maximdoradca 19.07.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Mam proste pytanie: Czym pokryć basen w środku Czyli dno iściany są podobno jakieś farby ale jakie i jak je nakładać i czy wymagają podkładu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 19.07.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 A co ty sam ten basen budujesz??? Bo wydaje mi się że takie rzeczy to w projekcie powinny być. Apropo basenów to podobają mi się takie z prądem wodnym, są małe a nawet kajakiem popływasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximdoradca 20.07.2006 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 No pewnie że sam ...... Nie święci garnki lepią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.07.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 opowiedz coś więcej, o wielkości, materiałach i kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.07.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 No pewnie że sam ...... Nie święci garnki lepią... Niestety więszość z tych basenó wykonaywanych samemu, które widziałem są "awaryjne" - przeciekająca woda itd. - głównie dotyczy to tych murowanych z bloczków, z żelbetowymi jest troche lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.07.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 No pewnie że sam ...... Nie święci garnki lepią... Niestety więszość z tych basenó wykonaywanych samemu, które widziałem są "awaryjne" - przeciekająca woda itd. - głównie dotyczy to tych murowanych z bloczków, z żelbetowymi jest troche lepiej. a co sądzisz o betonie wodoszczelnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.07.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Tzn. w jakim sensie? Przy basenie żelbetowym jak najbardziej ok z tym,że w przypadku basenu przy betonie należy się liczyć korozją chlorkową (nawet mimo powłok) więc klasa betonu powinna być odpowiednio wysoka. Wodoszczelny pod względem szczelnści powinien spełnić jak najbardziej swoje zadanie - nie musi być specjalnie wysoka klasa wodoszczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.07.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 w sensie - nie murować z bloczków, tylko oszalować, zazbroić i wylać z takiego betonu, potem pokryć jakąś powloką żywiczną?Ustoi? np.http://www.tbw.com.pl/technika.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.07.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 w sensie - nie murować z bloczków, tylko oszalować, zazbroić i wylać z takiego betonu, potem pokryć jakąś powloką żywiczną? Ustoi? Ustoi Znajomy najpierw wymurował z bloczków (mimo moich uśmiechów) po roku zburzył i wylał "żelbetowy" z tym ,że ten żelbet to było różnego rodzju ustrjstwo w tym np. siatki stalowe od ogrodzeń i beton mieszany na budowie - ale jakoś 5 lat stoi już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 20.07.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Ceresit ma coś takiego jakCR 65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximdoradca 20.07.2006 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Wszystkie renomowane firmy mają w ofercie oprócz gotowych wkładów baseny z bloczków ...... Chodzi o to aby była dobra izolacja jeżeli płytę odizoluję folią a boki z zewnątrz izolbetem to mogę być spokojny........ Woda z basenu nie ucieknie bo będzie pokryta powłoką żywiczą która sama też się ni odklei bo izolbet nie dopuści wody więc myślę że moje rozumowanie jest jaknajbardziej poprawne A propo czy w swojej praktyce nie zauważyliście, że niektóre roboty można by wykonąć samemu lepiej niż jakaś firma nawet profesionalna??? Pomijam już kwestie finansową..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 21.07.2006 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Tzn. w jakim sensie? Przy basenie żelbetowym jak najbardziej ok z tym,że w przypadku basenu przy betonie należy się liczyć korozją chlorkową (nawet mimo powłok) więc klasa betonu powinna być odpowiednio wysoka. Wodoszczelny pod względem szczelnści powinien spełnić jak najbardziej swoje zadanie - nie musi być specjalnie wysoka klasa wodoszczelności. W basaenach robionych zgodnie ze sztuką dawanie betonu wodoszczelnego to wyrzucanie niepotrzebne pieniędzy - szczelność ma zapewnić wyłożenie niecki - folia lub odpowiednie podłoże pod ceramikę pozdrawiam rafgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.07.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Tzn. w jakim sensie? Przy basenie żelbetowym jak najbardziej ok z tym,że w przypadku basenu przy betonie należy się liczyć korozją chlorkową (nawet mimo powłok) więc klasa betonu powinna być odpowiednio wysoka. Wodoszczelny pod względem szczelnści powinien spełnić jak najbardziej swoje zadanie - nie musi być specjalnie wysoka klasa wodoszczelności. W basaenach robionych zgodnie ze sztuką dawanie betonu wodoszczelnego to wyrzucanie niepotrzebne pieniędzy - szczelność ma zapewnić wyłożenie niecki - folia lub odpowiednie podłoże pod ceramikę pozdrawiam rafgam Ma zapewnić ale często niestety nie zapewnia - chyba,że wykonuje firma ,która zajmuje się tym na co dzień - w razie nieszczelności przy korozji chlorkowej zwykł beton ma nikłe szanse - beton W6 aż tak drogi nie jest i odpada izolacja zewnętrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.07.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Tzn. w jakim sensie? Przy basenie żelbetowym jak najbardziej ok z tym,że w przypadku basenu przy betonie należy się liczyć korozją chlorkową (nawet mimo powłok) więc klasa betonu powinna być odpowiednio wysoka. Wodoszczelny pod względem szczelnści powinien spełnić jak najbardziej swoje zadanie - nie musi być specjalnie wysoka klasa wodoszczelności. W basaenach robionych zgodnie ze sztuką dawanie betonu wodoszczelnego to wyrzucanie niepotrzebne pieniędzy - szczelność ma zapewnić wyłożenie niecki - folia lub odpowiednie podłoże pod ceramikę pozdrawiam rafgam Ma zapewnić ale często niestety nie zapewnia - chyba,że wykonuje firma ,która zajmuje się tym na co dzień - w razie nieszczelności przy korozji chlorkowej zwykł beton ma nikłe szanse - beton W6 aż tak drogi nie jest i odpada izolacja zewnętrzna. A co z naporem wód gruntowych? Musiałabym dawać izolacje z dwóch stron. Wole beton wodoszczelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 21.07.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Dorzucę parę swoich przemyśleń. 1. Niecka powinna być ocieplona. Już jeden-dwa stopnie są wyczuwalne przez pływaka. 2. Należy konstrukcyjnie zapobiec efektowi chaotycznych fal. To duży dyskomfort przy pływaniu, w niczym nie przypominajacy kąpieli w morzu, czy pomarszczonym falami jeziorze. Moim zdaniem najlepszy byłby więc basen przelewowe, z korytkiem obwiedniowym zbierajacym przelewajacą się wodę, która następnie spływa grawitacyjnie do studzienki z piaskiem, gdzie się filtruje i z dna jest przepompowywana do basenu. Innym rozwiązaniem może być rozchylenie brzegów basenu jak w talerzu do zupy. Na wylewce z keramzyto-betonu postawiłbym podwójne ścianki z bloczków keramzytowych i przestrzeń pomiędzy wypełniłbym betonem, modelując na górze korytko przelewowe. Obok basenu (niżej) komorę filtracyjną z piaskiem. Tak wykonaną nieckę, można: a) pomalować odpowiednią farbąb) wyłożyć folią c) okafelkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.07.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Basen murowany ma stosunkowo małą nośność na zginanie ścian co w sytuacji gdy np. nie zostawiono (częsci) wody w basenie i czesto spotykana na zewnątrz zasypka z gruntu spoistego powoduje duże parcia gruntu na ścianę, zginanie i spękania - żelbet w tym względzie jest dużo lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.07.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 ile może kosztować wybudowanie takiego basenu /6x12m/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 21.07.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Myślałem o raczej płytkim basenie tak do 100cm, z czego część wyniesiona byłaby ponad grunt, inaczej zrobiłaby się szybko piaskownica. Nie wiem też czy konstrukcja żelbetowa ma sens przy większych rozpiętościach niż kilka metrów. Trzeba by dodatkowo w połowie ścian robić jakieś zaparcia. Łatwiej chyba zrobić grubszy murek. Budowanie domowych głębokich basenów wiąże się z dodatkowymi zabezpieczeniami przed przypadkowym wpadnięciem dzieci nie umiejących pływać. 90cm już wystarcza nawet do sportowego - wyczynowego pływania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 21.07.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 ile może kosztować wybudowanie takiego basenu /6x12m/ Kalkulowałem materiały na basen 12.5x3.2x1m i oszczędna konstrukcja wyszła mi coś około 6 tysięcy, przy zerowych kosztach robocizny i bez wykończenia (pomalowania, pompki, rurek, zaworów, kratek, drabinki itp). Żeby to działało trzeba by pomnożyć przez x???. Firma specjalistyczna za basen 16.6x4.5x1.4 podaje w cenniku o ile dobrze pamiętam - 80 tys czyli niewiele mniej niż wydałem na mój domek. Idę więc przeprosić się z jeziorem do którego mam raptem 700m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.07.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 jeziora nie mam, trzeba bedzie zadbać o staw /który mam, ale woda wyschła /. czyli do 15tyś sie nie zmieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts