zraja 19.07.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Po długich poszukiwaniach znaleźliśmy działkę, która nam się spodobała, ale problem w tym, że jest na skarpie. Spadek właściwie zaczyna się zaraz za drogą, do której przylega działka. Facet, który mieszka obok odradzał, bo wydał mnóstwo kasy na wyrównanie terenu - ma prawie płasko. My jednak myśleliśmy o ewentualnym zbudowaniu domu wykorzystując nachylenie terenu (przyziemie, parter i poddasze choćby projekty muratora na zboczu i jak w górach) i wyrównaniu terenu tylko od strony drogi (wejście do domu na poziomie ulicy, wjazd do garażu) itp.Chciałam zapytać ewentualnych posiadaczy czy warto porywać się na taką działkę (dość atrakcyjna cena), czy lepiej sobie darować i szukać płaskiej działki i mieć z nią mniej "zachodu"? Będę wdzięczna za wszelkie opinie bardziej doświadczonych:) PozdrawiamAśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 19.07.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Hej Ja mam taka działkę To prawda, że płaska działka to mniejszy kłopot. Ale ja jestem z mojej działki bardzo zadowolona. Wybralismy projekt gotowy i doprojektowalismy piwnicę pod całym domem- 100m- w piwnicy garaż, co, pom.gosp, pralnia, warsztat... To mój domek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6bdd118b320ef932.html - zdjecia nieaktualne, bo w tej chwili czekamy juz na strop wzdłuz tej sciany na pierwszym planie jest zjazd do garażu. Działka- 30a byla też w atrakcyjnej cenie, a tak, czy inaczej musielibysmy budowac garaż lub pom. gosp. wykorzystalismy więc naturalne ukształtowanie terenu Na wszelkie pytania chętnie odpowiem, bo sama miałam na początku wiele wątpliwości i też szukalam odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 19.07.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Bez chwili zastanowienia zamieniłbym swoją płaską jak stół bilardowy działke na działkę na zboczu.Warunek - zbocze południowe. Ach jakie możliwości aranżacji . Jeśli to jest jedyna wada tej działki to brać! Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zraja 19.07.2006 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Aniu dzięki za odpowiedź Przemyślę sobie listę pytań w domku i pozwolę sobie Cię "poniepokoić", bo bardzo poważnie zastanawiamy się nad zakupem:) Aśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zraja 19.07.2006 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Eskimos - zbocze prawie południowe, a zaraz za działką rozlewiska rzeki, widok bajeczny, póki co nie wiem nic o innych wadach, bo nie rozmawiałam jeszcze z właścicielem - znam tylko cenę i widziałam ją przez 5 min, ale starczyło, żeby mi się spodobała:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 19.07.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Ja buduję na takiej działce Trochę więcej zachodu narzekania budowlańcó a to nie ma jak wykręcić z hds i takie tam Ale jaka możliwość zagosp terenu parę tarasikó schodkowych i tez masz trochę płaskiego Ale za tro mam bajeczne widoki i na wszystkich patrzę z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 19.07.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Mam działkę na stoku południowym, podpiwniczenie budynku daje dodatkowy metraż do wykorzystania. Budowlańcy narzekają , zrobili rynnę z desek i spuszczają bloczki fundamentowe na dół do wykopu. Jak do tej pory to jeden kierowca z Maxami odważył się zjechać na działkę i wyjechał bo jest sucho . Mam jednak stok nie aż tak stromy. Przemyśl to bo to podpiwniczenie jednak kosztuje , no i drenaż do tego i izolacja fundamentów, też dobra musi być.Z tego co śledzę koszty innych forumowiczów , to niestety ten stok jest droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arlecik 19.07.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Asiu, ja też będę budować na stromej działce, o nachyleniu południowym, o którym czytałam, że podobno najlepsze, więc nie narzekam. Wybraliśmy taki projekt: http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w0712a.html (mam nadzieję, że się wkleił Chcemy go obsypać ziemią maksymalnie od strony północnej (wjazd jest od południa). Zobaczymy jeszcze, co powie architekt, który będzie go adaptował. Jak będziemy wiedzieć coś więcej, to napiszę. Pozdrawiam i życzę sukcesów! Arlecik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 19.07.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Aniu dzięki za odpowiedź Przemyślę sobie listę pytań w domku i pozwolę sobie Cię "poniepokoić", bo bardzo poważnie zastanawiamy się nad zakupem:) Aśka Pytaj o co chcesz Odpowiem na każde pytanie Zapomniałam dodać, że wejscie do domu jest od północy. Pod taras musielismy dosypać ziemi ( mam nadzieję, że widać na zdjęciach) powstała w ten sposób skarpa pod tarasem. Jeżeli chodzi o koszty, to nie jest tak żle . Budujemy sami, więc odpadł nam koszt robocizny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zraja 20.07.2006 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Dzięki:) W naszym przypadku wejście do domu prawdopodobnie byłoby od północy, od strony drogi, ale póki co musimy jeszcze pomyśleć, dokładnie sobie obejrzeć (może w najbliższy weekend) i sprawdzić działkę w urzędzie. Jakby co, będę pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 21.07.2006 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Nie chcę się powtarzać więc wklejam http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70633&highlight= Mimo wszystko polecam opcję "szukaj" pzdr rafgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 21.07.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Witam.Również posiadamy taką działkę. Różnica w wysokości jest ok. 10m. My jednak nie budujemy domu z popiwniczeniem, a zamierzamy wybudować się na górze działki, co mam nadzieję można zobaczyć na zdjęciach.A wybraliśmy projekt z Muratora Dom za rogiem.Wiadomo, że koszt jest większy, ale i widok ładniejszy.Nas na razie roboty ziemne tzn. wyprofilowanie drogi wjazdowej i wybranie gruntu pod dom kosztowało 3 tys. (cena trochę po tak zwanej znajomości), ale to jeszcze nie koniec. No i wiadomo, że koszty przyłaczy będą większe, bo dłuższa droga.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zraja 21.07.2006 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Agniecha1 - w przypadku działki, która nam się spodobała jest tak, że jakiś metr, a może mniej od ogólnodostępnej drogi osiedlowej już zaczyna się spadek (granica działki), więc nie ma szans na budowanie na górce. Może uda mi się zrobić zdjęcie działki w najbliższy weekend, to Wam pokażę jak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 21.07.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Zatem macie sytuację odwrotną do naszej, bo my od drogi mamy od razu stromo pod górkę. A przy okazji pytanie do Ani67, mam problem z otworzeniem jej zdjęć, a chętnie bym sobie poogldała. Czy komus się udało?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 21.07.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Zatem macie sytuację odwrotną do naszej, bo my od drogi mamy od razu stromo pod górkę. A przy okazji pytanie do Ani67, mam problem z otworzeniem jej zdjęć, a chętnie bym sobie poogldała. Czy komus się udało? Pozdr. Oto moje aktualne zdjecia http://fotosik.pl/search.php?PHPSESSID=d5b77522a052c3818df85ddf6c6a6324&search=anus02&wyslij=szukaj Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 24.07.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 dzięki Aniano widoków to wam można pozazdrościć pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.07.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Po długich poszukiwaniach znaleźliśmy działkę, która nam się spodobała, ale problem w tym, że jest na skarpie. Spadek właściwie zaczyna się zaraz za drogą, do której przylega działka. Facet, który mieszka obok odradzał, bo wydał mnóstwo kasy na wyrównanie terenu - ma prawie płasko. My jednak myśleliśmy o ewentualnym zbudowaniu domu wykorzystując nachylenie terenu (przyziemie, parter i poddasze choćby projekty muratora na zboczu i jak w górach) i wyrównaniu terenu tylko od strony drogi (wejście do domu na poziomie ulicy, wjazd do garażu) itp. Chciałam zapytać ewentualnych posiadaczy czy warto porywać się na taką działkę (dość atrakcyjna cena), czy lepiej sobie darować i szukać płaskiej działki i mieć z nią mniej "zachodu"? Będę wdzięczna za wszelkie opinie bardziej doświadczonych:) Pozdrawiam Aśka[/quote Wady - wyższy koszt budowy domu (ładujesz sporo betonu w ziemię-budowalismy tak u teciowej), kłopotliwa "obsługa" i pielęgnacja ogrodu/trawinika,możliwoć zalewania (w zależnoci co jest nad działkš i jakš ma ona ziemię) Zalety - atrakcyjny wyglšd (to sam chciałbym mieć), mozliwoć podpiwniczenia w domku który piwniczki nie posiada w planach, To takie moje zdanie na podstawie odczuć w domku teciowej. Ale mi sie zdecydowanie podoba zwłaszcza widok ze skarpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 24.07.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 dzięki Ania no widoków to wam można pozazdrościć pozdr POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts