Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki bez księgi wieczystej?

pawelos

Recommended Posts

Witajcie

Prosiłbym Was o poradę. Chcę kupić działkę, problem jest taki że sprzedający nabył ją jako działkę powstałą z podziału większej i nie założył księgi wieczystej. Posiada on akt notarialny w której jest wymieniony między innymi numer KW działki z której została wydzielona obecna. Z postów na formum dowiedziałem się że można kupić taką działkę (nawet na kredyt), nie znalazłem natomiast informacji co należy sprawdzić przed taką transakcjią. Szczególnie interesujące byłoby czy sprzedający jest rzeczywiście właścicielem oraz czy działka nie posiada czasami jakichś służebności, i jeszcze nie wiem co ..... Pomocy.

Dodatkowo czy wiecie może, w jaki sposób i gdzie uzyskać nr KW na podstawie np. numeru działki, jeśli KW istnieje? Jest to w ogóle możliwe?

Numer KW można uzyskać jeżeli istnieje w ewidencji gruntów w Urzędzie gminy lub powiatu. Musisz podać numer działki i obręb geodezyjny ( miejscowość ) . Dziwna sprawa z tym brakiem KW. Sprawdź w wydziale ksiąg wieczystych księgę z której została odpisana ta działka. Jeżeli nie ma KW to może jest tylko karta działki ? W jakich latach on nabył tą działkę ? Sutyacja o której piszesz jest możliwa, ale uważaj, łatwo dać się oszukać naciągaczom. Proponuję wynająć kogoś za kilkaset złotych aby posprawdzał historię tejże działki, zarówno w księgach jak i w rejestrach gruntów.

Dzięki za info.

Akt notarialny jest z roku 1996, ponoć wtedy właśnie został dokonany podział. Rozumiem że na podstawie sprawdzenia o którym piszesz upewnię się co do właściciela gruntu, czy da mi to również informacji o ewentualnych służebnościach, czy można je w ogóle ustalić bez KW? Czy jest możliwość aby z pierwotnej działki służebności przeszły na tą działkę? Hipoteki rozumiem że nie można założyć bez KW.

dziwię zię że w 1996 roku nmotariusz zrobił zapisy bez KW - dziwne. Obciążenia często przechodzą z całości działki na ich części - w zależności jakiego obciążenia dotyczą. Historię działki sprawdzisz również w ewidencji gruntów w powiecie - powinni udostępnić tobie stare rejestry.

Powtarzam jeszcze raz że w okolicach pomorskiego taki numer bez KW by nie przeszedł ( chyba że jet jeszcze karta nieruchomości - też w wydziale ksiąg wieczystych ) .

Notariusz zapisując działkę - tą wydzieloną z większej musiał ją gdzieś dopisać !!! idealnie byłoby gdybyś przesłał skan jego aktu notarialnego, zakładając że cała operacja była przy udziale notariusza ?!

Na chwilę obecną podążając za wątpliwościami co do możliwości zaistnienia takiej sytuacji poprosiłem aby sprzedający dobrze sprawdzili czy rzeczywiście nie ma założonej księgi. Sam próbowałem dzisiaj telefonicznie się coś dowiedzieć, ale w ewidencji odesłali mnie do sądu, a w sądzie do ewidencji - że tam szybciej ;-)

HeHe byłem dzisiaj w starostwie, okazało się że działka dodatkowo nie ma zagospodarowania przestrzennego, ani nie było występowane o warunki zabudowy. Kredytu na nią nie dostanę :-( Byłem jeszcze raz w sądzie sprawdzić czy działka ma KW, wygląda na to że nie mają przetartej ścieżki aby wyszukać nr KW na podstawie czegokolwiek, albo rzeczywiście ta działka nie ma KW. Podłamka tym bardziej że nam się ta działka bardzo podoba. W poniedziałek sprzeającu się zdecyduje czy zaczeka do wydania Warunków Zabudowy. Co dalej, co dalej?

co dalej ??? jeszcze się pytasz ???

pomóc w załatwieniu formalności właścicielowi działki.

Nie wiem czy masz potomstwo czy będziesz miał - ale o dobra działkę warto się bić chociażby dla tych właśnie dzieciaków. Podoba się wam - czekać - ale zachować ostrożność.

Mówisz o kredycie - jezeli bieżesz tylko na samą działkę to warunki nie są potrzebne - chyba że starasz się od razu o duży kredyt na budowę domu. Możesz wziąść mały kredyt hipoteczny bądź pożyczkę hipoteczną na sama działkę a potem drugi duży.

Cały czas nie rozumiem co dzieje się z tym KW. Piszesz , że byłeś w sądzie - chodzenie tam jest bez sensu jeżeli nie znasz numeru KW - chyba , że sprawdzałeś KW z którego było to odłączone. Proponuje sprawdzić stare KW , a jak tam nie będzie wzmianki o numerze KW gdzie została odłączona działka to poproś o dokumenty z księgi - akty notarialne itp - czasami udostępniają.

Jeszcze raz namawiam - weź sobie do pomocy kogoś kto sie na tym zna .

Taką drogę właśnie jak piszesz obraliśmy. W poniedziałek mam się dowiedzieć czy sprzedający będzie mógł czekać na wydanie WZ (niestety duży kredyt a sprzedającemu kasa potrzebna już). O WZ będę występował ja, sprzedający o KW. Niestety nie sprawdziłem starej za bardzo byłem zakręcony. Dzięki za wskazówki

• 4 weeks później...

To jeszcze ja się podebne do wątku - mianowicie upatrzyłem sobie działkę, która powstała w wyniku podziału większej działki. Większa działka należała do rodziców osoby, która ją obecnie sprzedaje. Owi rodzice dużą działkę podzielili na mniejsze i przekazali swoim dzieciom. Działo się to niedawno i Pani, która obecnie sprzedaje działkę powiedziała mi, że działka ta nie ma jeszcze KW. Czy aby ją sprzedać właścicielka jest zobowiązana założyć KW dla tej działki, czy może ona chce kosztami założenia KW obciążyć kupującego??

Pozdrawiam

Markiz

"Nowa" działka nie musi mieć odrębnej księgi wieczystej. Ona jest po prostu w "starej" księdze (w której była "duża" działka przed podziałem - która zapewne taką księgę ma).

Są dwa wyjścia:

1) nowa działka już jest ujawniona w "starej" księdze (tzn. jest tam jej numer) i wtedy notariusz w akcie sprzedaży tylko złoży wniosek o wydzielenie "Twojej" działki i założenie dla niej księgi wieczystej (rozwiązanie bardzo praktyczne, choć Ty płacisz za wszystko, ale po 1 marca br. nie jest to suma zawrotna).

2) podział nie został ujawniony w "starej" księdze i notariusz dodatkowo złoży wniosek o ujawnienie podziału, a potem jak w pkt 1.

Pozostaje jeszcze do wszystkiego zobowiązać właścicielkę, ale przykład Pawelosa może być pouczający - czasami mozna stracić okazję.

:-(

Działka została sprzedana za gotówkę. Nie wiem czy ten ktoś sprawdził ją ale to jego sprawa. Dakot dzięki serdeczne za wskazówki Pozdrawiam i szukam dalej Pawelos

a moze sprzedajacy sie skapnal ze dobrze kombinujesz i uznal ze Cie w balona nie zrobi i teraz szuka innego "naiwnego"

btw. gdzie ta dziaka byla? okolice lodzi?

To jeszcze ja się podebne do wątku - mianowicie upatrzyłem sobie działkę, która powstała w wyniku podziału większej działki. Większa działka należała do rodziców osoby, która ją obecnie sprzedaje. Owi rodzice dużą działkę podzielili na mniejsze i przekazali swoim dzieciom. Działo się to niedawno i Pani, która obecnie sprzedaje działkę powiedziała mi, że działka ta nie ma jeszcze KW. Czy aby ją sprzedać właścicielka jest zobowiązana założyć KW dla tej działki, czy może ona chce kosztami założenia KW obciążyć kupującego??

Pozdrawiam

Rozumiem, że osoba od której chcesz kupić jest jednym z tych dzieci, które otrzymały mniejsze działki. Poproś o odpis aktu notarialnego, którym odbyło się owo "przekazanie" (prawdopodobnie jest to umowa darowizny), sprawdź czy zawiera na końcu wniosek o założenie KW dla tej mniejszej działki, którą chcesz kupić. Potem możesz sprawdzić w sądzie wieczystoksięgowym, czy taki wniosek wpłynął i na jakim jest etapie załatwiania. Upewnij się u notariusza, czy to mu wystarczy do sporządzenia umowy sprzedaży, sądzę, że tak.