Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym pokryć basen w środku?

Recommended Posts

No pewnie że sam ......

Nie święci garnki lepią... :D

Niestety więszość z tych basenó wykonaywanych samemu, które widziałem są "awaryjne" - przeciekająca woda itd. - głównie dotyczy to tych murowanych z bloczków, z żelbetowymi jest troche lepiej.

No pewnie że sam ......

Nie święci garnki lepią... :D

Niestety więszość z tych basenó wykonaywanych samemu, które widziałem są "awaryjne" - przeciekająca woda itd. - głównie dotyczy to tych murowanych z bloczków, z żelbetowymi jest troche lepiej.

a co sądzisz o betonie wodoszczelnym?

Tzn. w jakim sensie? :wink: Przy basenie żelbetowym jak najbardziej ok z tym,że w przypadku basenu przy betonie należy się liczyć korozją chlorkową (nawet mimo powłok) więc klasa betonu powinna być odpowiednio wysoka. Wodoszczelny pod względem szczelnści powinien spełnić jak najbardziej swoje zadanie - nie musi być specjalnie wysoka klasa wodoszczelności.

w sensie - nie murować z bloczków, tylko oszalować, zazbroić i wylać z takiego betonu, potem pokryć jakąś powloką żywiczną?

Ustoi?

Ustoi :) Znajomy najpierw wymurował z bloczków (mimo moich uśmiechów) po roku zburzył i wylał "żelbetowy" z tym ,że ten żelbet to było różnego rodzju ustrjstwo w tym np. siatki stalowe od ogrodzeń :) i beton mieszany na budowie - ale jakoś 5 lat stoi już :wink:

Wszystkie renomowane firmy mają w ofercie oprócz gotowych wkładów baseny z bloczków ......

Chodzi o to aby była dobra izolacja jeżeli płytę odizoluję folią a boki z zewnątrz izolbetem to mogę być spokojny........ Woda z basenu nie ucieknie bo będzie pokryta powłoką żywiczą która sama też się ni odklei bo izolbet nie dopuści wody więc myślę że moje rozumowanie jest jaknajbardziej poprawne

A propo czy w swojej praktyce nie zauważyliście, że niektóre roboty można by wykonąć samemu lepiej niż jakaś firma nawet profesionalna??? Pomijam już kwestie finansową..... :D

Tzn. w jakim sensie? :wink: Przy basenie żelbetowym jak najbardziej ok z tym,że w przypadku basenu przy betonie należy się liczyć korozją chlorkową (nawet mimo powłok) więc klasa betonu powinna być odpowiednio wysoka. Wodoszczelny pod względem szczelnści powinien spełnić jak najbardziej swoje zadanie - nie musi być specjalnie wysoka klasa wodoszczelności.

W basaenach robionych zgodnie ze sztuką dawanie betonu wodoszczelnego to wyrzucanie niepotrzebne pieniędzy - szczelność ma zapewnić wyłożenie niecki - folia lub odpowiednie podłoże pod ceramikę

pozdrawiam

rafgam

W basaenach robionych zgodnie ze sztuką dawanie betonu wodoszczelnego to wyrzucanie niepotrzebne pieniędzy - szczelność ma zapewnić wyłożenie niecki - folia lub odpowiednie podłoże pod ceramikę

pozdrawiam

rafgam

Ma zapewnić ale często niestety nie zapewnia - chyba,że wykonuje firma ,która zajmuje się tym na co dzień - w razie nieszczelności przy korozji chlorkowej zwykł beton ma nikłe szanse - beton W6 aż tak drogi nie jest i odpada izolacja zewnętrzna.

pozdrawiam

rafgam

Ma zapewnić ale często niestety nie zapewnia - chyba,że wykonuje firma ,która zajmuje się tym na co dzień - w razie nieszczelności przy korozji chlorkowej zwykł beton ma nikłe szanse - beton W6 aż tak drogi nie jest i odpada izolacja zewnętrzna.

A co z naporem wód gruntowych? Musiałabym dawać izolacje z dwóch stron. Wole beton wodoszczelny 8)

Dorzucę parę swoich przemyśleń.

1. Niecka powinna być ocieplona. Już jeden-dwa stopnie są wyczuwalne przez pływaka.

2. Należy konstrukcyjnie zapobiec efektowi chaotycznych fal. To duży dyskomfort przy pływaniu, w niczym nie przypominajacy kąpieli w morzu, czy pomarszczonym falami jeziorze.

Moim zdaniem najlepszy byłby więc basen przelewowe, z korytkiem obwiedniowym zbierajacym przelewajacą się wodę, która następnie spływa grawitacyjnie do studzienki z piaskiem, gdzie się filtruje i z dna jest przepompowywana do basenu. Innym rozwiązaniem może być rozchylenie brzegów basenu jak w talerzu do zupy.

Na wylewce z keramzyto-betonu postawiłbym podwójne ścianki z bloczków keramzytowych i przestrzeń pomiędzy wypełniłbym betonem, modelując na górze korytko przelewowe. Obok basenu (niżej) komorę filtracyjną z piaskiem.

Tak wykonaną nieckę, można:

a) pomalować odpowiednią farbą

b) wyłożyć folią

c) okafelkować.

Basen murowany ma stosunkowo małą nośność na zginanie ścian co w sytuacji gdy np. nie zostawiono (częsci) wody w basenie i czesto spotykana na zewnątrz zasypka z gruntu spoistego powoduje duże parcia gruntu na ścianę, zginanie i spękania - żelbet w tym względzie jest dużo lepszy :wink:

Myślałem o raczej płytkim basenie tak do 100cm, z czego część wyniesiona byłaby ponad grunt, inaczej zrobiłaby się szybko piaskownica.

Nie wiem też czy konstrukcja żelbetowa ma sens przy większych rozpiętościach niż kilka metrów. Trzeba by dodatkowo w połowie ścian robić jakieś zaparcia. Łatwiej chyba zrobić grubszy murek.

Budowanie domowych głębokich basenów wiąże się z dodatkowymi zabezpieczeniami przed przypadkowym wpadnięciem dzieci nie umiejących pływać. 90cm już wystarcza nawet do sportowego - wyczynowego pływania.

ile może kosztować wybudowanie takiego basenu /6x12m/ 8)

Kalkulowałem materiały na basen 12.5x3.2x1m i oszczędna konstrukcja wyszła mi coś około 6 tysięcy, przy zerowych kosztach robocizny i bez wykończenia (pomalowania, pompki, rurek, zaworów, kratek, drabinki itp). Żeby to działało trzeba by pomnożyć przez x???.

Firma specjalistyczna za basen 16.6x4.5x1.4 podaje w cenniku o ile dobrze pamiętam - 80 tys czyli niewiele mniej niż wydałem na mój domek.

Idę więc przeprosić się z jeziorem do którego mam raptem 700m.