darks 19.07.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Muszę z istniejącej księgi wieczystej wydzielić 2 nowe. . Obecna księga wieczysta kilka m-cy temu byla migrowana do systemu elektronicznego (tak to chyba się określa). Półtora miesiąca temu wszystko zostało załatwione notarialnie i wnioski przesłane do sądu.No i cisza. Z tego co mi w sądzie mówili to pół roku czekania. Kiedyś w innym dużym mieście wojewódzkim czekałem rok. Teraz jednak zależy mi na czasie. Czy ktoś zna skuteczne sposoby na przyśpieszenie tematu? Pisma? (wysłałem już 3 i mam następne przygotowane). Spotkanie z przewodniczącym wydziału ksiąg wieczystych (do tej pory jakoś nie mogłem się zebrać, poza tym nie wiem na ile to jest skuteczne)A może coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonga 19.07.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Spróbuj jednak spotkania z przewodniczącym. Z doświadczenia wiem, że pisma o przyspieszenie nic nie dają, czasem wręcz przeciwnie. Zawsze gdy mi się spieszyło i pisałam pismo o przyspieszenie to skutek był odwrotny. Ostatnio dokupilismy kawałek działki, zakładaliśmy nową księgę wieczystą, nie spieszyło nam się w ogóle, a tu niespodzianka po miesiącu księga założona (w Krakowie!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 23.07.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 A ja odebrałem ostatnio mieszkanie nowe aktem notrialnym od developera. Notariusz złożył wniosek o założenie KW. Praktycznie zaraz mieszkanie sprzedałem (umowa przedwstępna) i do umowy notarialnej potrzebna była KW. No i klops po mi to wstrzymało całą procedurę. Złożyłem do Prezesa Sądu pismo o przyspieszenie, załączyłem kopię zawartej umowy wstępnej i zostało rozpatrzone pozytywnie. Od złożenia wniosku KW była założona w przeciągu ok. 1,5 tyg. Z nikim się osobiście nie spotykałem. Wniosek złożyłem bez umowy wstępnej, panie w sekretariacie same podpowiedziały by dołączyć kopię umowy. Sąd w Warszawie XIII wydział. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 23.07.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 A nie pytałeś sekretarki notariusza jak to załatwić? W moim przypadku ta cudna pani zdziałała cuda... Przecież oni się wszyscy znaja... Skoro księga jest po migracji to można to załatwić w kilka dni! Kwestia chęci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redik 24.07.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 to teraz zescie mnie dobili....2 lata temu kupilem dom w Warszawie na dzialce z ktorej gmina czec wydzielila pod droge publiczna. W zwiazku z tym zlozony wniosek o zmiane w KW wlasciciela przepadl (szybko, po 2 miesiacach). Potem byly prace geodezyjne, i wszystko jest ok. Wniosek (o zalozenie nowej KW poprzez podzial itp)zlozylem, ale myslalem ze 2 miesiace i bede mial to za soba. A problem polega na tym ze mam czas do kwietnia przyszlego roku na zalozenie hipoteki bo mija 3 letni termin:( Co mam kurde robic....? Czy ktos sie moze orientuje jakie sa terminy w Warszawskim Wydziale IX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts