Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Merbau- od ktorego importera?

Recommended Posts

DLH dostarcza znacznš częœć drewna egzotycznego na polski rynek (np. dla producentów okien, schodów, mebli). Zdarzajš im się jednak dostawy kiepskiej jakoœci materiału ale nie uchylajš się od odpowiedzialnoœci z tego co wiem.

A co chesz z tego merbau robić?

Mam parkiet (deski szerokosci 9cm) merbau w salonie i parkiet "przemysłowy" w przedpokoju. Pochodzą z DLH, ale kupowałem w Castoramie, bo było taniej niż w sklepie firmowym.

W trzecim roku większych problemów nie widzę.

Ale są pewne wady. Drogo jak cholera, położenie (kleje, impregnaty) jest chyba 4 razy droższe niż parkietu krajowego. Na ciemnej podłodze widać wszystkie rysy dużo bardziej niż na jasnej. Pierwsze zarysowania strasznie bolą, ale z czasem daje się z tym bólem żyć. :p

W okolicach kominka w zimie pojawiają się szczeliny między deskami (mimo, że chodzi nawilżacz), które w lecie zanikaja, ale to nie jest szczególna własność merbau.

DLH dostarcza znacznš częœć drewna egzotycznego na polski rynek (np. dla producentów okien, schodów, mebli). Zdarzajš im się jednak dostawy kiepskiej jakoœci materiału ale nie uchylajš się od odpowiedzialnoœci z tego co wiem.

A co chesz z tego merbau robić?

Chce 80m2 podłogi zrobić.

Mam parkiet (deski szerokosci 9cm) merbau w salonie i parkiet "przemysłowy" w przedpokoju. Pochodzą z DLH, ale kupowałem w Castoramie, bo było taniej niż w sklepie firmowym.

Ale są pewne wady. Drogo jak cholera, położenie (kleje, impregnaty) jest chyba 4 razy droższe niż parkietu krajowego. Na ciemnej podłodze widać wszystkie rysy dużo bardziej niż na jasnej. Pierwsze zarysowania strasznie bolą, ale z czasem daje się z tym bólem żyć. :p

W okolicach kominka w zimie pojawiają się szczeliny między deskami (mimo, że chodzi nawilżacz), które w lecie zanikaja, ale to nie jest szczególna własność merbau.

4razy drozsze lakiery do drewna egzotycznego? Moze taka tendencja była kiedy Ty robiłes podłoge?

Masz jakieś zdjecia?

Nie wiem jakie firmy działają w Łodzi/Łęczycy. Jeżeli chodzi o firmy dostarczjace egzotyki na budowy warszawskie - to do wszystkich można mieć zastrzeżenia.

DLH - największy importer. 3/4 firm warszawskich od nich bierze drewno. Jakość podłóg w wielu wypadkach fatalna. To nie chodzi o skrzywienia czy inne takie wady: często drewno jest po prostu mokre. A skutek położenia takiego na podłodze (bez względu na rodzaj i gatunek): po roku szpary, że długopis w nie wpada. :(

Co robić: siedzieć i płakać. Albo liczyć na swój przysłowiowy łut szczęścia.

Egzoparkiet - sami sprowadzają kilka gatunków np. merbau, sucupirę, jatobę, lapacho (ipe). Jakość porównywalna do oferty DLH.

DH Parkiet - co można o nich powiedzieć: to samo co o poprzednikach. :(

Tyle wiem z autopsji.

Reasumując.

Istotą mojej wypowiedzi nie było narzekanie :( . Chcę tylko zasygnalizować fakt, że w/w firmy wykorzystując modę na gatunki egzotyczne, w nosie mają jakość i troskę o stronę techniczną oferowanych materiałów. Wychodzą z założenia, że i tak na wszystko znajdą jelenia. I wiesz co? :o I mają rację. :( Bo dla wielu sukcesem jest sam zakup (im taniej tym lepiej czyli promocja/okazja)... . :(

Jakie lekarstwo dla gatunków egzotycznych:

1. Kupować parkiet/deski tylko w opakowaniach z folii. Oczywiście folia powinna być "w miarę" cała a nie poszarpana w strzępy. Szczelna folia daje nam gwarancję, że materiał w środku ma odpowiednią wilgotność. :roll:

2. Kupować drewno przetworzone. Dobrym pomysłem są parkiety gotowe (inaczej zwane warstwowymi) lub panele drewniane. Wtedy producenci muszą dbać o techniczną jakość drewna egzotycznego. :D

i to tyle. :roll:

P.S.

Gatunki krajowe to zupełnie inna bajka. :wink: W wielu wypadkach jakość techniczna parkietu jest po prostu wymarzona... . :D

Boorg - a da sie jakoś zmierzyć "domowym" sposobem wilgotnośc desek podczas zakupu?

Jesli nawet trafie na wilgotne deski to ile one powinny polezec w pomieszczeniu przed zalozeniem? I maja lezec w opakowaniu czy bez?

Ad2. Mówisz o deskach polakierowanych przez producenta? Widziałem jeden taki produkt w Castoramie. Nawet nieźle to wyglądało tylko że mam pewne obawy co do jakości lakieru i sposobu ułożenia tego - bo jak układam parkiet/deski to zawsze jest szlifowanie w celu zniwelowania drobnych roznic, natomiast tutaj musimy zapomniec o cyklinowaniu i mamy problem jesli cos gdzies wyjdzie 1-2mm wyzej nizej. To takie moje lużne przemyslenia.

pozdrawiam

4razy drozsze lakiery do drewna egzotycznego? Moze taka tendencja była kiedy Ty robiłes podłoge?

Masz jakieś zdjecia?

Pisałem o impregnatach i klejach. Jak pytałem o położenie parkietu "na gotowo", to dostawałem odpowiedź: ok. 30 zł, ale jak powiedziałem, że egzotyczne, to: "o panie, 120". I tyle płaciłem.

...Ad.1.

da sie jakoś zmierzyć "domowym" sposobem wilgotnośc desek podczas zakupu?

Jesli nawet trafie na wilgotne deski to ile one powinny polezec w pomieszczeniu przed zalozeniem? I maja lezec w opakowaniu czy bez?...

...Ad2.

Mówisz o deskach polakierowanych przez producenta? Widziałem jeden taki produkt w Castoramie. Nawet nieźle to wyglądało tylko że mam pewne obawy co do jakości lakieru i sposobu ułożenia tego - bo jak układam parkiet/deski to zawsze jest szlifowanie w celu zniwelowania drobnych roznic, natomiast tutaj musimy zapomniec o cyklinowaniu i mamy problem jesli cos gdzies wyjdzie 1-2mm wyzej nizej. To takie moje lużne przemyslenia...

Ad.1

Nie ma domowego sposobu. Nawet wiele wilgotnościomierzy do drewna głupieje przy egzotykach :-? . Jedyny pewny sposób to badanie próbki w laboratorium: ale to już lekka przesada aby wydawać fortunę na badanie czegoś, co ma być zapewnione przez importera/producenta. :evil:

Jeżeli Twoje drewno jest w/g Ciebie/parkieciarza mokre lub technicznie wadliwe, to pod żadnym pozorem nie kładź go na podłogę. Nie próbuj go również sezonować. Po prostu reklamuj jak najszybciej.

Ważne: Drewno musi być zapakowane w folię (czasem też są opakowania kartonowe). Opakowanie ma być całe/szczelne. Wtedy masz duże prawdopodobieństwo, że Twoje drewno ma odpowiednią wilgotność.

Ad.2

Deski egzotyczne są surowe (bez lakieru/oleju). :p

Parkiet warstwowy (np. Finishparkiet, Duoparkiet) najczęściej jest lakierowany, rzadziej olejowany a czasem trafia się bez wykończenia (jest surowy). :p

Panele drewniane (np. deska barlinecka, balticfloor) najczęściej są lakierowane, rzadziej olejowane. Bez wykończenia (czyli surowe) można spróbować zamówić u producenta. :-? :D

Dla desek/parkietów surowych wykończenie jest tradycyjne: po cyklinowaniu kładziemy lakier/olej/wosk. Wylewka nie musi być idealna. :wink:

Dla parkietów warstwowych i paneli drewnianych podłoże musi być idealnie równe (wylewka samopoziomująca lub z miksokreta). Wtedy mamy jedną powierzchnię. Dodatkowo podłogę zabezpieczamy przed wilgocią i możemy położyć jeszcze tzw. filtr (czyli dodatkowe zabezpieczenie lakieru). :p

... i to tyle. 8)

...Ad.1.

da sie jakoś zmierzyć "domowym" sposobem wilgotnośc desek podczas zakupu?

Jesli nawet trafie na wilgotne deski to ile one powinny polezec w pomieszczeniu przed zalozeniem? I maja lezec w opakowaniu czy bez?...

...Ad2.

Mówisz o deskach polakierowanych przez producenta? Widziałem jeden taki produkt w Castoramie. Nawet nieźle to wyglądało tylko że mam pewne obawy co do jakości lakieru i sposobu ułożenia tego - bo jak układam parkiet/deski to zawsze jest szlifowanie w celu zniwelowania drobnych roznic, natomiast tutaj musimy zapomniec o cyklinowaniu i mamy problem jesli cos gdzies wyjdzie 1-2mm wyzej nizej. To takie moje lużne przemyslenia...

Ad.1

Nie ma domowego sposobu. Nawet wiele wilgotnościomierzy do drewna głupieje przy egzotykach :-? . Jedyny pewny sposób to badanie próbki w laboratorium: ale to już lekka przesada aby wydawać fortunę na badanie czegoś, co ma być zapewnione przez importera/producenta. :evil:

Jeżeli Twoje drewno jest w/g Ciebie/parkieciarza mokre lub technicznie wadliwe, to pod żadnym pozorem nie kładź go na podłogę. Nie próbuj go również sezonować. Po prostu reklamuj jak najszybciej.

Ważne: Drewno musi być zapakowane w folię (czasem też są opakowania kartonowe). Opakowanie ma być całe/szczelne. Wtedy masz duże prawdopodobieństwo, że Twoje drewno ma odpowiednią wilgotność.

Ad.2

Deski egzotyczne są surowe (bez lakieru/oleju). :p

Parkiet warstwowy (np. Finishparkiet, Duoparkiet) najczęściej jest lakierowany, rzadziej olejowany a czasem trafia się bez wykończenia (jest surowy). :p

Panele drewniane (np. deska barlinecka, balticfloor) najczęściej są lakierowane, rzadziej olejowane. Bez wykończenia (czyli surowe) można spróbować zamówić u producenta. :-? :D

Dla desek/parkietów surowych wykończenie jest tradycyjne: po cyklinowaniu kładziemy lakier/olej/wosk. Wylewka nie musi być idealna. :wink:

Dla parkietów warstwowych i paneli drewnianych podłoże musi być idealnie równe (wylewka samopoziomująca lub z miksokreta). Wtedy mamy jedną powierzchnię. Dodatkowo podłogę zabezpieczamy przed wilgocią i możemy położyć jeszcze tzw. filtr (czyli dodatkowe zabezpieczenie lakieru). :p

... i to tyle. 8)

Boorg Ty mnie teraz nie przekonuj do Barlinka bo zaraz zwariuje;-)

Do tej pory odradzałeś Barlinek czy Finishparkiet bo dechy duzo lepsze.

Ja nie przekonuję Ciebie do paneli albo parkietów gotowych. :-? Zwracam Twoją uwagę na fakt abyś nie kupował byle czego. Jeżeli chcesz wydać kilka tysiecy złotych na lite deski, to poświęć im chwilę uwagi. Kup je w opakowaniu a nie bez niego. I to tylko tyle. :oops: Tak trudno to zrobić??? :o

Ja nie przekonuję Ciebie do paneli albo parkietów gotowych. :-? Zwracam Twoją uwagę na fakt abyś nie kupował byle czego. Jeżeli chcesz wydać kilka tysiecy złotych na lite deski, to poświęć im chwilę uwagi. Kup je w opakowaniu a nie bez niego. I to tylko tyle. :oops: Tak trudno to zrobić??? :o

Pewnie że nie. Dzieki za wszystkie porady..

• 2 weeks później...

Witam

jesteśmy na etapie spryskiwania domu fobosem m4 zamierzamy potem impregnować go jedynką z woskiem(pierwsza warstwa) - doradca w OBI polecił dolanie do impregnatu 10 % rozpuszczalnika wtedy wsiąknie głębiej,

drugą warstwę chcemy malować lazurą V33.

czy możliwe jest takie połączenie?

jedynka jest impregnatem (woda, glony, promienie uv), v33 zawiera jeszcze lakier i dodatkowo zabezpiecza przed owadami

Uważaj na jakość w DLH, a koniecznie osobićie odbieraj i oglądaj towar. Mnie zaoferowali / przywieźli dobrze podpleśniały towar.

Pojechałem wymieniać, ale truidno było bybrać zdrowy.

Sprawdź jeszcze Fa.Bracia Ludwińscy Szczecin.

Bardzo sensowna informacja i starania o klienta.