Gość 19.03.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Jeżeli macie problemy z usuwaniem drzew i krzewów. Polecam stronę http://dedio.republika.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 20.03.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Halo! ale zdaje się, że na sugerowanej stronie, w projektach drzewa i krzewy są sadzone, a nie usuwane... merytorycznie, o usuwaniu - super, ale jak spojrzeć na wykonanie, coś się nie zgadza:smile:Pozdrawiam, czekam na linki o usuwaniu (faktycznym, takim z korzeniami, może być z "Działka-moje hobby") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 20.03.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Drzewa mam juz usunięte,a miałam ich niemało ,jutro usuwaja korzenie ,pochwalę sie jak poszło po zabiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Nie mówiłem, że strona ta dotyczy wycinki drzew czy krzewów. Specjalnie użyłem terminu "usuwanie", na który wskazuje ustawa o ochronie przyrody. To właśnie ona jest podstawą zamieszczonych na stronie porad. Notabene, ze względów bezpieczeństwa oczywiście gdy chodzi o duże drzewa) nie polecałbym amatorom ścinki drzew na własną rękę wg jakiegoś teoretycznego "przepisu". Tę kwestię lepiej powierzyć fachowcom. Z poważaniem. Diko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 21.03.2003 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Diko!ja nie mam dużych drzew, tylko duże korzenie po tych drzewach (zdaje się wierzby, bo mają kotki:smile:poza tym od tych korzeni odrastają spore już drzewka (ok.1,5m).Myślę, że tam, gdzie będzie dom korzenie się wykarczuje (jak-czy można to zrobić fadromą lub białoruśką?) a resztę zasypiemy, bo i tak potrzebuję podnieść poziom nad drogę, bo mi z okolicy cała woda spływa:O A posiadłość zarasta mi jeszcze leszczyna i dzikie krzaczyska, co kiedyś były żywopłotem (centralnie przez środek:smile: W każdym bądź razie dzięki za link i odp.Agnes!A jak? I czym? I jak poszło? A za ile??? i w ogóle opisz przypadek. Dzięki. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 24.03.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Trzy lata temu karczowałem stary sad na mojej działce - 20-30 letnie śliwy, jabłonie i grusze, krzewy pożeczek i żywopłoty z ligustru. Drzew było około 20-25.Poczatkowo okopywalismy je łopatmai i wycinaliśmy korzenie siekierami. Tak robiliśmy 2 drzewa dziennie z pocieciem gałęzi i pni (siekiery) w trzy osoby. Po 2 dnich mieliśmy dość. Dlatego nie polecam tej metody.Zamówiłem "białoruskę" - w pół dnia powyrywała z korzeniami pozostałe drzewa. Następne póltora dnia zajęło mojemu znajomemu pocięcie pni i gałęzi piłą spalinową.Kosztowało mnie to - wyrwanie drzew - 100 zł za ciągnik - pocięcie - koszt oleju i benzyny do piły (nie pamiętam, chyba ze 30 zł).Krzewy porzeczek i liguster trzeba było wycinać ręcznie.Miałem też problem z odrostami od pozostałych w ziemii korzeni (śliwy?) - szybko pojaiły się odrosty. Jednak po wyrównaniu działki i regularnym koszeniu kosiarką odrosty zginęły. Pozdr.ZS [ Ta wiadomość była edytowana przez: Zbyszek_S dnia 2003-03-24 11:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 24.03.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Zbyszek! dzięki za wskazanie właściwej ścieżki w gąszczu naszych zarośli Do dziś udało nam się "wyrżnąć w pień" całą gromadę wierzb i dokonać częściowych spustoszeń w żywopłocie. Zostają korzenie, owocowe drzewka (jabłonki, grusza, orzech włoski - ale młody) i leszczyny. No i nadal większość dzikich krzaczorów. Idę kombinować białoruśkę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 25.03.2003 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Jedna b. ważna uwaga - jeśli zamierzacie użyc ciągnika do wyrywania drzew to nie ścinajcie ich przedtem!!! Dużo łatwiej jest wyrywać całe drzewa (owinąć grubym łańcuchem i ciagnąć) niż wykopywac pozostałe korzenie. Wykopywanie dłużej trwa i więcej kosztuje, pozostają też większe dziury. No chyba że ciągnik od razu wam je zasypie.Ta uwaga tez dotyczy wykopywania "ręcznego" - łatwiej jest przewrócić okopane całe drzewo z pniem i wyciagnąć je do pocięcia niż wykopywać i wyrywać korzeń po wcześniej ściętym drzewie (przy duzych drzewach ręcznie jest to naprawdę syzyfowa praca). Życzę powodzenia Olinka. Nie tnij pni do spalenia - jeśli są zdrowe mozna z nich zrobic naprawdę piękne meble ogrodowe (stoły i ławy). Pozdr.ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts