Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zadaszenie nad tarasem

Recommended Posts

To najpiękniejsze zdjęcie jakie widziałam i...niemal "zmałpowałam tą koncepcję u siebie :D

http://www.il.pl/ogrody/zdjecia3/DSC00029.JPG

Poczytaj i pooglądaj cały wątek - jest kapitalny :D

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=38881&postdays=0&postorder=asc&highlight=taras&start=0

w przyszłym roku też planujemy budowę zadaszenia nad tarasem drewnianym w postaci pergoli z częściowo ażurowymi ściankami , po nich puszczam pnącza...np. glicynię...a zadaszenie przed słońcem puki pnącza nie urosną....mata trzcinowa...rozważam też poliwęglan...coby w czasie deszczu też posiedzieć powdychać zapach ogrodu po ulewie...poliwęglan nie jest piękny ale na pergoli i porośniety pnączami da się przeżyć....a co do samej pergoli to wpisz słowo pergola w wyszukiwarkę google na stronach GRAFIKA i wyrzuci Ci mnóstwo propozycji

...rozważam też poliwęglan...coby w czasie deszczu też posiedzieć powdychać zapach ogrodu po ulewie...poliwęglan nie jest piękny ale na pergoli i porośniety pnączami da się przeżyć...

Mam nad 28-miometrowym tarasem sufit z poliweglanu komorowego 4 mm.

Taras jest zupełnie widny a grilować można nawet podczas nawałnicy z piorunami.

Świetnie sie sprawdza, tylko podczas ostatniej zimy pod nawałą sniegu zaczął sie groźnie uginać ale podparłem go kilkoma stemplami i obyło sie nawet bez odsnieżania.

Polecam.

PS. Ideałem byłby poliweglan twardy przeźroczysty (sztuczna szyba) - niestety jest bardzo drogi.

To najpiękniejsze zdjęcie jakie widziałam i...niemal "zmałpowałam tą koncepcję u siebie :D

http://www.il.pl/ogrody/zdjecia3/DSC00029.JPG

Poczytaj i pooglądaj cały wątek - jest kapitalny :D

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=38881&postdays=0&postorder=asc&highlight=taras&start=0

Rzeczywiscie bajeczne!

Czy ktos wie co to jest za pnącze?

Też bym "pomałpował"

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 9 months później...
Wszystkie te rozwiązania sa ciekawe ale - ja obawiam się o jedno - co z poliwęglanem lub innymi rzeczami montowanymi na stałe gdy zawieje..... mocno zawieje - ja mam taras od strony zachodniej i od tej samej strony potrafi dmuchnąć. Teren przed nie jest porośnięty. Myślałem o trzcinowch lub innych matach - na panelach zdejmowanych- ale co w momencie gdy nikt tego nie zdejmie ....niby moge to później pozbierac ale zapewne niewiele będzie do powtórnego założenia ... :D

No właśnie....

Gdybyś była z Dolnego Śląska, to prawie głowę bym położyła, że to poniemiecka, bo podobną cegłę mieliśmy w zabudowaniach.

Zanieczyszczona glinka, dawała tak bajeczne odcienie, że nie mogłam zrozumieć jak Niemcy mogli na to kłaść tynki.

Ale przy rekonstrukcji , znalazłam takie współczesne cegły, ręcznie formowane, tylko cena! 4 zł/ szt...

A u Ciebie, dachówka jak z PIĘKNEJ, STAREJ BAJKI.... :p :p :p

No wiesz, ja prawie z Dolnego Śląska, bo południowa część lubuskiego to dawniej Dolny Śląsk był. A dachówki nam jeszcze zostało, po sąsiedzku pewnie też by napytał. A potrzebujesz? Być może mogłabym pomóc...