ambresil 19.07.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Mam do ogrzania ok. 135 m2 - budynek nowy i duży dylemat z doborem mocy kotła . Chcę napewno zamontować kocioł ze spalaniem dolnym .Paliwem podstawowym ma być drewno . Ze względu na komorę załadowczą (wielkość ) mój wybór padł na Zębca KWKD 22kW . Oprócz CO będzie służył do przygotowania CWU. Czy ten kocołek nie będzie zbytnio przewymiarowany ? Następny w typoszeregu to KWKD 15kW - ten myślę żę byłby za mały . Z tego co wiem producenci kotłów podają moc dla paliwa podstawowego którym jest węgiel . Jak w takim razie oszacować moc takiego kotła opalanego drewnem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.07.2006 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Ja zalecam 20 kW na taki dom. Przyjrzyj sie jeszcze Ferrumowskiemu Fexowi Plus http://www.ekokotly.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Paliwem podstawowym ma być drewno . Ze względu na komorę załadowczą (wielkość ) mój wybór padł na Zębca KWKD 22kW . mam to samo zdanie co Sebo jesli paliwo - drzewo -to kocioł 22 kW pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 20.07.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Witam Mam ponad 160 m kw i kocioł Narmet 17,5 kW do tego zasobnik 140 l. Po dwóch zimach stwierdzam,że ta moc mogłaby być nawet deczko mniejsza (wg projektu kociał na gaz miał być 11 kW) , a poza powierzchniš wszystko zależy od instalacji, (jej pojemnoci chociażby) ocieplenia, rozkładu pomieszczeń, usytuowania wg stron wiata, rodzaju okien i ich iloci, rodzaju wentylacji no i od tego jakš temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach uznajemy za komfortowš itd... Ale się rozpisałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 20.07.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 kocioł 1,5m bedzie dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 20.07.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 dzieki szczególnie cenne są wypowiedzi forumowiczów z doświadczeniem.Sam zamówiłem 18,8 kW do ogrzania 160 m2 i CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambresil 20.07.2006 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 może podzielą się swoimi doświadczeniami użytkownicy kotłów "zasilanych " drewnem podając ile m2 ogrzewają jakimi kotłami (kW)Myślę że takie info pomoże wielu zdezorientowanym forumowiczom iułatwi im podjęcie trafnego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.07.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Z nie moich doswiadczeńKocioł ferum fex 30H plus 13 mp buka sezonowanego - grzanie cały rok - lato ciepła woda - dom nieocieplony, okna 5-cio komorowe ludziska w domu od 15 (taka praca). Dodatkowo spalją wszystkie produkowane przez siebie śmiecie. Rodzina 2+1 U mnie 270 m2 dom nieocieplony piec fex plus 30 - ale jeszcze nie miałem sposobności przerobić sezonu grzewczego.Mam 5mp owocowe- zamówiłem 12mp buka Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts