi kiepsko, ale opieniek multum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...